Zprávy Radia Praha

Hana Marvanová odstoupila, podpoří však proevropskou vládu ve sněmovně

Předsedkyně Unie svobody-Demokratické unie Hana Marvanová rezignovala ve čtvrtek na nejvyšší stranickou funkci. Šéfka unionistů odstoupila na předsednictvu strany, protože nesouhlasí s programem vznikajícího kabinetu. ČTK řekla, že chce v Poslanecké sněmovně podpořit vznik vlády, která bude proevropská. Zdůraznila, že v úterý na zasedání republikového výboru unie navrhovala kvůli nesouhlasu s chystaným tempem snižování státního dluhu, aby se US-DEU přímo na vzniku vlády nepodílela. Výbor ji však nepodpořil. Unionisté by ale podle ní měli umožnit vznik tohoto kabinetu v Poslanecké sněmovně jako jedinou variantu proevropské vlády. "Ráda bych, aby Unie svobody v budoucnu byla liberální konzervativní stranou," řekla rezignující šéfka US-DEU Českému rozhlasu. "Z hlediska programu Unie svobody je programový kompromis podle mého názoru za hranicí toho, co lze dobře obhajovat před voliči," uvedla v rozhlase. Účast ve vládě s takovým programem podle ní pro unii znamená popření většiny vlastního programu. Marvanová upřesnila, že neměla mandát, aby jednání o společném kabinetu zablokovala, a proto se rozhodla rezignovat sama. "Jsem připravena jako poslankyně poslaneckého klubu US-DEU i přes své výhrady k programové části koaliční smlouvy ustavení této vlády podpořit," řekla. Dodala, že proto není důvod pochybovat o tom, že vláda bude mít ve sněmovně k dispozici 101 hlasů. Marvanová rozhodně zůstane členkou unie a přeje si, aby její krok stranu nerozštěpil. US-DEU by teď měl podle stanov vést první místopředseda Ivan Pilip, který neuspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny. Sociální demokraté tím dosud zdůvodňovali svůj nezájem o Pilipa jako budoucího člena vlády.

Vedení US-DEU chce úspěšně dokončit jednání o vládě

Předsednictvo Unie svobody-DEU je i po rezignaci Hany Marvanové na funkci předsedkyně strany odhodláno úspěšně dokončit současná jednání o sestavení společné vlády s ČSSD a KDU-ČSL. Na mimořádném brífinku to řekl první místopředseda unie Ivan Pilip, který teď bude stranu řídit. Pilip dále oznámil, že se nebude ucházet o žádnou ministerskou funkci. V pondělí zahájí debaty uvnitř strany o tom, na kdy svolat její mimořádné republikové shromáždění. Na něm ale Pilip, jak řekl, nebude kandidovat na předsedu strany.

Šéf KDU-ČSL Svoboda považuje demisi Marvanové za nešťastný krok

Rezignaci Hany Marvanové na funkci předsedkyně Unie svobody-DEU považuje šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda za velmi nešťastný krok. "To není dobrý krok," řekl Svoboda ČTK, přičemž poukázal na právě vrcholící jednání o zformování společné vlády sociálních demokratů, lidovců a unionistů. "Chceme, aby jednání pokračovala dále a byla úspěšná," uvedl po čtvrtečním společném jednání vedení lidovců a unionistů. Na dotaz ČTK, zda by rezignace Marvanové mohla vyjednávání o nové vládě ohrozit, Svoboda odpověděl: "Uděláme všechno pro to, aby to tak nebylo. Oceňujeme dosud přístup sociální demokracie a doufáme, že ten přístup bude nadále stejný, jako byl dosud." Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal neskrýval, že rezignace Marvanové "zasáhne celou Koalici při těchto vážných vyjednáváních". "Je mi to líto," řekl ČTK. Předpokládá nicméně, že rezignace Marvanové vyjednávání o nové vládě nezhatí. Nesouhlasil také s tím, že by demise Marvanové ohrozila koalici 101 hlasů, o kterou by se společná vláda ČSSD, KDU-ČSL a unie měla ve dvousetčlenné sněmovně opírat. Kasal nečeká ani to, že by se teď znovu otevřela jednání o programu nové vlády.

