Zprávy Radia Praha

NATO dá 190 milionů korun na sklad leteckého paliva

Severoatlantická aliance poskytne zhruba šest milionů eur, tedy asi 190 milionů korun, na výstavbu skladu leteckých pohonných hmot v Heřmanově Městci nedaleko Čáslavi. ČTK o rozhodnutí infrastrukturního výboru aliance informovala česká delegace při NATO. Je to zatím nejnákladnější z několika desítek projektů na modernizaci vojenských letišť v Čáslavi a v Náměšti nad Oslavou, která mají sloužit letadlům aliance, a musejí být na tyto úkoly tudíž připravena. Projekty zahrnují prodlužování přistávacích drah, komunikační systémy či záchytná zařízení. Sklad pohonných hmot chce aliance proto, aby byl k dispozici ten letecký petrolej, na jaký létají letouny členských zemí a který se od českého liší. Na výstavbu skladu bude podle podmínek NATO vypsáno mezinárodní výběrové řízení. Stavba zahrne tři nádrže na "naťácké" palivo, jež bude dovezeno z Německa, a dvě nádrže na "český" letecký benzin. Tuto část bude ČR financovat z vlastních prostředků. ČR čeká na schválení ještě dalších "letištních" projektů, včetně nového hangáru v Čáslavi a řešení přepravy pohonných hmot z Heřmanova Městce. Jejich realizace se plánuje na rok 2004.

Severoatlantická aliance zatím zaplatila České republice dva páteřní radary, nezbytné pro sledování vzdušného prostoru, které vyrábí firma Alenia Marconi a budou instalovány v letech 2005-6. Na tento účel vyčlenilo NATO zhruba 65 milionů eur, tedy asi dvě miliardy korun.

Prezident podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok

Státní rozpočet České republiky na příští rok s rekordních schodkem 111,3 miliardy korun podepsal prezident Václav Havel. Jak oznámil jeho mluvčí Ladislav Špaček, prezident také podepsal zákon o přijetí rámcového úvěru od Evropské investiční banky na financování odstraňování povodňových škod z roku 2002 ve výši 12 miliard korun. Vláda plánuje, že 7,5 miliardy korun z úvěru bude čerpat v příštím roce a zbývajících 4,5 miliardy v letech 2004 a 2005. Prezident potvrdil i změnu zákona o dani z nemovitosti která umožňuje obcím, aby lidem postiženým povodněmi odpustila po dobu pěti let placení daně. Schváleny jsou i změny daňových zákonů, zvýhodňujících lidi, kteří poskytli pomoc při letošních povodních. Václav Havel podepsal i změnu zákona o silniční dopravě, která přináší změny v podmínkách prokazování finanční způsobilosti provozovatelů vnitrostátní dopravy.

Euro bude v Česku nejdříve v roce 2009

Přes všechnu snahu o snížení rozpočtového deficitu zřejmě Česká republika nebude schopna přijmout euro dříve než v roce 2009. V pátek to řekl agentuře Reuters ministr financí Bohuslav Sobotka. "Osobně považuji za realistické a ekonomicky odpovídající datum přijetí eura léta 2009 až 2010, kdy postoupí reálná konvergence české ekonomiky s ekonomikami členských zemí eurozóny," řekl Sobotka. Potvrdil tak časové období, s nímž pro přijímání eura počítá i premiér Vladimír Špidla. Ten minulý týden označil za reálný hrubý odhad přijetí jednotné evropské měny v České republice období 2009 až 2011. Žádný termín ale ještě není stanoven a "nechceme ho lámat přes koleno", řekl premiér. V kontrastu s opatrným přístupem české vlády si Polsko a Maďarsko daly za cíl dostat se do eurozóny co nejdříve, to znamená již v roce 2006 nebo 2007. Tyto snahy však narážejí na odpor Evropské centrální banky a Evropské komise.

Evropské instituce opakovaně kandidáty členství v Evropské unii vyzývají, aby se vstupem do eura nespěchali a místo plnění restriktivních kritérií se soustředili na dohánění ekonomické úrovně Západu. Plnění přísných maastrichtských podmínek pro euro včetně kritéria nízkého deficitu rozpočtu by podle nich mohlo zabrzdit hospodářský růst jako hlavní prioritu nových členů a v konečném důsledku podkopat stabilitu eura.

