Zprávy Radia Praha

Havel a Lahúd: Blízkovýchodní konflikt je třeba řešit jednáním

Urovnání konfliktu mezi Izraelci a Palestinci je možné pouze za jednacím stolem. Shodli se na tom prezidenti České republiky a Libanonu, Václav Havel a Emil Lahúd, který je na návštěvě v Praze. Jak poznamenal po schůzce Václav Havel, je důležité, aby se co nejdříve sešla plánovaná konference o Blízkém východě, měla jasnou agendu a harmonogram práce, a byli na ni zástupci různých zainteresovaných sil.

Oba prezidenti hovořili i o spolupráci mezi oběma zeměmi. Vztahy mezi státy jsou podle nich dobré a nejsou zatíženy žádnými politickými problémy. "Máme čilý vzájemný obchod, mnoho Libanonců zde u nás studovalo, naše země je v Libanonu známá," poznamenal Havel. Vzájemný obrat mezi Českou republikou a Libanonem ale v posledních letech klesá. V obchodě výrazně převládá český vývoz. Za "kontrakt století" byla v roce 1996 považována smlouva na dodávku 200 autobusů společného podniku Karosa/Renault pro městskou dopravu v Bejrútu.

Premiér Zeman žádá zastavení stíhání dvou běloruských novinářů

Premiér Miloš Zeman žádá zastavení stíhání dvou běloruských novinářů. Šéfredaktor týdeníku Pahonia Mikola Markievič a jeden z jeho redaktorů Pavel Mažejka byli v pondělí odsouzeni ke 30 a 24 měsícům "omezení svobody" za kritiku prezidenta Alexandra Lukašenka. Stalo se tak poprvé, kdy byl uplatněn zákon trestající pomluvu prezidenta. K zastavení stíhání obou novinářů už v dubnu vyzval prezident Václav Havel. Omezení svobody je v Bělorusku nový druh rozsudku. Představuje nucené práce pod dohledem policie.

Milada Horáková má v Praze pamětní desku

Památku Milady Horákové, kterou před dvaapadesáti lety popravila komunistická justice, připomíná v Praze 7 pamětní deska. Na domě číslo dvě v ulici, jež nese její jméno, ji u příležitosti Dne politických vězňů odhalili starosta Prahy 7 Tomáš Dub a předsedkyně Klubu Milady Horákové Marta Jurková. Během pietního aktu se četl i jeden z dopisů, který Horáková napsala svým blízkým několik dnů před popravou.

Památku Milady Horákové uctil i americký velvyslanec Craig Stapleton. Krátkým projevem a položením smutečního věnce k Památníku obětem komunismu vyjádřil úctu i tisícům Čechů a Slováků, kteří v letech 1948 až 1989 padli za oběť režimu. K americkému velvyslanci se připojil i španělský velvyslanec Santiago Cabanas Ansorena, který z titulu španělského předsednictví Evropské unii zastoupil také další země unie.

Milada Horáková byla před 52 lety popravena poté, co byla k trestu smrti odsouzena ve vykonstruovaném soudním procesu za údajnou velezradu a špionáž. Horáková patří k nejznámějším obětem československého komunistického režimu, jehož činitele nepřiměly ke změně rozsudku ani žádosti významných představitelů světové vědy, kultury a politiky o milost.

ČSSD a Koalice se stále přou o důchody či majetková přiznání

Penzijní reforma, povinná majetková přiznání pro bohaté nebo registrační pokladny patří mezi sporné body připravované programové části koaliční dohody, na které od úterý pracují společné expertní týmy ČSSD a Koalice. Straničtí garanti se v řadě otázek dohodli bez problémů, v jiných dospěli ke kompromisu. Na některé priority mají ale tak rozdílné názory, že je zřejmě budou muset vyřešit až vyjednavači ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU na sobotním jednání.

