Zprávy Radia Praha

Japonský císař se podepsal do pamětní knihy a převzal klíč od Prahy

Symbolický klíč od českého hlavního města převzal v neděli japonský císař Akihito, který je v Praze na čtyřdenní návštěvě. Na Staroměstské radnici uvítal císaře a císařovnu Mičiko náměstek primátora Petr Švec. Před příjezdem na radnici se ještě císařský pár poklonil u sochy svatého Václava na Václavském náměstí. Po krátkém přivítání před radnicí se Jejich Veličenstva přesunula do slavnostního Brožíkova sálu. Zde je uvítaly fanfáry, které se kdysi hrály při korunovaci Marie Terezie. Náměstek Švec přednesl krátký projev, ve kterém zdůraznil historický a kulturní význam Prahy. Připomněl, že česká metropole udržuje už od roku 1990 partnerství a spolupráci s japonským městem Kjóto. Viditelně dobře naladěný císař se pak podepsal do pamětní knihy Prahy. Po něm "namalovala" svůj podpis do tlusté knihy i drobná císařovna. Symbolický klíč od hlavního města Prahy předal Švec císaři se slovy "budete ho určitě potřebovat, až přijedete na další návštěvu". Při neformálním setkání dostala i císařovna malý dárek. Dcera radního Otty Kechnera jí věnovala malého dřevěného koníka, aby ho prý císařovna předala své vnučce, princezně Aiko. Nedělní odpoledne strávil japonský císařský pár procházkou po pražském Karlově mostě.

Do konce života nezapomene na nedělní setkání s japonským císařem třiatřicetiletý Jakub Dedek. Před Staroměstskou radnicí, kam podle protokolu směřovaly kroky císaře Akihity a císařovny Mičiko, čekal déle než dvě hodiny. "Mé sestře se dnes narodilo dítě. A já proto chtěl vidět císaře," řekl ČTK muž, který žije napůl v Praze a napůl v Japonsku. V zemi vycházejícího slunce se živí natáčením filmů pro japonskou televizi. Jeho setkání s císařem by prý znamenalo obrovské štěstí nejen pro narozeného synovce, ale i pro něj. Když se někdo z rodiny setká s císařem, přinese to štěstí celému domu. Navíc bylo v neděli podle Dedka i velmi příznivé datum - sedmička je prý pro Japonce šťastné číslo.

KSČM je pro ministra pro evropské záležitosti navrženým Špidlou

Se vznikem vládní funkce ministra nebo místopředsedy vlády pro evropské záležitosti tak, jak to navrhuje předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Vladimír Špidla, KSČM souhlasí. V diskusním pořadu české soukromé televize Nova to řekl komunistický místopředseda Miloslav Ransdorf. Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda zopakoval názor své strany, že taková funkce není vhodná. Podle Svobody, o kterém se hovoří jako o budoucím ministru zahraničí ve vládě ČSSD a Koalice, měl Špidla na mysli post, který by měl na starosti komunikaci o evropské problematice a evropských projektech uvnitř České republiky. "Je to komunikace, která má připravovat i českou veřejnost na moment vstupu," poznamenal Svoboda. "Vyjednávání vede tým pana státního tajemníka Pavla Teličky a ministerstva zahraničí a bude pokračovat, o tom není nejmenších pochyb," řekl Svoboda. Zahraniční politiku musí mít podle něj na starosti vždy ministerstvo zahraničí, kterému jsou podřízeni všichni diplomaté. Svoboda připomněl působení "pana Evropy" Egona Lánského ve vládě premiéra Miloše Zemana. Lánský nakonec kabinet opustil po neshodách s ministerstvem zahraničí.