Vladimír Špidla: Jednání s Koalicí nezkrachovala, budou pokračovat

Předseda sociální demokracie Vladimír Špidla se ve čtvrtek krátce sešel s lídry KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a Unie Svobody-DEU Ivanem Pilipem. Schůzka se konala po rezignaci předsedkyně unie Hany Marvanové. "Ke krachu vyjednávání nedošlo, bude se pokračovat," řekl po schůzce ČTK Špidla. Lídr vítězné strany odmítl hovořit o podrobnostech. Řekl, že o výsledcích rozhovoru s lídry Koalice bude jednat v pátek vedení ČSSD a že se vyjádří potom. Marvanová oznámila, že se vzdává funkce předsedkyně unie proto, že není spokojena s dosavadním vyjednáváním ČSSD a stran Koalice o budoucí vládě. Obě strany se ve středu večer shodly na společném programu a začaly diskutovat o obsazení vládních funkcí. Další společná schůzka se má konat příští pondělí večer opět v Lidovém domě.

Předseda ODS Klaus by se zřejmě nebránil návratu Marvanové do ODS

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus by se pravděpodobně nebránil návratu bývalé šéfky Unie svobody-DEU Hany Marvanové do ODS. Marvanová ji po sedmiletém členství opustila v roce 1998 po skandálech strany se sponzory. Možnost, že by mohla mít cestu zpět do ODS otevřenou, nevyloučil ani místopředseda občanských demokratů Ivan Langer. "Václav Klaus věří, že Hana Marvanová v budoucnu přispěje k posílení české pravice s, nebo dokonce v ODS," tlumočil ČTK Klausův postoj jeho poradce Ladislav Jakl. Langer ČTK v souvislosti s možností návratu Marvanové do ODS jen obecně řekl, že je nejvyšší čas, aby se ti, kdo smýšlejí pravicově, dali dohromady.

Horkým kandidátem ČSSD na funkci předsedy sněmovny je Zaorálek

Horkým kandidátem sociální demokracie na funkci předsedy Poslanecké sněmovny je moravskoslezský lídr Lubomír Zaorálek. ČTK to řekl důvěryhodný zdroj z vedení ČSSD. Připomněl také, že ČSSD v Zaorálkově kraji byla ve volbách nejúspěšnější. "Tuto nabídku jsem ještě nedostal," řekl ČTK Zaorálek, který je členem předsednictva a zúčastní se jeho pátečního zasedání, na kterém bude stranické vedení vybírat kandidáta pro tuto funkci. Pokud by na pátečním zasedání předsednictva takovou nabídku dostal, zvažoval by ji prý se svými spolupracovníky na Moravě. "Nebude to jen moje osobní rozhodnutí, ale je to i věc mých kolegů, s nimiž dělám politiku," odpověděl ČTK na dotaz, zda by kandidaturu přijal. Sociální demokraté v Moravskoslezském kraji pod Zaorálkovým vedením dosáhli volebního úspěchu, který ČSSD vynesl deset poslaneckých křesel. Podařilo se jim udržet pozice dobyté v parlamentních volbách v letech 1996 a 1998 tehdejším předsedou Milošem Zemanem, kterému se podařilo zvítězit nad lídrem ODS Václavem Klausem. Zaorálek věří, že tyto skutečnosti jsou součástí úvah stranického vedení o budoucím předsedovi dolní komory. Sevromoravský lídr ČSSD se prý cítí být nejen republikovým ale i severomoravským politikem a chtěl by pomoci 1,2 miliónu lidí svého kraje, kde je značná nezaměstnanost. O Zaorálkoví se dosud v Lidovém domě hovořilo jako o budoucím ministrovi průmyslu a obchodu. Předseda ČSSD Vladimír Špidla ještě nedávno řekl, že mezi kandidáty na funkci v čele sněmovny převažují ženy. Spekulovalo se o poslankyních Petře Buzkové a Jitce Kupčové. Tuto středu však již místopředsedkyně Marie Součková ČTK řekla, že si to nemyslí.

