Zprávy Radia Praha

Kabinet schválil vznik drogového monitorovacího střediska

Protidrogové strategie budou vznikat v národním monitorovacím středisku pro drogy a drogové závislosti, jehož založení schválila ve středu vláda. Od příštího roku se má centrum zapojit do sítě evropských monitorovacích pracovišť, řekl ČTK během jednání kabinetu Jindřich Marek z tiskového oddělení Strakovy akademie. Česká republika je totiž podle Evropské komise a Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti (EMCDDA) v Lisabonu nejpokročilejší z kandidátských zemí, pokud jde o sběr a analýzu údajů o drogách a závislostech. Představitelé komise proto vyzvali Prahu, aby požádala o zapojení národního monitorovacího střediska do sítě evropských monitorovacích pracovišť.

Zajišťovat pořádek a bezpečnost při listopadovém summitu Severoatlantické aliance NATO pomohou policistům vojáci. Kabinet rozhodl, že přidělí ministru vnitra Stanislavu Grossovi na pomoc při summitu blíže neurčený počet vojáků. Do konce října má Gross vládě sdělit, kolik členů armády bude potřebovat a na jaké úkoly. Ministerstvo údajně zatím žádá o 2400 lidí, které by mělo k dispozici od 16. do 24. listopadu.

Dopravní omezení v okolí budovy Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda v samém centru hlavního města budou zřejmě platit i o prázdninách. Budovu rozhlasové stanice střeží od loňských teroristických útoků na americká města policisté společně s vojáky. Vláda přitom rozhodla o tom, že vojáci budou na bezpečnost v okolí rádia a také na pražském ruzyňském letišti dohlížet minimálně do konce září. "Vláda svým nařízením rozhodla o prodloužení mandátu pro kontingent do 300 mužů do 30. září," řekl po jednání ministrů Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády.

Vláda nepřijala návrh ministerstva financí, podle nějž by společnost Konpo zprostředkovala prodej nekvalitních pohledávek Fondu národního majetku v hodnotě zhruba 13 miliard korun. Návrh podle kabinetu neodpovídá zákonu o velké privatizaci, a stát by navíc ztratil kontrolu nad tím, kdo a proč tyto pohledávky kupuje. Ministerstvo financí přitom předpokládá nízkou výtěžnost těchto pohledávek, které vznikly při privatizaci státního majetku v letech 1992 až 1994, zejména kvůli nezajištění úhrady kupní ceny. Vymáhání soudní cestou je podle FNM zřejmě málo efektivní a příliš zdlouhavé, a proto se fond rozhodl pro prodej.

Přibližně 300 miliónů korun ročně bude stát do roku 2005 uvolňovat na odstupné pro železničáře, kteří v rámci transformace odejdou z Českých drah. Rozhodla o tom vláda, která schválila nařízení, jež upravuje podmínky a způsob vyplácení příspěvku. Nařízení vychází z doprovodného sociálního programu pro propouštěné železničáře z roku 2000. Podle toho by během pěti let mělo z ČD odejít 14.000 lidí. Dráhy se mají od příštího roku rozdělit na státem vlastněnou akciovou společnost, jež bude provozovat drážní dopravu, a státní podnik Správa železniční dopravní cesty. Opatření by mělo mít motivačně pobídkový charakter a je založeno na dobrovolném ukončení pracovního poměru nadbytečných zaměstnanců dohodou za úplatu. Výše odstupného bude závislá na počtu odpracovaných let u firmy a platu pracovníka.

Vláda vyzve konsorcia vedená Deutsche Bank a CVC Capital Partners, aby do 19. července zvýšila nabídky na získání 51 procent akcií Českého Telecomu. Kabinet dnes rozhodl, že cena musí být oproti posledním návrhům z 26. dubna zvýšena nejméně o deset procent, řekl ČTK Jindřich Marek z tiskového oddělení kabinetu. Vláda na konci dubna jednání o prodeji Telecomu přerušila, protože nabídky obou konsorcií neodpovídaly jejím požadavkům. Kabinet za svůj podíl žádal nejméně 60 miliard korun, nabídnuté ceny byly pod touto hranicí.

Jednu z nejvzácnějších českých památek, relikviář svatého Maura z počátku 13. století, vláda zařadila na seznam národních kulturních památek. Na seznam národních technických památek se dostal unikát z 19. století, komplex Dolu Hlubina a vysokých pecí ve Vítkovicích. Stát si tak zajistí ochranu objektu, který se možná za deset let zařadí do seznamu světového dědictví UNESCO, řekl ČTK během jednání kabinetu Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády.

