Zprávy Radia Praha

Vláda bude o Iráku jednat v pondělí, Špidla určité váhání chápe

Vláda se bude účastí české armády v případné vojenské operaci proti Iráku zabývat na svém pondělním zasedání. Na část pondělního zasedání vlády přijde i prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil Václav Havel. Premiér Vladimír Špidla ČTK řekl, že to nemusí být poslední jednání kabinetu o této otázce. Předseda vlády přitom chápe pochybnosti některých zákonodárců, kteří mají o zapojení české protichemické jednotky do možného úderu proti režimu Saddáma Husajna jednat příští týden. "Je to věc mimořádně významná, tudíž zvážení z jakýchkoliv hledisek a ve všech souvislostech je prostě povinností. Neobávám se, že nezaujmeme rozhodnutí, které bude hájitelné," prohlásil Špidla. Váhání některých poslanců, i z jeho strany, kteří použití síly podmiňují mandátem Rady bezpečnosti OSN, považuje za přirozené. Připomněl, že obdobná situace je v jiných zemích. Premiér i ministři nyní studují žádost Spojených států o zvýšení počtu českých chemiků v Perském zálivu. Vojáci by mohli vedle Kuvajtu působit i v Turecku a dalších zemích sousedících s Irákem. "Předpokládáme diskusi v pondělí, ale zda bude uzavřena, to je samozřejmě v tuto chvíli otevřené," uvedl premiér.

ČR a Slováci zvažují spolupráci v protichemické jednotce v Zálivu

Pouze na politické úrovni zatím Česká republika a Slovensko jednají o možném zapojení Slováků do práce české protichemické jednotky v Kuvajtu. První náměstek českého ministra obrany Jaroslav Škopek ČTK řekl, že myšlenka existuje, zatím ale nepadlo žádné rozhodnutí. Za úvahou je podle něj snaha rozšířit možnosti protichemické jednotky, o jejímž zapojení do operace proti Iráku uvažuje česká politická reprezentace. O možnosti podílu slovenských protichemických odborníků na práci české jednotky spolu hovořili český ministr obrany Jaroslav Tvrdík a jeho slovenský protějšek Ivan Šimko. Jednání začala po americké žádosti o rozšíření a změnu mandátu jednotky tak, aby mohla zasahovat kromě Kuvajtu i v dalších zemích sousedících s Irákem. Podle slovenských médií vede jejich ministerstvo obrany s USA neoficiální konzultace.

Polsko chce štáb polsko-česko-slovenské jednotky NATO v Krakově

Polsko navrhlo NATO, aby v jihopolském Krakově byl vytvořen štáb společné polsko-česko-slovenské vojenské jednotky podle vzoru německo-polsko-dánské jednotky s velením ve Štětíně. Jak uvedla agentura AFP, oznámil to ve Varšavě náčelník generálního štábu polské armády generál Czeslaw Piatas. Na tiskové konferenci po setkání se šéfem vojenské komise NATO generálem Haraldem Kujatem Piatas řekl, že zmíněný návrh již předal kompetentním orgánům NATO polský ministr obrany. "Společnou polsko-česko-slovenskou brigádu již máme a navrhli jsme, aby pro tuto třístrannou jednotku byl vytvořen v Krakově štáb," řekl Piatas. "Generál Kujat byl informován, že tento projekt je součástí plánů reformy ozbrojených sil do roku 2008. Chtěli bychom, aby to NATO akceptovalo," prohlásil Piatas a uvedl, že otázka bude brzy konzultována také s Českem a Slovenskem. Česká republika a Polsko byly přijaty do NATO v březnu 1999. Slovensko bylo vyzváno ke vstupu na pražském summitu aliance loni v listopadu.