Ministr Molterer pro nová jednání s Prahou o Temelíně

Pro nové rozhovory s právě vznikající českou vládou o takzvané nulové variantě, tedy vlastně o odstavení jihočeské jaderné elektrárny Temelín se opětovně vyslovil rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer. V rozhovoru pro list Kronen Zeitung také kritizoval komisařku Evropské unie Loyolu de Palaciovou, která patří mezi zastánce jaderné energetiky. "Jaderná energie není správnou cestou pro budoucnost. Povedeme s Prahou nová jednání o odstavení Temelína," řekl lidovecký ministr. Molterer ale již nevidí šanci na dosažení jednotné pozice všech čtyř rakouských parlamentních stran v otázce jihočeské elektrárny. Ve zvláštním "protitemelínském" sněmovním výboru totiž společné prohlášení nepodpořili opoziční sociální demokraté, protože požadovali závazek pravicového kabinetu, že nebude vyhrožovat vetováním českého vstupu do EU kvůli Temelínu.

Rakouští odpůrci atomu po zkratu v Temelíně opět pro odstavení

Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín opětovně požadují její odstavení poté, co v pátek došlo ke zkratu na jedné části rotoru generátoru druhého bloku. Závadu bylo podle sdružení Stop Temelín možné předvídat a jedinou alternativou je teď jednat o zastavení provozu v elektrárně. "Nebylo třeba býti věštcem, aby bylo možné předpovídat tuto novou poruchu na vysoce rizikovém reaktoru. Pouze nulová varianta spojená s konferencí o odstoupení od projektu může ochránit obyvatele od škod kvůli Temelínu," píše šéf organizace Josef Neumüller v prohlášení adresovaném ČTK. Pokud nebude podle Neumüllera konference o odstoupení od Temelína uspořádána, bude to znamenat provokaci směřující k dalším protestním akcím proti elektrárně.

Za česko-rakouskými hranicemi se rozezvučel "Tlukot srdce"

"Tlukot srdce" se v neděli rozezvučel na rakousko-českých hranicích u městečka Fratres. Organizátoři tak nazvali jednodenní kulturní projekt na podporu spolupráce národů obou zemí. Na programu bylo vystoupení několika českých a rakouských hudebních skupin, divadelních spolků či tanečních a baletních uskupení. Vrcholem dne bylo předání srdečního defibrilátoru (přístroje na obnovení srdeční činnosti) českému městečku Slavonice. Tento akt má podle organizátorů symbolizovat rozhýbání komunikace mezi Rakušany a Čechy, která trpí především diskusemi o jihočeské jaderné elektrárně Temelín. "Tlukot srdce se pokouší poukázat na to, že na hranici srdce mezi sousedy je," uvádí se v oboujazyčném prospektu. Akce "Tlukot srdce" bude pokračovat sérií výstav českých umělců v ordinacích lékařů v příhraničním dolnorakouském okrese Waidhofen/Thaya až do konce září.

Německý kazatel seznámil české věřící s misijní prací v Africe

Známý německý kazatel Reinhard Bonnke seznámil účastníky 15. ročníku Křesťanské konference na pražské Brumlovce se svou misijní prací v Africe. Jak ČTK řekl jeden z organizátorů konference tajemník Křesťanské misijní společnosti Lubomír Ondráček, akce se v sobotu zúčastnilo asi 1600 převážně mladých lidí. Bonnke byl hlavním hostem konference, která začala již ve čtvrtek, a jeho vystoupení bylo jejím závěrečným vyvrcholením. Německý kazatel představil českým věřícím svou práci v Africe. K dispozici byly i videonahrávky přímo z místa. "Bonnke mluvil o záchraně lidí v Africe, kteří přijali Ježíše Krista za svého pána, o tom, jak se jim změnil život," uvedl Ondráček. Kromě Bonnkeho k věřícím promlouvali po dobu trvání konference také čeští řečníci, například biskup Apoštolské církve Rudolf Bubik, předseda úzké rady Jednoty bratrské Jaroslav Pleva, senior nezávislého Křesťanského společenství Dan Drápal a další kazatelé.

