Zprávy pondělí, 07. srpna 2000

Kateřina Brezovská

A nyní zprávy podrobněji:

Rakousko žádá více informací o Temelínu

Páteční únik oleje ve strojovně prvního bloku temelínské jaderné elektrárny potvrzuje "požadavek Rakouska získat zevrubné technické informace o českém jaderném zařízení". V sobotu večer tak reagovalo ve Vídni ministerstvo životního prostředí na zprávy o temelínské poruše. Rakousko doufá, že "bude okamžitě informováno o příčinách poruchy a současně získá příslušné podklady, že nejde o konstrukční nedostatek zařízení", konstatoval vídeňský úřad. Temelínská elektrárna v sobotu oznámila, že menší množství oleje vniklo do dešťové kanalizace. Životní prostředí nebylo ohroženo. Olej vytekl při rychlém vypouštění z hlavní olejové nádrže turbíny do záchytných nádrží. V elektrárně tento týden skončila zkouška těsnosti ochranné obálky prvního bloku. První elektřinu do rozvodné sítě by měl Temelín začít dodávat na podzim.

Stolár: ČSOB v dohledné době získá 100 procent IPB Pojišťovny

Československá obchodní banka znovu zopakovala, že drží 65 procent akcií IPB Pojišťovny a má nad pojišťovnou plnou manažerskou kontrolu. "V dohledné době bude po uplatnění svých práv ČSOB vlastnit podíl stoprocentní," uvedl v neděli mluvčí banky Jan Stolár. Podle něj totiž existují smlouvy zaručující návrat podílů IPB Pojišťovny, které byly dříve převedeny na spřízněné firmy, zpět pod kontrolu IPB Holdingu. "Své právní postavení v této věci považuje ČSOB na základě celé řady smluvních i mimo smluvních skutečností za neotřesitelné," uvedl mluvčí. Banka již učinila kroky k účinné ochraně svých práv a hodlá je důrazně uplatňovat, dodal Stolár bez bližších podrobností. O 65procentní podíl v IPB Pojišťovně vede ČSOB spor se společností Domeana. Ta tento týden dokonce oznámila, že s vlastníkem pojišťovny Kooperativa, společností Wiener Städtische Allgemeine Versicherung, vyjednává o prodeji tohoto podílu. Domeana tvrdí, že jí ČSOB za akcie IPB Pojišťovny, které získala 22. června, nezaplatila.

ČNB uvalila na Investiční a Poštovní banku, vlastníka Domeany, nucenou správu v pátek 16. června. Následující pondělí převzala po dohodě s nuceným správcem, ČNB a vládou nad IPB kontrolu ČSOB. ČSOB převzala veškerá aktiva a pasíva banky s odkladem platby, a klienti IPB se tak stali klienty ČSOB. Zástupci ČSOB následně oznámili, že si ponechají všechny dceřiné společnosti IPB, které se zabývají financemi.

Sociální demokraté zahájili pod Ještědem volební tažení

Táborem lidu, který v neděli na Pláních pod Ještědem uspořádala ČSSD Libereckého kraje, zahájili sociální demokraté kampaň pro podzimní senátní a krajské volby. Na shromáždění přišlo téměř 500 příznivců sociálních demokratů z celé České republiky a Saska. Zúčastnili se ho i místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Sociální demokraté si setkáním na Pláních připomněli tábor lidu z roku 1870, na němž se tehdy sešlo přes 30.000 českých a německých stoupenců dělnického hnutí. Tyto a další podobné aktivity vedly nakonec ke vzniku sociální demokracie. "Tehdejší odkazy sociálních demokratů jsou stále moderní," řekl Špidla. Mluvčí vládní německé sociální demokracie (SPD) pro zahraniční politiku a spolkový poslanec Gert Weitzkirchen na shromáždění řekl, že čeští a němečtí sociální demokraté by měli vstoupit do Evropy společně. "Společná Evropa musí dostat sociálnědemokratický rukopis, rukopis sociálnědemokratické spravedlnosti," poznamenal. Liberečtí sociální demokraté rozdávali lidem letáky s volebním programem. Tábor zakončila lidová veselice s muzikou, pivem za pětikorunu, gulášem, cukrovou vatou a nafukovacími balónky.