EIU: Česko a Slovensko dobře zvládají vnější ekonomickou recesi

Středoevropské ekonomiky včetně České republiky a Slovenska dobře zvládají dopady slabé světové ekonomiky. Podle britského ústavu Economist Intelligence unit (EIU) může česká ekonomika očekávat v příštím roce růst o 3,3 procenta a slovenská o 4,2 procenta. Podle ředitele EIU pro střední Evropu nemají středoevropské státy čekat žádnou velkou "dividendu" ze vstupu do Evropské unie. Hlavní zisky totiž už podle jeho slov realizovaly díky zvýšenému obchodu a díky rekordním přímým zahraničním investicím. Ty rostly letos navzdory celkové situaci světové ekonomiky. Zasloužily se o to pokračující reformy, solidní vnější finanční postavení a budoucí členství v EU, které snížilo v očích investorů rizika. Česká republika v přímých zahraničních investicích opět letos dosáhla rekordu se sedmi miliardami dolarů za prvních devět měsíců.

Ministr Sobotka podepsal dohodu o úvěru 12 miliard Kč na povodně od EIB

Dohodu o úvěru 12 miliard korun od Evropské investiční banky na odstraňování povodňových škod podepsali v pátek ministr financí Bohuslav Sobotka a viceprezident EIB Wolfgang Roth. "Půjčka je České republice poprvé poskytnuta za stejně výhodných podmínek jako členským zemím Evropské unie," řekl Roth na tiskové konferenci při podpisu dokumentu. Vláda podle Sobotky plánuje, že 7,5 miliardy korun z úvěru bude čerpat v příštím roce a zbývajících 4,5 miliardy v letech 2004 a 2005. Úvěr poskytnutý České republice je podle Rotha splatný za 30 let, a to se sedmiletým odkladem splátek. Půjčka prozatím není započtena ve schváleném schodku státního rozpočtu na rok 2003. Ten činí 111,3 miliardy korun, a měl by se tak ještě o 7,5 miliardy zvýšit. Nejvíce peněz z úvěru, 4,3 miliardy, půjde na obnovu státního vodohospodářském majetku. Dalších 2,8 miliardy korun použije ministerstvo dopravy a spojů na úhradu škod na dopravní infrastruktuře ve vlastnictví státu. Stejnou částkou přispěje stát na obnovu pražského metra a 1,5 miliardy získá ministerstvo zemědělství. Zhruba 300 miliónů dostane ministerstvo průmyslu a obchodu na rekonstrukci staveb a 100 miliónů ministerstvo pro místní rozvoj na opravu místních komunikací.

Roth připomněl, že EIB jedná o další půjčce na opravu pražského metra s hlavním městem Prahou. Mělo by jít o úvěr 80 miliónů eur, tedy zhruba 2,5 miliardy korun. "Úvěrovou smlouvu s hlavním městem Prahou podepíšeme v nejbližší době," dodal. Podle Sobotky tak většina peněz na opravu pražského metra půjde z půjček od EIB.

Jednání o podpoře kandidátovi ČSSD na prezidenta nemají výsledky

Bezvýsledná jsou dosavadní vyjednávání podpory pro exministra spravedlnosti Jaroslava Bureše, kterého sociální demokracie nominovala do prezidentských voleb. Na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl předseda poslanecké frakce ČSSD Milan Urban. Vyjednáváním pověřilo stranické vedení již 5. prosince místopředsedu ČSSD Stanislava Grosse, který Bureše vyzval, aby se o nominaci ucházel. Podle Urbana ale "všechny parlamentní strany tvrdí, že v prvním kole první volby budou podporovat svého kandidáta".

O prezidentský úřad se budou 15. ledna ucházet kromě Bureše čestný předseda ODS Václav Klaus, bývalý vojenský prokurátor Miroslav Kříženecký za komunistickou stranu a za lidovce předseda Senátu Petr Pithart, který má rovněž podporu unionistů.

