Zprávy čtvrtek, 21. května 1998

Zprávy 21.5.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Odbory vyhlásily hodinovou výstražnou stávku na 8. června

Odborové svazy rozpočtové a příspěvkové sféry vyhlásily na 8. června hodinovou výstražnou stávku. Svazy se rozhodly k tomuto kroku na podporu svého požadavku valorizace mezd. Pouze Odborový svaz hasičů a nezávislý odborový svaz policie do stávky nevstoupí s ohledem na povinnosti hasičů a policistů, ale plně podporují protestní akce ostatních svazů. Na středeční tiskové konferenci to řekla Alena Vondrová, mluvčí deseti odborových svazů rozpočtové a příspěvkové sféry reprezentujících 800.000 pracovníků.

Premiér Josef Tošovský v úterý nevyhověl požadavku svazů na valorizaci mezd k 1. červenci. Odboráři žádali zvýšení mzdových prostředků v rozpočtové a příspěvkové sféře o dvacet procent.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr řekl, že v pátek se sejde rada předsedů všech svazů sdružených v konfederaci a dohodne se na tom, jak ostatní svazy podpoří stávku rozpočtové a příspěvkové sféry. Odboráři nepovažují stávku za protest proti určité vládě. Chtějí však před volbami upozornit všechny politické strany, které kandidují, na problém nízkého mzdového ohodnocení zaměstnanců příspěvkových a rozpočtových organizací.

LOK podporuje výstražnou stávku odborářů vyhlášenou na 8. června

Podporu výstražné hodinové stávce odborových svazů rozpočtové a příspěvkové sféry vyjádřil ve středu Lékařský odborový klub (LOK). Ten považuje rovněž za kritickou sociální situaci zdravotníků, sdělil ve čtvrtek ČTK místopředseda LOK Milan Kubek. Podle něj se vláda snaží řešit hospodářské problémy země na úkor veřejného sektoru. Je ochotna sanovat dluhy bank a hradit i v rozporu se zákonem poskytnuté finanční záruky, není však ochotna podpořit zdravotnictví, školství či vědu, uvedl Milan Kubek.

Železniční odboráři odložili rozhodnutí o setrvání v ČMKOS

Představenstvo Odborového sdružení železničářů odložilo rozhodnutí o setrvání v Českomoravské konfederaci odborových svazů na mimořádnou schůzi, kterou hodlá svolat pouze k této jediné otázce do čtrnácti dnů. Podle předsedy sdružení Jaromíra Duška chce sdružení odejít z konfederace především proto, že považuje přednostní vypořádání majetku osmnácti odborových centrál seskupených kolem Odborového svazu Kovo, za pokus o jeho vytunelování. Toto vypořádání nemovitého majetku v účetní ceně 1,7 miliardy korun navrhla Majetková správní delimitační unie, která majetek spravuje. Tržní hodnota některých nemovitosti je totiž několikanásobně vyšší.

Sněmovna nevydala exministra financí Kočárníka policii

Sněmovna se ve čtvrtek postavila proti záměru policie trestně stíhat poslance a bývalého ministra financí Ivana Kočárníka (ODS). Exministr měl být stíhán za to, že v roce 1995 podepsal státní záruky na krytí finančních ztrát České spořitelny ve výši 4,1 miliardy korun, aniž by tento krok projednala vláda. Pro Kočárníkovo vydání však hlasovalo pouze 83 ze 181 přítomných poslanců, přičemž pro vyslovení souhlasu s trestním stíháním bylo třeba podpory 91 poslanců. Proti vydání bývalého ministra financí se v rozpravě vyslovovali poslanci ODS a Unie svobody, kteří většinou argumentovali tím, že Kočárníkovo rozhodnutí bylo politickým činem a měla by se na něj tedy vztahovat poslanecká imunita. Na druhé straně poslanci sociální demokracie, lidovců a KSČM zase Kočárníkovo vydání podpořili. Poslanci SPR-RSČ se hlasování zdrželi. Rozhodnutí dolní komory parlamentu nevydat Kočárníka policii znamená, že bývalý ministr financí už nemůže být v souvislosti s poskytnutím záruky České spořitelně nikdy stíhán.