Gross: Cílem ČSSD je, aby se neprohlubovaly sociální rozdíly

Sociální demokraté budou v nadcházejícím období usilovat o to, aby se neprohlubovaly sociální rozdíly ve společnosti. Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross to řekl účastníkům nedělního Tábora lidu na Pláních pod Ještědem, kterým ČSSD oficiálně zahájila kampaň pro podzimní senátní a krajské volby. Podle Grosse je sice Česká republika právní stát, ale lidé jsou omezeni svými ekonomickými možnostmi. "Jsme právní stát, ale v mnoha případech si lidé myslí, že to, co je podle práva, není spravedlivé. Naším cílem je, aby se právo a spravedlnost k sobě přiblížily, je to ale dlouhodobý proces," zdůraznil. ČSSD podle něj svádí jako menšinová vláda zoufalý boj, aby udržela míru společenské solidarity na nynější úrovni. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla účastníkům tábora řekl, že nadcházející volby budou velkým střetnutím. "Začíná velký zápas, zápas o věci, které mají cenu," zdůraznil.

Křesťanští oponenti zářijového zasedání MMF jsou pro oddlužení

V souvislosti se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se v Praze od 24. do 27. září uskuteční veřejné fórum s názvem Jiná zpráva. Hlavními tématy alternativních aktivit zaštítěných organizacemi Bankwatch Network a Přátelé Země spolu s hnutím Jubilee 2000 mají být podle křesťansky orientovaných pořadatelů problematické projekty zasedajících institucí a snižování zadluženosti chudých zemí. Za odpuštění dluhů zemí třetího světa a nový vztah bohatého Severu k chudému Jihu se v celosvětovém měřítku zasazují křesťanské církve. K iniciativě se již v českých zemích nedávno jmenovitě připojila Českobratrská církev evangelická. Fórum Jiná zpráva zahájí v evangelickém kostele U Salvátora panelová diskuse zástupců církví a náboženství na téma Věříme v jeden svět. Pokračováním budou podle Ekumenické akademie diskuse na téma oddlužení, ekologických důsledků projektů Světové banky, situace v tranzitních ekonomikách střední a východní Evropy, poválečné rekonstrukce na jihovýchodě Evropy a směřování mezinárodních měnových institucí. Ve dnech 25. a 26. září se má v Praze uskutečnit i videofestival dokumentující činnost kritizovaných institucí.

Členy sdružení Ekumenická akademie jsou Církev československá husitská, Pravoslavná církev v ČR, Slezská církev evangelická augšpurského vyznání, Starokatolická církev, Evangelická akademie Míšeň a jednotlivé osobnosti z dalších církví i bez církevní příslušnosti.

Prapor ČR v Bosně sbíral zbraně a munici mezi místními obyvateli

Akci v rámci operace HARVEST, zaměřenou na intenzivní sběr zbraní a munice mezi místním obyvatelstvem, uskutečnil ve dnech 1.- 4. srpna v prostoru své působnosti na severozápadě Bosny a Hercegoviny 43. mechanizovaný prapor Armády ČR, jenž je součástí mezinárodních Stabilizačních sil (SFOR). Informovala o tom mluvčí českého praporu SFOR nadporučice Jana Růžičková ve zprávě, kterou poskytlo novinářům ministerstvo obrany ČR. V průběhu čtyřdenní akce odebrali vojáci českého praporu místním obyvatelům ruční granáty různého typu, střelné a lehké protitankové zbraně, miny různého typu, střelivo apod. Tato akce byla podpořena zvýšenou činností hlídek v nočních hodinách, které zabavily další zbraně.

EU podpoří český automobilový průmysl v říjnu v Jižní Africe

Českým malým a středním firmám nabízí Hospodářská komora ČR příležitost navázat kontakty v automobilovém a souvisejícím průmyslu s partnery ze 13 zemí tří kontinentů. "Mezinárodní firemní kontaktní akce Interpise INGAGE SA 2000 se uskuteční v jihoafrickém Johanesburgu 26. až 27. října pod záštitou a s podporou Evropské komise," sdělila mluvčí komory Miloslava Kučerková s tím, že ČR obdržela kvótu 15 firem. Vystavovat bude přes sto hostitelských firem z Jižní Afriky, Británie a Německa a asi 200 návštěvnických firem ze Skandinávie, z Beneluxu, Francie, Itálie, Rakouska, ze Španělska, z Kanady a USA. Účastníci budou mít také možnost navštívit veletrh stejného zaměření "AUTO AFRICA", kde budou moci kontaktovat více než 300 vystavovatelů.