MMR je ochotno ustoupit od požadavku 15pct růstu nájemného za rok

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) je ochotno se dohodnout s ministerstvem financí i na nižším než 15procentním ročním zvyšování nájemného. "Neustoupíme ale z principu jedné cenové hladiny. Regulované nájemné by se mělo postupně přibližovat tržnímu nájemnému," řekl ČTK mluvčí MMR Petr Dimun. Vláda ve čtvrtek ministrům uložila, aby nový zákon o nájemném připravili nejpozději do konce ledna. Zákon o nájemném by měl nabýt účinnosti zřejmě 1. července příštího roku. Obě ministerstva, které zákon o nájemném připravují, jsou podle svých mluvčích připraveni se na společném znění dohodnout. Podle ministerstva financí by se ročně nájemné mohlo zvýšit maximálně o deset procent. Zároveň navrhuje, aby se výše nájemného řídila tzv. místně obvyklým nájemným. Chápe jím nájemné, které v obci převažuje, tedy regulované nájemné.

V současné době neexistuje právní předpis, který by výši nájemného reguloval. Cenový výměr ministerstva financí zrušil v listopadu Ústavní soud. Majitelé domů si to vyložili tak, že je možné jednostranně zvýšit nájemné. Vláda se proto ve čtvrtek, aby zabránila nepřehledné situaci a chránila nájemníky, rozhodla k uvalení tříměsíčního moratoria na nájemné. Podle premiéra Vladimíra Špidly tak během tohoto období nelze nájemné zvyšovat.

V České republice je podle ČSÚ trvale obydlených zhruba 3,83 miliónu bytů. Nájemních bytů je téměř třetina, tedy více než milión. V 90 procentech případů zde lidé platí regulované nájemné. Největší rozdíl mezi regulovaným a tržním nájemním, zhruba čtyřnásobný, je v Praze.

Česko poskytlo útočiště běloruskému disidentovi Vasilu Bykavovi

Česká republika poskytla útočiště běloruskému spisovateli Vasilu Bykavovi. Osmasedmdesátiletý představitel protilukašenkovské opozice žil od roku 1998 v exilu ve Finsku a v Německu. Minulý týden získal v Česku povolení k trvalému pobytu, sdělilo ČTK Běloruské centrum společnosti Člověk v tísni při České televizi. Ministerstvo vnitra nemohlo informaci potvrdit. "Nemůžeme to říci, protože to už jsou důvěrné informace," řekla ČTK Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva. "Jsme velice rádi, že takto významná osobnost, pronásledovaná současným běloruským režimem, nalezla díky pochopení českých úřadů útočiště v České republice," uvedl ředitel společnosti Tomáš Pojar. "Navazujeme tak na tradici, kdy v Praze v meziválečném období žila početná běloruská diaspora, která uprchla před totalitní mocí, což se děje i dnes. Domníváme se, že jde i o významný symbol vztahu České republiky vůči současnému běloruskému režimu," dodal.

Oficiální vztahy mezi Prahou a Minskem se výrazně zhoršily poté, co české úřady odmítly dát běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi vízum na listopadový summit NATO v Praze. Lukašenko bývá často označován za posledního evropského diktátora. Po vítězství v loňských prezidentských volbách potírá opozici a mnozí její členové dokonce mizí beze stopy. Prezident Václav Havel v minulosti přijal na Pražském hradě běloruské disidenty, mezi nimi i Bykava.

Jiří Šedivý: Přísný režim v misích může často vojákům zachránit život

Přísný režim, který často platí v zahraničních misích, může vojákům zachránit život. Myslí si to bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Reaguje tak na policejní vyšetřování velitele šesté polní nemocnice Jindřicha Sitty. Společně s velitelem štábu Michalem Pechou je Sitta podezřelý ze šikany svých podřízených během působení nemocnice v Afghánistánu. "Vzpomínám si, že v misi IFOR v Bosně například Kanaďané svým vojákům dovolovali jen jedno pivo denně a platil tam úplný zákaz vycházení. Ano, někde měli volnější režim, ale vojáci pak třeba taky šlapali na miny," řekl ČTK Šedivý. V Bosně někdejší šéf generálního štábu strávil asi sedm měsíců.