Bývalý předseda vlády Václav Klaus (ODS) ocenil rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která se postavila proti záměru policie trestně stíhat Ivana Kočárníka (ODS). Postoj sněmovny Klaus označil za rozumný a racionální. "Myslím, že pokoušet se kriminalizovat politiku by vedlo k velmi špatným koncům v této zemi," řekl novinářům Klaus.

S rozpaky však rozhodnutí sněmovny přijal předseda KDU-ČSL Josef Lux. Uvedl, že v demokracii by ústavní činitelé neměli být chráněni více než normální lidé. "Poslanecká imunita by se měla vztahovat pouze na výkon poslaneckého mandátu. Jsem přesvědčen, že Poslanecké sněmovně nepřísluší hovořit o tom, zda byl porušen zákon. To by měl rozhodnout vyšetřovatel nebo nezávislý soud," řekl Josef Lux.

Sněmovna přijala zákon o ochraně utajovaných skutečností

Poslanecká sněmovna přijala zákon o ochraně utajovaných skutečností, který nově definuje podmínky ochrany a práce s utajovanými skutečnostmi a upravuje postavení Národního bezpečnostního úřadu. Přijatý zákon má význam i pro předpokládaný vstup České republiky do NATO, neboť ČR umožní získávat od Aliance citlivé informace. Právě absence nové legislativy v této oblasti byla jednou z vážných výhrad, kterou NATO vůči ČR dosud vznášelo.

Z dalšího jednání poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s tím, aby se Česká republika účastnila i po 20. červnu dalších 18 měsíců mírové operace mnohonárodních sil, jež pod vedením NATO dohlížejí na dodržování mírových dohod a stabilizaci situaci v Bosně a Hercegovině (SFOR). Sněmovna vyslovila souhlas s tím, aby se mise SFOR zúčastnila česká armádní jednotka o síle do 650 osob, kterými budou vojáci z povolání a v další činné službě na základě dobrovolnosti.

Poslanci nejtěsnějším poměrem hlasů vzali na vědomí zprávu o výsledku šetření své komise pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv.olomoucké kauze. Zpráva přitom uvádí, že komise v daných časových možnostech nezjistila fakta potvrzující vztah organizovaného zločinu a státní správy v uvedené kauze. Podklady, které komise shromáždila a vytvořila, by měly být podle rozhodnutí sněmovny zpřístupněny orgánům činným v trestním řízení, které se případem zabývají.

Dolní komora Parlamentu jednomyslně schválila velkou vládní novelu zákona o bankách, která si klade za cíl obnovit důvěru v bankovní systém a vyřešit některé tíživé problémy bankovního sektoru.

Poslanecká sněmovna souhlasí s vysláním armádní polní nemocnice na podporu mezinárodních sil při případné donucovací akci proti Iráku. Ta by měla přimět Bagdád k plnění rezolucí Rady bezpečnosti Organizace spojených národů.

Při schválení návrhu novely zákona o komunálních volbách Poslanecká sněmovna nepodpořila vládní záměr přiznat cizincům za určitých podmínek volební právo pro komunální volby. Vláda chtěla přiznat volební právo cizincům i s ohledem na slaďování české legislativy s právem Evropské unie. "Návrh novely na přiznání aktivního volebního práva pro volby do zastupitelstev obcí občanům cizích států je pro podmínky ČR, která není zatím ani členem EU, předčasný," řekl ve sněmovně poslanec KSČM Václav Frank.

