Zprávy Radia Praha

Václav Havel: Vážím si císařské rodiny pro její kreativitu a skromnost

Kreativita, kulturnost a skromnost - to jsou vlastnosti, kterých si na japonském císaři Akihitovi a císařovně Mičiko nejvíce cení prezident Václav Havel. Prezident to řekl poté, co v pondělí na Pražském hradě přijal císařský pár. "První dotaz císaře i císařovny byl dotazem na mé zdraví. S velkou starostí sledovali mé různé operace a mé nemoci," dodal. Před několika lety, když český prezident pobýval v nemocnici, vyslal dokonce podle něj císař s císařovnou do Prahy japonské divadlo, které na Hradě předvedlo představení věnované právě Havlovu uzdravení. "Nyní jsem měl možnost poděkovat," uvedl prezident. Japonský císař přiletěl na historicky první návštěvu České republiky v sobotu.

Prezident s císařem dále hovořil o vztazích mezi Českou republikou a Japonskem. "Jsou mezi námi dobré, přátelské styky, ale především a hlavně jsou dobré a přátelské styky mezi našimi zeměmi," poznamenal Havel na tiskové konferenci. Přestože během nejrůznějších návštěv s tiskem hovoří i host, tentokrát Havel před novináře předstoupil sám. Císaři totiž tiskové konference zakazuje dvorní etiketa. Akihito a Havel se v rozhovoru vrátili také k setkáním v rámci Fóra 2000, která se konala na Pražském hradě. "Já jsem připomněl při našem prvním rozhovoru, že myšlenka velkých konferencí Fórum 2000 se zrodila právě v Japonsku na konferenci, které jsem se zúčastnil," poznamenal prezident.

Pro Japonce není Česká republika neznámou zemí. Je o tom přesvědčen japonský císař Akihito, který je právě na návštěvě v Praze. Zejména česká kultura již našla v Japonsku mnoho příznivců, řekl v přípitku během úterního oběda. V Míčovně Pražského hradu ho na císařovu počest uspořádal prezident Václav Havel. "Vzájemné poznávání kultur obohacuje národy a zároveň je pomáhá sbližovat. Prostřednictvím této cesty dojdeme společně k našemu cíli - zajistit mír a prosperitu ve světě," dodal Akihito. Také prezident Havel vnímá vztahy mezi Českou republikou a "zemí vycházejícího slunce" jako velmi dobré.

Třetí den své oficiální návštěvy Česka věnoval japonský císař Akihito prohlídkám Pražského hradu. S císařovnou Mičiko a nejužším doprovodem si prohlédl katedrálu svatého Víta a Starý královský palác. Dopoledne ještě manželka prezidenta Dagmar Havlová seznámila císaře s prací Nadace Vize 97.

Jan Kavan byl zvolen předsedou 57. Valného shromáždění OSN

Český ministr zahraničí Jan Kavan byl v New Yorku zvolen předsedou 57. Valného shromáždění OSN, které zahájí zasedání 10.září. Valné shromáždění předtím schválilo rezoluci o volbě předsedy tři měsíce před zahájením zasedání VS OSN. Po jednomyslném zvolení Kavan v krátkém děkovném projevu uvedl, že předsednictví chce využít k naplňování miléniové deklarace, kterou VS OSN přijalo před dvěma lety. Zvláštní pozornost bude věnovat tradiční roli OSN v udržování míru a bezpečnosti, předcházení konfliktům, a nyní také boji proti mezinárodnímu terorismus. "Věřím, že pravidelné konzultace a vzájemná spolupráce mezi hlavními orgány OSN jsou klíčové pro lepší fungování organizace. Samozřejmě jsem si vědom potřeby pokračovat v procesu revitalizace Valného shromáždění," řekl Kavan.

Jan Kavan získal podporu všech regionálních skupin včetně obou, které zahrnují i arabské státy. Ty se stavěly k českému předsednictví s nevolí poté, co odcházející premiér Miloš Zeman vydal tvrdá prohlášení na adresu Palestinců. Teprve odstoupení Běloruska od kandidatury uvolnilo cestu České republiky k funkci.

V Praze a Vídni představeno Fórum pro česko-rakouský dialog

Zlepšení vzájemných vztahů Rakouska a České republiky i užší spolupráce obou zemí uvnitř sjednocující se Evropy jsou stěžejními cíli nově vzniklého Fóra pro česko-rakouský dialog. Iniciativu, jíž dosud podpořila přibližně stovka politiků, novinářů, umělců i vědců z obou zemí, představili někteří z jejích signatářů souběžně ve Vídni i Praze. Zatímco účastníci vídeňské tiskové konference se jednoznačně vyslovili proti hrozbám zablokování českého vstupu do Evropské unie kvůli jaderné elektrárně Temelín a takzvaným Benešovým dekretům, jejich pražští kolegové zdůraznili, že vzájemným vztahům škodí zejména nezodpovědné výroky některých politiků. Podle českých signatářů je proto zapotřebí vytvořit pomocí společných projektů tlak, který by politiky donutil změnit "tón jejich vystupování". Za jedinou cestu ke zlepšení vztahů poznamenaných politickými spory a emocemi označily obě strany fóra otevřený dialog, který se nevyhýbá ani ožehavým tématům.