Policejní vyšetřovatel obvinil Sittu a Pechu ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování práv vojáků. V rozporu se zákonem a armádními předpisy prý vytvořili vlastní kázeňský řád a na jeho základě pak vojáky trestali. Sitta údajně vojákům nařizoval například mimořádné služby a jeden z lékařů třeba musel sbírat kameny v autoparku. Vojáci si také stěžovali na to, že jim velitel zakazoval, aby opouštěli nemocnici. Podle armádních zdrojů se ale Sitta snažil udržet u jednotky pořádek. To potvrzuje i Šedivý, který už dříve do Afghánistánu poslal svou inspekci.

Distribuční kanál do ČR pro afghánský heroin se zatím nevytvořil

Takzvaný východní distribuční kanál, kterým by z Afghánistánu proudil do Česka zvlášť nebezpečný bílý heroin, zatím nebyl vytvořen. ČTK to řekl šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. V květnu se bílý heroin, který je silnější než obvyklý hnědý, v ČR objevil. "Naštěstí zatím situace naznačuje, že to byl jen individuální pokus o vytvoření toho kanálu, a nebyl zatím vytvořen," podotkl Komorous. Před rokem varoval, že v Česku se brzy objeví velká zásilka bílého afghánského heroinu ze skladů afghánsko-pákistánské narkomafie. Podle tajných služeb má k dispozici heroin za 50 až 90 miliard eur (1,5 až 2,7 biliónu korun). Komorous nedávno potvrdil, že trvá trend, kdy se ruskojazyčné narkomafie v ČR přeorientovaly na typicky český produkt pervitin. Obchod s heroinem mají v rukou hlavně Albánci.

Ministr Škromach navštívil HIV pozitivní a nemocné AIDS

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach přijel v pátek na návštěvu do karlínského Domu světla, stacionáře pro lidi HIV pozitivní a nemocné AIDS. Škromach, jehož ministerstvo Dům světla finančně podporuje, s sebou přivezl hračky pro tři děti, které v domě také žijí se svými HIV pozitivními matkami. Kromě nich v zařízení bydlí dalších 18 lidí, u některých se nemoc AIDS již projevila. Většina z nich nechtěla, aby je přítomní novináři fotografovali, stále totiž nemají dobré zkušenosti s reakcemi lidí na svou nemoc. Pouze dva z klientů, Monika a Karel, byli ochotni si s ministrem popovídat o každodenních problémech, s nimiž se musejí potýkat. Svěřili se, že lidé se jich stále bojí, někteří jim do očí řeknou, že si nemoc zasloužili. "Společnost v tomhle baráku mi dala novou naději," řekl Karel. Poté se Škromach setkal s několika odborníky, lékaři a sociálními pracovníky. Hovořili o problematice ochrany osobních dat a lékařských prohlídek při vstupu do zaměstnání. Ministr jim slíbil, že se problematikou bude určitě dále zabývat.

Dům světla je jediným zařízením tohoto druhu v zemích bývalého východního bloku. Poskytuje pomoc, poradenství a azyl HIV pozitivním a jejich rodinám. Je otevřen tři roky a podle Miroslava Hlavatého z České společnosti AIDS pomoc jím prošlo již více než 50 klientů. Někteří z nich tam žijí po celou dobu jeho existence. "Začlenění HIV pozitivních zpět do společnosti se nám stále moc nedaří," přiznal Hlavatý.

Sochař Opočenský půjde za zneužívání dívek na tři roky za mříže

Známý sochař Pavel Opočenský byl v pátek Obvodním soudem pro Prahu 2 odsouzen na tři roky vězení za zneužívání nezletilých dívek. Opočenský si podle soudu nejméně od roku 1999 zval do svého bytu mladičké dívky, které se před ním za úplatu svlékaly a poskytovaly mu sexuální uspokojení. S jednou dívkou mladší 15 let souložil. "V době, kdy se s dívkami seznamoval, byly blízké věku ne 15, ale 10 let...svým jednáním je vedl k zahálčivému a nemravnému životu," odůvodnil rozsudek soudce. Žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, Opočenský se na místě odvolal. Trest považuje za nespravedlivý.