Koalice ve vládě: Zahraničí, doprava, kultura, rozvoj a ekologie

Sociální demokraté nabídli ve středu Koalici pět resortů a jedno další místo ve vládě, dosud není jasné, zda to bude nový resort informatiky nebo místopředsednické křeslo. "Zahraničí, místní rozvoj, doprava, kultura, životní prostředí a pak je tam buď místopředseda pro legislativu, nebo ministerstvo informačních technologií," řekl ČTK důvěryhodný zdroj z vedení stran Koalice. Předsednictva lidovců a unionistů nyní slaďují nabídku se svými požadavky. Zdá se, že křesťanští demokraté kromě ministerstva zahraničí, kde bude šéfem předseda lidovců Cyril Svoboda, obsadí také resort místního rozvoje a ministerstvo životního prostředí, které by měl vést předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek. Unionisté pravděpodobně povedou kulturu, dopravu a nově vzniklé ministerstvo informatiky, či legislativní práce vlády. Ještě se však může stát, že unionisté s lidovci si některý z resortů vymění. V souvislosti se vznikem resortu informatiky se jako o ministrovi mluví o Vladimíru Mlynářovi. Sociální demokracie si tedy vedle silových resortů podrží školství a spravedlnost, o kterých se spekulovalo jako o možné nabídce Koalici. Zcela jisté je, že ve funkci ministra vnitra bude pokračovat Stanislav Gross. Finance s největší pravděpodobností bude řídit místo nynějšího Jiřího Rusnoka předseda poslanecké frakce ČSSD Bohuslav Sobotka, obrana zůstane Jaroslavu Tvrdíkovi, o kterém předseda ČSSD a pravděpodobně budoucí premiér Vladimír Špidla už před volbami mluvil jako o muži, se kterým počítá.

Nejvyšší soud zamítl všech 18 stížností na průběh voleb

Nejvyšší soud nevyhověl žádné z 18 stížností na neplatnost červnových voleb do Poslanecké sněmovny nebo neplatnost volby některého z kandidátů. Jako oprávněnou soud neshledal ani jednu z nich, řekl soudce Karel Hasch. Soud se ale nezabýval pěti návrhy, které mu poslal až po vypršení desetidenní lhůty Pravý blok. Nejvyšší soud jako jednu z posledních zamítl stížnost Akce za zrušení senátu a proti vytunelování důchodových fondů. Stěžovala si na to, že ji některé krajské soudy odmítly zaregistrovat, protože nezaplatila volební kauci 15.000 korun. Národně demokratická strana a Republikáni Miroslava Sládka naopak napadli postup krajských soudů, které stranu i přes nezaplacení příspěvku zaregistrovaly. Ani to podle Nejvyššího soudu ale neodporovalo volebnímu zákonu. Republikáni se proto chtějí obrátit na Ústavní soud. U Nejvyššího soudu si kvůli volbám stěžovaly ve stanovené lhůtě do 28. června tři strany a 15 občanů.

Analytiky zklamal rozpočtový cíl vlády;trh zahltí dluhopisy státu

Nová vláda si měla dát ambicióznější rozpočtový cíl, míní analytici oslovení ČTK. Deficit veřejných financí plánovaný na konec funkčního období nového kabinetu ve výši 4,9 až 5,4 procenta HDP podle nich představuje při tříprocentním ekonomickém růstu zhruba 130 miliard korun, tedy schodek třikrát vyšší, než je schválený na letošní rok. Rostoucí propast mezi tím, co stát do pokladny vybere a utratí, si vyžádá zvýšení objemu emitovaných státních dluhopisů na pokrytí díry v rozpočtu. "Každým rokem se tak objem státních dluhopisů ČR bude pravděpodobně zvyšovat o 40 až 80 miliard korun," řekla analytička České spořitelny Helena Horská. "Domácí trh bude mít postupně problém absorbovat tak vysoký objem emisí a vláda bude nucena nakonec navzdory společné dohodě s centrální bankou emitovat eurobondy," dodala. Zahraniční emise by totiž posílila již tak pevnou domácí měnu.