Biskup Lobkowicz posvětil prapor ve Lhotce na Frýdeckomístecku

Biskup ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz posvětil ve Lhotce na Frýdeckomístecku obecní prapor. Slavnostnímu aktu přihlíželo v přírodním areálu u místní školy přes 500 lidí, sdělila ČTK starostka obce Růžena Kopčáková. Mše, které se zúčastnili i zástupci vedení Moravskoslezského kraje, byla spojená s tradiční poutí. Přišlo na ni více než tisíc lidí z obce i okolí. Ve Lhotce nyní žije 450 obyvatel. První písemné zmínky o obci pocházejí z roku 1359. Lhotka leží v podhůří Beskyd pod horou Ondřejník.

Svědkové Jehovovi zakončili v Ostravě sjezd biblickou dramatizací

Biblickou dramatizací s názvem "Zůstaňte pevní i ve svízelných dobách" zakončili Svědkové Jehovovi svůj třídenní oblastní sjezd v ostravském Paláci kultury a sportu. Představení 38 herců v dobových kostýmech popisovalo horlivou činnost starověkého proroka Jeremiáše, řekl ČTK mluvčí sjezdu Ladislav Kirilenko. Každý den se sjezdu zúčastnilo na 8000 příznivců této státem uznávané náboženské společnosti. V sobotu bylo pokřtěno jejích 70 nových členů. Křtu nových zvěstovatelů víry, při němž jsou zcela ponořeni do vody, přihlíželo 7550 účastníků setkání. Sjezd se konal pod heslem "Horliví hlasatelé království". Podle mluvčího je tak zdůrazněno, že se svědkové Jehovovi dělí s lidmi o biblické myšlenky, díky kterým lze pochopit význam dnešních událostí. Svědkové věří, že současný vývoj je naplňováním biblických proroctví, z nichž se lze dozvědět i to, co se stane v budoucnosti. Ostravský sjezd byl určen jehovistům z celé Moravy. Šlo o první ze dvou oblastních sjezdů této státem uznávané náboženské společnosti. Druhý sjezd se uskuteční za dva týdny v Praze.

Letos popáté jsou v Karlových Varech Dny kritiků Variety

Atraktivní kolekci evropských filmů, které v uplynulém roce nejvíce zaujaly kritiky prestižního časopisu Variety, obsahuje jedna z doprovodných sekcí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Dvoudenní přehlídka se koná popáté a její zvláštností je, že poprvé je mezi desítkou titulů zastoupen i český snímek - Michálkovo Babí léto. Podle výkonného redaktora Variety, Američana se slovenskými kořeny Stevena Gaydose, převzala nad projekcemi záštitu vlivná filmová organizace European Film Promotion. Jejím členem je od letošního února i česká Asociace producentů v audiovizi. "Pořádat Dny kritiků Variety byl skvělý nápad. Za pět let se tato přehlídka stala nepostradatelnou součástí našeho programu," řekla umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

Festival se stal i místem výročního dvoudenního zasedání Evropské filmové akademie. Další evropsky laděnou akcí bude ve dnech 11. a 12. července seminář věnovaný problémům souvisejícím se vstupem kandidátských zemí do Evropské unie. Už tradičně se na něm má hovořit o distribuci snímků evropských režisérů a možnostem vzájemné spolupráce.

Filmaři z východu se potýkají s ekonomickými problémy

Nedostatek financí i vhodných scénářů je bolestí současné filmové produkce zemí střední a východní Evropy a států na území bývalého SSSR. Na karlovarském festivalu to řekli zástupci těchto kinematografií, kteří svá díla představují v rámci nesoutěžní sekce Na východ od Západu. "V osmimiliónovém Bulharsku ročně vznikají čtyři celovečerní hrané filmy. Veřejnoprávní televize na ně dává deset procent svého rozpočtu a stát je omezeně podporuje. Konkrétní částku se však stydím říci," uvedla kritička Gergana Dakovská, která má v tamním národním kinematografickém centru na starosti mezinárodní vztahy. Mladý režisér krátkého snímku s názvem Vůz přijel Sergej Poťomkin z Ruska vidí situaci ve své zemi lépe - zlepšila se prý i podpora debutů. Na malém počtu kvalitních scénářů nevidí Poťomkin nic zvláštního. "I ve světě je jich nedostatek," dodal. "Všichni jsme na jedné lodi, máme stejné starosti a problémy," shrnula diskusi režisérka Oksana Čepeliková z Ukrajiny. I tam prý vznikal jen jeden film ročně, distribuce byla zlikvidována a uzavřené kinosály se nikdy nepodaří vrátit původnímu účelu. Státní podpora je většinou určena televizním seriálům. Sekce Na východ od Západu, doplňující tradičně karlovarský festival, obsahuje 26 titulů. Je mezi nimi i estonský snímek Karu Süda - Medvědí srdce, na kterém se podílelo Česko, Německo a Rusko.