Nadace rozdělí mezi vyplavené rodiny a organizace tři milióny

Téměř tři milióny korun dostane ještě do Vánoc 11 nestátních neziskových organizací a deset sociálně potřebných rodin s více dětmi, které postihly srpnové záplavy. Peníze mezi ně rozdělí Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) ze sbírky Pomozte dětem, informovala ČTK koordinátorka sbírky Blanka Šrámková. Neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží dostanou od 30.000 do 335.000 korun. Budou za ně moci koupit zařízení a vybavení pro klubovnu nebo je využít na rekonstrukce objektů zničených velkou vodou. Milión korun poskytne nadace prostřednictvím organizace Člověk v tísni deseti rodinám na obnovu a výstavbu rodinných domů. Peníze dostanou organizace a rodiny z krajů, které povodně nejvíce zasáhly, tedy z Jihočeského, Středočeského a Plzeňského kraje a z Prahy, dodala Šrámková.

Ze sbírky podpořila Charita stovky malých a čtyři velké projekty

Z 37 miliónů korun, které vynesla počátkem roku Tříkrálová sbírka, podpořila Česká katolická charita několik set menších projektů ve všech diecézích a podle generálního sekretáře Charity Jaroslava Kopřivy také čtyři projekty zásadní. Byly jimi hospic v Olomouci, Domov svatého Josefa v Žírči na Trutnovsku pro lidi s roztroušenou sklerózou s 24 novými lůžky, již dlouhotrvající charitní mise v Čečensku a pak i pomoc po letních povodních v Česku. V polovině prosince se otvírala další zrekonstruovaná mateřská školka v čečenském městě Grozném, zatím pro 50 dětí. Počítá se s tím, že se její kapacita v příštím roce rozšíří na stovku dětí. Letos na podzim podepsala česká Charita další smlouvu s organizací UNICEF. "Je tak zaručeno pokračování naší mise a především projektů v Čečensku a Ingušsku," uvedl Kopřiva.

Skauti v sobotu rozvezou Betlémské světlo po celé zemi

Betlémské světlo, vánoční symbol světla a pokoje, v sobotu rozvezou skauti ve spolupráci s Českými drahami do mnoha měst a obcí po celé České republice. Světýlko z rodiště Ježíše Krista budou rozdávat lidem přímo na nádražích, na náměstích, v ulicích či kostelech. Do Prahy přijede vlak s Betlémským světlem v sobotu ráno na nádraží Praha - Holešovice, informoval ČTK Roman Šantora z ústředí Junáka.

Do České republiky putuje Betlémské světlo již počtrnácté. Už několik let se o jeho rozvoz a roznášení starají skauti, stejně jako v mnoha dalších zemích světa. V některých městech je rozdávání plamínku z biblického města spojeno s doprovodným programem. Lidé si mohou například prohlédnout betlémy nebo si společně zazpívat koledy.

Tradice rozvážení Betlémského světla se zrodila před 16 lety v Rakousku. Plamen v bazilice Narození zapalují postižené děti. Odtud je letecky přepraven do Rakouska a pak ho skauti štafetovitě rozvezou po celé Evropě. Po pádu totalitních režimů v Evropě v roce 1989 se tento novodobý vánoční zvyk rozšířil i do zemí, které sousedí s Rakouskem.

Kynšperský páter zahájil sbírku na záchranu unikátního betlému

Sbírku na záchranu unikátního historického betlému z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku na Sokolovsku zahájil kynšperský páter Přemysl Faměra. Takzvaný oblékaný betlém, který nemá v zemi obdoby, prohlásilo ministerstvo kultury v létě za kulturní památku. Betlém je silně poškozen, jeho oprava bude stát asi 400.000 korun. Lidé mohou přispět nejen do kasičky v kostele, ale i na zvláštní bankovní účet sbírky číslo 54007910/8030 zřízené u chebské pobočky Raiffeisenbank. Faměra také doufá, že na betlém se dostane při lednovém rozdělování dotací ministerstva kultury z programu záchrany kulturního dědictví. Oblékané betlémy se objevují pouze v Itálii, Španělsku, Rakousku a Německu. Opravený betlém by chtěl kynšperský duchovní v kostele trvale vystavit v zaskleném prostoru. "Přispělo by to k jeho ochraně, protože neustálé přenášení jej poškozuje. Celoroční zpřístupnění by také přilákalo do Kynšperku více turistů," řekl Faměra.

