Pomoc lékařů postiženým záplavami

Při tak rozsáhlé živelné katastrofě, jakou byla nedávná povodeň v Česku, je každá pomoc důležitá. Nový projekt lékařů, který byl ve středu prezentován na půdě Akademie věd České republiky, je bezesporu vítanou součástí této pomoci. Na tiskové konferenci nazvané "Věda na pomoc postiženým záplavami" byl i Josef Kubeczka.

Už povodně na Moravě před pěti lety ukázaly možnost farmakologické prevence vzniku depresí, úzkostných stavů a alkoholismu u lidí trpících tzv. posttraumatickou stresovou poruchou. Ta postihuje až třetinu obětí přírodních katastrof. Proto nyní občanské sdružení MEDINFO organizuje ve spolupráci se Společností všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně léčbu zaměřenou na prevenci následků zmíněné poruchy. MEDINFO nabízí možnost získat seriózní informace o řešení problémů, které souvisejí se zdravím. Chce motivovat vysoce erudované odborníky, aby v médiích informovali srozumitelnou formou o pokroku v jejich oboru. Lepší informovanost obyvatelstva totiž usnadní včasnou a úspěšnější léčbu. Duchovní otec projektu MEDINFO, docent doktor Oldřich Vinař z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, k tomu uvedl:

"Třetina z těch přibližně šestiset lidí, kteří pravděpodobně prožili tu první reakci na povodeň, může začít trpět posttraumatickou stresovou poruchou. Občanské sdružení MEDINFO vytváří mediálně-vědeckou radu, kde chceme mít nejenom špičky medicínských oborů, ale především také novináře, kteří by byli ochotni s tím MEDINFEM trvale, dlouhodobě spolupracovat. Zavolali by naši servisní organizaci Educatio a ta zprostředkuje odborníka, který příjde něco říci velice rychle a na seriózní vědecké úrovni. Lidé, kteří potom příjdou k lékaři už infromováni, budou vědět, s jakými příznaky se vlastně na toho lékaře mají obracet, aby usnadnili práci a vznikla tady spolupráce, která potom to zdraví dovede zachovat anebo rychle vrátit."

Docent Vinař rovněž poukázal na potřebu nevynechávat v informování obyvatelstva pozitivní zprávy či nezkreslovat další. Jeho slova potvrdil i hygienik hlavního města Prahy Vladimír Polanecký:

"Já velice nelibě nesu to, když neustále, denně, různým sdělovacím prostředkům sděluji, že epidemie nečekáme, že epidemie nejsou, že pravděpodobně nebudou, že nejsme rozvojová země, nejsme v Africe ani jihovýchodní Asii a střední a Jižní Americe. Ta informace, která neustále koluje, je zpochybňována. Minimálně titulkem: Prý nebudou epidemie. Prostě takové zbytečné, laické pokusy zlehčit vědomí lidí."

Všichni přítomní lékaři shodně konstatovali, že špatné infomování obyvatelstva jejich práci při nápravě lidského zdraví značně komplikuje.