Zprávy Radia Praha

Václav Havel děkoval policii a armádě za bezpečnost během summitu NATO

Prezident Václav Havel v úterý na Pražském hradě oficiálně poděkoval zástupcům policie, armády, ale i tajných služeb za to, jak dokázali zajistit bezpečnost během summitu Severoatlantické aliance. Přestože už dříve hodnotil nejrůznější bezpečnostní opatření jako přehnaná, nyní o tom z jeho úst nepadlo ani slovo. "Pozval jsem oba pány ministry vnitra Stanislava Grosse a obrany Jaroslava Tvrdíka a všechny činitele, protože jsem jim chtěl poděkovat za hladký a zdařilý průběh summitu," uvedl na setkání Havel. Delegáti summitu, s nimiž hovořil, tedy zejména šéfové vlád a prezidenti, si prý průběh vrcholné schůzky NATO bezvýhradně chválili. "Mnozí říkali, že na tak pěkném summitu ještě nebyli," podotkl Havel s tím, že si váží zejména toho, jak spolu dokázaly splupracovat jednotlivé bezpečnostní složky. "To poděkování nepatří jen těm, kteří zde na Pražském hradě byli, ale především tisícům dalších, kteří se na zajištění bezpečného průběhu summitu podíleli," řekl ČTK ministr vnitra Gross. Havlovo prvotní kritika bezpečnostních opatření ho prý mrzí, ale už se k ní nechce vracet.

Ve středu Václav Havel na Pražském hradě přijme také organizátory vrcholné schůzky NATO a doprovodných akcí. I jim chce osobně poděkovat za dobře odvedenou práci.

Václav Klaus tvrdí, že "vlídné slovo" v rezoluci nezahladí křivdy

Bouřlivá debata o Benešových dekretech se nevyhnula ani úternímu jednání českých a evropských poslanců v Bruselu. Při diskusi parlamentního výboru přidružení se poslanec ODS Václav Klaus vyslovil proti tomu, aby "vlídná slova" v parlamentních rezolucích "vytvářela nové fikce", že tak lze zahladit rány spojené s koncem druhé světové války. Nedávno schválená rezoluce Evropského parlamentu o České republice vyjádřila názor, že Benešovy dekrety nejsou překážkou vstupu Česka do Evropské unie, nicméně by bylo žádoucí politické gesto politování. Zmínka o tom by se měla objevit i v dnešní deklaraci česko-evropského parlamentního výboru přidružení.

Názor o vhodnosti gesta usmíření z české strany zaznívá i od různých představitelů Evropských institucí. Přimluvil se za ně v úterý i komisař pro rozšíření Günter Verheugen. Klausovi Verheugen řekl, že on sám svými činy dokazuje, že lze přispět k nápravě historie, neboť právě Klaus v roce 1997 podepsal s tehdejším německým spolkovým kancléřem Helmutem Kohlem česko-německou deklaraci.

Zpravodaj EP pro Českou republiku Jürgen Schröder v emotivním projevu poukázal například na postupné poválečné smíření mezi Německem a Francií nebo Německem a Nizozemskem a vyzval přítomné, aby názory Klause "a ODS" nepovažovali za většinový postoj vlády a České republiky. Nato Klaus protestoval proti tomu, aby účastníci výboru přidružení byli označováni podle stranické příslušnosti. Spolupředseda výboru, občanský demokrat Jan Zahradil podotkl, že čeští poslanci vnímají skutečnost, že Evropský parlament rezoluci přijal, a ve společné deklaraci chtějí prohlásit, že deklaraci chápou jako příspěvek k úspěšnému průběhu evropského integračního procesu.

Pavel Telička hodnotí "baliček" opatrně

Balíček návrhů předložených České republice předsedajícím Dánskem a Evropskou komisí jde správným směrem a poskytuje prostor pro další jednání, soudí český státní tajemník Pavel Telička. "Ve srovnání s minulými návrhy jsme shledali jistá vylepšení. Ohledně některých témat jsme se přiblížili k našemu očekávání," řekl Telička po konzultacích s dánskými diplomaty a činiteli EK. Dodal ovšem, že řada věcí potřebuje ještě vyjasnit. Ohledně přímých zemědělských podpor Česko "nadále trvá na tom, že počáteční hodnota má být vyšší než 25 procent", což EU vylučuje. Telička však ocenil možnost dorovnávat subvence zemědělcům na úroveň, kterou jim bude vláda vyplácet rok před vstupem, a využít pro to částečně prostředky EU.

