Týden v ČR

Už i Česká republika se připravuje na případný vojenský úder proti Iráku. Ve středu zasedala v Praze Bezpečnostní rada státu, která se zabývala americkou žádostí o pomoc při vojenském útoku na Irák. Česko obdrželo od Spojených států oficiální žádost o rozšíření a změnu mandátu české protichemické roty působící v Kuvajtu, který by jí umožnil operovat na území dalších států. Američané vyzývají i k logistické podpoře případného úderu.

Už i Česká republika se připravuje na případný vojenský úder proti Iráku. Ve středu zasedala v Praze Bezpečnostní rada státu, která se zabývala americkou žádostí o pomoc při vojenském útoku na Irák. Česko obdrželo od Spojených států oficiální žádost o rozšíření a změnu mandátu české protichemické roty působící v Kuvajtu, který by jí umožnil operovat na území dalších států. Američané vyzývají i k logistické podpoře případného úderu. Obsah žádosti shrnul premiér Vladimír Špidla:

"Žádost o povolení přeletů, přejezdů, pobytů amerických vojsk na našem území a účast naší jednotky při odstraňování následků použití zbraní hromadného ničení a ochrany osob také v této souvislosti."

Jednotka 250 českých chemiků by měla být rozšířena o další stovku specilistů. Jejich úkolem je zajistit ochranu ostatních vojsk před účinky zbraní hromadného ničení, pokud by proti nim byly nasazeny.

O žádosti Američanů bude vláda diskutovat zřejmě v pondělí, parlament pak od čtvrtka. O možnosti přeletů a přejezdů cizích jednotek přes Česko může vláda rozhodnout samostatně.


Prezident Václav Havel se na Pražském hradě loučil s velvyslanci. Mezi asi 90 diplomaty, které pozval na úterní slavnostní večer do Španělského sálu, byli kromě partnerských zemí také například zástupci Běloruska či Iráku. "Ještě několik dní zde budu svou funkci zastávat. Pak, doufejme, mě vystřídá někdo svěží, mladší, zdravější, kdo naváže na předchozí politiku České republiky," uvedl šestašedesátiletý Havel, kterému 2. února vyprší prezidentský mandát.

Ve čtvrtek se pak Václav Havel rozloučil s bývalými i současnými ústavními činiteli. Na slavnostní večeři na zámek v Lánech na Rakovnicku pozval na 70 hostů, v tom i své tradiční oponenty - čestného šéfa Občanské demokratické strany Václava Klause a bývalého premiéra Miloše Zemana. Na slavnostní recepci pozval Havel předsedy a místopředsedy všech českých vlád a obou parlamentních komor.


Vláda přerušila ve středu jednání o reformě veřejných rozpočtů. Změnami v daňových zákonech, v systému podpor stavebního spoření a v úsporách na sociálních vydajích a nákladech ministerstev chce kabinet dosáhnout razantního snížení rozpočtových schodků během příštích tří let. Přerušení jednání o reformě bylo podle vicepremiéra Pavla Rychetského plánované. Ministři se shodli především na systému, jak o rozsáhlém návrhu budou vůbec diskutovat:

"Práce na tomto materiálu bude probíhat přímo pod záštitou premiéra v podstatě každý čtvrtek. Vybraní ministři - vždy to bude ministr financí a posléze různí členové vlády - budou jednotlivé segmenty toho celého materiálu probírat tak, aby bylo úplně jasno nejpozději v březnu tohoto roku."


Českou republikou se o víkendu přehnala zimní povodeň. Kvůli oteplení a dešti se zvedly hladiny řek a na dvaceti místech platil stav ohrožení. Nejkritičtější situace byla v povodí Vltavy, Labe, Moravy a Ohře. V Praze platil druhý povodňový stupeň. Z obce Vestec u Nymburka muselo být evakuováno 220 lidí. S následky povodně se potýkali i obyvatelé Ořechova na Uherskohradišťsku, kde bahno zavalilo převážnou část obce. V Hradci Králové museli hasiči čerpat vodu z několika desítek sklepů a garáží.

V pondělí velká voda postupně opadávala, kulminovala pouze na dolním toku Labe. Co to znamenalo pro obyvatele ústeckého Střekovského nábřeží, vysvětlil starosta obvodu Ivan Charvát:

"Právě u toho objektu, co stojíme, ten je nejvíc ohrožen, nás dělí od evakuace asi tři, čtyři centimetry. Pokud se to zastaví na této výšce hladiny, tak by k žádnému stěhování lidí nemuselo dojít a ani k odpojení elektrické energie a dalších záležitostí."

Což se naštěstí také stalo.

Situace se už uklidnila i v jiných lokalitách a voda se na většině míst vrátila do původní úrovně.