Zprávy Radia Praha

ČR a Rakousko uzavřely proces z Melku

Česká republika a Rakousko uzavřely ve čtvrtek s pomocí Evropské komise dohodu o řešení sporů ohledně jaderné elektrárny Temelín, kterou ukončily proces z Melku. Premiéři Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel se za přispění komisaře Güntera Verheugena dohodli, že budou usilovat o to, aby závazky v dohodě obsažené byly zakotveny v protokolu přiloženém ke smlouvě o přistoupení České republiky k EU. Musí s tím však souhlasit zbývajících 14 členských zemí.

Verheugen oznámil, že Evropská komise hned v pátek předloží členským státům návrh společné pozice vůči ČR v kapitole energetika s doporučením ji uzavřít. Rakouská strana se zavázala, že tomu nebude bránit. "Záměrem obou stran je, aby se čtvrteční dohoda mohla stát ve formě protokolu součástí složky doprovázející přístupovou smlouvu. To bude možné potvrdit, až se vyjádří ostatní členské státy. Předpokládám ovšem, že budou spokojeny s tímto řešením," vysvětlil Verheugen klíčový moment čtvrteční dohody. Zdůraznil, že tento protokol nezaloží nové evropské právo vytvořené ČR a Rakouskem; bude závazný jen pro tyto dvě země. Jeho důraz na tento výklad byl dalším důkazem, že právě o tomto se během 10 hodin čtvrteční schůze nejintenzívněji jednalo.

Příslušná pasáž závěrečného prohlášení říká, že "Rakousko a Česká republika se shodují na společném cíli zařadit bilaterální povinnosti obsažené v tomto dokumentu do protokolu k přístupové dohodě". Jde v podstatě pouze o dohodu o budoucím záměru. Vídeň velmi stojí o to, aby zmíněný protokol byl ke smlouvě připojen, což by umožnilo případně české závazky vynucovat přes Evropský soudní dvůr. Praha naopak zřejmě spoléhá, že se to nepodaří v ostatních členských státech prosadit.

Čtyřstránkový dokument nazvaný "uzavření melkského procesu a další kroky" vypočítává bod po bodu, jak byl splněn protokol z Melku z loňského prosince. Připomíná, že ačkoli nebylo možné se domluvit na všech technických věcech, účastníci se shodli, že cílů vytyčených v Melku bylo dosaženo. Otevřené problémy, zejména pak sedm bodů, které musí ČR splnit, byly vypočítány v příloze. Ve schváleném usnesení se říká, že ČR musí členské státy informovat o výsledku čtvrtečního jednání a její informace se musí odrazit ve společné pozici EU k energetice. Pak bude Rakousko připraveno "konstruktivně přispět k dalším krokům" podle harmonogramu rozšiřovacích jednání.

Poslanci vítají bruselský kompromis o elektrárně Temelín

Pochvalně se ve čtvrtek čeští poslanci vyjadřovali v prvních reakcích o kompromisu, který v Bruselu po celodenních jednáních uzavřely česká a rakouská strana o jaderné elektrárně Temelín. Poslanci především ocenili, že Rakousko přestane blokovat uzavření kapitoly energetika v jednáních s EU. Předsedu sněmovního výboru pro evropskou integraci Jaroslava Zvěřinu (ODS) potěšilo, že se ČR a Rakousko dohodly: "Jsem rád, že se celá záležitost odehraje v přijatelné rovině. Důležité také je, že bude uzavřena kapitola energetika, což není vůbec málo," řekl Zvěřina.

Šéf sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD) přivítal kompromis, k němuž strany dospěly. Politici obou zemí podle něj pochopili, že mají odpovědnost za obraz, který o sobě ČR a Rakousko navzájem získávají. "Pokládám za velmi moudré, že obě strany učinily kompromis, který umožní uklidnění veřejnosti. To byla úloha politiků," zdůraznil Zaorálek, který ve čtvrtek shodou okolností také jednal v Bruselu.

Místopředseda Unie svobody Petr Mareš soudí, že oboustranný kompromis byl jediným možným řešením. "Jestli byl tím nejlepším řešením, zjistíme, až budeme znát konkrétní znění dohody," řekl.

I komunisté oceňují fakt, že rakouský lidovecký kancléř Wolfgang Schüssel odmítl požadavky vládního partnera lidovců, strany Svobodných (FPÖ). "Jsem rád, že ty nesmyslné požadavky rakouských Svobodných Schüssel odmítl. Je to určitý pokrok," řekl šéf poslanců KSČM Vojtěch Filip.