Český vývoz do EU propadl o pět procent na 696 miliard korun

Vývoz českých výrobků do Evropské unie se propadl za deset měsíců o více než pět procent na 696 miliard korun z předchozích 733,5 miliardy korun. Dovoz klesl o osm procent na 662 miliard z 719 miliard korun. "Klesl vývoz na naše tradiční trhy, zejména do Německa, Rakouska, Itálie a Belgie," řekl ČTK generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa. Na vývozu do unie se přitom stále negativně podepisuje silná koruna a ochlazení růstu na uvedených, pro Česko rozhodujících trzích. "Oživení německé a rakouské ekonomiky, které jsou pro nás dominantní, lze očekávat v polovině příštího roku," domnívá se. To by také měl být impuls k opětovnému růstu exportu do unie. České firmy však zvýšily export do jiných zemí unie, například Nizozemska, Španělska a Francie, které jsou méně postiženy poklesem poptávky. Přebytek obchodu pro Česko se tak zvýšil na 34 miliard ze 14,5 miliardy korun v lednu až říjnu 2001.

Vláda bude poslance informovat o dluzích nemocnic a o dálnici D47

Koaliční vláda premiéra Vladimíra Špidly bude muset informovat Poslaneckou sněmovnu o zadluženosti nemocnic a jejich předávání krajům a také o postupu výstavby dálnice D47 z Lipníka do Ostravy. Tuto stavbu provází podezření z korupce. Opozice při úterním zahájení schůze dolní komory prosadila, aby se sněmovna oběma problémy zabývala v pátek 29. listopadu. Očekává se, že debata bude příležitostí pro ostrý názorový střet mezi vládním táborem a opozicí. Dluhy okresních nemocnic dosáhly výše 320 miliónů korun. Pokud kabinet zůstane u slibu, že uhradí 60 miliónů a zbytek nechá na dohodě nemocnic s dodavateli léků, chtějí distributoři podat na dlužící nemocnice žaloby. Stejně chtějí postupovat i vůči jejich zřizovatelům, tedy okresním úřadům, a ministerstvu financí. Poslanci z opoziční KSČM a ODS dali najevo, že v pátek budou chtít mluvit jak o zadluženosti nemocnic, tak o právním zabezpečení převodu nemocnic na kraje.

Schvalování vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok čeká sněmovnu v úterý 17. prosince. Poslanci o tom rozhodli při schvalování programu jednání sněmovny. Druhé čtení rozpočtu, kdy poslanci navrhují finanční přesuny mezi jednotlivými kapitolami, se uskuteční příští týden ve středu. O rozpočtech jednotlivých rozpočtových kapitol jednají politici průběžně již od počátku listopadu, kdy sněmovna schválila příjmy, výdaje a schodek rozpočtu. Setkání se zpravodaji jednotlivých rozpočtových kapitol plánují poslanci sněmovního rozpočtového výboru na tento čtvrtek. Právě kvůli projednávání rozpočtu ve výboru se nebude ve čtvrtek konat schůze sněmovny.

Za diskriminaci vojenského soudce má ČR zaplatit 20.000 eur

Česká republika se podle Evropského soudu pro lidská práva dopustila diskriminace některých bývalých vojenských soudců, kteří po přechodu k civilním soudům dočasně neměli nárok na vyplácení výsluhového příspěvku. Evropský soud to konstatoval ve svém rozhodnutí k případu bývalého českého vojenského soudce Antona Bucheně z Příbrami, které bylo v úterý zveřejněno ve Štrasburku. Podle verdiktu mu má Česká republika zaplatil za materiální újmu odškodnění ve výši 20.000 eur (na 600.000 korun). Česká republika se může do tří měsíců proti rozsudku odvolat.