Pavel Telička cítí jistou pružnost v EK při jednání o kvótách

První náznaky pružnosti na straně Evropské komise zaznamenal český vyjednávač, státní tajemník Pavel Telička při čtvrtečních konzultacích o výrobních zemědělských kvótách. Spočívají podle něj zejména v ochotě zvažovat případně i jiné referenční období než to, které zatím EU brala jako základ pro výpočet kvót. "Řekl bych, že se možná daří částečně argumentačně zpochybňovat referenční období. Ukazuje se, že některé subjekty na straně komise - nikoli ovšem komise jako taková - tyto argumenty vnímají," řekl Telička ČTK několik hodin před skončením konzultací. Zaznamenal v nich "určitý signál flexibility".

ČR usiluje o to, aby pro stanovení kvót bylo možné využít statistiky z delšího časového období, nejen z let 1995-1999, jak navrhuje komise. Například od roku 2000 výrazně vzrostl počet masných krav a také ovcí - za základ lze vzít podle Teličky i čísla z roku 2001, ba letošní statistiky, které jsou u více než ročního dobytka už dnes známy.

Dalajláma odletěl do Slovinska, v Česku se mu moc líbilo

Dalajláma po čtvrteční ranní meditaci na prezidentském zámku v Lánech odletěl z Prahy do Slovinska. Podle Nadace Fórum 2000, která část jeho programu organizovala, vyjádřil světově uznávaný tibetský myslitel přání přijet znovu. "Moc si pobyt pochvaloval," řekl ČTK ředitel nadace Oldřich Černý, který se s dalajlámou loučil na pražském ruzyňském letišti. Během své již čtvrté, tentokrát šestidenní návštěvy Česka se duchovní i světský vůdce Tibetu setkal tradičně se svým hostitelem, hlavou českého státu Václavem Havlem. "Setkání s prezidentem je pro něj vždy velmi důležité," uvedl Černý. Dalajláma rovněž zavítal do Senátu, kde našel pochopení pro své úsilí zajistit v rámci Číny autonomii Tibetu, debatoval s představiteli světových náboženství a přednášel též veřejnosti. Část jeho pobytu byla vyhrazena odpočinku v Lánech, kde přijímal soukromé a neoficiální návštěvy ze zahraničí.

Hospodářské komory Libereckého kraje vybraly pro UNICEF 30.000

Hospodářské komory v Liberci a Jablonci nad Nisou vybraly pro UNICEF 30.000 korun v mincích a bankovkách evropských měn, jejichž platnost začátkem letošního roku skončila kvůli přechodu na euro. ČTK o tom informovala mluvčí Hospodářské komory České republiky Viktorie Plívová. Hospodářské komory se tak zapojily do projektu "Euro for good" vyhlášeného organizací UNICEF v 16 zemích světa. Ve třech kasičkách v Liberci a Jablonci se podařilo v průběhu čtyř měsíců nashromáždit cizí měny za celkem 35.000 korun. "Ani jsme nečekali, že bychom mohli vybrat tolik, lidé z celého kraje sem vozili hlavně drobné," řekla ČTK Anna Radovská z Jablonce. Dodala, že zbylých 5000 korun předala komora Občanskému sdružení na vybudování Hospice v Jablonci nad Nisou. Výtěžek sbírky neplatných mincí a bankovek je určen na podporu programů UNICEF ve prospěch dětí.