Giscard: Česko by se už mělo nazývat novým členským státem EU

Česká republika by se vzhledem ke stavu rozšíření Evropské unie měla nazývat novým členským státem unie. Během pátečního setkání s českými senátory to řekl šéf Konventu EU Valéry Giscard d'Estaing. V Praze se setkal také s premiérem Vladimírem Špidlou a před odletem do Paříže na něj čekala schůzka s prezidentem Václavem Havlem. Ten přijal šéfa Konventu na zámku v Lánech na Rakovnicku, v letním sídle hlavy státu. "Pan prezident nejdříve panu Giscardovi představil historii lánského zámku," řekl ČTK mluvčí Havlovy kanceláře Martin Krafl. Pak spolu během asi půlhodinového setkání mluvili především o Evropské unii a její institucionální reformě. "Bavili se také o referendu," poznamenal Krafl. Češi by měli o vstupu země do unie hlasovat již v polovině června.

Před cestou do Lán Giscard navštívil horní komoru parlamentu. V rozhovoru se senátory se vrátil k prosincovém summitu v Kodani, kde se unie rozhodla rozšířit o dalších deset zemí. "V současné době jsme ve vrcholu rozšíření Evropské unie, což znamená, že země jako vaše - Česká republika - už se nadále nemůže nazývat kandidátskou zemí, ale novým členským státem unie," řekl Giscard. Předjímal tak výsledky referend o rozšíření EU jak v jejích stávajících členských zemích, tak v České republice. Unie chce přijmout k nynějším 15 dalších deset členů.

Giscard připomněl i poslání Konventu, který má navrhnout reformu dosavadních institucí EU. Předseda Konventu pokládá za důležité, aby Česko jako člen unijní rodiny velice aktivně přispělo k formování "Evropy zítřka". "Konvent je velkorysá a odvážná idea, protože předjímá skutečnosti, které ještě nenastaly. Právě to je pro nás mimořádně významné," uvedl předseda Senátu Petr Pithart. Výsledky práce Konventu, na níž se podílejí i čeští zástupci, ovlivní budoucnost Evropy. Proto budou podle Pitharta důležité také pro rozhodování českých občanů v referendu o přistoupení k unii. Referendum se bude konat v polovině června.

Konvent EU nemá v podstatě žádné pravomoci. Závěry, k nimž dospěje, budou sloužit jako podklad pro práci mezivládní konference, která rozhodne o budoucí podobě EU. Na červnovém summitu v Soluni by měl Konvent předložit návrh evropské ústavy.

Unionisté a nestraníci opět navrhli přímou volbu prezidenta

Zákonodárci z Unie svobody-DEU a nestraníci opět navrhli novelu Ústavy, kterou chtějí zavést přímou volbu prezidenta republiky. Nový návrh změny Ústavy by se neměl týkat nástupce Václava Havla. Autoři novely z Poslanecké sněmovny a Senátu věří, že se budoucího prezidenta podaří vybrat na společné schůzi obou parlamentních komor v příštím týdnu. "To, že předkládáme tento návrh novely Ústavy v tutu chvíli, neznamená ani nejmenší zpochybnění volby prezidenta parlamentem," řekl v pátek při představování novely předseda poslanců US-DEU Karel Kühnl. "Chceme zahájit diskusi, která by měla vést k tomu, že každý další, tedy přespříští prezident bude volen přímo občany," dodal. Novela se týká pouze volby prezidenta, neupravuje jeho pravomoce.