V dole u Kladna došlo k výbuchu s tragickými následky

V uhelném dole Schöller u Kladna nastal ve čtvrtek v noci výbuch, který zřejmě způsobila směs metanu se vzduchem. Výbuch zabil tři lidi, jeden člověk byl při něm zraněn těžce a dva utrpěli lehká zranění.

Policie zadržela uzbeckého opozičního vůdce hledaného Interpolem

Předsedu hlavní opoziční síly v Uzbekistánu, Demokratické strany Erk (Svoboda), Salaje Madaminova, známého též pod pseudonymem Muhammad Solich, zadržela ve středu na ruzyňském letišti česká policie. Solicha, který přijel do Prahy na pozvání rozhlasové stanice Svobodná Evropa, podle Ivany Knolové z tiskového oddělení pražské policie hledá Interpol. Pražská policie ho předala vyšetřovatelům z Prahy 6, nyní je Solich umístěn v cele předběžného zadržení, řekla Knolová ČTK. Podle agentury AP byl Solich v loňském roce v nepřítomnosti odsouzen k 15,5 letům vězení v souvislosti s bombovým útokem v hlavním uzbeckém městě Taškentu. Při útoku bylo v roce 1999 zabito 16 lidí. Solich nyní žije v Norsku, kde získal politický azyl. Svobodná Evropa jej pozvala, aby se zúčastnil diskusního pořadu na téma situace v Uzbekistánu. "My s ním děláme interview často, protože je to zastánce lidských práv," řekla ČTK mluvčí rádia Sonia Winterová.

Mluvčí RFE/RL: Pokud Češi disidenta vydají do Uzbekistánu, zemře

Pokud české úřady vydají uzbeckého disidenta do Uzbekistánu, bude to znamenat jeho smrt. K případu předsedy hlavní uzbecké opoziční strany Muhammada Solicha, kterého policie ve středu po příletu do Prahy zadržela, to řekla mluvčí rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) Sonia Winterová. Vzhledem k tomu, že byl v Taškentu v nepřítomnosti odsouzen k 15,5 letům vězení, a s ohledem na to, jaký panuje v Uzbekistánu režim, už by ho nikdo neviděl. "Byl by odsouzený k smrti," usoudila Winterová.

Do Prahy ho pozvala právě RFE/RL, s jejíž uzbeckou redakcí již léta spolupracuje. Podle Winterové žije v exilu, protože byl v první polovině 90. let nucen jako odpůrce režimu prezidenta Islama Karimova opustit rodnou zemi. Nejprve žil v Turecku a později se uchýlil do Norska. "Již čtyři až pět let s ním děláme rozhovory, často přispívá do našich programů jako disident a kritik režimu v Uzbekistánu, jako zastánce lidských práv, jako člověk, který sám trpěl," řekla ČTK Winterová. RFE/RL ho pozvala do Prahy, ale bez nějakého termínu, a jeho středeční příjezd byl pro stanici tedy neočekávaný.

Policie vyšetřuje kauzu, kvůli které nesmí létat armádní letadla

Velitel vzdušných sil František Padělek ve čtvrtek na pokyn ministra obrany Jaroslava Tvrdíka zakázal lety na vojenských strojích L-39 a MiG-21. Ministr to Padělkovi nařídil na základě informací ministerstva vnitra. Policie totiž vyšetřuje závažný případ hospodářské trestné činnosti týkající se hospodaření armády, řekla ČTK mluvčí ministerstva obrany Gabriela Bártíková. Jedním z podkladů je podle ní i znalecký posudek o tom, že jisté komponenty armádních letadel jsou nebezpečné. O zákazu letů řekl ČTK ve čtvrtek večer Milan Řepka z ministerstva obrany. "Důvodem zákazu letů byly technické pochybnosti o kvalitě palubních výškoměrů," uvedl. Tvrdík informaci potvrdil s tím, že ji nehodlá dále komentovat. Zákaz letů byl podle Řepky přijat především z preventivních a bezpečnostních důvodů. Zákaz platí do odvolání. L-39 Albatros je cvičný letoun, MiG- 21 je stíhačka ruské výroby.