Relikviář, truhlu na uschování ostatků, bude nyní možné vyvézt na výstavu do zahraničí jen s vládním souhlasem. Románský skvost je po nákladné opravě od počátku května vystaven na zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Na místě, kde byl před 17 lety nalezen, vznikla také stálá expozice o jeho historii a uměleckých kvalitách. Důl a vysoké pece jsou na osmém místě takzvaného indikačního seznamu České republiky v pařížské centrále UNESCO, tedy v seznamu památek, které chce stát mezi světové dědictví dostat. UNESCO vždy žádá plán péče o památku ve svém seznamu.

Premiér Zeman se v Petrohradu účastní ekonomického fóra

Na téma Vývoj česko-ruských vztahů v 90. letech: od politické strnulosti k dalšímu prohlubování vzájemné obchodní, ekonomické a společenské spolupráce přednesl ve středu v Petrohradě projev český premiér Miloš Zeman, který se zde již podruhé účastní mezinárodního ekonomického fóra. Ocenil na něm proměny ruské ekonomiky a vyjádřil se pro zvýšení ruských investic v Česku. "Nechci říkat, kdo je malý a kdo velký. Když porovnám objem investic mezi našimi státy, pak investice České republiky v Rusku jsou větší než ruské v Česku. Z tohoto hlediska bych mohl pyšně prohlásit, že 'Česká republika je velký stát'," uvedl. Na fóru, kterého se účastní zhruba 480 delegátů ze 42 zemí, Zeman upozornil na vítězství sociální demokracie v nedávných volbách v České republice. "Očekávali jsme, že volby prohrajeme. Naštěstí jsme je vyhráli. Naši lidé jsou rozumní. Jednobarevná česká vláda vydrží i v dalších čtyřech letech. Lidé rozumí i nepopulárním heslům," uvedl. Zdůraznil, že teprve jeho vláda dokázala realizovat ekonomické reformy, které zemi prospěly.

Premiér Zeman jedná v Petrohradě o spolupráci, dohoda o jaderném palivu

O bilaterálně hospodářské spolupráci, budoucí integraci Ruska s Evropskou unií a problematice Kaliningradské oblasti jednal v Petrohradu český premiér Miloš Zeman s předsedou horní komory ruského parlamentu Rady federace Sergejem Mironovem. Oba se shodli na tom, že po parlamentních volbách v České republice je dobrá naděje na pokračování vzájemné spolupráce. Podle Mironova obě země mají nyní dobré perspektivy. Za přítomnosti Zemana a Mironova byla v Tavridském paláci, kde začalo šesté mezinárodní ekonomické fórum, podepsána dohoda o dodávkách ruského jaderného paliva do České republiky. Trojstranná dohoda navazuje na protokol podepsaný letos v dubnu v Moskvě místopředsedou vlády Miroslavem Grégrem a ruským ministrem pro jadernou energetiku Alexandrem Rumjancevem. Předpokládá dodávky jaderného paliva v letech 2002 až 2006 v rámci splácení ruského dluhu Česku. Plánovaná hodnota dodávek je více než 200 miliónů dolarů.

Středočeského hejtmana děsí nepřipravenost na summit NATO

Přípravy na listopadový summit NATO v Praze jsou podle středočeského hejtmana Petra Bendla hrubě podceněny a vzbuzují dokonce u složek integrovaného záchranného systému obavy. "Situace, kdy složky záchranného systému Prahy a středních Čech nemají dosud všechny potřebné informace, mě děsí," řekl Bendl ČTK po středečním zasedání bezpečnostní rady středních Čech v Kladně. Upozornil, že bezpečnostní opatření před konáním Mezinárodního měnového fondu byla připravována zhruba rok. "Nyní je červen a Praha dosud nemá návrh dopravních omezení ani vymezení bezpečnostních zón," řekl. Prohlásil, že znalost těchto údajů už v červnu není v žádném případě přehnaná. "Neznalost těchto informací znamená pro Středočechy například ohrožení fungování záchranných služeb. Potřebujeme totiž znát dopravní omezení, vědět, kterou sanitkou a se dostaneme do které pražské nemocnice. A v případě, že tam nebudeme moci zajet, je třeba už nyní hledat jiné způsoby lékařského ošetření," vysvětlil.