Zahraniční renomé přispělo k pozvání Gotta do Carnegie Hall

Především zahraniční renomé a počet prodaných nosičů za celou kariéru přispěly k tomu, že se podařilo dohodnout vystoupení Karla Gotta 29. září ve slavné newyorské koncertní síni Carnegie Hall. ČTK o tom informoval organizátor akce, majitel newyorské restaurace Zlatá Praha Jiří Suchánek. Tři roky trvalo Suchánkovi získání termínu pro Gottův koncert od vedení "domu, který postavila hudba" - Carnegie Hall. "Rozhodujícím v jednání se nakonec ukázala 33 let trvající smlouva Karla Gotta se západoevropským gramofonovým koncernem Polydor a 13 miliónů prodaných zvukových nosičů na území Československa v letech l962-1992," řekl ČTK Jiří Suchánek. "Toto číslo v roce l992 reprezentovalo 86 procent populace tehdejšího Československa. A svou roli sehrály i Gottovy letošní úspěchy, mimo jiné koncert v moskevském Kremlu veleúspěšná reprezentace České republiky na světové výstavě Expo 2000 v německém Hannoveru. To, že bude Karel Gott zpívat právě v Carnegie Hall, je podle Suchánkova názoru nejen zpěvákovým úspěchem, ale i úspěchem celé české kultury. Jediným hostem "českého slavíka" bude v Carnegie Hall nejexportovanější a na zvukových nosičích nejprodávanější česká zpěvačka všech dob Helena Vondráčková, jež se představí nejen sólově, ale i s Gottem ve směsi slavných muzikálových a filmových melodií. Karel Gott zazpívá nejen své největší tuzemské hity, ale i skladby českých klasiků, operní árie, slavné rokenroly a několik písní na počest Leonarda Bernsteina, Franka Sinatry a Elvise Presleyho.

Křesťanský kongres o rodině skončil mší v kostele sv. Vojtěcha

Ranní mší v kostele sv. Vojtěcha v Praze 6 skončil v neděli 3. Evropský kongres Mezinárodní konfederace křesťanských prorodinných hnutí (ICCFM). ČTK to řekl předseda občanského sdružení YMCA - Živá rodina Jiří Ludvík. Delegáti, manželské dvojice zastupující jednotlivá národní hnutí, hovořili o vlivu zaměstnání na rodinu, o ekonomických aspektech života rodin, jejich společenské prestiži a o zázemí a bezpečí, které rodina poskytuje. Hnutí vzniklo před půl stoletím, kdy se začaly vytvářet skupinky křesťanských rodin, které se společně modlily a hovořily o teologických otázkách i problémech běžného života. Manželský pár je pro hnutí nedělitelnou jednotkou, a proto v čele národních i kontinentálních organizací stojí manželé. Hnutí podporuje rodinu jako instituci v tradičním křesťanském pojetí a snaží se vytvořit protiváhu skupinám relativizujícím význam rodiny.

Kardinál Vlk požehná opravenou kapli sv.Kříže na Karlštejně

Nejcennější původní prostor středočeského hradu Karlštejn - opravenou kapli sv. Kříže - v pondělí odpoledne požehná kardinál Miloslav Vlk. Gotická kaple byla pro veřejnost opět otevřena 1.července po devatenáctileté rekonstrukci.

Rudolfinum připravuje výstavu o francouzském vlivu na české umění

Pražská Galerie Rudolfinum chystá na podzimní sezónu obsáhlou výstavu českého a francouzského umění poslední čtvrti 19. a prvního desetiletí 20. století. "Bude to největší výstava českého a francouzského umění u nás všech dob, zápůjčky jsou objednány ze 14 francouzských muzeí, ze Spojených států i z většiny velkých českých galerií," řekl ČTK organizátor projektu Josef Vomáčka. Výstavu, poukazující na vliv Francie na české umění poslední čtvrti 19. a prvního desetiletí 20. století, otevře Rudolfinum 13. září a otevřena bude do 14. ledna. Rozdělena bude do deseti tematických okruhů. Představí portréty, obrazy života ve městě, krajiny, historickou malbu, obrazy interiérů, dekorativní umění. Projekt je součástí programu Praha - Evropské město kultury roku 2000.