Brněnská nadace poslala do Indie 13 tun humanitární pomoci

Zdravotnický materiál, oblečení, deky, nádoby na vodu a další humanitární pomoc určenou potřebným v Indii obsahuje zásilka, kterou z Brna vypravili dobrovolníci z Nadace sv. Františka z Assisi. ČTK to řekla Marie Kohoutková z nadace. Zboží, které váží 13 tun, čeká cesta kamiónem do Hamburku a lodí do Kalkaty, kam dorazí 12. srpna. Odtamtud se bude distribuovat pomoc do celé Indie. Jde již o devátý velkoobjemový kontejner, který nadace vypravila. Nadace sv. Františka z Assisi vznikla v roce 1993 a jejím hlavním posláním je pomoc nejpotřebnějším, zejména v rozvojových zemích. Pomoc připravuje ve spolupráci s Řádem milosrdenství, založeným Matkou Terezou. Zásilku připravuje vždy podle konkrétních požadavků řeholnic, které pomáhají zejména nemocným cholerou a malomocenstvím.

Rakouské sněmovní výbory schválily prohlášení k Temelínu

Výbor pro životní prostředí rakouského parlamentu schválil ve čtvrtek návrh prohlášení zvláštního sněmovního výboru, který se zabýval výsledky lednového podpisového referenda proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. V deklaraci, kterou bude 10. července projednávat plénum zákonodárného sboru, poslanci vyzvali k dalším jednáním o odstavení Temelína, k uspořádání mezinárodní konference o odstoupení od tohoto projektu i k vyslání sněmovní delegace do Prahy, aby o těchto otázkách jednala. V prohlášení, které podpořily všechny parlamentní strany kromě opozičních sociálních demokratů (SPÖ), zákonodárci dále vyzývají rakouskou vládu aby usilovala o dosažení evropských bezpečnostních standardů pro jaderné elektrárny i o změnu smlouvy o organizaci Euratom, která jadernou energetiku podporuje.

Druhý blok Temelína vyrobí zřejmě již o víkendu první elektřinu

Zřejmě již o nadcházejícím prodlouženém víkendu připojí personál druhého bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín poprvé generátor do rozvodné sítě a blok v rámci testů vyrobí první elektřinu. Ve čtvrtek podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře pokračovala série zkoušek, které je nutné provést ještě před prvním přifázováním turbosoustrojí do sítě. "Součástí zkoušek už ale byla příprava k najetí na fázovací otáčky turbogenerátoru a také zkouška synchronizace a fázování generátorového vypínače. Završením tohoto bloku zkoušek bude první připojení generátoru do sítě při výkonu reaktoru kolem 30 procent," uvedl Nebesář. Ve čtvrtek dopoledne se výkon reaktoru druhého temelínského bloku pohyboval na úrovni 15 procent. Energetické spouštění druhého bloku začalo 24. června. Jeho první etapa s výkonem reaktoru do 30 procent zahrnuje více než 300 zkoušek a trvat má zhruba šest týdnů. Celkem čeká druhý blok v rámci čtyř výkonových etap energetického spouštění 1007 testů. Pracovníci elektrárny je chtějí dokončit do konce letošního roku. Výkon reaktoru prvního bloku je nadále stabilizován na 100 procentech a turbogenerátor vyrábí asi 1000 megawattů elektřiny.

V Karlových Varech začal 37. ročník filmového festivalu

Lázeňské město Karlovy Vary žije prestižním mezinárodním filmovým festivalem. Jeho 37. ročník na zahájení uvedl ve čtvrtek večer ve velkém sále hotelu Thermal projekce Zelenkova snímku Rok ďábla, který byl přijat do hlavní soutěže. Spolu s ním bude domácí kinematografii v konkurenci 16 titulů reprezentovat novinka Zdeňka Tyce Smradi natočená podle scenáristického debutu Terezy Boučkové. Celkem karlovarský festival uvede téměř tři stovky filmů. Součástí zahajovacího večera, jehož se zúčastnil i britský herec Michael York, bylo předání ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, která byla in memoriam udělena Vlastimilu Brodskému. Převzala ji jeho dcera Tereza Brodská.