Rožnovské slavnosti byly věnovány slovanské vzájemnosti

Slovanství a slovanské vzájemnosti byly věnovány letošní Rožnovské slavnosti, které skončily ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Za tři dny je navštívilo kolem 10.000 diváků. Jeden z jejich pořadů, "Zpěvy zemí slovanských", se v pátek uskutečnil na Pustevnách na beskydském vrchu Radhošť. Divákům se představily krajanské soubory ze Srbska, Kanady, Francie a Ukrajiny. Úspěch měly národopisné soubory Slowianky z Jagelonské univerzity v Krakově a Chemlon a Mostár ze slovenských měst Humenné a Brezno. "Trochu jiný žánr předvedl maďarský soubor Béri Balog Ádám z Körmentu. Úspěšné byly též domácí kolektivy z Valašska," řekl ČTK moderátor pořadů Tomáš Gross. Memoriál v odzemku, což je valašský jinošský tanec, vyhrál v kategorii bez valašky Petr Grebeň ze zlínského Bartošova souboru písní a tanců a zopakoval tak loňské prvenství. Pátou valašku získal Roman Martínek z Brna, který nejlépe zvládl tanec s touto drobnou sekyrkou Valachů.

Dolňácké slavnosti v Hluku vyvrcholily Jízdou králů

Dvanáctiletý Vítek Pospíšek byl hlavním hrdinou Dolňáckých slavností v Hluku, které vyvrcholily v neděli tradiční jízdou králů. Vítek, stejně jako v minulosti jeho děda a otec, vedl ulicemi obce královskou družinu. "Předal jsem mu před Jízdou králů, kterou vedl v čele 22 jezdců na vyšňořených koních, vládu nad našimi 4400 obyvateli a musím přiznat, že roli zvládl na výbornou, i když po celou dobu nepromluvil, protože měl v ústech růži," řekl ČTK starosta Hluku Jan Šimčík. Tisíce návštěvníků především ocenily, že král splnil jejich přání a "zařídil" nádherné počasí a zajímavé pořady. Vystřídalo se v nich kolem 400 účinkujících. "Jen muzikantů hrálo při 31. slováckém festivalu dechovek 180," uvedl jeho režisér František Rybnikář. Pospíškův rod vychoval pro Jízdu králů již tři panovníky. "Jel ji přede mnou táta a dědeček," pochlubil se letošní král. Jeho otec spočítal, že hosté snědli tisícovku svatebních koláčů a vypili 40 litrů vína a pár litrů slivovice. V programu se vystřídaly pěvecké sbory z Moravy. Přijel soubor a dechovka z Nizozemska.

Přes vedro a poruchy techniky vytvořili hasiči rekord

I přes čtyřicetistupňové vedro a časté poruchy techniky se 1600 hasičům z celé České republiky podařilo vytvořit rekord v dálkovém vedení vody. Na letišti v Hradčanech na Českolipsku se 161 hasičským jednotkám podařilo dopravit vodu na vzdálenost více než 52 kilometrů. Proud vody z historické stříkačky přivítali hasičské sirény a neutuchající jásot. Pokus o zápis do Guinnessovy knihy rekordů byl součástí třídenního cvičení dobrovolných požárních jednotek v České republice, které mělo prověřit akceschopnost hasičské techniky i lidí.