Gross: Kauza Vladimíra Železného byla a je politicky ovlivňována

Ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD) ve čtvrtek prohlásil, že kauza Vladimíra Železného byla a je politicky ovlivňována. Gross to uvedl v odpovědi na interpelaci stínového ministra vnitra a Ivana Langra (ODS). O politických tlacích svědčí podle Grosse především to, že kauza Novy je mohutně medializována a vyjadřují se k ní i jednotliví politici. "Pokud se podíváte na tuto kauzu, jak je medializována, jak se k ní vyjadřují i jednotliví politici, tak lze velmi těžko hovořit o tom, že není politicky ovlivňována. Prostě to, co se v této kauze odehrávalo a odehrává..., tak to jsou vnější politické tlaky a těžko to lze interpretovat jinak," prohlásil Gross. Za politický nátlak v kauze již dříve Gross označil výzvu místopředsedy ODS Langra, aby prověřil slova ředitele republikového úřadu vyšetřování Miroslava Antla a vyšetřovatele Železného případu Vladimíra Machaly.

Bývalý velitel letectva Klíma se stal ředitelem výcviku v Aeru

Ladislav Klíma, který do letošního podzimu stál v čele českých vzdušných sil, bude pracovat v Aeru Vodochody. Zastávat bude funkci ředitele výcvikového centra projektu bitevníku L-159, který je v současnosti největší českou armádní zakázkou. Klíma to ve čtvrtek řekl ČTK. "Vítáme to jako výraz zlepšující se spolupráce mezi armádou a Aerem," poznamenal ke Klímově novému místu ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Právě on před časem tvrdě kritizoval vady bitevníku. Tvrdík ve čtvrtek Klímovi, vládnímu zmocněnci pro armádní reformu Jaroslavu Škopkovi, vrchnímu řediteli sekce vojenské bezpečnostní politiky Ladislavu Kozlerovi a vedoucímu svých poradců Pavlu Štrůblovi předal záslužné kříže. Všichni čtyři totiž po více než 30 letech odcházejí do civilu.

Bureš odvolal státní zástupkyni kvůli případu kněze Protivínského

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš ve čtvrtek kvůli případu kněze Vlastimila Vojtěcha Protivínského odvolal břeclavskou státní zástupkyni Drahomíru Císařovou. ČTK to řekl tiskový mluvčí ministerstva Vladimír Voráček. Kněz, který při loňských senátních volbách nabádal na Břeclavsku věřící, aby nevolili komunisty, byl z podnětu KSČM trestně stíhán. Císařová měla nad případem dozor. Proti stíhání duchovního se postavila církev, farníci i představitelé některých politických stran. Stíhání zastavil krajský státní zástupce a současně kněze omilostnil prezident Václav Havel.

Senát souhlasil s ukončením české účasti v misi SFOR

Senát ve čtvrtek souhlasil s ukončením účasti 600 českých vojáků v operacích mezinárodního společenství na území Bosny a Hercegoviny. Zároveň podpořil navýšení počtu vojáků v operaci KFOR na území Kosova ze 180 na 400 do 1. března 2002. Senátoři souhlasili i s následným vytvořením společné česko-slovenské jednotky, která má mít 500 členů. Náklady spojené s touto operací by neměly v příštím roce převýšit 929,6 miliónu korun; Slovensko na provozní výdaje svých vojáků vyčlení 70 miliónů korun. Ukončení působení v misi SFOR vláda navrhla s ohledem na finanční možnosti České republiky a na bezpečnostní vývoj tamní oblasti, řekl senátorům ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD). Uvedl, že odsun vojáků z Bosny a Hercegoviny se netýká 15 důstojníků, kteří budou působit na velitelstvích SFOR a CIMIC (skupiny pro vojensko-civilní spolupráci) do konce příštího roku.

Senát schválil novelu zákona o investičních pobídkách

Senát ve čtvrtek postoupil vládní novelu zákona o investičních pobídkách k podpisu prezidentovi republiky. Účelem zákona je aktualizovat dosavadní systém investičních pobídek a vytvořit transparentnější prostředí vůči zájemcům o investiční pobídky. Novela odstraňuje výkladové a aplikační problémy zákona platného od května loňského roku. Postup posuzování žádostí o udělení pobídek bude nyní plně odrážet postup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a zlepší se kontrola splnění všeobecných podmínek jednotlivými příjemci úlev. Rovněž se zvýší kompetence ministerstev financí, práce a sociálních věcí a životního prostředí.

