Zprávy Radia Praha

Indonéská prezidentka jednala v Praze o nákupu zbraní pro armádu

Indonésie by mohla v České republice nakoupit zbraně a další vybavení pro armádu a policii. Po úterní schůzce s prezidentem Václavem Havlem to řekla indonéská prezidentka Megawati Sukarnoputriová, která je na návštěvě Prahy. Podrobnosti kontraktu ale neuvedla. "Zatím to bylo projednáno v hrubých rysech. Nyní mohu říci jen tolik, že výsledek těch jednání byl kladný a že v nich budeme pokračovat i v budoucnosti," dodala. Kromě hospodářské spolupráce spolu na Pražském hradě prezidenti České republiky a Indonésie také hovořili o spolupráci kulturní a o ekologických otázkách. "S potěšením jsem zjistil, že paní prezidentka věnuje velkou pozornost otázkám životního prostředí. Je důležité zabývat se i tím, co bude za deset, 15 let s naším soužitím na této planetě," poznamenal po setkání Havel.

Podobnosti a odlišnosti českého a indonéského ústavního systému byly předmětem rozhovoru indonéské prezidentky Megawati Sukarnoputriové s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Pro něj to bylo poslední oficiální jednání se zahraničním politikem ve funkci šéfa dolní komory. Ve čtvrtek totiž skončí volební období současné sněmovny a Klaus již nebude moci vystupovat jako její předseda. Před schůzkou s Klausem se indonéská prezidentka setkala s předsedou Senátu Petrem Pithartem.

Atentát na Heydricha měl svůj význam, míní prezident Havel

Prezident Václav Havel míní, že atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha měl svůj význam. Řekl to při úterním vzpomínkovém aktu k 60. výročí hrdinné smrti československých parašutistů, kteří se na atentátu v květnu 1942 podíleli. Prezident rovněž vzpomněl oběti, které následovaly při nacistické odplatě za smrt muže, kterého do protektorátu Čechy a Morava Hitler vyslal v době sílícího protifašistického odboje. "Atentát na Heydricha byl jasným signálem okolnímu světu, že jsme země porobená, země, která je v odporu k okupační moci. Proto poté okolní svět uznal českou exilovou vládu a z druhé světové války jsme vyšli jako vítězný stát," zdůraznil Havel při panychidě v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. V jeho kryptě svedli parašutisté poslední boj. Pietního aktu se zúčastnili i předseda Senátu Petr Pithart a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Zástupci armády položili věnce k pamětní desce, která spolu se stopami po střelbě připomíná někdejší události. Na desce jsou jména sedmi parašutistů včetně Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří 27. května 1942 Heydricha smrtelně zranili.

Osm parašutistů uctilo seskoky památku obětí války a heydrichiády

Čestnými seskoky s padáky uctilo v Praze osm parašutistů české armády památku výsadkářů, kteří bojovali ve druhé světové válce. Před pomníkem padlých parašutistů a jejich spolupracovníků v odboji v Technické ulici v Praze se uskutečnil i pietní akt, jehož se zúčastnili zástupci Československého svazu bojovníků za svobodu, legionáři i zástupci ministerstva obrany. Čestnou stráž držel 43. výsadkový prapor z Chrudimi. "Chrudimský 43. výsadkový prapor je vlastně první profesionální jednotkou v armádě. Naši paragáni byli ve válkách na Balkáně, několik se jich zúčastnilo kuvajtské operace Pouštní bouře, působili v jednotkách IFOR, SFOR a UNPROFOR," řekl ČTK mluvčí praporu Zdeněk Kolář o čestné jednotce.

