Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 14. listopadu připravil Josef Kubeczka.

Otázka přímé volby prezidenta a zajištění bezpečnosti v Praze během summitu NATO dominují ve zpravodajství a komentářích hlavních českých deníků.

Každý prezidentský kandidát má jistě právo představovat si sám sebe jako Tomáše Garrigua Masaryka na bílém koni, ale každý by měl zvážit, jak se bude cítit ten kůň, píše v úvodu svého sloupku deník Právo. Podle jeho autora je však současná prezidentská volební kampaň vedena tak, že ji skousne pouze ten, kdo má mimořádně dobré trávení. Za vrchol nechutenství považoval komentátor Práva ještě nedávno "odéesácký nápad procpat Klause na Hrad přímou volbou". Nyní se o rekord v tomto oboru hlásí jistá známá parta ze sociální demokracie s ještě vyšloufovanějším kejklem: Zeman má větší šance ve druhé volbě, a proto v první vůbec nechce kandidovat, pojďme tedy do první volby bez kandidáta, rozhořčuje se komentátor. Aby uklidnili voliče, vymysleli si podle něj sociální demokraté skvělý příměr: Sociální demokracie je jako Sergej Bubka, někdejší tyčkařský fenomén, který také vstupoval do soutěže, až když ostatní měli něco odskákáno. Deník Právo se pozastavuje především nad mírou nestydatosti, s jakou se prezidentská volba vede a že je neúměrná tradiční vážnosti prezidentského úřadu.

Prezidentské volbě se věnují i Lidové noviny. To, že vláda zamítla dva poslanecké návrhy na přímou volbu prezidenta, ještě neznemožní jejich projednání v parlamentu. Vláda se chystá předložit vlastní návrh; snaha politiků ponechat si pravomoc pro volbu prezidenta je však zjevná, míní list. Aby měla přímá volba Havlova následovníka šanci, musela by se Občanská demokratická strana zbavit svého jediného kandidáta - Václava Klause, domnívá se komentátor Lidových novin. To jen však podle něj velmi nepravděpodobné, takže přímou volbu si Češi vyzkoušejí až v roce 2008.

Mezi přívrženci extremistických hnutí, kteří se chystají do Prahy demonstrovat během summitu NATO, jsou i fašisté z Ruska a Srbska. Uvádí to v deníku Právo bezpečnostní expert ministerstva vnitra Michal Mazel. Policie počítá s tím, že vedle českých aktivistů se chystají na pražský summit i anarchisté například ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Dánska, Itálie, Španělska či Spojených států. Masivní příliv demonstrantů z Ruska, Srbska či Ukrajiny zatím bezpečnostní složky nepředpokládaly. "To není tak jednoduché. Měli by problémy se vstupními vízy," vysvětlil šéf protiextremistického oddělení pražské policie Jiří Kopečný. "Máme informace, že se do České republiky chystají přívrženci organizace Ya Basta!, ale i další radikálové. Z bezpečnostně rizikových skupin jde převážně o skupiny extrémně levicové, z nichž asi nejmilitantnější je volné seskupení Black Bloc," řekl Právu Mazel. Podotkl, že skupiny se hlásí k různým formám levicového extremismu a jsou velmi dobře organizované. "Někteří z nich, zejména již zmiňovaný Black Bloc, italská Ya Basta!, britští WOMBLES, se více než na ideologii zaměřují na srážky s policií, což zdůvodňují potřebou ochrany nemilitantních protestujících," poznamenal pro deník Právo bezpečnostní expert. Dodal, že u těchto militantních skupin lze jen velmi obtížně vysledovat pevnou strukturu, jde spíše o společně sdílenou taktiku.

Hospodářské noviny upozorňují na to, že některá opatření k blížícímu se summitu NATO v Praze se dějí na poslední chvíli. Podle listu bylo na poslední chvíli ponecháno i rozhodnutí o tom, které oblasti v hlavním městě budou uzavřeny pro veřejnost. Magistrát ovšem musel registrovat demonstrace, ohlášené mnohem dříve v těchto místech. Příští týden tam demonstranti narazí na zátarasy a vzniknou právní spory, konstatují Hospodářské noviny.

