Zprávy Radia Praha

Ministr zahraničí jmenoval svými náměstky Vondru a Kohouta

Lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda jmenoval k 15. srpnu svými náměstky Alexandra Vondru a Jana Kohouta. Splnil tak vládní dohodu sociálních demokratů, křesťanských demokratů a unionistů, že funkce náměstků silových resortů obsadí osobnosti nominované koaličními stranami. O personálních změnách na ministerstvu informoval ČTK ředitel tiskového odboru Karel Borůvka. Kohouta, který ve funkci nahradí spolupracovnici exministra Jana Kavana Helenu Opoleckou, navrhla ČSSD jako svého člena ze stranické zahraniční komise. Dosud pracoval na ministerstvu jako politický ředitel. Bývalý velvyslanec ve Spojených státech Vondra na ministerstvu pracuje jako vládní zmocněnec pro přípravu summitu NATO a do funkce ho navrhla Unie svobody-DEU.

Lidovec Severa se podle očekávaní stal náměstkem ministra obrany

Bývalý poslanec KDU-ČSL Pavel Severa se ujal funkce náměstka ministra obrany pro vyzbrojování. Ministr Jaroslav Tvrdík tím podle očekávání splnil dohodu koaličních stran o obsazení náměstků takzvaných silových resortů. Tisková služba ministerstva uvedla, že novým šéfem vojenské rozvědky se stal dosavadní velitel českého kontingentu v Kuvajtu Josef Prokš. Velením kontingentu byl pověřen Prokšův zástupce Dušan Lupuljev. Prokš nahradí Andora Šándora, který byl oficiálně odvolán proto, že se s ministrem neshodl na podobě vojenské tajné služby. Podle informací médií ale bylo důvodem odvolání to, že služba i přes Tvrdíkův zákaz dále spolupracovala s někdejším generálním sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou.

Premiér Špidla: Při hlasování o Marvanové ČSSD neporušila koaliční dohody

Sociální demokraté podle svého předsedy a premiéra Vladimíra Špidly neporušili vládní dohodu s Unií svobody-DEU a KDU-ČSL, když ve čtvrtek nezvolili bývalou šéfku unionistů Hanu Marvanovou do čela sněmovní mediální komise. Špidla to řekl na páteční tiskové konferenci v pražském Lidovém domě. Marvanová má opačný názor, své nezvolení považuje za porušení koaličních dohod. Špidla to odmítal šířeji komentovat, pouze několikrát zopakoval, že o situaci se bude jednat. "Budeme hledat nějakou dohodu," konstatoval. Šéf poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl již telefonicky hovořil s předsedou poslanců ČSSD Milanem Urbanem. "Ujistil mě, že z jejich strany platí koaliční dohody, tedy že Unie svobody má nárok na křeslo předsedy mediální komise," řekl Kühnl ČTK. Jak se k situaci jeho strana postaví a jaké řešení navrhne, ale Kühnl odmítl říci. Připomněl, že sněmovna se znovu sejde až v říjnu, takže řešení není otázka nejbližších dnů. Vládní strany by o situaci mohly začít jednat příští týden.

Premiér Špidla: Komise by mohla zmařit výsledky šetření na ministerstvu

Premiér Vladimír Špidla soudí, že vyšetřování korupce na ministerstvu zahraničí poslaneckou komisí by mohlo zmařit důkazy, které potřebuje k objasnění situace na ministerstvu policie. "Je to nejjistější cesta, jak zničit důkazy," řekl novinářům. Naopak opoziční ODS je postojem vládní koalice k této věci šokovaná a považuje to za důkaz, že kabinet nemá zájem potírat korupci vysokých úředníků. O vznik komise ve čtvrtek ve sněmovně usilovali občanští demokraté a komunisté. Podpořila je také Hana Marvanová z vládní Unie svobody-DEU, přesto k ustavení komise chyběl jeden hlas. Spoluautor návrhu na vznik komise, místopředseda ODS Ivan Langer, připustil, že na nejbližší, tedy říjnové schůzi návrh na zřízení komise znovu předloží. Špidla nevylučuje, že komise by mohla vzniknout po vyšetření případu. V době, kdy je věc v šetření, považuje však zřízení poslaneckého dozoru za kontraproduktivní. Při práci komise by podle něj mohla také vzniknout nejjednodušeji procesní chyba, což by nahrálo viníkům. "A my to chceme vyšetřit," hájil pozici vládních stran.