Studentská soutěž je věnována zastřešení soch Braunova Betlému

Zmírnění devastace vzácných skulptur Matyáše Bernarda Brauna poblíž východočeského Kuksu je předmětem studentské soutěže, která se uskuteční od 8. do 12. července v Kuksu a v Náchodě. "Ze soutěže by měly vzejít návrhy na zastřešení soch a princip, jak celý areál chránit," řekla ČTK Jolana Šopovová z pořádajícího Občanského sdružení Nový les. Jedinečné Braunovo dílo z první poloviny 18. století devastují rozrůstající se stromy, v minulosti na sochy neblaze působily pohyby terénu, vlhko a kyselé deště. Na jejich zakonzervování však stále není dostatek peněz. Betlém byl v roce 1999 zařazen po několikaletém úsilí památkářů na listinu nejohroženějších památek světa.

Návštěvníci Znojma mohou navštívit výstavu kreseb lidského těla

Lidské tělo je tématem výtvarné výstavy Figurama 2002, kterou mohou zhlédnout návštěvníci Domu umění ve Znojmě. Připravili ji studenti tří škol - Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně (VUT), Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a Univerzity aplikovaného umění ve Vídni. Výstava potrvá do konce prázdnin, řekla ČTK Vlasta Gajdošíková z VUT. Téma - lidská figura - zpracovala každá škola jinak. Šlo o setkání bez nádechu konfrontace nebo soutěže. Touto výstavou vznikla možnost srovnat metody kreslířské výuky jednotlivých škol, uvedl spoluautor výstavy, malíř Karel Pokorný. Podle Gajdošíkové bylo pro studenty téma užitečné i tím, že si zlepšili chápání proporcí a zdokonalili se v práci s prostorem.

Ze sportu:

Investor sportovní haly pro hokejové mistrovství světa v roce 2004 v areálu Bohemians na Hagiboru oznámil radě Prahy 10, že požádá o stavební povolení. Firma Aréna Hagibor má už právoplatné územní rozhodnutí. "My ale trváme na tom, aby územní rozhodnutí bylo dodrženo, to znamená, aby současně s halou byl kolaudován druhý vestibul z metra," řekl starosta Prahy 10 Karel Výrut. Vestibul si vyžádá investice dosahující jedné miliardy korun a starosta si není jist, zda takové finanční prostředky Aréna Hagibor má.

Ukryti v anonymitě kopcovitého Pováží a v klidu malého lázeňského městečka v Rajeckých Teplicích nabírají špičkoví čeští hokejisté i vycházející hvězdy typu Jiřího Hudlera pod hlavičkou Jágr týmu síly před nadcházející sezónou v NHL. Dvoufázový trénink, jenž se sestává především z cyklistických etap, strečinku, výběhů a posilovny, je natolik náročný, že podvečerní návštěva přilehlého exkluzívního lázeňského domu s vyhřívaným bazénem, vířivkami a saunou je pro zmučené tělesné schránky hráčů doslova vykoupením.

Trio juniorských puškařů Ondřej Malinký, Ondřej Rozsypal a Jan Březina získalo na mistrovství světa v Lahti bronzové medaile ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran. Družstvo si spravilo chuť za úterní nevydařený závod vleže a společným nástřelem 3417 bodů se muselo sklonit pouze před opět zlatými Němci a druhými Rusy. V individuálním hodnocení obsadil Malinký desáté místo.

Stolní tenista Petr Korbel v druhém turnaji soutěže SC League v Ósace zdolal Novozélanďana Chen Li 3:0 na sety a v pátek se ve skupině o deváté až dvanácté místo střetne se Švédem Jörgem Perssonem.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou polojasno. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.