Čechů migrujících za prací se Německo obávat nemusí

Obavy Německa z hromadného přílivu Čechů migrujících za prací nejsou podle ministerstva práce a sociálních věcí opodstatněné. Dokonce i naprostá většina lidí žijících v těsné blízkosti hranic s Německem o migraci do této země neuvažuje a hledá uplatnění výhradně na českém pracovním trhu. Vyplývá to z lednového průzkumu, který pro ministerstvo vypracoval tým expertů z jeho výzkumného ústavu. I v okresech bezprostředně sousedících s Německem odmítlo migraci za lepším výdělkem téměř 93 procent dotázaných. Ze zbylé části, která je této myšlence naopak nakloněna, je schopna ji uskutečnit pouze desetina lidí. Většina potenciálních migrantů zůstává u teoretických a nezávazných úvah. Neochota cestovat za prací do zahraničí odpovídá podle odborníků české mentalitě a silné vazbě na domov. Dále pro ni hovoří i postupné sbližování mezd ve východních a západních zemích, přetrvávající jazykové bariéry a také to, že zahraniční investoři vytvářejí v České republice stále více pracovních míst.

Prezident Havel vetoval novelu živnostenského zákona

Prezident vrátil poslanecké sněmovně novelu živnostenského zákona. Podle mluvčího Ladislava Špačka se prezident domnívá, že poslanci, kteří návrh předložili, nemají jasnou koncepci regulace živnostenského podnikání a zároveň neakceptují minimální potřebu stability právního řádu. Zákon měl zrušit úpravu, podle níž je podnikatel povinen zajistit výkon vybraných činností pouze odborně způsobilými osobami. Podle Špačka jde přitom již o 56. novelu živnostenského zákona od roku 1991.

Format: Špidla nevidí důvod pro jednaní s Rakouskem o dekretech

Předseda ČSSD Vladimír Špidla, který nyní jedná o vytvoření nové české vlády, nevidí důvod pro otevření nových česko-rakouských jednání o takzvaných Benešových dekretech a jihočeské jaderné elektrárně Temelín, v něž doufá pravicová vláda ve Vídni. Špidla to řekl pro páteční vydání rakouského týdeníku Format. Dekrety nemají podle šéfa ČSSD v současnosti žádné právní účinky; "je nemožné je takzvaně retroaktivně zrušit" - měly však platnost v době odsunu. Pařížská dohoda navíc dávala zemím, které byly pod nacistickou okupací nebo proti ní povstaly, právo na reparace a v souladu s tímto právem došlo také k vyvlastnění sudetských Němců, soudí politik. Odmítl také otázku učinění jakéhosi gesta vůči sudetským Němcům a připomněl, že spor o dekrety je pro některé, kteří jej rozdmychávají, pouze snaha o dosažení restitucí. K odsunu podle Špidly vedla válka a bez ní by se neuskutečnil. Odsoudil ale "kriminální činy", k nimž také v době odsunu došlo.

"Rozhořčení" nad výroky předsedy ČSSD Vladimíra Špidly vyjádřili představitelé krajně pravicové rakouské vládní strany Svobodných (FPÖ). Jak informuje agentura APA, předseda parlamentního klubu FPÖ Peter Westenthaler pro páteční vydání listu Kurier prohlásil, že "pokud to je linie nové pražské vlády, pak je to jízdenka do hospodářského a politického ofsajdu Česka".

V Česku budou dívky řídit bojové letouny i vést průzkumné oddíly

Ženy budou v Česku nově usedat nejen do bojových letounů, ale budou nosit i červené barety průzkumníků. Vyškovská vysoká vojenská škola totiž letos poprvé otevřela pro ženy obor velitel průzkumných jednotek. "Je o něj velký zájem. Přijali jsme dvě z 15 uchazeček," řekl mluvčí školy Josef Konečný. Dívky čeká parašutistický výcvik, budou se učit bojové umění a budou muset zvládnout i náročný výcvik přežití v extrémních podmínkách. Po absolvování oboru nebudou jen členkami průzkumných jednotek, ale velitelkami čet a průzkumných skupin. Zaměstnány budou u 4. brigády rychlého nasazení s velením v Havlíčkově Brodě. Její členové jsou vysíláni i na mezinárodní vojenské mise.