Senát schválil normu zvyšující sankce za nezaměstnání postižených

Zaměstnavatelé, kteří nesplní zákonnou podmínku zaměstnat stanovený počet zdravotně postižených lidí, budou s největší pravděpodobností už od začátku příštího roku odvádět vyšší sankce. Stanoví je novela zákona o zaměstnanosti, jejímž cílem je zvýšit zaměstnanost postižených, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Normu musí ještě podepsat prezident. Předloha, pro kterou hlasovalo 30 z 54 přítomných senátorů a osm proti, má posílit i stabilitu družstev zaměstnávajících lidi s omezenou pracovní schopností. Novela především mění pravidla, podle nichž zaměstnavatelé plní povinnost zaměstnávat postižené. Firmy, které nyní zaměstnávají více než 20 osob, musejí zaměstnávat pět procent lidí se změněnou pracovní schopností. Povinnost však mohou splnit i tak, že do státního rozpočtu odvedou za každého "nezaměstnaného" postiženého polovinu průměrné mzdy ročně nebo odeberou výrobky postižených z družstev či chráněných dílen.

Sněmovna zamítla vládní návrh zákona o zaměstnaneckých fondech

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek vládě těsným poměrem hlasů zamítla návrh zákona o zaměstnaneckém penzijním připojištění. Zákon měl rozšířit možnost občanů zajistit si do důchodu doplňkový příjem. Základní koncepční změnou mělo být podle místopředsedy vlády Vladimíra Špidly vytvoření účastnických fondů. Někteří poslanci se ale obávali, že fondy by mohly být tunelovány tak, jako například kampeličky. Ministr Špidla v rozpravě poznamenal, že vláda, tak jak je obvyklé i v Evropské unii, usiluje o co nejvyšší zapojení všech skupin obyvatelstva do dobrovolných doplňkových důchodových systémů.

Proti dalšímu projednávání zákona se postavili především poslanci ODS a Unie svobody. Vladimír Doležal (ODS) uvedl, že zákon je nesystémový mimo jiné proto, že neřeší problém důchodové reformy. Jeho stranická kolegyně Alena Páralová podotkla, že zákon je "slepou uličkou", stejně jako zákony o zřízení Sociální pojišťovny a služební zákon.

Soud udělil bývalému pracovníkovi StB podmíněný dvouletý trest

Uherskohradišťský okresní soud ve čtvrtek odsoudil osmdesátiletého bývalého pracovníka Státní bezpečnosti (StB) Vladimíra Zavadilíka ke dvěma letům vězení s pětiletým odkladem. Potrestal ho za ublížení na zdraví, kterého se dopustil v roce 1949 v uherskohradišťské věznici při výslechu odpůrců komunistického režimu. Po vynesení verdiktu si státní zástupce i Zavadilík ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Stejný soud loni v lednu Zavadilíka zprostil obžaloby. Brněnský krajský soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil k doplnění. "Vyskytly se nové informace a zejména důsledná práce Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu přinesla řadu nepřímých důkazů, které vedly ke změně rozsudku," řekla ČTK soudkyně Radomíra Veselá. Podle ní úřad získal dokumenty, které obžalovaného přímo neusvědčovaly. Vytvořily však řetězec důkazů, které potvrdily, že v uherskohradišťské věznici byli v 50. letech vězni mučeni elektrickým proudem, což ve čtvrtek přiznal i Zavadilík.

Děti Země: Pokud bude schválena plánovaná trasa D8, podáme žalobu

Pokud lovosický stavební úřad povolí vést dálnici D8 přes České středohoří, napadne sdružení Děti Země rozhodnutí žalobou. ČTK to ve čtvrtek po veřejném projednání územního řízení řekl Miroslav Patrik z hnutí Děti Země. Pokud hnutí žalobu podá, odhaduje Patrik dokončení dálnice v roce 2010. "Investor předpokládá dostavbu své povrchové varianty v dubnu 2006, a už nyní má rok zpoždění," uvedl. Děti Země chtějí prosadit, aby ředitelství silnic a dálnic předložilo trasu s tunelem dlouhým nejméně 3,35 kilometru. "Není nutné projektovat nové tunelové trasy, protože ty jsou již vyprojektované. Stačí je použít," uvedl Patrik.

