Týden v ČR

Do Prahy přijedou demonstrovat proti summitu NATO i nejradikálnější antimilitarističtí odpůrci. Na zasedání Bezpečnostní rady státu to prohlásil ministr vnitra Stanislav Gross. Podle něj je už teď v Česku předvoj radikálů a mapuje terén. Přesto policie podle Grosse očekává klidnější protestní akce než před dvěma lety při pražském zasedání světových finančníků:

"Jiná věc je, že mi mnohem větší starost dělá případná teroristická aktivita než pouliční problémy. Není to ale tak, že bychom v tuto chvíli měli informaci, že tam a tam má být v souvislosti se summitem spáchán nějaký teroristický čin."

Obavy Pražanů z pouličních nepokojů během summitu NATO stoupají. V průzkumu Školy mezinárodních vztahů to přiznalo 80 procent obyvatel české metropole. Přesto ale většina Pražanů - kolem 58 procent dotázaných - tuto akci u nás podporuje. Autor průzkumu Miroslav Flek porovnával i názory lidí v jednotlivých městských obvodech:

"No, je to zajímavé - výrazně nepříznivější postoj k uspořádání summitu v Praze mají lidé z okrajových městských částí na východě a jihozápadě Prahy."

Souhlas s konáním summitu naopak převažuje ve 13 městských částech včetně centra Prahy.


Od roku 2006 nebudou muži v České republice plnit základní vojenskou službu, protože armáda bude plně profesionální. Tvořit by ji mělo zhruba 35 tisíc vojáků a do 10 tisíc občanských zaměstnanců. Plán reformy a profesionalizace armády ve středu jednomyslně schválila vláda.

Reforma počítá se vznikem krajských vojenských velitelství a velitelství pro jednotky, na jejichž práci se chce Česko specializovat v rámci NATO. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík tuto specializaci pojmenoval:

"Vláda České republiky počítá tím, že se bude specializovat na oblasti, ve kterých je dlouhodobě Severoatlantickou aliancí a partnerskými státy vnímána jako jedna z nejlepších možná nejenom v NATO, ale i na celém světě. Je to oblast chemického vojska, bielogického vojska - v obou případech je to problematika ochrany proti zbraním hromadného ničení, a potom problematika pasivních sledovacích systémů."

Měla by být vytvořena armáda mladá, mobilní, moderní a také levnější. Jak řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík, výdaje na zreformovanou armádu by se měly výrazně snížit:

"Po dobu reformy ozbrojených sil bude zachován dosavadní koncept financování ve výši 2,2 procenta hrubého domácího produktu. Po jejím ukončení se počítá s tím, že výdaje na obranu poklesnou zhruba na úroveň 1,8 procenta hrubého domácího produktu."

Plných operačních schopností by měla česká profesionální armáda dosáhnout po roce 2010.


V Kuvajtu zůstane možná i příští rok celá česká protichemická jednotka, nikoli jen její část. Kuvajtská vláda oficiálně nabídla, že pobyt všech 250 vojáků zaplatí. Příští rok mělo v Kuvajtu zůstat jen 50 vojáků. Nyní ale armáda jedná o tom, že tam zůstanou všichni Češi. Informaci potvrdil mluvčího ministerstva obrany Milan Řepka:

"Já mohu potvrdit informaci, že jsme kuvajtskou stranou byli požádáni o to, aby naši vojáci, kteří odvádějí fantastickou práci v rámci mise Trvalá svoboda setrvali dále ve svém působišti a pomáhali při eliminaci rizika případného teroristického útoku nebo při ochraně proti biologickým, chemickým či radiačním napadením."

Kuvajt a možná i další arabské státy si chtějí také zaplatiti vycvičení vlastních specialistů včetně veškerého vybavení jednotky.


Přes 11 milionů korun ze svého povodňového konta rozdělí do konce letošního roku Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Kromě příspěvků od dárců se na kontě nyní sejdou i peníze z prodeje sady vánočních zápalek s motivem staročeského betléma.

S tímto nápadem přišla reklamní agentura, která spolupracuje se sirkárnou Solo v Sušici. Jedná se o devět motivů, z nichž si lze netradiční betlém sestavit. Ředitel agentury Otakar Svoboda záměr autorů upřesnil:

"My jsme chtěli v tom betlému co nejvíc navázat na tradici ladovského betléma na straně jedné a na straně druhé takového moderního stylu, nebál bych se říct až amerického komiksu, ale samozřejmě tak, aby to odpovídalo českým podmínkám."

"Koupí jedné krabičky každý přispěje 70 haléři na povodňové konto Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové."

...doplnila koordinátorka tohoto projektu v nadaci Hana Haráková. Sbírka na povodňovém kontu po letošních záplavách bude otevřena ještě další čtyři roky.