Mezi osobnostmi, které se k myšlence založit fórum zatím připojili, jsou mimo jiné předseda rakouských Zelených Alexander Van der Bellen, zmocněnec rakouské vlády pro rozšíření EU a zvláštní koordinátor Paktu stability pro jižní a východní Evropu Erhard Busek či starosta Vídně Michael Häupl. Za českou stranu doplňují seznam signatářů předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, herečka a politička Táňa Fischerová, kněz a pedagog Tomáš Halík či ombudsman Otakar Motejl. Svůj podpis pod prohlášení fóra připojili také bývalý prezidentův kancléř Karel Schwarzenberg, senátor Josef Zieleniec, herec a režisér Ladislav Smoljak nebo bývalý primátor Prahy Jan Kasl.

Exprimátor Kasl sbírá podpisy pro založení nové strany

Bývalý pražský primátor Jan Kasl zahájil se svými spolupracovníky podpisovou akci pro založení nové politické strany. Strana ponese jméno Evropští demokraté a chce uspět v listopadových volbách do pražského zastupitelstva. Pro registraci potřebuje získat 1000 podpisů. "Když vidím zájem Pražanů, vůbec nepochybuji, že podpisy získáme," řekl Kasl ČTK. Do čtvrtka podle něj budou zástupci připravované strany sbírat podpisy na Václavském náměstí, v úterý také ve stanici metra Sokolovská a ve středu u Anděla. U stánku rozdávají propagační letáky, v nichž Kasl vysvětluje důvody své rezignace na primátorskou funkci a vzniku nové strany. Žádá Pražany o podporu. Stranu vedle Kasla zakládají zastupitel Jiří Witzany, který nedávno vystoupil z Unie svobody-DEU, a ředitelka stacionáře v Praze 6 Monika Janíková. Kasl uvedl, že spolupracuje také s bývalým ředitelem Českého rozhlasu Vlastimilem Ježekem. Pomáhají jim členové Občanské demokratické aliance a Demokratické ligy, jednání budou i s lidmi z Pravého bloku, dodal.

Jan Kasl rezignoval na funkci primátora koncem května údajně kvůli tomu, že nechtěl dál nést odpovědnost za chod města. Radní za ODS obvinil z toho, že nechtějí nic dělat proti možné korupci. Odchod z ODS zdůvodnil ztrátou důvěry v její pražské vedení. Občanští demokraté jeho krok, který provedl krátce před sněmovními volbami, ostře odsoudili.

Ministr zemědělství: Salmové nemají na blanenský zámek nárok

Potomci rodů Salmů nemají na zámek Blansko s příslušnými zastavěnými pozemky nárok. Ministr zemědělství Jan Fencl dokončil rok trvající řízení a určil, že se na zámek s pozemky nevztahuje zákon o půdě, takže nemohou být vydány v restitučním řízení, informoval ČTK advokát města Blanska Zdeněk Koudelka. V krátké době je to druhý neúspěch Salmů - před měsícem rozhodl ministr vnitra Stanislav Gross, že předek žadatelů Hugo Salm nebyl po válce československým občanem a majetek mu byl zabaven podle Benešových dekretů. Ministr zemědělství, který při pochybnostech rozhoduje, zda jde o zemědělský majetek podle zákona o půdě, v případě zámku v Blansku konstatoval, že byl využíván od 18. století jako administrativní centrum Salmovských železáren a od 19. století v něm byly byty - fakticky šlo tedy o nájemní dům. "Byť formálně byl spravován zámek v Blansku z velkostatku v Rájci, nesloužil zemědělské výrobě, a tedy nejde o zemědělský majetek, který lze vrátit podle zákona o půdě," uvedl Koudelka. Fenclovo rozhodnutí se netýká lesů v Moravském krasu a zámku v Rájci, na něž si Salmové taktéž činí nárok. O tento majetek je ale připravuje výše zmíněné rozhodnutí ministra Grosse. Československé občanství je totiž obecná podmínka restitucí. Rozhodnutí ministra zemědělství je pravomocné. Je proti němu možno podat správní žalobu k Vrchnímu soudu v Praze, která však nemá odkladný účinek. Právník Salmů Felix Nevřela chce k vrchnímu soudu poslat žalobu na dřívější rozhodnutí Grosse.