Mladý, moderní, dostatečně zakořeněný v pravicové ideologii, komunální, přitom však velmi centrální je podle Mladé fronty Dnes Pavel Bém z Občanské demokratické strany. Mladý politik je nejžhavějším kandidátem na pražského primátora a podle listu je přijatelný i pro Václava Klause. Vyplývá z toho, že Pavel Bém bude předsedou ODS? - ptá se komentátor. Vzápětí o tom pochybuje s tím, že po rezignaci Evžena Tošenovského se boj o předsednické křeslo ODS neřídí zákony volné konkurence ani zákony selského rozumu. Vliv nebo spíše magická síla vůdce a zakladatele je totiž ve straně příliš silná. Kdo přijde po Klausovi, jako by přišel bez pravé nohy, míní autor komentáře Mladé fronty Dnes. Křeslo po Klausovi je podle něj křeslem elektrickým a Bém je mladý na to, aby zkoušel, kolik voltů jeho trénovaná postava vydrží.

Mimořádně výhodné smlouvy pro případný odchod z veřejnoprávní televize má sedm nejbližších spolupracovníků generálního ředitele České televize (ČT) Jiřího Balvína. V dodatcích manažerských smluv, které s nimi Balvín uzavíral před několika týdny, je podle Mladé fronty Dnes zanesena obdoba "zlatých padáků". Vysoké odstupné znamená, že z ČT by dotyční pracovníci odcházeli s dvanácti měsíčními platy; podle deníku je to zhruba pod hranicí jednoho miliónu korun. Informaci listu potvrdil člen Rady ČT Petr Kučera. Jemu i dalším radním vadí nejen mimořádná výše odchodného, ale i skutečnost, že rada nedostala od Balvína o "zlatých padácích" oficiálně žádné informace; a to i přesto, že o ně žádala a dokonce se kvůli tomu tajně sešla, píše deník. Nespokojenost rady s ředitelem ČT vyvrcholila ve středu jednáním o jeho odvolání. Hlasovat o zbavení Balvína funkce bude rada v pondělí 18. listopadu. Balvín podle rozhodnutí rady zklamal a není schopen restrukturalizovat veřejnoprávní televizi, uvádí Mladá fronta Dnes.

Bruselští úředníci minulý týden schválili finance na projekt čištění odpadních vod na jižní a jihovýchodní Moravě. Do České republiky tak míří dosud největší dotace, za které budou moci obce postavit či rekonstruovat čistírny odpadních vod a kanalizaci. Jak píše Mladá fronta Dnes, jde celkem o 33,4 miliónu eur, tedy více než jednu miliardu korun. Svazek obcí v Podyjí usiloval o dotaci dva roky, podotýká list. Je to poprvé, kdy s žádostí o tak velkou sumu z fondu ISPA, jehož prostřednictvím Evropská unie přispívá kandidátským zemím na ekologické projekty, uspělo sdružení menších obcí. Evropské peníze pokryjí 68 procent nákladů na Projekt ochrany vod povodí řeky Dyje. Dalšími 70 až 100 milióny přispěje stát a zbytek budou města a obce dávat ze svých rozpočtů. Část peněz doplní i Rakousko. Zaplatí sto tisíc eur za část přípravných prací na projekt, protože s regionem hraničí a má zájem na zvyšování kvality vody v Dyji, uvádí Mladá fronta Dnes.

Při odstraňování následků srpnové povodně byly v kostele v Zálezlicích na Mělnicku nalezeny tři kamenné gotické oltáře. V jedné z nejvíce záplavami postižených obcí smetla velká voda 118 domů. V místní barokním kostele vystoupila do výšky jeden a půl metru, zcela zničila dlažbu a poničila dřevěné oltáře. Za dřevěnými zbytky se skrývaly pískovcové skvosty, uvádějí Lidové noviny. Oltáře jsou vytesány do kamenného pískovce. Pocházejí pravděpodobně z období pozdní gotiky (od poloviny 15. století do třicátých let 16. století), uvádí list odvoláním na vyjádření památkářky Evy Staré. Osud oltářů je spjat se vznikem Zálezlic. "Naši obec založili obyvatelé obce Doníčky, kterou v 17. století smetla voda z Labe. Proto před nimi zalezli dál a založili novou obec - Zálezlice," vysvětlil vznik obce místní páter Alois Kubý. Mezi věcmi, které se z gotického kostela v Doníčku podařilo zachránit, byl reliéf smrti Panny Marie, který je dnes v galerii na hradě na Křivoklát. Zachráněny byly pravděpodobně i oltáře, zálezličtí obyvatelé je však schovali za dřevěné desky. Na půdě kostela objevil farář i obraz, o kterém se domnívá, že jeho autorem je barokní malíř Karel Škréta. Dílo je v péči restaurátorů, kteří potvrdí jeho původ, píší Lidové noviny.