Důvod, proč dívky nemohly studovat průzkum, byl stejný jako u oboru pilot bojového letounu na Vojenské akademii v Brně. Generalita se dlouhá léta domnívala, že tato povolání nejsou pro ženy, které by náročné úkoly nezvládly. Po otevření tohoto studia se ukazuje, že přijímací pohovory zvládly některé dívky lépe než muži. Zatímco ve Vyškově nastoupí ve školním roce 2002/2003 dvě dívky na obor průzkum, v Brně ve stejnou dobu začne studovat trojice dívek po 45 letech obor pilot bojového letounu. Přijetím dívek do těchto oborů již nezůstal v české armádě jediný, kam by nesměly být přijímány ženy.

ČR zatím z programu Phare využila téměř všechny prostředky

Česká republika zatím využila téměř všechny prostředky, které jí Evropská unie přidělila v rámci programu Phare. Z více než 26 miliard korun, které ČR od unie získala k 31. červenci 2001, musel stát vrátit jen 1,3 miliardy Kč, tedy asi pět procent. Ve srovnání s jinými kandidátskými zeměmi to je jeden z nejlepších výsledků. ČTK to zjistila z publikace Phare 1990 - 2000, kterou vydala Delegace Evropské komise v ČR.

Princip dotací kandidátským zemím funguje tak, že Evropská unie vyhradí v daném roce kandidátské zemi určité množství peněz. Stát potom musí během dvou následujících let vytvořit a schválit projekty, které bude z těchto peněz financovat. Další rok má země na spotřebování obdržených peněz. V opačném případě je stát povinný neinvestované peníze vrátit.

Mincovna má certifikát, který jí umožní usilovat o ražbu eur

Bižuterie Česká Mincovna získala v minulých dnech certifikát pro navrhování a ražbu mincí a medailí, který jí umožní ucházet se o ražbu eur. Novinářům to na tiskové konferenci k 9. výročí založení mincovny řekl obchodní náměstek Jan Vízek. V minulosti například mincovna vyráběla oběživo pro Venezuelu. Jablonecká mincovna získala v letošním roce od ČNB zakázku za 126 miliónů korun, zatímco loni činila ražba pro ni 80 miliónů korun.

Koruna prudce posílila na nová maxima 29,47 Kč/EUR a 29,88 Kč/USD

Česká měna ve čtvrtek odpoledne prudce posílila na nové historické maximum 29,47 Kč za euro a k dolaru prolomila poprvé od ledna 1999 hranici 30 Kč/USD. Koruna zpevnila v reakci na vyjádření České národní banky, podle níž by intervence byly nyní předčasné, řekl ČTK analytik Citibank Radek Malý. K americké měně se koruna dostala až na 29,88 Kč/USD. Další vývoj domácí měny je nyní obtížné odhadnout, uvedl Malý.

Představitelé Trutnovské výzvy založili Asociaci exportérů

Představitelé takzvané Trutnovské výzvy proti silné koruně založili Asociaci exportérů. Nový subjekt by měl být partnerem pro jednání s vládou a všemi institucemi, které ovlivňují postavení tuzemských podniků na evropském a světovém trhu. ČTK to řekl iniciátor Trutnovské výzvy a nové asociace Jiří Grund. Založení asociace je podle něj nutné zejména v nynější situaci, kdy koruna výrazně posiluje vůči euru i dolaru. "Zejména malé firmy nemají zdroje, které by jim umožnily s potřebnou razancí snížit náklady a přeorientovat se na výrobky s vyšší přidanou hodnotou," uvedl Grund.

Současná zadluženost obcí v ČR činí téměř 50 miliard korun

Současná zadluženost měst a obcí v České republice dosahuje téměř 50 miliard korun. Magistrátní města Praha, Brno a Ostrava se na této zadluženosti podílejí asi 50 procenty. ČTK to řekl ředitel odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Rudolf Prokop. V roce 1993 přitom celkové zadlužení obcí činilo pouhých 3,4 miliardy korun. Dražba obecního majetku předluženého města Rokytnice nad Jizerou byla podle Prokopa "varovným příkladem, jak se nemá hospodařit." Zastupitelstva podle něj počítala s tím, že případný dluh vždycky někdo zaplatí. Kvalitativně stejné problémy s dluhy, jaké měla Rokytnice, má podle analýzy ministerstva financí dalších deset českých obcí.