Bývalý sekretář ministra zahraničí Srba byl obviněn z korupce

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba byl v pátek spolu s dalšími několika lidmi obviněn z korupce. ČTK to řekl jeho obhájce Miroslav Kříženecký s tím, že neví žádné bližší podrobnosti. "Policie zahájila v této věci výslechy," uvedl Kříženecký. Srbovi bylo obvinění doručeno do plzeňské věznice na Borech, kde je ve vazbě kvůli obvinění z osnování vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Podle Kříženeckého policie kvalifikovala obvinění jako trestný čin přijímání úplatku ve funkci veřejného činitele s úmyslem zajistit si prospěch značného rozsahu. Za to by Srbovi hrozilo až osmileté vězení. Kříženecký se domnívá, že policie zřejmě zjišťuje možnost korupce z doby, kdy byl Srba zaměstnán na ministerstvu zahraničí. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka o obvinění Srby zatím nic neví. Dříve ale uvedl, že obviněny budou kromě Srby ještě tři další osoby, které nejsou veřejně známé. Policejní prezident Jiří Kolář minulý týden uvedl, že policie se začala zabývat Srbovými obchodními aktivitami po výslechu svědků v kauze nájemné vraždy.

Karla Srbu nemůže zatím okresní organizace ČSSD vyloučit ze strany

Okresní organizace ČSSD Praha - západ nemůže kvůli stranickým stanovám vyloučit z řad sociální demokracie bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu. Předsedkyně okresní organizace Miloslava Vlková ČTK řekla, že vyloučit Srbu, podezřelého z přípravy vraždy novinářky, může pouze místní organizace. Ta však byla ve Statenicích zrušena. Srba této organizaci předsedal. "Můžeme ho pouze vyzvat, aby on sám požádal o pozastavení činnosti," sdělila Vlková s tím, že o Srbově setrvání v ČSSD bude její organizace jednat v úterý. Výsledkem jednání bude podle ní patrně výzva Srbovi, ten však z vazby v Plzni na Borech s organizací nekomunikuje. Podle stanov ČSSD může být člen vyloučen, pokud byl odsouzen za trestný čin.

Z přípravy zavraždění novinářky Sabiny Slonkové jsou podezřelí Srba, jeho přítelkyně Eva Tomšovicová, vimperský podnikatel Michal Novotný a Petr Volf. Srba si údajně objednal vraždu novinářky jako odplatu za články, které o něm napsala. Přípravu vraždy policii prozradil Karel Rziepel, který měl Slonkovou zabít. Srbu navíc protikorupční služba policie podezírá z toho, že se spolu s dalšími třemi lidmi dopustil majetkové trestné činnosti.

Český ministr Pavel Němec podpořil vstup Slovenska do NATO

Český ministr pro místní rozvoj Pavel Němec na pátečním setkání se slovenským vicepremiérem Pálem Csákym podpořil Slovensko na jeho cestě do Severoatlantické aliance. ČTK o tom informoval Csákyho mluvčí Péter Miklósi. "Ministr pro místní rozvoj Němec dal najevo, že ČR má eminentní zájem, aby se Slovensko stalo členem Severoatlantické aliance," dodal mluvčí. O pozvání Slovenska do NATO se rozhodne na listopadovém summitu v Praze. Západní politici a diplomaté v uplynulých měsících připomněli, že pozvání či nepozvání Slovenska do NATO bude záviset také na výsledcích zářijových voleb do parlamentu. Západní představitelé varují před návratem bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, jehož kritizují za nedemokratické praktiky v minulém volebním období.

Podle Miklósiho se oba politici také shodli, že jedním z nejdůležitějších cílů ČR i Slovenska v příštím období bude vstup do Evropské unie. Vývoj v ČR a na Slovensku v uplynulých čtyřech letech prý označili za impozantní. Němec, který ve čtvrtek zahájil čtyřdenní návštěvu Slovenska, se setkal také s místopředsedou vlády pro ekonomiku Ivanem Miklošem.