ÚP: Reforma armády zvýší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji

Reforma, která směřuje k profesionalizaci armády, přispěje podle analytiků ostravského úřadu práce k nárůstu nezaměstnosti v Moravskoslezském kraji. Její míra by zde ke konci března příštího roku mohla vzrůst až na 16 procent ze současných 15,3 procenta. Malí podnikatelé, kteří se živí dodávkami pro armádu, očekávají po odchodu vojáků pokles tržeb. ČTK rovněž zjistila, že starostové obcí většinou ještě nemají jasno v tom, jak využijí opouštěné vojenské areály. Budoucí využití vojenského majetku nezná bruntálský přednosta Jiří Škrabal ani starostka Frýdku-Místku Eva Richtrová. "Nikdy jsme v kasárnách nebyli, nevíme v jakém jsou stavu, a proto zatím ani nevíme, jak je využijeme. Může tu být třeba psí útulek nebo zařízení pro děti," řekla Richtrová ČTK. Novojičínský starosta Jiří Týle doplnil, že chce převzít pouze takový majetek, který bude městu k užitku. O zhruba desítku bytů po vojácích však podle něj bude město usilovat v každém případě. Zatímco velcí dodavatelé služeb odchod vojáků prakticky nepocítí, malí si budou muset najít nové možnosti odbytu.

Ministerstvo financí navrhuje vyšší daň z cigaret a lihu od 1. dubna 2003

Od 1. dubna příštího roku by měla vzrůst spotřební daň z cigaret a lihu. Navrhuje to ministerstvo financí v novele zákona o spotřebních daních, kterou ještě do konce roku předloží ke schválení vládě. ČTK to řekla náměstkyně ministra financí pro daně Yvona Legierská s tím, že navrhované změny v příštím roce přinesou do státní pokladny 1,5 miliardy korun navíc. Podle navrhované novely by daň u nejprodávanějších cigaret měla vzrůst zhruba na 44 procent z nynějších 40 procent z ceny. Spotřební daň z tabákových výrobků poroste každý následující rok tak, aby v roce 2007 činila 57 procent z ceny, jak Česká republika slíbila Evropské unii.

Daň za litr 100procentního lihu by se měla podle návrhu zvýšit na 265 korun ze 234 korun. Za půllitr běžné 40procentní lihoviny tak lidé zaplatí o osm korun navíc. U lihu není Česká republika narozdíl od cigaret k vyšším sazbám tlačena Evropskou unií, podle náměstkyně je však nutné dostat domácí sazby na úroveň okolních zemí. "V okolních zemích s výjimkou Slovenska jsou spotřební daně z lihu vyšší," uvedla Legierská. Podobný návrh růstu spotřebních daní byl součástí povodňového daňového balíčku, s nímž však vláda ve sněmovně neuspěla, zejména kvůli tzv. milionářské dani. Samostatný návrh vyšší daně z tabáku a alkoholu by měl být podle náměstkyně ve sněmovně průchodný.

AVEL vyčká do konce měsíce, pak začne podávat na nemocnice žaloby

Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) vyčká do 30. listopadu, zda vláda začne řešit dluhy okresních nemocnic, které dosáhly 320 miliónů. Pokud kabinet zůstane pouze u slibu, že uhradí 60 miliónů a zbytek nechá na dohodě nemocnic s dodavateli léků, začnou distributoři podávat na dlužící nemocnice žaloby. Stejně budou postupovat i vůči jejich zřizovatelům, tedy okresním úřadům, a ministerstvu financí. ČTK to řekl ředitel AVEL Pavel Suchý. "Žaloby začneme podávat 1. prosince. Seznam nejohroženějších nemocnic jsme poskytli Asociaci českých a moravských nemocnic, aby zařízení na toto nebezpečí upozornila," uvedl. AVEL zatím zastavil pravidelné dodávky léků šesti nemocnicím. Dostávají léky za přímou úhradu, a to jen život zachraňující, což při volném výkladu jsou téměř všechny. "Nechceme ohrozit pacienty," vysvětlil Suchý. Podle výrobců distributoři neomezili odběr léků. "Šest nemocnic nemůže nic udělat, celkově dodáváme do 200 nemocnic a 2000 lékáren," vysvětlil Suchý.