Nebesář: Temelín plní své závazky podle dohodnutého harmonogramu

Jak provozovatel Jaderné elektrárny Temelín, jímž je elektrárenská společnost ČEZ, tak český stát plní své závazky, které vyplývají z dohody z Melku a přístupových jednání s Evropskou unií. ČTK to řekl mluvčí jihočeské elektrárny Milan Nebesář v reakci na zprávu Skupiny pro jadernou bezpečnost EU. Podle ní dosud nebyla v Temelíně provedena dvě dřívější doporučení unie. První z nich se týká zajištění potřebné ochrany proti možným netěsnostem ve vysokotlakém potrubí a druhá ukončení homologace bezpečnostních ventilů. Nebesář potvrdil, že práce nejsou ukončeny, postupují ale podle harmonogramu.

Pět let po povodních je třeba investovat do oprav řek ještě čtyři miliardy korun

Zhruba čtyři miliardy korun je třeba ještě pět let po katastrofálních záplavách na Moravě investovat do oprav koryt vodních toků. Od roku 1997 úřady sjednotily svůj postup při krizových situacích a armáda a hasiči již mají potřebnou techniku. "Do roku 2010 zbývá vymezit zátopová území," řekl novinářům vedoucí odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Jaroslav Kinkor. Za největší problém, který po povodních vznikl, považuje právě vymezení míst, kde se nebude stavět kvůli riziku povodní. Náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Kokoška připustil, že někteří lidé si po povodních nenechali vymluvit, že jejich nové domy nemohou stát na stejném místě jako zničené.

Některé severomoravské toky dosáhly před pěti lety úrovně pětisetleté vody. Na malém území tehdy v několika dnech napršelo množství vody srovnatelné s objemem deseti Slapských nádrží. Podobná katastrofa zasáhla sever Moravy v roce 1903, kdy byl však průtok Odry o polovinu menší než v roce 1997. Srovnatelné byly záplavy s těmi, které se odehrály na Labi v roce 1890 a zbořily Karlův most. Katastrofa způsobila smrt 60 lidí a škody za 62,7 miliardy korun.

EIB poskytne 210 miliónů eur na stavbu dálničního obchvatu Plzně

Smlouvu na úvěr 210 miliónu eur (6,35 miliardy korun), který bude použit na dostavbu 20kilometrového dálničního obchvatu Plzně, podepsal v Plzni ministr financí Jiří Rusnok s ředitelem Evropské investiční banky (EIB) pro Českou republiku Jeanem Vrlou. "Úvěr začneme čerpat letos v září a měl by být splacen nejpozději v roce 2025," uvedl pro ČTK ministr dopravy Jaromír Schling. Splácení úvěru začne v roce 2009.

Bau Holding Strabag postaví dálnici D47 k polským hranicím

Rakouská stavební společnost Bau Holding Strabag se stala vítězem tendru na stavbu 80kilometrového úseku dálnice z Lipníka nad Bečvou k polským hranicím. Hodnota kontraktu činí asi 305 miliónů eur, v přepočtu tedy kolem devíti miliard korun.Firma uvedla, že dálnici D47 bude stavět společně s dalšími dvěma společnostmi a v konsorciu firem bude mít třetinový podíl. Financování projektu zajistí izraelská firma Housing & Construction, která už s vládou podepsala příslušné smlouvy.

Česká telekomunikační síť je plně digitalizovaná

Český Telecom ve čtvrtek dokončil digitalizaci telekomunikační sítě. Dokončení deset let trvající digitalizace bylo podmínkou pro vstup ostatních operátorů do telekomunikační sítě. Firma podle mluvčího Vladana Crhy celkově do modernizace sítě, která vedle digitalizace ústředen zahrnovala i modernizací páteřní sítě a přístupových linek, investovala 160 miliard korun. Digitalizace, která byla dokončena odpojením poslední analogové ústředny v Praze na Bílé hoře, pomohla zvýšit kvalitu telefonního spojení. Digitální telekomunikační síť nabízí také řadu doplňkových služeb.