Medvěd, kterého chytili zoologové na Vsetínsku, se bude muset přestěhovat

Medvěd hnědý, kterého chytili zoologové na Vsetínsku, se bude muset po čtyřměsíční karanténě v Chomutově přestěhovat jinam. Ředitel zoo Přemysl Rabas vysvětlil, že tam pro něj není místo. O jeho novém domově rozhodne Český svaz ochránců přírody nebo ministerstvo životního prostředí. Chomutovský zoopark už dva samce a dvě samice medvěda hnědého vlastní. Na Vsetínsku napáchal přibližně tříletý medvěd od května na zvířatech a majetku škody za asi 170 tisíc korun. Skupině odborníků se jej podařilo chytit až v sobotu v údolí Brodské na Vsetínsku.

Přírodovědci zjistili, že v Hranické propasti se množí netopýři

Tým přírodovědců brněnské Masarykovy univerzity v noci na neděli spolu se speleology dokončil bádání, které prokázalo, že Hranická propast na Přerovsku je jediným místem v Česku, kde se pod zemí rozmnožuje netopýr velký. Vědci navíc potvrdili, že kolonie přísně chráněného hmyzožravce čítá přes 500 zvířat, což je v České republice ojedinělý počet. ČTK to řekl jeden z organizátorů akce Ivo Baroň. Výsledky výzkumu se objeví v análech Národního muzea," dodal Baroň.

Hranická propast v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Teplic nad Bečvou je podle posledních měření hluboká 244 metrů, z toho je 175 zatopeno vodou. Speleologové se domnívají, že je patrně nejhlubší zemskou puklinou v Česku. Nejznámější propast v České republice - Macocha v Moravském krasu - je hluboká 138,5 metru.

Čerchovské hvozdy vyhlášeny národní přírodní rezervací

Komplex bukových lesů zvaný Čerchovské hvozdy, který se nachází na vrchu Čerchov v Českém lese, požívá od pondělka 7.srpna ochrany jako národní přírodní rezervace. Tímto dnem totiž nabývá účinnosti vyhláška ministerstva životního prostředí o jejím vzniku. Čerchovské hvozdy jsou unikátní svým rozsahem i zachovalostí. "Nachází se zde velmi pěkný polopřírodní až přírodní porost na čedičovém podkladu," řekl ČTK Jan Roth z odboru ochrany přírody ministerstva životního prostředí.

V Praze je v současnosti 338 varovných sirén

Celkem 338 sirén může v současnosti varovat obyvatele hlavního města před nebezpečím. Z tohoto počtu spravuje 251 zařízení ministerstvo obrany, ostatních 87 sirén patří pražskému magistrátu. Zařízení, která vlastní magistrát, jsou elektronická a mohou předávat slovní informace. K ozvučení území Prahy, které může být ohroženo stoletou vodou, je určeno 48 těchto sirén, uvedlo tiskové oddělení pražského magistrátu. Letos nechal magistrát v hlavním městě umístit nových 39 elektronických zařízení. Z nich 20 má varovat obyvatele bydlící v oblastech, kde mohou být ohroženi různými chemickými látkami z firem. Zbývající nové sirény mají varovat lidi před případnými povodněmi z místních vodních zdrojů, jako je Hostivařská nádrž nebo řeka Berounka.

Chůze v ledové vodě si mezi pacienty lázní našla řadu příznivců

Chůze v ranní rose či v bazénku s ledovou vodou, kterou jako léčebnou kúru předepisují lékaři v Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku, si získala řadu příznivců, přestože vyžaduje značnou dávku statečnosti a sebezapření. Ředitel lázní Zdeněk Machálek řekl, že tato procedura, kterou před třemi lety zavedli jako první v zemi, úspěšně pomáhá s prokrvením dolních končetin a posílením imunity. "Opláchnou si celé tělo a potom se ponořeni po kolena procházejí pramenitou ledovou vodou do doby, než dostanou křeče," popsal ředitel obdobu přes 100 let staré metody, převzaté od léčitelů Sebastiana Kneippa a Vincence Priessnitze. Lékaři nabízejí proceduru všem pacientům, ať si přijedou do lázní léčit cukrovku, poruchy krevního oběhu, dýchací potíže, či neurologické, psychické a kožní choroby. Machálek uvedl, že o kúru mají zájem zejména turisté z německy mluvících zemí, kde má dlouholetou tradici.