Ve středu sněmovna schválila poslanecký návrh zákona o svobodě informací, který by měl podstatně rozšířit možnosti, jak může veřejnost získávat informace od úřadů. Tato nová legislativní norma předpokládá, že každý občan má právo na to, aby mu státní a územněsprávní orgány poskytly informace, kterými disponují a jejichž zveřejnění není například v konfliktu s předpisy o ochraně utajovaných skutečností, obchodního tajemství či osobních údajů.

Poslanci dále vrátili zpět do druhého sněmovního čtení vládní novelu zákona o převodu státního majetku na právnické nebo fyzické osoby. Novelou, která by měla nejen uvolnit 15 miliard na krytí restitučních nároků, ale i čtyři miliardy korun na krytí důsledků loňských záplav, by se v závěrečném čtení měla sněmovna zabývat v pátek dopoledne.

Dohoda Zeman - Pithart

Předsedové Poslanecké sněmovny a Senátu Miloš Zeman a Petr Pithart se ve středu na společné večeři vedení obou komor shodli, že žádná z nich nebude blokovat zákonodárný proces při poslední schůzi Poslanecké sněmovny. Ta by se měla uskutečnit 18. června a poslanci by na ní měli schvalovat předlohy, které jim senátoři vrátí. Podle Pitharta senátoři v žádném případě nebudou využívat časové tísně, která nastane těsně před volbami do Poslanecké sněmovny, jež se mají uskutečnit 19. a 20. června.

Ministr Mlynář jednal s Romy

Spíše nespokojeni odešli zástupci Romů ze setkání s ministrem a předsedou vládní Rady pro národnosti Vladimírem Mlynářem. Ten jim přislíbil, že požádá vládu, aby zařadila na své jednání body směřující k potlačování rasově motivovaných protiromských zločinů. Ministr Mlynář uvedl, že on ani vláda ale nemůže vyhovět romským přáním zakázat hnutí skinheadů, protože není organizováno a registrováno. Nemůže ani zakázat republikánskou stranu, protože vládě takový postup nepřísluší.

Úplatek pro důstojníka ministerstva obrany

Důstojník ministerstva obrany, kterého v pondělí zadržela policie při přebírání úplatku 300.000 korun, byl ve středu na základě rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 vzat do vazby. Vysoce postavený důstojník, který měl v armádě na starosti zásobování, si úplatek vynutil na firmě Zeman-Zeman pod pohrůžkou zrušení smlouvy na zásobování armády.

Ministr obrany Michal Lobkowicz připustil, že do aféry přebírání úplatků od firmy Zeman-Zeman pod pohrůžkou zrušení smlouvy na zásobování armády je zapojena řada pracovníků ministerstva obrany. "Mám indicie, že to není jednotlivec, ale více lidí, kteří jsou v aféře zapleteni. Samozřejmě vyvodím potřebné důsledky," uvedl Lobkowicz v rozhovoru pro ČTK. Podle ministra se korupce neskrývá v armádě jako takové, ale v úřednících ministerstva obrany.

Na Staroměstském náměstí demonstrovalo 5500 zemědělců

Středeční protestní akce, která probíhala pod heslem "Za lepší ekonomické a sociální postavení obyvatel venkova a zemědělců", se na pražském Staroměstském náměstí, se zúčastnilo asi 5500 demonstrantů. Organizátorem byl Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy. Jeho předseda Bohumír Dufek ve svém projevu řekl, že vláda i parlament ČR spolu s ministerstvem zemědělství "úplně odepsali zemědělce a obyvatele venkova". Mimo jiné zdůraznil, že životní úroveň zemědělců stále klesá a jejich mzdy patří k nejnižším v ČR. Podle jeho slov zemědělci sice vyrábějí potraviny, ale v průměru je oni sami kupují o 20 procent dráž než obyvatelé města. Dufek také poukázal na chybějící pracovní soudy a na nutnost zlepšit přístup úřadů práce k žadatelům. V prohlášení k politickým stranám vznesli zemědělci 13 požadavků, mimo jiné zlepšení životní úrovně, snížení daní, stejný přístup na západní trhy a stejnou legislativu se zeměmi Evropské unie. Jak pro ČTK řekl předseda Svazu zemědělských družstev a společností Jan Fencl, demonstrace svědčí o tom, že zemědělcům dochází trpělivost, a lze tedy doufat, že se již začne rodit rozumná agrární politika. Jestliže ne, mohli by podle něj zemědělci středeční akci zopakovat v poněkud tvrdší podobě.