Kardinál Vlk doufá, že prezidentem bude zvolen moudrý a důstojný člověk

Kardinál Miloslav Vlk doufá, že parlament příštím prezidentem zvolí moudrého a důstojného člověka. "Chovám naději, že to bude člověk - muž či žena - důvěryhodný, který bude mít přirozenou autoritu a bude naši společnost sjednocovat," řekl katolický primas ČTK. Přál by si, aby nová hlava státu důstojně reprezentovala Českou republiku v cizině a navazovala na prezidenty, na něž jsou Češi hrdi. "Mám na mysli Václava Havla, Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše," řekl Vlk. Prezident by podle kardinála měl sledovat společné dobro všech lidí a společnosti, nikoli osobní či stranický prospěch. Na adresu Václava Havla, který z Pražského hradu odejde za necelý měsíc, arcibiskup Vlk uvedl, že jeho názory, které projevil zvláště ve velkých proslovech v zahraničí, byly velmi blízké myšlenkám náboženským. Také prezidentova pozornost sjednocování světa a společnosti v nejširším smyslu se týkala i náboženství, připomněl Vlk konference Forum 2000 a multireligiozní shromáždění na Pražském hradě. "Věnoval se otázkám transcendence, hodnot, důstojnosti a práv člověka. Potvrzuje to i Havlův vztah k papeži Janu Pavlu II., který je vyladěn podobně," prohlásil kardinál.

CVVM: Většina lidí si myslí, že Havel neznal jejich problémy

Lidé si Václava Havla nejvíce cení za to, jak v roli prezidenta reprezentoval republiku v zahraničí, většina občanů se naopak domnívá, že nebyl v kontaktu s občany a neznal jejich problémy. Mírná většina z těch, kteří dokázali jednoznačně odpovědět, je také kritická k tomu, jak ovlivňoval vnitropolitický život. Vyplývá to z průzkumu, který loni na přelomu listopadu a prosince uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Celkem 82 procent občanů si myslí, že Havel reprezentoval stát v zahraničí velmi dobře, případně spíše dobře. Velmi špatně, nebo spíše špatně to dělal podle 12 procent oslovených, šest procent respondentů nedokázalo odpovědět, respektive neví. Celkem jen 23 procenta lidí si podle CVVM myslí, že Havel si počínal velmi dobře, nebo spíše dobře v kontaktu s občany a že znal jejich problémy. O opaku je přesvědčeno 66 procent občanů. CVVM rovněž uvedlo, že ještě v roce 1997 bylo s Havlem v této oblasti spokojeno 41 procent lidí, již v roce 1998 to bylo 25 procent. Havlovi 2. února vyprší prezidentský mandát, jeho nástupce začne parlament volit 15. ledna.

Špidla: Bureš nehodu nezavinil, a tak ho nijak nediskvalifikuje

Informace o tom, že prezidentský kandidát ČSSD Jaroslav Bureš před 20 lety při dopravní nehodě nikoliv vlastní vinou usmrtil chodkyni, není pro předsedu vlády a sociální demokracie Vladimíra Špidlu nijak zásadní. Premiér řekl, že Bureš tragickou kolizi nezavinil, a proto ho tato událost nijak nediskvalifikuje pro výkon nejvyšší ústavní funkce. Jak a kdy Bureš o incidentu informoval veřejnost, je podle Špidly jeho osobní věc. Bureš v Lidových novinách přiznal, že neměl o incidentu mlčet a měl ji sám v souvislosti se svoji kandidaturou na prezidentský úřad zveřejnit. "Jaroslav Bureš jel ve špatné viditelnosti po městě a na červenou mu vstoupila do cesty chodkyně. Byl účastníkem dopravní nehody, která skončila smrtí, to je pro každého vždycky strašné," uvedl Špidla. Dodal, že je to zcela jiný případ než autonehoda ombudsmana Otakara Motejla, o kterém ČSSD rovněž uvažovala jako o svém kandidátovi na Hrad. Motejl však na rozdíl od Bureše havárii zavinil a byl kvůli ní odsouzen na rok s podmínkou 18 měsíců a k zákazu řízení motorových vozidel. "Pan Motejl se dopustil nedbalostního trestného činu a byl za něj odsouzen. Mně se stala nešťastná náhoda, které jsem nemohl nijak zabránit," odpověděl Bureš na dotaz novin, proč před nedávnem kritizoval Motejla za to, že o nehodě informoval se zpožděním.