Krajané z Ukrajiny si v Česku posunuli Vánoce o dva týdny

Krajané, kteří se vraceli od počátku 90. let z Ukrajiny do své historické vlasti, si v novém domově museli zvyknout na nový termín slavení Vánoc. Na Ukrajině totiž podle pravoslavného kalendáře prostírali ke štědrovečerní večeři až 6. ledna. "S posunutím Vánoc nebyl žádný problém. Ještě když jsme byli a Ukrajině, tak jsme věděli, že je v Čechách Štědrý den 24. prosince," řekl ČTK předseda Rady černobylských krajanů Boris Iljuk. Na Ukrajině a v Rusku se nejvíce slaví Nový rok, kdy tam roznáší dárky děda Mráz. "Dárky jsme si ale dávali pod stromeček také v lednu," dodal Iljuk. Největší část zhruba ze 2000 přesídlenců nyní žije ve východních Čechách. "Od počátku našeho návratu se na Štědrý den scházíme k večeři s příbuznými, kteří také přišli z Ukrajiny," uvedl Iljuk. Problém neměli krajané ani s přivykáním na typická česká vánoční jídla, protože i na Ukrajině se na Štědrý den podávala ryba. "Rozdíl je ale v tom, že na Ukrajině bylo na stole až 14 různých bezmasých jídel. Tady si dáváme jen kapra," poznamenal Iljuk.

O štědrovečerní stůl nepřijdou ani olomoučtí bezdomovci

O bohatý štědrovečerní stůl, cukroví nebo vánoční dárky nebudou letos v Olomouci ochuzeni ani lidé, kteří nemají vlastní střechu nad hlavou. Pomocnou ruku se bezdomovcům rozhodlo podat zdejší středisko SOS. Jeho pracovníci odhadují, že u jednoho stolu se jich o Vánocích sejdou až tři desítky. "Pozveme ke stolu lidi z azylových domů, kteří by jinak svátky trávili sami. Chceme jim vyjádřit svou solidaritu. Mnozí se do této situace nedostali vlastní vinou a měli by mít právo pocítit rodinné teplo," řekla ČTK ředitelka střediska Květoslava Hegrová. Bezdomovci podle ní nepřijdou například ani o koledy, vánoční výslužky, bramborový salát a rybu. Cukroví by měli lidem bez vlastního zázemí napéci stejně jako loni obyvatelé města. Středisko kromě této pomoci vyhlásilo také sbírku pro osamělé a staré lidi z Olomouce. Pracovníci hodlají z výtěžku obdarovat přes stovku lidí, kteří nemají vlastní rodinu.

Všechny tři svatovítské zvony se rozezní během svátků pětkrát

Pětkrát se během vánočních svátků rozezní všechny tři zvony pražské katolické katedrály. Slyšet tak bude z Hradčan i největší z nich, Zikmund, který zvoní jen několikrát do roka při zcela výjimečných příležitostech. Svatovítští zvoníci přijdou rozhoupat zvony na půlnoční mši na Štědrý večer, dále ve dvou následujících svátečních dnech vždy ráno před bohoslužbou a pak ještě po oba dny také v poledne. Zvonickou partu katedrály svatého Víta tvoří téměř 40 dobrovolníků. Zvonit tam je velká čest. "Kdo je v Praze a má volno, tak sem vždycky zajde. Nikdy se nestalo, že by se nezvonilo proto, že tu nejsou lidi," říká hlavní zvoník Tomáš Stařecký, který takto slouží už 20 let.

Zapojí-li se do hlaholu svatovítských zvonů Václava a Jana Křtitele také nejhlubší tóny Zikmunda, hovoří zvoníci o "velkém zvonění". Trvá 15 až 20 minut. Na dvoumetrového, více než šestnáctitunového Zikmunda zvoní najednou čtyři lidé a další čtyři je musejí střídat. Zikmund se letos počátkem léta na řadu týdnů odmlčel, a to několik hodin po skončení voleb do sněmovny - puklo mu srdce. Opravený je opět od září.