Nejdůvěryhodnějším zůstává pro Čechy prezident Václav Havel

Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem zůstává pro Čechy prezident Václav Havel. V předvolebním týdnu mu dalo důvěru 51 procent dotázaných. Vládě věřilo 42 procent lidí, poslancům a krajským zastupitelům shodně 29 procent. Nejméně důvěryhodní byli pro občany tradičně senátoři, jimž věřilo 21 procent respondentů. Vyplývá to ze zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Předseda ODS Václav Klaus byl propuštěn z nemocnice

Lékaři ve čtvrtek propustili z Nemocnice Na Homolce předsedu ODS Václava Klause. Ustavující schůzi nově zvolené sněmovny svolá zřejmě na 9. července, řekla ČTK Eliška Klepalová z jeho sekretariátu. Šéf ODS v nemocnici od pondělí absolvoval vyšetření kvůli problémům s rovnováhou. Potíže mu způsobil otok vnitřního ucha. Příčinou otoku může být rýma, prudký pohyb hlavou nebo stres a přepracování. Klaus by se měl do konce týdne zotavovat doma.

Česká republika klade překážky svobodě vyznání, tvrdí katolická organizace Pomoc církvi v tísni

Česká republika v Evropě a Indie v Asii jsou dvě nové země, které letošní výroční zpráva katolické organizace Pomoc církvi v tísni (ACS) označila jako "černé body", protože brání náboženské svobodě. Česká republika se dostala na černou listinu kvůli zákonu, který nabyl platnosti v lednu letošního roku a který "očividným způsobem omezuje prostor náboženské svobody", prohlásil představitel ACS na tiskové konferenci. "Toto tvrzení je velmi ojedinělé a velmi nečekané a žádné jiné náboženské kruhy takto zásadním způsobem ten zákon nehodnotí, i když mají třeba problém s jeho textem," reagoval na hodnotící zprávu náměstek českého ministra zahraničí Pavel Vošalík. Kritizovaný zákon o církvích nyní čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, který prověřuje jeho slučitelnost s ústavou.

Ředitel Balvín mohl instalováním kamer v prostorách České televize porušit zákon

Do rozporu s českými zákony se mohl dostat generální ředitel veřejnoprávní České televize Jiří Balvín tím, že nechal v prostorách televize bez vědomí zaměstnanců instalovat skryté kamery. Mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková ČTK řekla, že podle informací, které má její instituce k dispozici, mohl být porušen zákon o ochraně osobních údajů. Úřad si podle ní od Balvína vyžádal všechny dokumenty, které s případem souvisí. Také policie si už nechala udělat odborné expertizy, které mají určit, zda je instalování skrytých kamer v prostorách České televize (ČT) porušením zákona.

Skryté kamery a mikrofony byly objeveny na čtyřech technických záznamových pracovištích televize. Kabely od těchto zařízení vedou do kanceláří generálního ředitele. Šéf veřejnoprávní televize Balvín k tomu řekl, že si použití techniky objednal kvůli podezření, že se na těchto pracovištích vykonávají práce pro soukromé účely. Proti jeho postupu vznesli televizní odboráři protest na zasedání Rady ČT.

České vězeňství není překážkou pro vstup Česka do EU

České vězeňství se podle experta Rady Evropy Bernharda Wydry nepotýká s žádnými zásadními problémy, které by mohly republice zabránit v plánovaném vstupu do EU. Jak uvedl na konferenci o vězeňství v Kroměříži, "kromě kroků, které musejí dělat i státy EU, není třeba žádných zásadních změn". Rezervy však podle něj zůstávají například v nových nápadech, jak vzdělávat zaměstnance věznic i odsouzené či ve využívání alternativních trestů. "V Německu, kde pracuje, je vězení až krajním trestem. Upozornil také na fakt, že české věznice sídlí ve starých budovách, které ne vždy odpovídají moderním trendům vězeňství.

Ve sborníku, který ke konferenci vydala česká vězeňská služba, se mimo jiné píše, že stát dlouhodobě nedává dostatek peněz na opravy a modernizaci věznic. Přesto se - zejména však díky změně legislativy - podařilo zvýšit plochu pro jednoho vězně z 3,5 na čtyři metry čtvereční. Evropské orgány však doporučují zvýšení plochy na šest plošných metrů. Toho chce Česko podle generální ředitelky vězeňské služby Kamily Meclové dosáhnout v horizontu pěti až deset let. Použití alternativních trestů se podle sborníku proti roku 1996 více než zdesetinásobilo. České vězeňství se podle Meclové poprvé ve své historii pouští do podnikání. Vězeňské službě se totiž už řadu let nedaří dát dvěma třetinám odsouzených práci, přestože z jejich strany je velký zájem. Právě možnost soukromého hospodaření by řady pracujících vězňů mohla rozšířit.