Policie: Dva obvinění vrhači rajčat již nejspíš opustili Česko

Dva obvinění cizinci, kteří v pátek házeli rajčata na generálního tajemníka NATO George Robertsona, podle policie s největší pravděpodobností již opustili Česko. Vízum jim platilo jen do 23. listopadu, řekla ČTK mluvčí pražské policejní správy Eva Miklíková. S odvoláním na vyšetřovatelku také podotkla, že policie chce vyšetřování případu uzavřít zhruba v půli prosince. Policie podle mluvčí oběma mužům stíhaným na svobodě nabídla více variant týkající se jejich pobytu v ČR. Měli například možnost dostat zde vízum do doby, než česká justice v jejich případu rozhodne. "Ale oni samozřejmě měli k tomu důvody, proč tady nechtěli setrvat, nikdo je k tomu nemůže nutit," dodala Miklíková.

Devatenáctiletý Rus Dmitrij Nechajev a o šest let starší Ukrajinec Dmitrij Bachour byli obviněni z trestného činu výtržnictví, za což jim hrozí odnětí svobody až na dva roky nebo peněžitý trest. Státní zastupitelství po přezkoumání policejního spisu zváží, zda jednání cizinců kvalifikuje jako trestný čin nebo přestupek. Cizinci s novinářskou akreditací házeli rajčata na Robertsona na tiskové konferenci v Kongresovém centru. I když Robertsona netrefili, ochranka je ihned vyvedla ze sálu a předala policistům. Ti dvojici převezli na služebnu a po sdělení obvinění muže propustili. Jeden z nich ČTK řekl, že jsou aktivisty Nacionálně bolševické strany Ruska, ultralevicové nacionalistické organizace. Její členové jsou známi jako limonovci - podle svého vůdce a spisovatele Eduarda Limonova.

Prezident jmenoval 28 nových soudců, také šéfku svého odboru

Prezident Václav Havel na Pražském hradě jmenoval 28 nových soudců. Byla mezi nimi i šéfka legislativního odboru prezidentské kanceláře Brigita Chrastilová, kterou Havel jmenoval soudkyní pražského vrchního soudu. Úterní jmenování bylo pro něj zřejmě jedno z posledních, protože 2. února mu vyprší prezidentský mandát.

Přestože se soudcovská profese dlouhodobě drží na nejvyšších příčkách pomyslného žebříčku společenské prestiže, soudců je stále nedostatek. V české justici jich podle údajů ministerstva spravedlnosti nyní pracuje téměř 2680. Ministerstvo by chtělo, aby soudců bylo asi o 300 více. Na soudcovskou profesi se připravuje několik stovek justičních čekatelů.

České soudnictví patří mezi oblasti, jež trvale kritizují podnikatelé i ostatní občané. Nelíbí se jim, že soudy mnohdy pracují pomalu a některé případy řeší i několik let. K odstranění těchto problémů by mělo přispět nejen doplnění početního stavu soudců, ale také změny v zákonech. Od letošního roku například platí novela trestního řádu, která umožňuje potrestat drobné zloděje už několik hodin po zadržení.

Prezident Kazachstánu Nazarbajev je na léčení v Karlových Varech

Karlovarské léčebné prameny a lázeňské lesy v údolí řeky Teplé si zřejmě oblíbil prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev, jenž je více než týden na své druhé soukromé návštěvě Karlových Varů. Do lázní přicestoval týden před pražským summitem NATO, kterého se zúčastnil. Po jeho skončení se opět vrátil do lázní, odkud odcestuje ve středu. "O jeho pobytu jsme neinformovali, protože jde o utajovanou návštěvu," řekl ČTK mluvčí karlovarského magistrátu Alexander Klimeš. Nazarbajev podle něj bydlí v sanatoriu Ahlan, které patří občanům Kazachstánu. Mezi procházkami a pitnými kúrami si Nazarbajev našel čas také na schůzku s primátorem Zdeňkem Roubínkem a karlovarským hejtmanem Josefem Pavlem. "Předali mu květinu na uvítanou a popřáli příjemný pobyt," uvedl mluvčí. Ačkoli měl prezident po boku osobního lékaře, navštívil v Karlových Varech také lázeňské lékaře.