Petra Buzková: Vedení ČSSD jednoznačně podpořilo jednání s Koalicí

Předseda vítězné sociální demokracie Vladimír Špidla dostal od předsednictva ČSSD jednoznačnou podporu pro vyjednávání s Koalicí o sestavení nové vlády. Menšinové sociálnědemokratické vládě by dali v ČSSD přednost jen jednotlivci, řekla na úterní tiskové konferenci v Lidovém domě předsedkyně pražských sociálních demokratů Petra Buzková. Jednání se stranami koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU, které Špidla zahájil v úterý večer, odmítla komentovat a nechtěla ani spekulovat o možnostech, k nimž by ČSSD sáhla, kdyby jednání s Koalicí neuspěla.

Miroslav Grebeníček: Pro KSČM je nejpřijatelnější menšinová vláda ČSSD

Komunistická strana Čech a Moravy pokládá za nejpřijatelnější variantu po letošních parlamentních volbách menšinovou vládu sociální demokracie. Po jednání výkonného výboru KSČM to řekl předseda strany Miroslav Grebeníček. Oznámil také, že komunisté pokládají za samozřejmé poměrné zastoupení parlamentních stran v orgánech Poslanecké sněmovny. KSČM je podle něj připravena získat křeslo místopředsedy sněmovny. Grebeníček uvedl, že s KSČM již vyjednával "vysoce postavený představitel ČSSD", ale neřekl jeho jméno. Podpora menšinové vlády sociální demokracie by podle Grebeníčka závisela na shodě v programech obou stran. KSČM získala ve volbách přes 18 procent a stala se tak třetí nejsilnější parlamentní stranou. S vítěznými sociálními demokraty má ve sněmovně většinu 111 mandátů.

Nový klub Unie svobody-DEU vznikl

V Poslanecké sněmovně se ustavil nový poslanecký klub Unie svobody-Demokratické unie. Osm poslanců této strany zvolených na kandidátce Koalice se shodlo na tom, že podporuje vznik vlády se sociální demokracií. Tuto myšlenku podpořili i dva nezávislí zvolení na koaličních kandidátkách - Táňa Fischerová a Svatopluk Karásek, kteří se stali členy unionistické frakce. Doplnili tak počet jejích členů na deset, což je minimum pro vznik sněmovního klubu. Sdělil to Karel Kühnl, který bude zatím stát dál v jeho čele. Unionisté totiž rozhodli, že ti členové vedení klubu, kteří byli opět zvoleni, budou v těchto funkcích pokračovat. Volby nového vedení poslanecké frakce budou podle Kühnla nejpozději v září. Klub Unie svobody-DEU se zformoval jako první, další poslanecké frakce budou následovat v příštích dnech.

Přemysl Sobotka odstoupil kvůli volbám z funkce člena Výkonné rady ODS

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka odstoupil z funkce člena Výkonné rady ODS. Učinil tak v souvislosti s pondělním zasedáním stranické rady, která podle něj nehodlá řešit neúspěch ODS ve volbách. Nikoho dalšího Sobotka k rezignaci nevyzval. Členem ODS zůstává. Výkonná rada ODS v pondělí rozhodla, že její pracovní skupina vyhotoví analýzu volební kampaně a na jejím základě se teprve občanští demokraté rozhodnou, co dál. Takové řešení volebního neúspěchu Sobotka označil za nedůrazné a rozpačité. Již v pondělí navrhoval svolání stranického kongresu, kde by se celá situace řešila. S návrhem ale zůstal na jednání rady osamocen. Občanští demokraté skončili ve volbách druzí. Proti posledním volbám ztratili pět mandátů a nepodařilo se jim pokořit vítěznou sociální demokracii, jak plánovali. Hlavní příčinu volebního neúspěchu vidí Sobotka ve volební kampani. ODS měla dobře rozjetou volební kampaň od února, ale závěr bych špatný, soudí.

Ústavní soud zrušil část zákona o soudech a soudcích

Ústavní soudci vyhověli prezidentu Václavu Havlovi a zrušili část zákona o soudech a soudcích, týkající se kontroly jejich odborných znalostí. Soudce tak nemůže přijít o odbornou způsobilost na základě rozhodnutí zvláštní rady, kterou podle dosud platného zákona zřizovalo ministerstvo spravedlnosti. "V Ústavě je zakotven princip dělby státní moci na moc zákonodárnou, výkonnou a soudní a také nezávislosti soudu. Tomuto požadavku napadená zákonná úprava nevyhovuje," uvedla v odůvodnění verdiktu ústavní soudkyně Eva Zarembová.