Summitu NATO se od 18. do 24. listopadu mimo jiné zúčastní 14 delegací s vysokou prioritou přednosti dopravy. Na setkání se podle jeho informací chystají i organizované skupiny levicových a pravicových extremistů, které už oznámily 13 protestních akcí.

Ministerstvo vnitra: Přípravy na summit NATO jsou intenzívní

Přípravy na listopadový summit NATO v Praze jsou podle ministerstva vnitra intenzívní, trvají více než půl roku a rozhodně se při nich nic nezanedbalo, řekla ČTK tisková mluvčí ministerstva Gabriela Bártíková. Důrazně odmítla výtky středočeského hejtmana Petra Bendla, že přípravy byly hrubě podceněny a vzbuzují dokonce u složek integrovaného záchranného systému obavy. "Je absurdní tvrzení, že přípravy někde váznou, nebo se zanedbaly. Ministerstvo vnitra s takovýmto tvrzením důrazně nesouhlasí," prohlásila Bártíková. Podle ní přípravy probíhají na úrovni ministerstev vnitra, zahraničí a obrany. Pečlivě se jedná o výzbroji a výstroji policie. Bezpečnost bude letos zajišťovat mimo jiné 3400 těžkooděnců, tedy dvakrát více než při jednání finančníků. Opět také přijedou policejní posily z krajů, informovala mluvčí.

Informační centrum o Severoatlantické alianci bude v Praze

České ministerstvo zahraničí zřídilo informační centrum o Severoatlantické alianci. Veřejnosti má začít sloužit od příštího pondělí v Rytířské ulici v Praze 1, ale informace na internetové adrese www.nato.cz je možné získat již nyní, řekli ČTK zástupci centra. Podle tiskového oddělení ministerstva bude středisko poskytovat nejen údaje o alianci, připravovaném podzimním summitu v Praze a českém členství, ale i o možnostech spolupráce s NATO. Na internetových stránkách se lze například dozvědět, jak vypadá v členských zemích NATO branná povinnost, kolik peněz se vynakládá na obranu a kde v zahraničí působí vojáci. Centrum provozuje Asociace pro bezpečnost, obranu a ochranu společnosti a státu. Ministerstvo ji vybralo v neformálním veřejném výběrovém řízení.

S přijetím eura nemusí Česko otálet

Česká republika nemusí otálet se vstupem do Evropské měnové unie a přijetím eura. "Důležité však bude, zda k tomu bude politická vůle," řekl hlavní ekonom České spořitelny a bývalý guvernér centrální banky Pavel Kysilka. Ve vstupu do EMU tak spatřuje především výhody, pro splnění Maastrichtských kritérií je však nutné řešit především reformu veřejných financí. "Ty jsou největším problémem jinak úspěšného makroekonomického vývoje," uvedl. Nutný přitom není jen zájem vlády na řešení těchto otázek, ale shoda napříč celým politickým spektrem. Podle něj však není problémem zároveň se vstupem do Evropské unie, ke kterému by mělo dojít v roce 2004, přejít na systém měnových kursů ERM II. Tento systém a jeho setrvání v něm dva roky je nutnou podmínkou pro vstup do eurozóny. Země usilující o přijetí eura musí v tomto systému prokázat stabilitu devizového kursu tím, že jejich měna se bude alespoň dva roky pohybovat v užším rozpětí vůči euru. Kysilka připomněl, že ČR na rozdíl od ostatních sousedních kandidátských zemí dosud neuvedla, kdy by chtěla k euru přistoupit. "Opatrnost je zatím správná, pokud ohlásíme nějaké datum předpokládaného vstupu, musíme ho potom splnit," dodal.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma minulý týden řekl, že ČR začne používat euro nejdříve v roce 2006 a nejpozději v roce 2010. ČNB nyní připravuje strategii vstupu do eurozóny, která by měla být vypracována zhruba do roka.

Nejvíce peněz z Phare šlo na životní prostředí a energetiku

Evropská unie prostřednictvím programu Phare v České republice nejvíce podporuje životní prostředí a energetiku. Nejméně peněz naopak směřuje na rozvoj občanské společnosti a na lidská práva. Vyplývá to z publikace Program Phare 1990 - 2000, kterou ČTK získala v Informačním centru EU při Delegaci Evropské komise v ČR. Z více než 26 miliard korun, které Česká republika v letech 1990 až 2000 obdržela z programu Phare, směřovalo na životní prostředí a energetiku přes 5,5 miliardy korun. Na dopravu a telekomunikace EU uvolnila necelých pět miliard. Zhruba o miliardu nižší byly částky přidělené na rozvoj soukromého sektoru a na zaměstnanost a vzdělávání. Dvě miliardy ČR čerpala na přípravu na strukturální fondy. Všem ostatním odvětvím Unie během deseti let vyhradila méně než jednu miliardu korun. Nejmenší částka 674 miliónů korun šla na rozvoj občanské společnosti a na lidská práva.