ODS hledá podporu pro volbu Václava Klause prezidentem

Tým vyjednávačů Občanské demokratické strany vedený místopředsedou Miroslavem Benešem bude hledat podporu pro volbu Václava Klause prezidentem mezi všemi poslanci a senátory. "Budeme hledat všude," řekl ČTK šéf senátorského klubu Mirek Topolánek. Protože bude nástupce Václava Havla volen nepřímo, půjde podle Topolánka o matematiku. "Jak vyjednávají v kuloárech všichni ostatní, budeme vyjednávat i my," řekl Topolánek na dotaz, na koho se obrátí ODS nejdříve. Klaus, který hodlá v polovině prosince po téměř dvanácti letech opustit čelo ODS, je jediným kandidátem ODS na post prezidenta. Výkonná rada ODS v pondělí vyzvala své poslance a senátory, aby předsedu na funkci prezidenta navrhli.

Happeningem ekologové připomněli škody způsobené Spolanou

Symbolickým smutečním průvodem ekologické sdružení Arnika před branami Spolany v Neratovicích na Mělnicku v úterý připomnělo škody na přírodě způsobené touto chemickou továrnou. Ekologové zároveň chtěli upozornit na vysoké riziko, které podle nich Spolana stále představuje pro své okolí. Skupina ekologických aktivistů s černou rakví a transparentem s nápisem "PVC + Spolana - Hrob Polabí" zamířila k branám Spolany. V rakvi byly větvičky stromů spálených chlorem. Ekologové je pověsili na bránu Spolany. "Happening jsme uspořádali v den, kdy Spolana ohlašuje plán spustit nejnebezpečnější provozy - PVC a chlorové chemie. Právě zde totiž došlo k haváriím, které měly pro přírodu i obyvatele Neratovicka nejzávažnější důsledky," řekl Jindřich Petrlík z Arniky. Upozornil také, že Spolana chce spustit provozy PVC před slibovaným dokončením ekologického auditu a aniž by předložila veřejnosti k diskusi jedinou úplnou revizní zprávu. Arnika podle Petrlíka zatím marně požaduje po podniku záruky bezpečnosti provozu.

Charitativní koncert na Vltavě vynesl osm miliónů a vyjde na DVD

K osmi miliónům korun se vyšplhala částka, která přibyla na konto SOS Povodně po říjnovém charitativním koncertu Hvězdy na Vltavě. Lidé se mohli ke sbírce připojit během televizního přenosu celodenní hudební slavnosti i po jejím skončení formou zaslání krátké textové zprávy z mobilních telefonů nebo zatelefonováním na zvláštní linku. V hudebním programu, který střídal různé žánry zábavné hudby, se vystřídala desítka populárních zpěváku a skupin. Do konce přímého přenosu koncertu, který přejímala Česká televize, se vybralo 6,7 miliónů korun. Po skončení přenosu "doběhla" částka na téměř osm miliónů, řekl ČTK Jan Kamenický, finanční ředitel společnosti Člověk v tísni, která konto provozuje. Marka Ebena, Helenu Vondráčkovou, Karla Gotta, Martina Dejdara a další umělce, jenž na Vltavě vystupovali, si mohou jejich fanoušci pořídit i na právě vycházejícím DVD. "Také čistý výnos z prodeje DVD půjde na povodňové konto," řekl ČTK manažer Petr Soukup.