Na Svaté Hoře v Příbrami byla otevřena výstava betlémů

Dřevěné, keramické, papírové i paličkované betlémy zaplnily muzeum na Svaté Hoře v Příbrami. Na tradiční vánoční výstavě, kterou zde pořádá spolek Příbramští betlémáři, letos ale chybí spolkové jesličky. "Půjčili jsme je na výstavu do německého Freitalu," řekl ČTK starosta spolku Ján Chvalník. Společný betlém začali řezbáři vyrábět v roce 1998. Každoročně ho každý rozšíří o jednu novou figurku, dohromady jich tak už má na 200. Dá se rozestavět na plochu 3,5 metru. Přestože letos bude na Svaté Hoře chybět, návštěvníci nebudou o nic ochuzeni. Těšit se mohou například na dva nové, zatím nevystavované betlémy. Jeden z nich spolek koupil z pozůstalosti. Druhý dostal darem od Jaroslava Korbela z Příbrami; obsahuje figurky datované kolem roku 1880. Spolek vystavuje na Svaté Hoře tradičně i rozměrnější betlémy. Letos je ale trochu omezen prostory Svatohorského muzea. Přesto se mu tam podařilo postavit několik velkých jesliček. Mezi dvěma z nich je unikátní hornický betlém z kamenů z březohorských dolů. "Ten tu ještě vystavován nebyl," podotkl Chvalník. Na výstavě nechybějí ani betlémy vsazené do obrazů či ořechových skořápek nebo vytesané do kusu dřeva. K vidění jsou i tradiční příbramští chlebáčci, figurky z chlebového těsta. "Jsou jedny z nejstarších, starší už jsem neviděl. Budou ještě před rokem 1900," poznamenal Chvalník. Těsto na chlebáčky se zadělávalo ze žitné mouky, klihové vody, trochy pilin a sádry. Namačkalo se do formy, vyklopilo a omalovalo hlinkovými barvami. Nepeklo se, samo postupně vyschlo, popsal vznik malých figurek. Poprvé letos spolek doplnil svatohorskou expozici také o historické pohlednice s vánoční tematikou. Výstava bude otevřena do 6. ledna, denně od 10:00 do 16:00.

Ze sportu:

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková přijala v pátek v Kaiserštejnském paláci sportovce, kteří v letošním roce získali medaile v olympijských a paralympijských sportech na olympijských hrách, mistrovství světa a Evropy. Kdyby se k tradičnímu přijetí dostavili všichni držitelé cenných kovů, utřásla by si politička ruku, neboť během roku na sportovních kolbištích vystoupilo na stupně vítězů 159 juniorských a seniorských sportovců. I tak se v sálu Emy Destinové odehrál maratón gratulací; pro jedinečný zlatý odznak, květinu a dárkový balíček si při každoročním setkání přišla zhruba stovka reprezentantů. "Na to, jakou dostává sport u nás finanční podporu, předstihujeme v úspěšnosti větší a bohatší země. Kéž dokážete své úspěchy zopakovat, a to nejen v příštím roce, ale i na letních olympijských hrách v Aténách," vzkázala sportovcům Buzková.

Klíčový zápas k případné obhajobě prvenství z loňského ročníku čeká v sobotu české hokejisty na turnaji Baltika v Moskvě. V souboji doposud neporažených celků se utkají s Finskem, kterému k prvními místu stačí i dvoubodové vítězství v nastaveném čase či po samostatných nájezdech. Český tým uzavře program turnaje až v neděli zápasem s domácí sbornou.

O zbrusu novou trofej budou bojovat hokejoví junioři na mistrovství světa v kanadských městech Halifax a Sydney, které začne ve čtvrtek 26. prosince. Noví šampióni získají po finále 5. ledna v hale Metro Centre v Halifaxu pohár, jenž je replikou toho, jímž jsou od loňského světového šampionátu oceňování seniorští mistři světa.

Soubojem Čechy - Morava na palubovce mladoboleslavské sportovní haly zakončí čeští fotbaloví reprezentanti úspěšný rok, během něhož národním tým pod vedením trenéra Karla Brücknera ani jednou neprohrál. Nedělní exhibice na podporu Nadace fotbalových internacionálů se ve středočeském městě zúčastní většina hráčů nynější reprezentace.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy sněžení nebo déšť se sněhem, v nižších polohách možnost srážek dešťových. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.