Priessnitzovy lázně, které v roce 1822 založil sedlák Vincenc Priessnitz, jsou druhé největší na Moravě. Léčí se zde především choroby cest dýchacích a neurózy. Lázněmi ročně projde na 10.000 pacientů.

Vsetínští ochránci přírody o víkendu čistili horské louky

Valašské horské louky, kde roste 29 vzácných druhů orchidejí, čistili o víkendu členové Českého svazu ochránců přírody ze Vsetína. "Musíme tam každý rok pokosit, usušit a odvézt nebo zlikvidovat agresívní trávy a dřeviny," řekl pracovník referátu životního prostředí vsetínského okresního úřadu Jan Pavelka. Upřesnil, že osm druhů orchidejí již na Valašsku ochránci přírody postrádají. "Doufáme, že jsou zatím pouze nezvěstné, a děláme všechno, aby nezmizely další unikáty. Některé louky vyhrabáváme až třikrát, aby se semena orchidejí dostala přímo na čistou půdu a vzklíčila," vysvětlil. Vsetínští ochránci přírody se nyní starají zhruba o sedm hektarů luk.

Brno koncem srpna zaplní pouliční umělci

Přehlídky pouličních divadel se budou moci od 28. do 31 srpna zúčastnit obyvatelé a návštěvníci Brna. Představí se jim 12 divadelních souborů se 14 představeními, která se budou odehrávat na centrálním náměstí Svobody a na náměstí Míru. "Jsme rádi, že se nám tato přehlídka tvorby pouličních divadel začíná dařit a můžeme tak obohatit letní období ve městě," řekl ČTK vedoucí programového oddělení Kulturního a informačního centra města Brna Jan Nováček. Na přehlídce se vedle českých divadel představí i umělci ze Slovenska a Polska.

Na Výstavišti padl rekord ve smažení palačinek

Rekord v nepřetržitém čtyřiadvacetihodinovém smažení palačinek padl dnes v Praze 7 na oslavách svatého Vavřince, patrona kuchařů a cukrářů. Pražskému týmu kuchařů se na Výstavišti od soboty podařilo připravit 2125 palačinek. Loňský výsledek byl překonán o 310 kusů, řekl organizátor oslav Jaroslav Šprongl. Na akci dohlížela pelhřimovská Agentura Dobrý den, která podle Šprongla rekord zapíše do národního vydání Guinnessovy knihy rekordů. Na palačinkách si pochutnali návštěvníci oslav. "Chvílemi se tu vytvářely i fronty. Palačinky byly mazané marmeládou, sypané skořicovým cukrem a kdo chtěl, tak navrch dostal i šlehačku," uvedl Šprongl. Kuchaři jsou po noční smažící "šichtě" a úctyhodném výkonu znaveni a odpočívají. Podle Šprongla se u plotny střídali. Dvoudenní svatovavřinecké oslavy s ochutnávkami gastronomických specialit a zábavným programem končí večer.

Ze sportu:

Po páteční předehrávce v níž zvítězila Sparta nad mužstvem StavoArtikl Brno 2:1, pokračovala v sobotu fotbalová Gambrinus liga dvěma zápasy druhého kola. Slavia zdolala Plzeň 2:1 a duel Blšan s Olomoucí skončil bez branek. V neděli se hrálo zbývajících pět zápasů. Ani v jednom utkání neuspěl domácí tým. Drnovice prohrály se Synotem 0:1, České Budějovice s Bohemians také 0:1, Jablonec podlehl Liberci 1:3, Příbram Teplicím 0:1 a Žižkov Ostravě 1:2. V čele tabulky je Sparta před Libercem a Ostravou - všechny týmy mají 6 bodů. Poslední čtyři týmy - Brno, Žižkov, Drnovice a Příbram - jsou bez bodu.

Veslař Michal Vabroušek vybojoval na světovém šampionátu v neolympijských disciplínách v Záhřebu zlato na skifu lehké váhy. Vabroušek nedal ve finále soupeřům téměř žádnou šanci a vyhrál způsobem start-cíl. Do finále A se z českých lodí probojovala ještě čtyřka s kormidelníkem, která však skončila až šestá.

Český tenista Jiří Novák prohrál v semifinále turnaje v Torontu s Izraelcem Levym 3:6, 6:1, 4:6.

A na závěr zpráv ještě informace o pondělním počasí v České republice

Zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupňů, na horách kolem 14 -ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.