Josef Lux starostí zemědělců chápe, protest ale považuje za politický

Ministr zemědělství Josef Lux (KDU-ČSL) chápe některé starosti zemědělců o osud venkova, svolání demonstrace do Prahy měsíc před volbami však považuje za politické rozhodnutí. Sám je přesvědčen, že současná vláda ukázala, že umí podporovat zemědělce. "Zemědělci jsou jedinou skupinou podnikatelů, do které proudí každý měsíc hodnota úvěrů více než jedné miliardy s průměrným úrokem do pěti procent," uvedl Lux.

Hlaváček: Největší problém zemědělců je zpomalení peněžního toku

Největším problémem zemědělců je v současné době zpomalení peněžního toku do zemědělství. Pokud se tento problém systémově nevyřeší, lze očekávat řetězový kolaps v zemědělství a potravinářství. Pro ČTK to řekl prezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček po skončení demonstrace zemědělců na pražském Staroměstském náměstí. Podle jeho slov se v současné době peněžní tok do zemědělství téměř zastavil a situaci zhoršují také množící se bankroty zpracovatelských podniků a obchodních řetězců, kde mají zemědělci vázáno značné množství peněz za dodané produkty. Jako možné řešení navrhuje Hlaváček stanovení zákonné lhůty splatnosti pro potravinářské produkty, což je podle jeho slov způsob obvyklý i jinde ve světě.

Evropská komise nepřipustí v životním prostředí výjimky

Česká republika bude potřebovat investice ve výši 470 miliard korun, má-li dostat ochranu svého životního prostředí na úroveň požadovanou Evropskou unií. Na hlavu to podle tabulky Evropské komise představuje přibližně 50.000 korun. Ve zprávě zveřejněné ve středu v Bruselu se zdůrazňuje, že tyto částky musejí být vynaloženy, že ekologické investice nesmějí být chápány jako nadbytečný luxus. Naopak jsou šancí urychleně modernizovat průmysl i zemědělství, omezit energetickou náročnost a zlepšit zdraví lidí a kvalitu potravin.

ODA zatím nikomu svůj vysílací čas nedala

Občanská demokratická aliance, která nebude usilovat o přízeň voličů v červnových volbách do Poslanecké sněmovny, se zatím nerozhodla, kterou z pravicových stran doporučí svým voličům. Podle jejího předsedy Daniela Kroupy by mělo rozhodnutí padnout dnes. Nejpravděpodobnější variantou však podle předsedy Unie svobody Jana Rumla bude rozdělení přízně mezi jeho stranu a ODS. Jeho slova potvrdili i představitelé aliance Michael Žantovský a Miroslav Tošer. Informace o údajné dohodě mezi občanskými stranami podráždily lidovce. "Je-li to pravda, tak by to byla nekorektní dohoda," řekl předseda KDU-ČSL Josef Lux.

Podle 18 procent občanů byl Václav Klaus byl nejvhodnějším premiérem

Nejvhodnějším premiérem po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny by byl podle 18 procent občanů předseda ODS Václav Klaus. Přes 11 procent respondentů se vyslovilo pro současného předsedu vlády Josefa Tošovského. Vyplynulo z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum pro Český rozhlas a Mladou frontu Dnes. Za nimi se na třetím místě s poměrně velkým odstupem umístil Miloš Zeman, kterého jako nejlepšího budoucího premiéra hodnotí zhruba pět procent lidí. Ostatní politici získali velmi malý počet hlasů. Podle autorky průzkumů Jitky Sýkorové se ukazuje, že stále zhruba polovina občanů není schopna říci, kdo by byl tím nejlepším předsedou vlády.