Z vraždy německého starosty obviněni dva muži a prostitutka

Vražda starosty bavorského městečka Röckingen Ericha Kundera měla zřejmě loupežný motiv. Ze zločinu jsou podezřelí tři lidé z České republiky - dva muži a prostitutka. Počet obviněných ale zřejmě není konečný, řekl novinářům detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle něj však za vraždou nestojí profesionálně organizovaný gang. Podle policie si Kundera na výpadovce z Chebu na Sokolov "stopla" žena a nabídla mu sexuální hrátky v bytě. Tam čekali dva muži, kteří ho napadli. Zločinci Kunderovi ukradli auto i kreditní karty, z nichž vybrali asi 150.000 korun. Mercedes v hodnotě zhruba dvou miliónů korun propašovali přes Polsko až do Běloruska, kde ho prodali.

Tramvaji, která v Praze způsobila nehodu, selhaly brzdy

V centru Prahy se ve čtvrtek srazily dvě tramvaje. Při nehodě byly lehce zraněny tři ženy. Tramvaj číslo 22, které podle policie selhaly brzdy, narazila do soupravy číslo 4. V tomto týdnu je to již druhá nehoda tramvají v Praze. V pondělí do sebe v Modřanech najelo pět tramvajových souprav.

V havarovaném rogalu na Nymbursku našli smrt otec se synem

V dvoumístném motorovém rogalu, které havarovalo u obce Zbožíčko na Nymbursku, zemřel pětačtyřicetiletý muž z Nymburku se svým jednadvacetiletým synem. Kdo z nich v okamžiku nehody řídil, zatím není zřejmé, řekl zástupce nymburského policejního ředitele Jaroslav Novák. Vše nasvědčuje tomu, že letoun prováděl nucené přistání do terénu.

Milan Knížák chce požádat stát o miliardu na novou sbírku

Generální ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák chce požádat vládu o miliardu korun. Peníze hodlá použít na začátek budování nové sbírky současného umění. Ředitel Národní galerie o svém záměru informoval na tiskové konferenci pořádané u příležitosti otevření nové stálé expozice zahraničního umění ve Veletržním paláci. Expozice poprvé uceleně představuje díla zahraničních umělců, která galerie získala v minulém století. Ředitel si posteskl, že ačkoli před obdobím komunismu galerie získávala velmi významná díla, světové umění 50., 60. i 70. let se v době svého vzniku nenakupovalo a nyní je jeho získání spíše záležitostí jednotlivých darů.

Spory města Klatov a církve o katakomby asi skončí u soudu

Soudním jednáním zřejmě vyvrcholí spor mezi církví a klatovskou radnicí. Obě strany se přou o to, kdo bude provozovat jednu z největších turistických atrakcí města, katakomby s mumiemi. Katakomby patří církvi, několik desetiletí je ale provozuje městské kulturní středisko. Církev nyní dala městu výpověď z nájmu, kterou město nechce přijmout. Církev je z některých stran obviňována, že vypověděla nájem až tehdy, když město dalo katakomby do pořádku, zástupci církve ale takové tvrzení odmítají.

V Malém divadle v Moskvě se konala premiéra hry Jiřího Hubače Generálka

Na nejstarší ruské scéně, v Malém divadla v Moskvě, se ve konala premiéra hry Jiřího Hubače Generálka v režijním nastudování Vjačeslava Konstantinova, který hru uvedl pod názvem Korsičanka. Českou hru přeložil do ruštiny volyňský Čech žijící v Moskvě Grigorij Dunda. Po Nezralých malinách má ruská divadelní obec již druhou možnost seznámit se s přední osobností českého dramatického umění. V Rusku jsou Hubačovy hry přijímány velmi kladně.

Počasí

Přes ČR bude postupovat studená fronta. Bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Denní teploty 17 až 22 stupňů Celsia.