USA prodloužily České republice celní výhody do roku 2006

Spojené státy prodloužily českým firmám v těchto dnech celní výhody při dovozu do USA do konce roku 2006. Ze systému všeobecných celních preferencí GSP však bude ČR automaticky vyloučena vstupem do EU. "Program se dotýká asi poloviny dovozu z ČR a představuje celkovou úsporu 30 miliónů dolarů (přes 900 miliónů korun), což zvyšuje atraktivnost dovozu českého zboží," řekli ČTK představitelé vládní agentury Czechtrade. "Snížené celní sazby umožňují českým exportérům obstát v konkurenci na americkém trhu zejména vůči dovozu ze zemí jihovýchodní Asie v tradičních položkách spotřebního zboží, ale i u řady strojírenských výrobku," zdůraznil Czechtrade. Úlevy platí retroaktivně, takže americké celní záznamy pořízené v době od 30. září 2001 do 6. srpna 2002 budou překvalifikovány a celní správa vyplatí dovozci refundaci zaplaceného cla.

Průmysl v červnu vzrostl jen o 1,3 pct, za pololetí o 4,5 pct

Tempo meziročního růstu tuzemské průmyslové výroby v červnu výrazně zpomalilo na 1,3 procenta. Po očištění od vlivu pracovních dní se však výroba zvýšila o 3,5 procenta. Za celé prvním pololetí roku se výroba meziročně zvýšila o 4,5 procenta, po očištění o 4,9 procenta. V květnu 2002 průmyslové podniky zvýšily meziročně produkci o 5,1 procenta. Na růstu výroby v červnu se podílely zejména gumárenský a plastikářský průmysl, výroba elektrických a optických přístrojů a výroba dopravních prostředků. Předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad. Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách se v červnu meziročně snížily o 2,6 procenta a po očištění od vlivu pracovních dní o 0,4 procenta.

Za poměrně výrazným poklesem růstu průmyslové výroby je i nadále především nepřiměřeně posilující domácí měna. "Silná koruna dělá největší vrásky průmyslovým oborům s vyšším podílem lidské práce," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Miroslav Brabec. Slabším výkonům průmyslu se podle něj navíc domácí ekonomika nevyhne ani v dalších měsících. Vedle kursu totiž vývoj negativně ovlivňuje rovněž pomalé oživení ekonomiky eurozóny. "Dobře to dokumentují velmi slabé výsledky německého průmyslu ve druhém čtvrtletí. Zlepšení konjunktury v západní Evropě bude pozvolné," dodal. Přes tyto negativní vlivy očekává Brabec celoroční růst průmyslu o 5,5 procenta.

Romové uspořádali v Poličné pouť k blahoslavenému Zeferinovi

Osmdesát Romů i dalších lidí ze Zlínského kraje se sešlo v Poličné u Valašského Meziříčí na Vsetínsku na pouti k blahoslavenému Zeferinovi, jenž pocházel z romské rodiny. S jeho obrazem dorazili do kapličky Nanebevzetí Panny Marie, kde se konala bohoslužba. "Jsme věřící a uctít památku blahoslaveného Roma považujeme za svou povinnost. Kromě toho jsme zvyklí občas se sejít se členy romské komunity," řekl Jan Kandráč z Valašského Meziříčí. Cílem poutě je posílit víru lidí v Boha. Současně by měla přispět ke sblížení Romů a většinové společnosti, řekla Irena Ševčíková z pořádajícího Komunitního centra Zeferino. Mši sloužil správce místní římskokatolické farnosti Pavel Stefan. "Záměrně jsem Romům nepromlouval do duše ohledně jejich přístupu k životu, protože by se to minulo účinkem. Chtěl jsem je povzbudit a říci, že se v jejich společnosti cítím dobře," uvedl. V Poličné se romské poutě konají od loňska. Při bohoslužbě byla loni posvěcena Zeferinova fotografie a reprodukce obrazu Cikánská madona.

Zeferino Jiménez Malla pocházel z chudé katalánské rodiny. Zahynul během španělské občanské války v roce 1936. Tehdy mu bylo 75 let. Zastřelili ho republikánští vojáci, protože se zastal mladého kněze. Devátý srpen, výroční den jeho smrti, si připomínají Romové v celé Evropě. Před pěti lety ho papež Jan Pavel II. jako prvního Roma v dějinách blahoslavil.