Škoda Auto je stále první v Czech TOP 100

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto obhájila stejně jako v předchozích letech první pozici v žebříčku 100 nejvýznamnějších společností v ČR, kterou každoročně vypracovává sdružení Czech TOP 100. S loňskými tržbami přesahujícími 146,041 miliardy korun se Škoda Auto umístila před Unipetrolem, který měl tržby 80,864 miliardy korun, a ČEZ s tržbami 52,284 miliardy korun. První desítku doplňují Česká rafinérská, Česká Telecom, Transgas, Siemens Group ČR, Moravia Steel, Agrofert a Eurotel. Na prvních šesti příčkách přitom nedošlo oproti roku 2000 ke změně pořadí. Podle Stanislavy Hronové z VŠE se přidaná hodnota pěti největších firem podílí na domácím HDP pěti procenty. Firma s největší přidanou hodnotnou, kterou je Český Telecom, se na HDP podílela dokonce 1,3 procenta. Deset největších exportérů se zase na vývozu z ČR podílí 16 procenty. V pěti firmách, které jsou největšími zaměstnavateli, pracuje jedna třicetina lidí v národním hospodářství.

Ústavní soud k restitucím: Napravení křivd komunismu má přednost

Napravení křivd komunismu je důležitější než to, zda se požadovaný pozemek dá opravdu využít k zemědělským či lesnickým účelům. Upozornil na to Ústavní soud v případě restitučních nároků Ivanky Hájkové a Jiřího Heidingera. Podmínka využití k zemědělským účelům je sice zdůrazněna v restitučním zákoně, ovšem ještě důležitější je náprava majetkových křivd komunismu - vrácení původního majetku, uvedl soudce zpravodaj Jiří Malenovský. Předci Hájkové a Heidingera vlastnili tři pozemky na Českobudějovicku. V 90. letech zažádali v rámci restitucí o jejich navrácení. Okresní pozemkový úřad v Českých Budějovicích a později i tamní krajský soud jim je ovšem odmítly vrátit. Odůvodnili to tím, že na nich již stojí veřejné stavby, tudíž je žadatelé nemohou využívat k zemědělským či lesnickým účelům, což podle krajského soudu podmiňuje restituční zákon. Náhradní pozemky restituenti odmítli.

Na filozofické fakultě mohou studovat i nepřijatí, ale za peníze

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze budou moci v příštím akademickém roce studovat i nepřijatí uchazeči, kteří úspěšně složili přijímací zkoušku. Za první ročník však musejí zaplatit 52.000 korun. Když v prvních dvou semestrech splní všechny povinnosti a nedostanou horší známku než dvojku, budou pokračovat v dalších ročnících zdarma jako jejich šťastnější kolegové. Vedení školy studium za úplatu nepovažuje za diskriminaci. "Tyto lidi bychom normálně nemohli přijmout. Nesouvisí to s nějakou interní chutí fakulty studenty přijmout nebo nepřijmout, ale souvisí to s dotací," řekl ČTK proděkan fakulty Josef Herman. Podle něj škola dostává ze státního rozpočtu peníze na určitý počet posluchačů, pro další přijaté studenty by ale prostředky neobdržela. Hrazení studia umožnila novela vysokoškolského zákona. Již v letošním akademickém roce si první ročník studia na pražské filozofické fakultě zaplatily dvě desítky uchazečů. Přes milión korun škola použila na výuku.

Ministerstvo financí bylo kvůli požáru evakuováno, oheň je uhašen

V budově ministerstva financí v pražské Letenské ulici ve středu kolem 13:00 krátce hořelo. Vyšetřovatel pražských hasičů ČTK řekl, že požár vznikl v jedné kanceláři v horních prostorách úřadu. Hasiči oheň zlikvidovali během několika minut. Kvůli kouři museli být na chvíli evakuováni zaměstnanci ministerstva. Zpravodaj ČTK na místě zjistil, že v kanceláři hořel počítač. Na místo přijelo pět hasičských vozů. Policisté uzavřeli na zhruba 20 minut dopravu v Letenské ulici. Hasiči si s požárem poradili bez použití hadic a motorových stříkaček. Před ministerstvo přijel vůz záchranné služby. Lékaři na místě ošetřili zhruba čtyřicetiletou ženu, jíž se zřejmě udělalo nevolno z horka a kouře.