CME nepodnikne kroky k zabavení Kramářovy sbírky, Knížák nevěří

Společnost Central European Media Enterprises (CME), která vede arbitrážní spor s Českou republikou, nechce zabavovat Kramářovu sbírku. ČR by se však musela zavázat, že přijme opatření k vymožení peněz, které CME dluží na základě rozhodnutí arbitrážního soudu ředitel české soukromé televize Nova Vladimír Železný. Podle generálního ředitele Národní galerie v Praze Milana Knížáka je toto prohlášení důkazem, že ohrožení sbírky je reálné a jeho rozhodnutí nedoporučit vývoz sbírky bylo správné. Kolekce významných uměleckých děl ze sbírek Národní galerie v Praze měla být jako vrchol České kulturní sezóny vystavena na podzim v Picassově muzeu v Paříži. Vláda však minulý týden kvůli obavám o zabavení sbírky nepovolila její vývoz. Cena děl, která měla být vyvezena, je více než půl miliardy amerických dolarů (16,25 miliardy korun), umělecká cena je podle Knížáka nevyčíslitelná.

Bilance ČNB klesla k 30. červnu téměř o 40 miliard korun

Bilanční suma České národní banky (ČNB) se k 30. červnu snížila proti 20. červnu o 39,266 miliardy na 718,515 miliardy korun. Vyplývá to z bilance centrální banky. Podle zveřejněných údajů se ztráta za účetní období prohloubila téměř o 30 miliard korun na 58,7 miliardy korun. Na straně aktiv klesly proti druhé červnové dekádě pohledávky vůči zahraničí včetně cenných papírů v cizí měně o 38,819 miliardy korun. Na straně pasív klesly vklady klientů o 13,7 miliardy korun a stouply závazky vůči tuzemským bankám o 17,8 miliardy korun. Centrální banka od začátku roku změnila strukturu bilance. V nové podobě především změnila vykazování emise oběživa, podle zákona o rozpočtových pravidlech upravila rovněž názvy řádků týkajících se hospodaření státní pokladny.

Prodej piva na celém území republiky vzrostl o pět procent

Zhruba o pět procent vzrostl proti loňskému prvnímu pololetí letošní prodej piva na celém území ČR. "Počasí je naprosto ideální a řada pivovarů je vytížená na více než sto procent," řekl ČTK tajemník Českého svazu pivovarů a sladoven Ivo Trojan. Pokud velká vedra vydrží až do konce srpna, prodají letos podle Trojana české pivovary přibližně 18,3 miliónu hektolitrů piva, což by bylo o 400 tisíc hl více než v loňském roce. "Loňský červenec nestál za nic, ale letos vypadá výrazně lepší," uvedl Trojan. Za prvních pět letošních měsíců zvýšilo výstav všech 50 českých pivovarů o 4,6 procenta a podle tajemníka profesního svazu přesáhne tento meziroční růst za celé pololetí pět procent. Konkrétní čísla budou k dispozici až po 20. červenci. Největšího úspěchu dosáhly pivovary na střední a severní Moravě, kde prodaly za pět měsíců o 8,8 procenta více piva a ve srovnání květen 2002 ke květnu 2001 si polepšily dokonce o 11 procent. V západních Čechách se květnový i pětiměsíční prodej zvýšil o čtyři procenta.

Sasko-český festival měl úspěch

Přes 14.000 posluchačů navštívilo 75 koncertů desátého ročníku Sasko-českého festivalu, který skončil v neděli. Na závěrečném koncertu v cisterciáckém klášteře v Oseku na Teplicku zazněly skladby Jana Zelenky, norského autora Edwarda Griega a Korunovační mše Wolfganga Amadea Mozarta. Tento mezinárodní svátek hudby začal 13. června v Teplicích. Ředitelka české části festivalu Lenka Přibylová ČTK řekla, že festivalové koncerty se tradičně konaly především v historických interiérech hradů, zámků, chrámů, ale i v moderních koncertních síních na obou stranách česko-saské hranice. Interprety byli opět špičkoví sólisté a hudební tělesa z České republiky, Německa a Norska, které bylo letos hostující zemí. Letos poprvé zavítal festival i do Prahy a Terezína. Na obou místech měly koncerty podle Přibylové velký ohlas.

Letní maratón kultury v Litomyšli pomůže ohroženým dětem

Toulovcovy prázdninové pátky, které již tradičně pořádá město Litomyšl na Svitavsku, nejenže oživí město v době turistické sezóny, ale pomohou i handicapovaným dětem. Na devět pátečních večerů, kdy se Toulovcovo náměstí změní ve scénu plnou pohádek a folkové hudby, je vstupné dobrovolné. Výtěžek město věnuje na konto Pomozte dětem. "Na prvním Toulovcově prázdninovém pátku se vybralo přes 4600 korun, loni za celé léto přes 36.000 korun," řekla ČTK mluvčí litomyšlské radnice Michaela Severová.