Syn splnil přání svého otce, americký veterán se vrátil do Čech

Vrátit se do Čech a do Prahy - to bylo poslední přání Irvinga Teplitského, který jako seržant americké armády pomáhal na konci druhé světové války osvobozovat Plzeň. V pátek se jeho synovi Garymu podařilo otcův sen splnit a uložit jeho popel v Praze. Americký veterán, který zemřel v 80 letech přesně před rokem, odpočívá od nynějška na pražském židovském hřbitově v Izraelské ulici. "Jeho posledním přáním bylo vrátit se do Prahy. Řekl jen: Vezměte mě tam. Věděli jsme, že tak utrpení skončí a osvobodíme jeho duši," řekl při smuteční slavnosti Teplitského syn Gary. Přiznal, že mu rok trvalo, než se mu podařilo otcovo přání skutečně vyplnit. Do vyřizování formalit totiž vpadl loni 11. září teroristický útok na USA. "Pak bylo více důležitějších věcí," omluvně poznamenal Gary. S sebou na hřbitov přinesl i otcovy vojenské známky a vak, s nimiž před téměř 60 lety přišel s Pattonovými vojsky do Evropy.

Více než sto lidí se přišlo rozloučit s divadelníkem Ornestem

S někdejším ředitelem Městských divadel pražských, dramaturgem a překladatelem Otou Ornestem se v pátek ve Velké obřadní síni strašnického krematoria rozloučilo více než sto lidí. Ornest zemřel 4. srpna ve věku 89 let. Kromě jeho rodiny se s ním přišla rozloučit řada významných osobností českého divadla. "Ota Ornest byl snad největším mužem českého divadla, který kladl dlouhodobý vysoce efektivní odpor komunistické zvůli v téhle zemi," vzpomněl na Ornesta herec Václav Postránecký. Uvedl, že Ornest dokázal přivést do českého divadla světové autory. "Myslím si, že umřel velký muž českého divadla," dodal. Pohřbu se zúčastnil také ministr kultury Pavel Dostál. Podle něj byl Ornest člověk, který vtiskl jednomu z pražských divadel podobu a tvář. Objevil spoustu herců, kteří se stali legendami, podotkl Dostál.

Ota Ornest se narodil 6. července 1913 v Kutné Hoře. Vystudoval pražskou konzervatoř a působil postupně jako herec a režisér v několika divadlech. Od roku 1939 až 1945 byl v emigraci ve Velké Británii, kde pracoval v československém vysílání rozhlasové stanice BBC. Po válce byl dramaturgem a režisérem Realistického divadla v Praze. Od 50. do poloviny 70. let byl uměleckým ředitelem a režisérem Městských divadel pražských. V roce 1977 byl odsouzen na tři a půl roku nepodmíněně za podvracení republiky. O rok později mu byl trest zmírněn na dva a půl roku. V 80. letech pracoval jako redaktor Židovské ročenky a Věstníku Rady židovských náboženských obcí. V 90. letech byl uměleckým šéfem Středočeského divadla.

Klášter v Plasích na týden ožije festivalem Barokní perly

Klášter v Plasích na Plzeňsku ožije od soboty druhým ročníkem hudebního festivalu Barokní perly. Týdenní akce je spojena s tvůrčí interpretační dílnou pro děti a mladé hudební umělce. Za festivalem stojí mladá úspěšná houslistka Gabriela Demeterová, která povede kursy a bude rovněž protagonistkou některých koncertů. Semináře jsou určeny pro žáky základních uměleckých škol, pro studenty i pro aktivní hudebníky. "Letos přijede na 40 hudebníků, přičemž polovička z nich tu byla i loni. To svědčí o tom, že semináře měly úspěch," řekl ČTK kastelán kláštera Jiří Skalický. Koncerty se uskuteční nejen přímo v klášteře, ale i v zámeckém sálu v nedalekém Manětíně a v kostelech v Dolní Bělé a v Kozojedech na Plzeňsku. Vedle Demeterové vystoupí například cembalistka Giedré Lukšaité-Mrázková, kanadská klavíristka Rena Sharonová, Collegium českých filharmoniků a další sólisté, včetně účastníků kursů.