Ústavní soudci nevyhověli námitce proti podjatosti ústavních soudců Vojtěcha Cepla, Františka Duchoně a Elišky Wagnerové, kterou při projednávání návrhu prezidenta Václava Havla na zrušení části zákona o soudech a soudcích přednesl místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer. Soudci se podle něj loni v listopadu účastnili v Senátu semináře, kde vyjadřovali svá stanoviska k posuzovanému zákonu. Ústavní soudci konstatovali, že veřejná prezentace názorů soudců při odborném projednávání právních norem nezakládá důvod pro jejich vyloučení pro podjatost, uvedl místopředseda Ústavníhoé soudu Miloš Holeček.

Rozšíření se má i podle EK opírat o křesťanské hodnoty

Zástupci evropských církví se v Bruselu shodli s Evropskou komisí na tom, že rozšiřování Evropské unie by nemělo stát jen na ekonomických a politických principech, ale rovněž na principech křesťanství a na hodnotách, které z něho vzešly. ČTK to sdělila členka předsednictva komise Církev a společnost v Konferenci evropských církví Hana Tonzarová. Komise přijala kladně výzvu, aby se ve sjednocování Evropy uplatňovaly křesťanské hodnoty, které přinášejí církve, jako je solidarita, mír, smíření a spravedlnost. EK vyzvala církve, aby v tomto smyslu nechaly v Evropě více zaznít svůj hlas, řekla Tonzarová po pondělním jednání v Bruselu s předsedou komise Romanem Prodim a jejími dalšími představiteli. Zástupci církví rovněž zdůraznili v diskusi o budoucnosti EU potřebu aplikovat princip jednoty v mnohosti, na němž jsou sjednoceny křesťanské církve v Evropě, což představitelé komise také kladně vnímali. Prodi v tom viděl příbuznost se svou definicí, že "EU je unie menšin", citovala šéfa EK Tonzarová z Československé církve husitské.

Mezinárodní konfederace svobodných odborů kritizuje ČR

Ve východní a střední Evropě došlo sice v roce 2001 k úpravám, které zlepšují legislativu vůči odborům, v některých zemích "od České republiky po Bělorusko" ale aktivity namířené proti odborům přetrvávají. Vyplývá to z výroční zprávy k situaci v oblasti odborářských práv ve světě, kterou zveřejnila v Bruselu Mezinárodní konfederace svobodných odborů (MKSO). Úplná zpráva je dostupná na webové adrese MKSO http://www.icftu.org/survey.

Část dokumentu nazvaná Česká republika: Výroční zpráva o porušování odborových práv (2002) konstatuje, že nová pracovní legislativa zavedená v ČR na začátku loňského roku posílila odborářská práva, současně ale nový zákon brání kolektivnímu vyjednávání ve veřejném sektoru. "Diskriminace namířená proti odborům pokračuje, zejména ve společnostech v držení zahraničních vlastníků a v nadnárodních firmách." Náměstek ministra práce a sociálních věcí Petr Šimerka na dotaz ČTK řekl, že se domnívá, že stav v ČR není výrazně horší než v řadě zemí unie. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha je zpráva objektivní a popisuje problémy, které jsou "bohužel pravdivé".