Senátor Ruml bude žalovat kandidáta KSČM na Hrad Kříženeckého

Místopředseda Senátu Jan Ruml hodlá podat žalobu na ochranu osobnosti na advokáta a prezidentského kandidáta KSČM Miroslava Kříženeckého. Ruml se chce u soudu domáhat omluvy za to, že Kříženecký v rozhovoru pro páteční Mladou frontu Dnes podle něj naznačil, že má problémy s daňovými přiznáními a vlastní vilu na Zbraslavi. Ruml obě informace označil za nehorázné lži, které jej jako politika poškozují. "Je to neuvěřitelná podlost. Ukazuje to, že Kříženecký komunistou byl a komunistou zůstal," řekl Ruml ČTK. Po poradě s právníky se rozhodne, jak bude občansko-právní žalobu formulovat a jak vysokou bude požadovat finanční satisfakci.

Kříženecký v rozhovoru uvedl, že odcházející prezident Václav Havel je součástí "Bratrstva kočičí pracky", kam podle něj patří i další bývalý disident a exministr vnitra Ruml. Zájmem tohoto bratrstva nechvalně známého z knížek Jaroslava Foglara je podle Kříženeckého moc ve všech jejích formách. "Zeptejte se třeba Jana Rumla na daňová přiznání a jeho majetek. Třeba na tu vilečku na Zbraslavi," uvedl bez dalších podrobností advokát. Informaci prý Kříženecký čerpal ze soudních spisů, ale nijak si ji neověřoval.

Poslanci KSS a KSČM: Máme výborné vztahy a podobný program

Slovenští a čeští komunisté rozšíří své vztahy o spolupráci mezi poslaneckými kluby a po vstupu obou zemí do unie plánují společný postup i v Evropském parlamentu. Oznámili to v pátek v Bratislavě na tiskové konferenci zástupci Komunistické strany Slovenska a Komunistické strany Čech a Moravy, jejíž zákonodárci jsou do soboty na návštěvě svých slovenských kolegů. "V našich pohledech na ekonomické, sociální i politické otázky můžeme najít mnoho styčných bodů," řekl šéf poslaneckého klubu KSS Ivan Hopta. A proto se podle něj obě strany dohodly rozšířit své kontakty i na vztahy mezi poslaneckými kluby. KSS i KSČM podporují vypsání referenda o slovenském vstupu do NATO; KSS se ale ještě rozhodne, jaké doporučení dá svým voličům před květnovým referendem o vstupu do EU. Čeští komunisté, ale i jejich slovenští kolegové mají ovšem výhrady k pozicím, jaké ČR a Slovensko s "patnáctkou" vyjednaly. Představitelé KSČM a KSS se ohradili proti politice NATO a Spojených států a proti možné válce v Iráku. "Naše návštěva má radostný primát - je to poprvé, co spolu KSČM a KSS jednají jako parlamentní strany," uvedl šéf českých komunistů Miroslav Grebeníček.

Lidé v Jičíně vzpomínali na tři sta obětí holokaustu

Téměř tři sta židovských obětí holokaustu si v pátek zápisem jejich jmen na látkový svitek připomínali lidé, kteří v Jičíně navštívili synagogu. Kromě zápisu jména, včetně data narození, lidé v synagoze vzpomínali na místní oběti druhé světové války také symbolickým zapalováním svíček. Připomenout si památku Židů z Jičínska, kteří zemřeli v nacistických koncentračních táborech, přišli například i místní školáci. "Značný zájem jsme viděli i mezi místními lidmi, kteří si hrůzy druhé světové války ještě pamatují," uvedl jeden z organizátorů akce Jan Kindermann.

Po opravě synagogy, která byla postavena ve druhé polovině 18. století, v ní bude látkový svitek se jmény obětí trvale umístěn. Nyní zchátralá synagoga k modlitbám neslouží i proto, že místní židovská komunita se po válce už neobnovila. Po nástupu komunistů k moci v roce 1948 synagoga sloužila jako sklad bylin. Židovská obec ji dostala po soudních sporech zpět až v roce 2001.