Postoj občanů k účasti ve volbách

Pro více než polovinu, konkrétně 58 procent, účastníků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění je účast ve volbách nejen občanskou povinností, ale i příspěvkem voličů k vývoji společnosti. Názor, že politická situace po volbách nedozná změny, zastává 44 procent respondentů. Výsledky průzkumu dnes uveřejnila ČTK.

Senátoři chtějí na své cesty šest miliónů z peněz na údržbu

Senátoři potřebují na své letošní zahraniční cesty nejméně o 10,35 miliónu korun více, než jim přidělil rozpočet. Na středečním jednání hospodářského výboru se s kancléřem Senátu Pavlem Pelantem dohodli, že by si největší část scházejících prostředků - 6,57 miliónu korun - mohli vzít z peněz na stavební údržbu senátních paláců, která podle kancléře nespotřebuje všechny jí přidělené peníze. Na zahraniční cesty senátorů, které jsou vzhledem k jejich významu a počtu členů delegací považovány za turistiku za peníze daňových poplatníků, za letošní první čtvrtletí padlo již 7,4 miliónu korun, což je více než polovina z celoroční sumy.

Výstava k 50. výročí úmrtí Edvarda Beneše

Připomenutím 50.výročí úmrtí druhého čs. prezidenta Edvarda Beneše a 80. výročí vzniku samostatného Československa je výstava Edvard Beneš - životní dílo, která byla ve středu zahájena v klubovně kina Spektrum v Sezimově Ústí na Táborsku. Společně ji připravily Společnost dr. Edvarda Beneše, zdejší městský úřad a táborské Husitské muzeum. Výstava potrvá do 31.října.

Vaculík, Turba, Jakubisko a další oceněni literárním fondem

Ctibor Turba, Libor Vaculík, Anna Geislerová, Ondřej Vetchý, Juraj Jakubisko a Josef Melč byli mezi 12 tvůrci, kteří ve středu v Praze převzali ceny Nadace Český literární fond za rok 1997.

Iva Bittová strhla newyorský klub

S jistou fascinovaností naslouchali v úterý večer ve známém hudebním newyorském klubu Knitting Factory posluchači koncertu české houslistky a zpěvačky Ivy Bittové. Všem zájemcům o vstup do klubu na dolním Manhattanu nebylo ani přáno, protože nevelký klub byl vyprodán. Každou skladbu, kterou Iva Bittová s neotřelou ženskostí publiku nabídla, posluchači odměnili potleskem, jímž si na konec jedenapůlhodinového vystoupení vynutili také přídavek. Zástupkyně české alternativní scény v USA není poprvé. Tentokrát už před New Yorkem vystupovala v Cambridgi v Marylandu a ve Washingtonu a chystá se ještě také do Kalifornie.

Ze sportu:

Po čtyřech disciplínách kvalifikace na mistrovství Evropy v bezmotorovém létání v polském Lešnu si upevnila česká pilotka Hana Zejdová své postavení v čele celkové klasifikace.

Americký týdeník The Sporting News vyhlásil v úterý českého brankáře Dominika Haška z Buffala hokejistou roku. Na druhém místě skončil

finský útočník Teemu Sel„nne z Anaheimu, třetí je další český hokejista Jaromír Jágr, útočník Pittsburghu. Dominik Hašek vyhrál anketu tohoto týdeníku už loni, kdy se zároveň stal držitelem Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče a Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře. Podle shodného názoru většiny komentátorů je v obou kategoriích hlavním kandidátem na vítězství i letos. Dominik Hašek byl časopisem nominován i do nejlepší ligové pětky.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, s deštěm nebo s přeháňkami a místy s bouřkami. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.