ČSÚ revidoval růst HDP za rok 2001 dolů o 0,3 bodu na 3,3 pct

Český statistický úřad revidoval o 0,3 procentního bodu směrem dolů růst hrubého domácího produktu v loňském roce. Podle revidovaných čísel činil loni růst HDP 3,3 procenta oproti původnímu údaji 3,6 procenta. Snížení tempa za rok 2001 bylo podle ČSÚ způsobeno hlavně úpravami odhadů nepřímých daní. Růst HDP za rok 2000 byl naopak zvýšen na 3,3 procenta proti naposledy oznámenému růstu 2,9 procenta. Někteří politici již dříve vyjádřili nespokojenost s tím, že úřad zveřejní zásadní informaci rozhodující i pro vývoj státního rozpočtu až v týdnu po parlamentních volbách. ČSÚ se ale hájil tím, že informace pravidelně zveřejňuje podle předem daného kalendáře a bez ohledu na volební cyklus. Směrem k výrazně lepším číslům ČSÚ opravil i údaj za rok 1999. Zatímco dříve uváděl, že hodnota poklesu HDP za rok 1999 byla mínus 0,4 procenta, v úterý oznámil růst o půl procenta.

Růst tržeb maloobchodu se v dubnu zrychlil na 4,7 z 4,2 procenta

Maloobchodní tržby včetně prodeje a oprav motorových vozidel zrychlily v dubnu ve stálých cenách meziroční růst na 4,7 procenta, když v březnu podle revidovaných údajů vzrostly o 4,2 procenta. Po očištění o sezónní vlivy stouply maloobchodní tržby v dubnu o 3,9 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Dubnový růst tržeb maloobchodu byl podle ČSÚ ovlivněn především zvýšením tržeb ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím. Nárůst tržeb za prodej a opravy motorových vozidel o 8,4 procenta byl ovlivněn zejména vyššími tržbami za prodej motorových vozidel, rostly ale i tržby za opravy aut. Tempo růstu prodeje pohonných hmot se proti předchozím měsícům snížilo, přesto ve srovnání s dubnem 2001 byly tržby o 8,1 procenta vyšší.

Cílem LNM Holdings je propojit Novou huť a Vítkovice Steel

Nizozemská společnost LNM Holdings chce v budoucnu strategicky propojit Novou huť (NH) a Vítkovice Steel. "Také jsme vyjádřili zájem o pobočné firmy, jako například Válcovny plechu Frýdek-Místek. Ty jsme již oslovili," řekl předseda správní rady a generální ředitel LNM Holdings Lakshmi N. Mittal. Nechtěl ale sdělit, zda o možné integraci tuzemského ocelářství jednal s majiteli Třineckých železáren. Nizozemská skupina získá od Fondu národního majetku 67,25 procenta akcií NH za devět miliónů dolarů. Kupní smlouvu v pondělí podepsali zástupci fondu a LNM. Ta současně získala exkluzivitu na předložení nabídek na koupi 99 procent akcií Vítkovice Steel a 46procentní podíl těžební OKD. Kabinet udělil LNM tuto výsadu bez výběrového řízení 5. června, a to na šest měsíců.

TNSF: České podniky si věří v pružnosti dodávek, neumí marketing

České podniky si nejvíce věří v konkurenci na trzích Evropské unie v pružnosti a termínech svých dodávek. Naproti tomu za slabé místo považují podle nejnovějšího průzkumu agentury TNS Factum marketing a reklamu. Vyplynulo to z šetření mezi 860 převážně malými firmami, které TNSF provedl na přelomu prosince a ledna. Podniky dokonce čekají neustále se lepšící pružnost dodávek, takže v roce 2008, tři roky po očekávaném vstupu ČR do EU, jim dávají na "školní" škále známku 1,9 při nynějších 2,15. Cenová úroveň výrobků by si na vysvědčení nyní odnesla známku 2,17, avšak za tři roky 2,19. "Manažeři očekávají, že cenová konkurenční výhoda bude v EU ztrácet na významu," prohlásil Tomáš Macků z TNSF. Marketing a reklama si mají zlepšit nynější známku 3,16 na 2,52 za šest let.