Rusalka s "Cizí kněžnou" Urbanovou v pařížské Opeře Bastille

Sto a jeden rok po celosvětové premiéře poprvé přišla ve středu na scénu pařížské Opery Bastille nejznámější opera Antonína Dvořáka Rusalka. Titulní role se chopila americká sopranistka Renée Flemingová, vedle níž se v roli Cizí kněžny objevila česká operní pěvkyně Eva Urbanová, která na pařížské scéně vystoupila vůbec poprvé. Uvedení Rusalky je jedním z vrcholů České kulturní sezóny Bohemia Magica 2002. Její program sice běží již od počátku května, ale slavnostního zahájení se dočká až v úterý, kdy je naplánováno třetí představení Rusalky. Celkem je na programu pařížské opery osm představení Dvořákovy opery, přičemž poslední se uskuteční 11. července.

Ze sportu:

Český hokejový brankář Dominik Hašek se v úterý sešel s generálním manažerem Detroitu Kenem Hollandem, který se jej snaží přesvědčit, aby v klubu zůstal ještě v nadcházející sezóně. Hašek sice loni v Detroitu uzavřel dvouletou smlouvu, ale po zisku Stanleyova poháru zesílily spekulace o tom, že ukončí kariéru. "Byl to milý rozhovor," zhodnotil generální manažer krátce třičtvrtěhodinovou schůzku s Haškem pro lokální list Detroit Free Press. "Ale vše zůstává při starém. Nic se nemění," dodal.

Český hokejista Jiří Dopita byl vyměněn zámořským klubem Philadelphia Flyers do Edmontonu. Flyers za něj získali právo třetí volby v draftu v příští sezóně a páté volby v draftu v roce 2004. Bývalý útočník Vsetína přišel do Philadelphie loni v rámci výměny z Floridy. V červenci pak uzavřel dvouletou smlouvu, která mu zajišťovala příjem 3,3 miliónu dolarů. V uplynulé sezóně odehrál 52 zápasů, v nichž si připsal na konto 11 gólů a 16 asistencí. Ze sestavy Flyers jej vytlačil Slovák Michal Handzuš, jehož klub získal před týdnem rovněž výměnou z Phoenixu.

Český fotbalový rozhodčí Evžen Amler byl zařazen do elitní skupiny, které bude svěřeno rozhodování zbývajících zápasů mistrovství světa. Čtyřiačtyřicetiletý Amler se dostal do šestnáctičlenné skupiny asistentů, spolu s ní zůstalo i šestnáct hlavních rozhodčích. Vedení FIFA o sudích pro závěr turnaje rozhodlo v úterý večer.

Do přípravy fotbalistů Jablonce se zapojili dva mladí slovenští fotbalisté Gejza Pulen a Pavol Šuhaj, kteří na severu Čech projdou týdenním testováním. Naopak na spadnutí je odchod Pavla Jirouska do Českých Budějovic, protože oba kluby se už shodly na podmínkách přestupu a Jihočeši čekají, zda fotbalista akceptuje předložené podmínky smlouvy.

Dres mistrovského celku fotbalistů Slovanu Liberec bude s největší pravděpodobností oblékat v nastávající sezóně útočník Lubomír Blaha. Ten po přestupu z 1. FC Synot do Sparty Praha odseděl jarní část ligy většinou na lavičce náhradníků, a tak nabídku Liberce velmi uvítal.

Česká basketbalistka Eva Pelikánová ukončila angažmá ve francouzském klubu Waiti Bordeaux a po dovolené v České republice odjede koncem srpna na další štaci. Vybralo si ji vedení jednoho z nejlepších evropských klubů, italského Pool Como, který zdobí řada prvenství z evropských pohárových soutěží. Odmítla však myšlenku, že by se vrátila do reprezentace, dokud ji vede manažer Jiří Hamza a trénuje Jan Bobrovský.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, odpoledne a večer na západě území při zvětšené oblačnosti s možností přeháněk nebo bouřek, při nichž se může vyskytnout i krupobití. Teploty 30 až 34 stupňů Celsia.