Přehled tisku

Krize v německo-amerických vztazích, kterou vyvolala protiamerická rétorika spolkového kancléře Gerharda Schrödera, má být definitivně překonána příští týden na summitu NATO v Praze. Bilaterální schůzka Schrödera a amerického prezidenta Georga Bushe se uskuteční v Praze, uvádějí Lidové noviny s odvoláním na tiskový odbor německé vlády a německé velvyslanectví v Praze.

Krize v německo-amerických vztazích, kterou vyvolala protiamerická rétorika spolkového kancléře Gerharda Schrödera, má být definitivně překonána příští týden na summitu NATO v Praze. Bilaterální schůzka Schrödera a amerického prezidenta Georga Bushe se uskuteční v Praze, uvádějí Lidové noviny s odvoláním na tiskový odbor německé vlády a německé velvyslanectví v Praze. Podle listu zatím ale nebylo stanoveno, zda se oba politici setkají příští čtvrtek nebo pátek. Kdo schůzku inicioval, tiskový odbor Schöderovy vlády neuvedl. To prý nemůže proto, že pro bilaterální setkání nebyl dosud stanoven žádný termín. Diplomatická krize mezi Berlínem a Washingtonem se táhne několik měsíců. Washington Schöderovi vytýká, že vyhrál německé volby kvůli odmítání účasti na vojenské akci proti Iráku, které plánují Spojené státy. Krize se pak vyhrotila, když bývalá ministryně spravedlnosti Herta Däublerová-Gmelinová srovnala Bushův postup vůči Iráku s metodami Adolfa Hitlera při odvracení pozornosti od vnitropolitických problémů, připomínají Lidové noviny.

Sloučení Evropských demokratů pražského exprimátora Jana Kasla s Občanskou demokratickou aliancí a dalšími malými stranami - to je hlavní námět komentářů českého tisku. Komentátoři se ale zabývají také obecně politickou situací zejména na pravici.

Předseda Evropských demokratů Jan Kasl se proměnil ve vysavač, na pravici pohlcuje vše, co by mohlo potenciálně jeho stranu posílit při budování celostátní struktury, hodnotí snahu o integraci pravicových stran komentář Lidových novin. Nová strana se podle autora bude snažit získat především hlasy nespokojených voličů. Evropské demokraty přitom přirovnává k někdejší čtyřkoalici, kterou tvořili lidovci, unionisté, Demokratická unie a ODA. Popularitu získala obrovskou a za nic - jen proto, že integrovala zájem nespokojenců. A kde jsou dnes? - ptají se Lidové noviny.

Podle autora komentáře Hospodářských novin může sloučení ODA s Evropskými demokraty ztroskotat na penězích, respektive na dluzích, které ODA tíží. Demokraté samozřejmě nehodlají začít svou politickou dráhu placením dluhů za jiné," podotýká autor článku. A tak podle něj by tato komplikace mohla převážit případný politický zisk. Podobně se na problém s dluhem ODA dívá také komentář Mladé fronty Dnes. Podle listu by mohl dluh účetně i morálně potopit mladou Kaslovu stranu. Kaslova volba je nelehká, poznamenává komentátor Mladé fronty Dnes. Že slučování malých pravicových stran povede ke vzniku nové alternativy k ODS, nevěří ani komentář deníku Právo. Spojením několika nul nevznikne jednička, poznamenává autor článku. Skutečná obroda na pravici proto prý začne naopak štěpením velké strany. Míním názorovým štěpením, které vůbec nemusí vést k tomu, že by se snad Občanská demokratická srana měla rozpadnout, uvádí komentátor deníku Právo.

Stejný deník si v komentáři všímá také názorů komunistických politiků na vstup země do Evropské unie. KSČM vystupuje jako rozhodný představitel a obhájce národních zájmů České republiky. Aby však byla tato pozice přesvědčivá a důvěryhodná, měli by představitelé KSČM podrobněji občanům vysvětlit, jak si to konkrétně představují, jak toho reálně chtějí dosahovat, s kým v zahraničí chtějí spolupracovat, když se stavějí proti členství v EU i v NATO, podotýká autor komentáře deníku Právo.