Dům U Kamenného zvonu představuje dílo Otto Pieneho

Dílo významné osobnosti světového multimediálního umění druhé poloviny 20. století Otto Pieneho přibližuje české veřejnosti výstava v Domě U Kamenného zvonu. Piene patřil k zakladatelům mezinárodní skupiny Zero, která se snažila spojit technickou civilizaci se světem přírody. Piene je také označován za zakladatele světelného umění a Sky artu - umění, kterým chtěl doplňovat či obohacovat krásu oblohy. Expozice, kterou připravila Galerie hlavního města Prahy, nabízí různorodé projevy umělce. Návštěvníci najdou malby vytvářené kouřem a ohněm, elektrické a elektronické světelné instalace i videoprojekce vzdušných happeningů. "Přestože to nebylo záměrem, představuje výstava moje umění vzniklé během 50 let, nestarší kresby létajících lidí vznikly v roce 1952," řekl Piene.

Ze sportu:

Českou hokejovou reprezentaci povede v následujících dvou letech Slavomír Lener s dvojicí asistentů Vladimírem Růžičkou a Antonínem Stavjaňou, které do funkcí schválil v úterý výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. "Výkonný výbor nás jednoznačně schválil a dal nám zelenou na dva roky," uvedl po zasedání exekutivy v Praze Lener, který by měl smlouvu podepsat 1. nebo 2. července. Do konce června je smluvně vázán jako skaut Floridy.

Nátlak fanoušků při pondělních oslavách triumfu ve Stanleyově poháru ztížil českému brankáři Dominiku Haškovi rozhodování o konci kariéry. V ulicích Detroitu se sešlo přes milión příznivců hokejistů Red Wings a sedmatřicetiletý Hašek přiznal deníku Detroit Free Press, že nyní se mu bude o hodně hůře rozmýšlet, než si domníval.

Dvaatřicetiletý havířovský obránce Miroslav Javín se stal novou posilou hokejistů Slovanu Bratislava. V týmu úřadujícího slovenského mistra bude působit místo dosavadního spoluhráče Petra Pavlase, z jehož přestupu do Bratislavy nakonec sešlo.

Pouze tři čeští tenisté se dostali přímo do hlavní soutěže letošního grandslamového Wimbledonu. Nejtěžší los má pro utkání prvního kola na trávě v All England Clubu Bohdan Ulihrach. Čtvrtfinalistu turnaje v Halle na trávě z minulého týdne čeká jedenáctý nasazený Andy Roddick z USA. Z pozice dvanáctého nasazeného vstoupí do soutěže Jiří Novák, který se v prvním kole utká s Brazilcem Fernandem Meligenim. Třetím českým tenistou v hlavní soutěži je Jan Vacek, jehož soupeřem v prvním kole bude francouzský hráč Jerome Golmard.

Tenistka Daniela Bedáňová se pokusí prolomit prokletí prvního kola Wimbledonu v utkání se Sedou Noorlanderovou. Adriana Gerši se v úvodním kole střetne s Rossanou Neffaovou-De Los Riosovou z Paraguaye. Denisu Chládkovou by po výhře nad Němkou Martinou Müllerovou mohla ve druhém kole čekat šestá nasazená a loňská finalistka Justine Heninová z Belgie. Poslední česká hráčka v hlavní soutěži Květoslava Hrdličková má za soupeřku Francouzku Stephanii Foretzovou.

Do řeckého prvoligového klubu Ionikosu Pireus míří bývalý brankář fotbalistů Drnovic Martin Pařízek. Ve dvanáctém týmu minulého ročníku podepsal sedmadvacetiletý gólman roční smlouvu s opcí na další sezónu.

Obránce Radek Mynář ukončil několikadenní testy v Dynamu Moskva a znovu trénuje s fotbalisty Sparty Praha, kteří jsou na soustředění v Mariánských Lázních. O Mynářově budoucnosti zatím není rozhodnuto. Podle jeho manažera Pavla Zíky bude jasněji do dvou týdnů, ale prý není vyloučen jeho odchod do jiného ruského klubu.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, během dne místy až oblačno s přeháňkami a bouřkami, ojediněle krupobití. Teploty: 28 až 32, místy až 34 stupňů Celsia.