První dvě místa v soutěži Miss Blond International obsadily Češky

První dvě místa v soutěži Miss Blond International si o víkendu z kasina Velden u Wörthského jezera v rakouské spolkové zemi Korutany odnesly dvě Češky. Titul Miss Blond 2002 patří Petře Matulové a hned za ní skončila Renáta Kurečková. Oznámila to agentura APA. Na vítězku soutěže, které se zúčastnilo 17 dívek z Rakouska, Německa, Polska, Slovenska, Norska, Bosny a USA, čekal jako hlavní cena automobil Daewoo Matiz okrové barvy. Třetí místo za oběma Češkami patřilo Rakušance Lise Kretznerové.

Český Fotbalový atlas světa byl přeložen do angličtiny

"První fotbalový atlas světa" Radovana Jelínka a kolektivu byl přeložen do angličtiny. V Británii ho uvedla do prodeje společnost Sportspages, která se zabývá sportovní literaturou. V Čechách vyšla publikace v nakladatelství Infokart před dvěma lety. Kniha, která je skutečně prvním fotbalovým atlasem, který byl kdy sestaven, obsahuje bohatý kartografický materiál, srovnávající mezinárodní, národní i klubový fotbal. Věnují se i klimatickým podmínkám, v nichž se fotbal hraje. V knize jsou data o více než 10.000 klubech a o všech mezinárodních soutěžích. Historické mapy se zabývají míčovými hrami od starověké Číny. Podle propagačního materiálu Sportspages ukazuje kniha nejoblíbenější hru světa v zeměpisných a dějepisných souvislostech.

Ze sportu

Kateřina Kůrková se stala mistryní světa ve střelbě ze vzduchové pušky na 40 ran. Věkem stále ještě juniorka ztratila v kvalifikaci výkonem 399 bodů jediný bod a po finále se celkovým nástřelem 502,4 bodu radovala ze zlaté medaile. Dcera bývalého úspěšného reprezentanta a dnes svazového trenéra puškařů Petra Kůrky získala pro Českou republiku v pořadí třetí účastnické místo na olympijských hrách v Aténách.

Mladí brazilští fotbalisté Jefton Ferreira de Senna a Alex José dos Santos se stali čerstvými posilami Slezského FC Opava, který sestoupil z nejvyšší soutěže. "Zaslali jsme svazu žádost o jejich registraci a doufáme, že se vše se stihne vyřídit do začátku druhé ligy," uvedl pro ČTK sekretář klubu Jiří Berousek. Oba přicházejí z klubu PSTC Paraná.

Pětadvacetiletý křídelník Martin Chabada podepsal dvouletou dvoucestnou smlouvu v zámořském klubu New York Islanders. Útočná vozba hokejového mistra pražské Sparty dostala tak po odchodu reprezentačního centra Jaroslava Hlinky do švýcarského Klotenu další trhlinu.

Český hokejový útočník Robert Kron předčasně ukončil své působení v Columbusu. Vedení klubu zámořské NHL se podle informací deníku Columbus Dispatch rozhodlo vyplatit mu dvě třetiny ze zbytku jeho smlouvy a vzdát se jeho služeb. Kron tak inkasuje 871.000 dolarů, ale musí si hledat nové angažmá.

Královéhradecký primátor Oldřich Vlasák se minulý týden dohodl se zástupci Českého svazu ledního hokeje na splacení dluhu ve výši zhruba 2,5 miliónu korun. Peníze svaz dluží městu za pronájem haly pro mistrovství světa juniorů, které se v ní uskutečnilo na přelomu loňského a letošního roku. Dluh má svaz vyrovnat ve splátkách do konce roku, řekla ČTK mluvčí hradeckého magistrátu Petra Krátká. Ústní dohoda mezi primátorem a zástupci svazu je zatím jen předběžná. O vyrovnání dluhu bude ještě jednat městská rada, doplnila mluvčí.

Australan Lleyton Hewitt si vítězstvím ve Wimbledonu zajistil první místo v pořadí Champions Race. Z českých tenistů je nejvýše Jiří Novák na desátém místě. Jan Vacek je osmdesátý a polepšil si o 33 míst.

Novou světovou jedničkou v ženské tenisové dvouhře je Serena Williamsová. V čele žebříčku WTA vystřídala po vítězství v semifinále Wimbledonu svou sestru Venus. Z českých hráček je nejvýše Daniela Bedáňová, která si polepšila z jednadvacátého na osmnácté místo.

Krátce o úterním počasí v České republice

Jasno až polojasno. Teploty 29 až 33 stupňů Celsia.