Podle Grosse se některá opatření již nevrátí na úroveň před atentáty

Některá bezpečnostní opatření, jež Česká republika přijala po zářijových teroristických útocích na Spojené státy, se již zřejmě nikdy nevrátí na dřívější úroveň. V rozhovoru pro Český rozhlas to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Stanislav Gross. To však podle něj neznamená, že se jednotlivá bezpečnostní opatření nemohou redukovat. "V každém případě pozornost a, řekněme, lepší schopnost našich krizových systémů musí být po 11. září již trvale na vyšším stupni pohotovosti," uvedl. Řadu strategických míst, například letiště a jaderné elektrárny, začali po zářijových atentátech na mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku a budovu amerického ministerstva obrany ve Washingtonu střežit vojáci. Podle Grosse právě tato opatření bude možné časem redukovat.

Ještě počátkem listopadu hovořil o tom, že české bezpečnostní služby nemají jediný uklidňující signál, který by mohl vést k omezení bezpečnostních opatření. "Naopak informace od našich zahraničních kolegů jsou do určité míry varující," uvedl tehdy. Hovořil také o tom, že případného ochabnutí pozornosti by mohli využít potenciální nepřátelé k teroristickému útoku.

Vedení Harvardského holdingu pozastavilo kvůli KCP odkup akcií

Představenstvo Harvardského průmyslového holdingu pozastavilo odkup akcií od drobných akcionářů. Důvodem je trestní oznámení, které na vedení společnosti podala Komise pro cenné papíry kvůli vyzývání k nelegálnímu převodu akcií. "Nechceme dávat najevo pohrdání státním úřadem," řekl ve čtvrtek ČTK generální ředitel HPH Josef Nový s tím, další postup zvolí společnost po prošetření oznámení.

KCP zakázala převod akcií holdingu letos v únoru na šest měsíců, v srpnu rozhodnutí o další půlrok prodloužila. Představenstvo firmy zahájilo odkup akcií od drobných akcionářů počátkem října. Od té doby vyplatilo zálohově téměř 6000 nejstarších drobných akcionářů. Komise ale varovala, že těmto vyplaceným akcionářům hrozí, že budou muset peníze vrátit. Komise považuje za hlavní důvody přetrvávajícího zákazu převodu akcií nejasnost struktury a výše majetku holdingu a otázku pokračování likvidace společnosti.

Houslista Svěcený pokřtil album vánočních skladeb

V pořadí už třiatřicátým albem houslisty Jaroslava Svěceného, ale prvním ryze vánočním, je kompaktní deska Hvězdy nad Betlémem. Ke spolupráci na evergreenech spojených s nejkrásnějšími svátky roku si vybral zpěvačky Báru Basikovou, Martu Kubišovou a Leonu Machálkovou. Aranžérem byl Petr Malásek. "Kdybyste to nestihli, tak si Štědrý večer uděláme už dnes," řekl virtuos při křtu tohoto projektu v Kongresovém sále pražského hotelu Ambassador. Ke sváteční náladě přispěla vůně františků, mihotání plamínků svíček, rozzářené vánoční stromečky, vanilkové rohlíčky a další cukroví.

Sorke přináší nový pohled na literaturu českých Němců

Nový pohled na německou literaturu vznikající do roku 1945 na území České republiky přináší kniha německého publicisty Jürgena Sorkeho "Böhemische Dörfer". Publikaci, jejíž český překlad s podtitulem Putování opuštěnou literární krajinou vychází v těchto dnech v nakladatelství Triáda, představil za účasti autora pražským novinářům ředitel nakladatelství Robert Krumphanzl. "Je to jakýsi lexikon, ve kterém se objevuje přes 40 portrétů spisovatelů německého jazyka v Čechách, kteří jsou dnes pozapomenuti," uvedl. Čtenářům například představuje životní osudy a díla Lea Perutze, Johannese Urzidila či Otto Picka. Záměrně se pak vyhýbá Franzi Kafkovi, Franzi Werflovi a dalším známým pražským německy píšícím autorům. Název práce, která v zahraničí vyšla již před 15 lety, však nebyl z němčiny přeložen. Znamená podle Krumphanzla totéž co v češtině spojení španělská vesnice. "Je to nepřeložitelná slovní hříčka. Proto jsme se rozhodli původní název ponechat," vysvětlil. Sorke pracoval v šedesátých letech jako redaktor zpravodajské agentury United International Press. Českou republiku navštívil například v roce 1968, kdy odtud informoval svět o událostech Pražského jara.

Počasí v pátek v České republice

Přes den na jihozápadě a západě území oblačno až zataženo a místy déšť nebo mrholení, zpočátku i namrzající, ve vyšších polohách srážky deště se sněhem nebo sněhové. Na ostatním území bude oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky deště se sněhem nebo sněhové. Denní teploty nula až pět st. C.