Úspěšná premiéra Janáčkovy opery Její pastorkyňa v Berlíně

Jako úspěch hodnotí kritika německých médií nedělní premiéru Janáčkovy opery Její pastorkyňa v Berlíně, která se v zahraničí tradičně uvádí pod názvem Jenufa. Přitažlivost inscenace zaručila berlínská rodačka Anja Siljaová v roli Kostelničky, ale vedle ní kritikové objevili zejména kvality pěvce Štefana Margity jako Laca. "Je slyšet, že Štefan Margita je tenorová hvězda, která září vedle poněkud bledšího Pära Lindskoga v roli Števy," napsal list Der Tagesspiegel. "Dvě hodiny obrovského napětí ve venkovské tragédii z Moravy," uvedl Die Welt, který vyzdvihuje "zvučného" Margitu a "rezolutně zářící" Amandu Roocroftovou jako Jenufu. Berlínská Německá opera, která je jednou ze tří operních scén hlavního města, předvedla s nadšením hrající orchestr, který dirigoval poněkud měkce, ale s napětím Jiří Kout.

Kynšperský páter chystá sbírku na záchranu unikátního betlému

Kynšperský páter Přemysl Faměra chystá sbírku na záchranu unikátního historického betlému z kynšperského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Takzvaný oblékaný betlém, který nemá v zemi podle Faměry obdoby, prohlásilo v létě ministerstvo kultury za kulturní památku. Betlém nutně potřebuje opravu, která podle pátera bude stát asi 400.000 korun. Ministerstvo uhradí 80 procent, zbývajících 80.000 korun musí páter shromáždit veřejnou sbírkou. "Žádost o povolení jsem již podal na krajský úřad. Do Vánoc snad budeme moci sbírku zahájit," řekl Faměra ČTK.

Dřevěný betlém je pět metrů široký, tři metry hluboký a tvoří jej 75 postav, z nichž nejstarší datují památkáři do roku 1680. Nejvyšší je 78 centimetrů vysoký starozákonní kněz Zachariáš. Betlém je zasazen do šest metrů vysokých kulis z roku 1955. Většina dřevěných postaviček je popraskaná nebo jim části chybějí. Poškozeny jsou i prvotní kulisy a šaty jednotlivých figurek. "Chceme je vrátit do původního oblečení, protože šaty jim byly v minulosti několikrát přešívány," uvedl páter.

Ze sportu:

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová oznámila, že je těhotná a přerušila kariéru. Dítě by se mělo narodit začátkem léta. Devětadvacetiletá jednička českého běžeckého lyžování se už minulý týden náhle vrátila ze švédské Kiruny, nestartovala v závodech Světového poháru a absolvovala lékařská vyšetření. O možném těhotenství se pouze spekulovalo, sama Neumannová tuto informaci potvrdila až v úterý. Jméno otce však neprozradila s tím, že je to dítě z lásky a jde o její soukromou záležitost.

Lyžařští funkcionáři mateřství Kateřina Neumannové radostně přivítali a potěšilo je i prohlášení sportovkyně, že se pokusí po nezbytně nutné odmlce do běžecké stopy vrátit. Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek označil Neumannovou za mimořádný zjev v českém i ve světovém sportu. "Taková šampiónka se nerodí každý den, rok a možná celé desetiletí," mínil Jirásek a měl pro běžkyni přání. "Bylo by krásné, kdyby zrovna Katka porodila svého nástupce nebo nástupkyni, který by nás potěšil tak, jako to dovedla právě ona," uvedl Jirásek.

Spokojen s výsledky inspekční cesty po juniorských zámořských soutěžích se vrátil zpět do Čech trenér hokejové reprezentace do dvaceti let Jaroslav Holík. Zkušený kouč společně s generálním manažerem týmu Petrem Míškem zhlédli v průběhu desetidenní cesty šest zápasů. "Nešlo ale ani o to, abychom viděli hráče hrát, ale abychom s nimi mluvili. Jeden zápas stejně nic neznamená, pro mě bude rozhodující, jak zahrají na mistrovství světa," uvedl Holík pro ČTK.

Český hokejový obránce Karel Rachůnek se pravděpodobně dočká své letošní premiéry v zámořské NHL. Vedení Ottawy totiž povolalo beka, který na začátku sezóny působil ve Zlíně a poté v ruském celku Lokomotiv Jaroslavl, z farmy v Binghamtonu. Poprvé v dresu Senátorů by třiadvacetiletý obránce mohl nastoupit ve středu proti New Yorku Islanders.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Později od západu ubývání oblačnosti. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.