Ze sportu:

Fotbalisté Teplic porazili v prvním utkání druhého kola Intertoto Cupu v Litoměřicích portugalský celek CD Santa Clara 5:1. Před odvetou si tak vytvořili velmi slibnou pozici a již se mohou těšit na svého dalšího soupeře, kterým bude v případě postupu 1. FC Kaiserslautern.

Družstvo českých triatlonistů ve složení Filip Ospalý, Martin Krňávek, Michal Daněk, Jan Řehula a René Milichovský vybojovalo v maďarském Györu poprvé v historii titul mistrů Evropy. Závod na 450 metrů plavání, 20 kilometrů jízdy na kole a pět kilometrů běhu vyhráli Češi s náskokem pouhé desetiny sekundy před Španělskem. Třetí místo obsadili Francouzi.

Český skeetař Aleš Hutař získal na mistrovství světa ve sportovní střelbě v Lahti zlatou medaili v juniorské kategorii. Zlato vybojoval až v rozstřelu, v němž hned druhou úspěšnou ranou porazil Ralfa Buchheima z Německa.

Nejlepšího výsledku v historii české ploché dráhy dosáhl na olympijském stadiónu ve Stockholmu Lukáš Dryml. V pátém závodu elitního seriálu Grand Prix nestačil pouze na obhájce titulu mistra světa, domácího Tonyho Rickardssona, a obsadil druhé místo. Rickardsson vede i v průběžném pořadí, Dryml je dvanáctý.

Anna Pichrtová získala na mistrovství Evropy v běhu do vrchu na portugalském ostrově Madeira bronzovou medaili a české družstvo obsadilo druhé místo za vítěznými Italkami. Nejrychleji zvládla trať dlouhou 8300 metrů s více než čtyřsetmetrovým převýšením Ruska Světlana Děmiděnková, stříbro vybojovala Catherine Lallemandová z Belgie.

Stíhači Dukly Praha dominovali mistrovství České republiky v dráhové cyklistice na pražském oválu na Třebešíně. V závodu družstev obsadili první tři místa a Martin Bláha po zisku titulu z individuální soutěže přidal do své sbírky druhý zlatý kov. Druhý skončil celek složený z jezdců do 23 let, který bude na ME v německém Büttgenu od 16. do 21. července obhajovat zlato. Martin Bláha z Dukly Praha poté vybojoval třetí zlatou medaili. V závěrečné disciplíně, kterou byl bodovací závod na třicet kilometrů, obhájil první místo z loňského roku a stal se nejúspěšnějším jezdcem třídenních bojů.

Sezemický kanoista Martin Doktor si po pátečním závodu na 1000 metrů připsal na kontrolních a nominačních závodech v Račicích snadné vítězství i na pětisetmetrové trati. Z druhého triumfu se radovala také Barbora Futerová z USK v individuálním závodu kajakářek.

Český hokejový reprezentant Petr Sýkora bude hrát v NHL za Anaheim Mighty Ducks, kam jej vyměnili New Jersey Devils. Pětadvacetiletý pravý křídelní útočník se stal součástí transakce, v jejímž rámci přestoupilo mezi těmito dvěma kluby celkem sedm hráčů.

Fotbalisté prvoligového týmu Tescoma Zlín prohráli v přípravném utkání v Trnavě 1:3. Jedinou branku Zlína vstřelil už v páté minutě Nehoda. V dalším přípravném zápasu na soustředění na Slovensku fotbalisté Hradce Králové zvítězili ve Svatém Kríži nad Ružomberkem 3:0. Další cenný skalp získali fotbalisté Marily Příbram na soustředění v Crans Montaně ve Švýcarsku. V utkání s francouzským týmem FC Sedan vyhráli 1:0 a nedopřáli tak soupeři odvetu za loňské vyřazení z Poháru UEFA. Jedinou branku zápasu vstřelil v první půli Adamec.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Jasno až polojasno. Teploty 25 až 29 stupňů Celsia.