Ze sportu:

Fotbalisté Marily Příbram se definitivně rozloučili s trenérem Jiřím Kotrbou, který složil svou funkci a ředitel klubu Jaroslav Starka jí přijal. Nástupce se zatím hledá, v pondělím ligovém utkání proti Slavii tým povede asistent František Kopač. Kotrba vedl Příbram od listopadu 1998 a byl služebně nejstarším koučem v jednom angažmá české nejvyšší soutěže. Stal se tak první obětí právě rozehrané sezóny, v níž po dvou kolech Marila získala jeden bod.

Jistou účast na olympijských hrách budou mít moderní pětibojaři, kteří o víkendu v Aténách vyhrají finále Světového poháru v Budapešti. Mezi 32 muži se v neděli objeví i letošní mistr světa Michal Sedlecký a evropský šampión Libor Capalini, v ženské kategorii bude české barvy o den dříve zastupovat Alexandra Kalinovská.

Čeští plochodrážní jezdci vyhráli v anglickém Peterborough závod Poslední šance a kvalifikovali se do sobotního finále mistrovství světa družstev. V něm bude startovat pět týmů: tři vítězové semifinále Austrálie, Švédsko, Polsko a s českým celkem postoupili ze čtvrteční Poslední šance také Dánové. Největšími hvězdami české reprezentace byli ve čtvrtek bratři Drymlové. Aleš i Lukáš získali po třinácti bodech, Antonín Kasper jich vyjel jedenáct, Tomáš Topinka deset a Bohumil Brhel sedm.

Vítězné tažení české tenistky Denisy Chládkové na turnaji WTA v Helsinkách pokračovalo i ve čtvrtfinále. Se šestou nasazenou Asou Svenssonovou ze Švédska si poradila bez větších problémů po setech 6:3, 6:2 a bude hrát o finálovou účast. Její sobotní soupeřkou bude Patricia Wartuschová z Rakouska.

Prvním hokejistou v historii klubu ze zámořské NHL Tampa Bay Lightning, který půjde před arbitrážní soud, se může stát sedmadvacetiletý Václav Prospal. Pokud se český útočník nedohodne na nové smlouvě dříve, nezávislý arbitr bude posuzovat jeho požadavky a mínění klubu v úterý 13. srpna v Torontu. Prospal míří do zámoří v neděli.

Voda ve sledovaných řekách stále klesá; vláda slíbila peníze

Během pátku klesaly hladiny rozvodněných řek a odpoledne platil stav ohrožení jen na pěti místech v jižních Čechách. Hlavním městem celý den protékalo množství vody odpovídající třetímu stupni povodňového nebezpečí. Stav ohrožení ale vyhlášen nebyl. Vltavou v Praze protékalo celý den přibližně 1500 metrů krychlových za sekundu, což je desetkrát více než normální stav. Voda v hlavním městě postupně zaplavovala některé ostrovy a pobřežní komunikace. Vláda je připravena změnit kvůli pomoci zaplaveným oblastem rozpočet, hodnocení škod však premiér Vladimír Špidla považuje za předčasné.

Postupující záplavová vlna zvedla hladinu Labe. V Mělníku byla vyhlášena bdělost, v Ústí nad Labem druhý stupeň povodňové aktivity očekávají v sobotu dopoledne. Stav ohrožení pravděpodobně v těchto místech nenastane.

Na pomoc lidem v zatopených oblastech uvolnilo zlínské pracoviště občanského sdružení ADRA 100.000 korun. Dobrovolníci sdružení pomáhají už od počátku záplav při likvidaci následků v postižených obcích. Uherskohradišťská radnice vyčlenila pro zatopené obce v Jihomoravském kraji 250.000 korun a o pomoci jižním Čechám rozhodne co nejdříve.

V Jihočeském kraji nebylo už před pátečním polednem žádné obydlené místo, které by nebylo přístupné po silnici. Přesto ale byla kvůli záplavám uzavřena řada úseků silnic v okresech České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Písek, Strakonice a Tábor. Uzávěry platily i pro evakuované části obcí.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.