Romové: Zpřísnění azylového režimu nás přiměje hledat jiné země

Nový zákon, který by měl zamezit zneužívání liberálního azylového režimu v Británii, přiměje Romy hledat nové země, kam by mohli před údajným rasismem a diskriminací utíkat. Myslí si to nejen ostravští Romové, ale i někteří romští aktivisté. Zákon začala Británie uplatňovat tuto středu. "Není to správné, když jiní mají právo. Proč my bychom ho mít neměli," řekla ČTK jedna z Romek, která má v Británii sestru. Sama o odchodu z Ostravy nikdy neuvažovala, do ciziny by však rády vyrazily její děti. "Tady není to, co tam (v Británii). Tam mají na všechno právo," doplnila.

Británie zařadila Česko na seznam bezpečných zemí. Imigrační úředníci tudíž mohou žádost o politický azyl bez většího vyšetřování zamítnout. O azyl navíc musejí Romové zažádat již při vstupu do země, tedy v přístavu či na letišti. V opačném případě ztrácejí nárok na sociální podporu.

Soud udělil skinheadům za napadení Romů nepodmíněné tresty

Nepodmíněné tresty v rozmezí od čtyř do pěti let udělil Krajský soud v Ostravě čtyřem skinheadům za ublížení na zdraví. Čtveřice předloni v létě v Ostravě-Zábřehu napadla skupinu tří Romů. Podle soudu byl jednoznačně prokázán rasový motiv skinheadů. Jednoho z mužů některý z útočníků několikrát bodl nožem do zad. Policii a později ani soudu se však nepodařilo útočníka usvědčit. "Měli jsme málo důkazů," řekla soudkyně.

Policisté našli v kolejišti nálož

Cvičnou vojenskou třaskavinu objevili v pátek pracovníci Českých drah na železniční trati mezi Českou Třebovou a Zábřehem na Šumpersku. Nástražný systém, kvůli kterému musel být na této důležité železniční tepně zastaven na hodinu provoz, zkoumají pyrotechnici. "Zjišťujeme, zda výbuška vojenské výroby byla schopna exploze. Zatím není jasné, jestli by její výbuch byl tak silný, aby poškodil železniční svršek či vlakovou soupravu," řekl ČTK v pátek šumperský policejní mluvčí Josef Ostřanský. Dodal, že policisté pátrají po lidech, kteří nástražný systém vybavený dráty vedoucími k nedalekému mostu do kolejiště uložili.

Policie již vyšetřuje několik útoků na železnici. V listopadu byl na železniční trati v Praze-Kyjích nalezen podomácku vyrobený výbušný systém, který byl uložen pod naříznutou kolejí. Případ může mít spojitost i s dalšími nedávnými útoky na železnici, například s poškozením koleje na trati Praha - Kolín na Nymbursku.

Při nehodě autobusu v Egyptě 14 zraněných, z toho osm Čechů

U egyptského rudomořského letoviska Hurgada havaroval v pátek autobus s českými a slovenskými turisty. Zranění utrpělo 14 osob, z nich osm Čechů. Jak sdělil ČTK konzul Radek Hrubeš, čtyři ze zraněných jsou ve velmi vážném stavu. Zatím však nebyl schopen říci, zda jsou mezi nimi občané ČR. Autobus, který patřil cestovní kanceláři Exim Tours, se několikrát převrátil. Podle konzula není pravděpodobné, že za volantem seděl Čech, protože kanceláře prý jako průvodce a řidiče obvykle najímají místní obyvatele. Zranění jsou hospitalizováni v Hurgadě, kam konzul odjel.

