Týden v ČR

Havel s manželkou, Pithart a Zaorálek (zprava) v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, Foto:ČTK

Lidé na celém světě si připoměli smutné roční výročí teroristických útoků na americká města. Také v České republice se uskutečnila řada vzpomínkových akcí. Například v katedrále sv. Víta na Pražském hradě se konala bohoslužba, které se zúčastnil mimo jiné i prezident Václav Havel.

Havel s manželkou,  Pithart a Zaorálek  (zprava) v katedrále sv. Víta na Pražském hradě,  Foto:ČTK
Lidé na celém světě si připoměli smutné roční výročí teroristických útoků na americká města. Také v České republice se uskutečnila řada vzpomínkových akcí. Například v katedrále sv. Víta na Pražském hradě se konala bohoslužba, které se zúčastnil mimo jiné i prezident Václav Havel.

Jediné město v Česku - Pardubice - se stalo součástí mezinárodního projektu Rolling Rekviem. Koncert nejznámějšího Mozartova díla zazněl v tamní Aréně v den výročí teroristického útoku na Spojené státy jako vzpomínka na padlé oběti i na počest záchranářů. Každý z téměř dvou stovek účinkujících měl připnutou cedulku se jménem jedné z obětí. Hlavní orgánizátorka Jarmila Zbořilová připomněla vznik akce:

"V Seattlu je symfonický sbor, který na svém pravidelném koncertu na jaře tohoto roku uvedl právě Mozartovo Rekviem. Po tomto koncertu za členy sboru přišla zcela neznámá žena, aby se podělila se zpěváky o hluboký zážitek, který jí poslech toho koncertu přinesl. Svěřila se jim, že jí napadla myšlenka, jak by bylo krásné, kdyby právě 11. září Mozartovo Rekviem znělo kolem zeměkoule."


Václav Havel a Harald Kujat na slavnostní večeři na Pražském hradě,  Foto:ČTK
Přesně rok po teroristických útocích na New York a Washington se v Praze sešli k jednání náčelníci generálních štábů armád zemí Severoatlantické aliance. Jednali nejen o přípravě listopadového summitu NATO v Praze, ale i o současné bezpečnostní situaci ve světě. S generalitou NATO se setkal prezident Václav Havel. Setkání vnímal jako jakousi předehru k summitu aliance. Podle premiéra Vladimíra Špidly se akce bude konat přesto, že Praha teprve počítá škody po srpnových záplavách:

"Jakkoliv povodeň byla velmi významná, s velkou katastrofou pro republiku, tak nezasáhla technické přípravy na summit NATO. 'Obětí' povodní se staly pouze dva ubytovací objekty a náhradní kapacity již byly nalezeny."

Podle prezidenta Václava Havla bude summit znamenat značný ekonomický přínos nejen pro Prahu, ale i pro Českou republiku:

"Nezapomeňme, že klesá zájem turistů, může klesat i zájem investorů, zájem návštěvníků, protože světovými médií prošla zpráva, že krásná Praha byla zaplavena. My musíme ukázat, že náš stát žije, naše země žije, Praha žije a je schopná a troufá si dokonce takovéto velké setkání uspořádat."


Ministr financí Sobotka,  Foto:ČTK
Ministři české vlády schválili balíček daňových opatření, jejichž výtěžek je určen na nápravu škod způsobených srpnovými záplavami. Čtvrtinu by dostaly obce a kraje, tři čtvrtiny státní rozpočet. Balíček by měl vynést v příštím roce 10,3 miliardy korun a 15,5 miliardy v roce 2004. Na sedm procent by se zvýšila pětiprocetní sazba daně z přidané hodnoty, která se uplatňuje na základní potraviny a některé služby. Vláda také navrhla páté pásmo daně z příjmu pro fyzické osoby. Pětatřiceti procenty by byly zdaněny jejich roční výdělky, které přesáhnou 990 tisíc. Naopak od roku 2004 by se snížila o tři procenta daň z příjmu firem. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky celková daňová zátěž obyvatel by zůstala nezměněná:

"Tyto návrhy, v případě, že je schválí Poslanecká sněmovna a Senát, umožní vládě v příštím roce profinancovat obnovu území, aniž by došlo ke zvýšení původně navrženého schodku státního rozpočtu tak, jak byl navržený ještě před povodněmi. Čili hlavním cílem je zajistit finanční prostředky, aniž by náprava povodňových škod vedla ke zvýšení deficitu státního rozpočtu v roce 2003."

Největší výnos předpokládal ministr Sobotka ze zvýšení spotřebních daní u benzínu, alkoholu a cigaret.

Určitou daňovou úlevu by naopak mělo přinést společné zdanění manželů, vyšší odečitatelné položky na děti a tříprocentní snížení daně z příjmu podniků. Právě proto podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce hlasovali pro změny v zákonech i členové vlády z Unie svobody-Demokratické unie, která před volbami propagovala snížení daní:

"Považujeme za pozitivní, že tento návrh jde směrem k harmonizaci naši daňové soustavy s Evropskou unií. Co se týče struktury daňového zatížení, jsme rádi, že v tomto balíčku se objevilo to, co jsme prosazovali, a to je například společné zdanění manželů či snížení daně z příjmů právnických osob anebo zvýšení odpočítatelných položek na dítě."

Vládní balíček daňových opatření však v pátek Poslanecká sněmovna o jeden hlas neschválila. O výsledku rozhodla unionistická poslankyně Hana Marvanová, která se jako jediný zástupce vládních stran připojila k opozici a hlasovala proti návrhu.


Historické památky poničené v Česku povodněmi se opět otevírají turistům. Například pražské Náprstkovo muzeum, včetně historického interiéru knihovny s čítárnou někdejšího Amerického klubu dam, nebo Valdštejnská zahrada.

Zájemci znovu mohou navštívit i Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově, které zaplavila Vltava. V přízemí galerie byla otevřena nová výstava. Více o ní řekla ředitelka Art Centra Hana Jirmusová:

"Je to výstava nazvaná Povodně v Českém Krumlově očima českokrumlovských fotografů. Je to dokumentární záležitost, která ale má obrovský společenský dosah. Snímky jsme od fotografů dostali zdarma. Ty fotografie se teď po tisícikoruně prodávají, řada už je prodaných, a ten výtěžek jde na konto Českého Krumlova a ten s tím potom naloží podle potřeby."