Čtyřem ministrům vlády premiéra Vladimíra Špidly hrozí obvinění ze střetu zájmů. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle listu totiž jména šéfa české diplomacie Cyrila Svobody, ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, šéfa vnitra Stanislava Grosse a ministryně školství Petry Buzkové figurují v orgánech nadací a fondů. Přestože zákon zakazuje členům vlády podnikat, mohou podle deníku i tak čelit obvinění z korupce. Vzhledem k tomu, že nadace nemusejí zveřejňovat jména svých dárců, mohly by teoreticky do institucí, v nichž ministři sedí, téct peníze od firem, které mají zájem o státní zakázky, upozorňují Hospodářské noviny. Na přání může totiž zůstat sponzor před veřejností ukryt a být veden pouze v interním účetnictví nadace. Například ministr zahraničí Svoboda je podle listu členem správní rady Nadačního fondu Most naděje. Fond založila firma Synergo Group. Tato společnost zastupuje americkou firmu Appian Group, která se chce ucházet o podíl ve Škodě Holding. O zájmech společnosti Synergo Group bude rozhodovat kabinet, poznamenávají Hospodářské noviny. Ministři podle deníku mohou také přímo rozhodovat o penězích pro instituce, v nichž působí. Jako příklad uvádí ministryni školství Buzkovou, která je členkou nadačního fondu Zdraví pro studenty a zasedá také ve správní radě Univerzity Karlovy. Členy nadačního fondu Zdraví pro studenty jsou také ministři Škromach a Gross. Právě Špidlova vláda přitom při nástupu slibovala, že se bude snažit účinněji bojovat s korupcí. Členové vlády měli například zveřejnit svá majetková přiznání. Zatím se tak nestalo, uvádějí Hospodářské noviny.

Český statistický úřad (ČSÚ) je téměř připraven na vstup do Evropské unie, prohlásil v rozhovoru pro Lidové noviny generální ředitel Statistického úřadu EU - Eurostatu Yves Franchet. Podle něj ČSÚ nemá významnější problémy, i když některé přece jen existují. Za ně označil včasnost a obchodní statistiky. "Data jsou v pořádku, systém je nezávislý na politice, takže je to v pořádku," shrnul Franchet pro deník. Podle Eurostatu by ale čeští statistici měli publikovat některé informace dříve. Jako příklad Franchet uvedl první odhady HDP, které ČSÚ zveřejňuje po 80 dnech. Eurostat je přitom na úrovni 35 dnů. Šéf Eurostatu ale dodal, že na zlepšení pracují oba úřady společně. Dalším problémem Českého statistického úřadu jsou soubory, ze kterých vytváří obchodní statistiky. Franchet naznačil, že je nutné zejména lépe zaznamenávat nově vznikající a zanikající firmy. Činnost ČSÚ v srpnu ochromily povodně a úřad se na týden odmlčel. Záplavy zničily dvě ze tří podlaží karlínského sídla úřadu. ČSÚ nyní pracuje v nouzovém stavu, který potrvá i celý příští rok, na jehož konci by měla být dokončena nová budova úřadu v Praze na Skalce, připomínají Lidové noviny.

Ukončení prodeje petrochemického holdingu Unipetrol, který se stát znovu pokusí privatizovat, přijde za 12 až 18 měsíců. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok. S přihlédnutím k velkému rozsahu privatizace je to pořád velmi rychlé, dodal. Rusnok rovněž připustil, že rychlejší způsob je možný pouze bez soutěže. Tuto variantu však obratem vyloučil. "Chceme najít nejlepšího partnera za co nejlepší cenu, což lze jen prostřednictvím veřejné soutěže," řekl. Návrh dalšího postupu privatizace předloží vládě ministerstva průmyslu a financí tento týden a nejpozději do konce listopadu by měl být na pořadu jednání vlády, sdělil Rusnok. Ministr průmyslu považuje za jednoznačně správné privatizovat Unipetrol vcelku. Tato varianta má podle něj řadu výhod. V materiálu je navíc jasně uvedeno, že vláda prodá 62,99 procenta akciového podílu státu v Unipetrolu, doplnil Rusnok v rozhovoru pro deník Právo.

Pětice vojáků pěstovala v areálu vojenské základny v Boleticích na Českokrumlovsku marihuanu. S odvoláním na tamní policii o tom informuje Mladá fronta Dnes. Podle deníku se vojáci základní služby věnovali pěstování konopí místo toho, aby střežili muniční sklad. Právě z boletického muničního skladu se přitom ztratilo 40 ručních granátů. Při pátrání po granátech objevili policisté na základně, kterou si najímají i vojska NATO, tři tajná políčka s konopím. "Rostliny vysázeli nedaleko kasáren, aby je mohli chodit pravidelně zalévat," řekl deníku kriminalista Roman Netřaba. Na políčkách asi půl kilometru od kasáren bylo podle policie po 30 rostlinách konopí. Drogu později kriminalisté našli přímo u vojáků. Objevili rovněž fotografie, na nichž mladíci těsně před sklizní pózovali před rostlinami. Pětici vojáků policie stíhá za nedovolenou výrobu a držení omamných látek a za porušování povinností strážní služby. Hrozí jim až pět let vězení, uvádí Mladá fronta Dnes.