ČCCR chce odstranit první tři z řady překážek rozvoje oboru v ČR

Tři nejvážnější z desítek překážek rozvoje příjezdové turistiky do České republiky chce v lednu začít odstraňovat Česká centrála cestovního ruchu (ČCCR). Z její prosincové zprávy vyplývá, že kdyby překážky neexistovaly, zvýšil by se počet zahraničních turistů až dvojnásobně a příjmy z cestovního ruchu by stouply zhruba o 130 miliard Kč. Na veletrhu turistiky Go v Brně to uvedl ředitel centrály David Gladiš. Prvním z kroků je podle něj zjednodušení vízového řízení s Čínou, o němž se jedná s ministerstvem zahraničí. Centrála totiž tamní klientský potenciál odhaduje na desítky milionů osob a zemi považuje za nejvýznamnější zdroj incomingové turistiky z jihovýchodní Asie. "Cílem není odstranění vízové povinnosti, ale zjednodušení procedur tak, aby víza mohla vyřizovat hromadně například cestovní kancelář," zdůraznil Gladiš.

V nejbližších týdnech se chce centrála zaměřit zejména na chování pražských řidičů a revizorů městské hromadné dopravy k cizincům. Na odchytávání dezorientovaných cizinců, kteří přecházejí do metra bez jízdenky, si stěžuje řada hotelů i cestovních kanceláří. "Revizoři navíc neumí jazyky, hrubě se chovají a to vše velmi kazí první dojem o naší zemi," upozornil Gladiš. Doplnil, že čtvrtina Pražanů žije přímo či nepřímo z turistiky a slušnost a základní znalosti jazyků na exponovaných místech jsou nezbytností.

Tuzemský cestovní ruch zaměstnává 112.000 osob a v návaznosti dalších asi 490 tisíc lidí. Průměrná denní útrata turisty včetně ubytování je zhruba 57 dolarů. Loni v ČR aktivně působila asi tisícovka cestovních kanceláří.

Mezinárodní visegrádský fond nabízí výměnný stipendijní program

Mezinárodní visegrádský fond nabízí zájemcům o postgraduální studium v zahraničí stipendia. V příštím akademickém roce umožní vzájemnou výměnu 28 stipendistů ze Slovenska, České republiky, Maďarska a Polska, informoval ČTK výkonný ředitel Mezinárodního visegrádského fondu Urban Rusnák. Uzávěrka přihlášek je 31. ledna. Formulář a informace v angličtině zájemci najdou na internetové adrese www.visegradfund.org/. V rámci stipendijního programu bude mít také každá z těchto čtyř zemí možnost vyslat omezený počet studentů na univerzity, na nichž se platí školné. Podmínkou ale je to, že školné nešlo zaplatit v rámci národních plánů podpory vynikajících studentů. Cílem fondu je podporovat regionální spolupráci zemí visegrádské čtyřky a rozvoj společných kulturních, vědeckých a vzdělávacích projektů a výměn mládeže.

Brněnští filharmonici dostali z Japonska nové hudební nástroje

Více než 60 nových hudebních nástrojů získala darem z Japonska Státní filharmonie Brno. "Nástroje jsme získali díky grantu japonské vlády," řekla ČTK mluvčí filharmonie Šárka Motalová. Hodnota nových hudebních nástrojů činí deset milionů korun. Granty uměleckým souborů vypisuje vláda země vycházejícího slunce pravidelně od roku 1975. Takto rozsáhlou dodávku nových hudebních nástrojů brněnští filharmonici podle Motalové nepamatují. "Vždy se kupovaly pouze menší skupiny nástrojů, podle potřeby," poznamenala mluvčí. Nové nástroje rozšíří stav hudebních nástrojů státní filharmonie o 40 procent. V japonské zásilce byly nejvíce zastoupeny dechové hudební nástroje, nechyběly však ani bicí, klavír či harfa. Projevem díků brněnských filharmoniků byl páteční koncert, kterým chtělo vedení souboru Japoncům poděkovat za grant. Akce se zúčastnil také japonský velvyslanec Hiroto Išida, který vyslechl například skladby Luboše Fišera a Ludwiga van Beethovena. Koncert dirigoval Petr Altrichter.

Výstava připomíná výstavbu socialistického Ostravska

Padesát let staré fotografie, plány, projektovou dokumentaci staveb, agitační plakáty i dobové karikatury - to vše lze od soboty spatřit v suterénu Betlémské kaple v Praze 1 na výstavě Architektura 50. let na Ostravsku. Uspořádal ji ostravský Národní památkový ústav spolu s Galerií Rudolfinum v rámci doprovodného programu k výstavě Československý socialistický realismus 1948 - 1958. Vystaveny jsou zde exponáty, které přibližují výstavbu satelitních měst kolem Ostravy - Poruby, Havířova a Karviné. Podle spoluautorky výstavy Nadi Goryczkové jde o stavby z uměleckého i historického hlediska zcela ojedinělé. "I když je jejich kvalita pochybná, přesto mají v historii architektury své místo," řekla Goryczková.

Ostravsko se v polovině minulého století stalo na základě vládního rozhodnutí centrem architektonických experimentů politicky motivovaného stylu - socialistického realismu. Podle spoluautora výstavy Martina Strakoše bylo cílem experimentátorů vytvořit kolem průmyslového centra výkladní skříň socialismu - utopické velkoměsto Novou Ostravu. "Realizována byla ovšem jen malá část plánů," dodal Strakoš. Expozice si svou premiéru odbyla již loni na podzim v Ostravě. V Praze se zdrží do 12. února.

Česká pošta vydá příležitostné razítko k volbě prezidenta

Nadcházející volbu nového českého prezidenta připomene příležitostné razítko, které vydá Česká pošta. Sběratelé a další zájemci si mohou přijít své dopisy a pohledy orazítkovat na poštu na třetí nádvoří Pražského hradu ve středu 15. ledna. Právě v tento den se nedaleko odtud, ve Španělském sále Hradu, sejdou kvůli volbě nástupce Václava Havla poslanci a senátoři. Na razítku červené barvy bude nápis Volba prezidenta České republiky a heslo standarty hlavy státu Pravda vítězí, informovala ČTK Česká pošta.

Ze sportu:

Poloviční úspěšnost měli čeští skokani na lyžích v páteční kvalifikaci na sobotní závod Světového poháru v Liberci. V domácím prostředí na můstku K-120 pod Ještědem jich šest postoupilo, ale stejný počet v mlze neuspěl. Kvalifikaci vyhrál Nor Björn Einar Romören. Desátým nejlepším výkonem se v kvalifikaci prezentoval Jakub Janda. Snadno si postup zajistili i Jan Mazoch, Lukáš Hlava a Jiří Parma. Těsně se mezi padesátku vmáčkli Michal Doležal a Jan Matura.

Problémy s oslabeným organismem ohrozily kariéru hokejového obránce Petra Svobody z Třince. Dvaadvacetiletého juniorského mistra světa z roku 2000, který se po dvou letech vrátil z farmy Toronta Maple Leafs do extraligy, sužuje únavový syndrom. Přesnou povahu jeho zdravotních potíží odhalí teprve další série odborných vyšetření, již hráč podstoupí příští týden v Praze.

Třetí posilou fotbalistů Sparty Praha pro jarní sezónu se stal podle očekávání jablonecký stoper Jiří Homola, který se na Letné dohodl na smlouvě na tři a půl roku. ČTK podpis kontraktu s klubem potvrdili hráčův agent Pavel Zíka a ředitel Sparty Miroslav Pelta. Homola okamžitě odjel za novými spoluhráči na soustředění do Hluboké nad Vltavou.

Nejlepším světovým střelcem za rok 2002 se stal nizozemský fotbalista Ruud van Nistelrooij, který dal v Lize mistrů 13 branek za Manchester United a jednou se trefil v národním týmu. Pořadí sestavuje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) na základě gólů dosažených v pohárech a v reprezentačních zápasech. Velmi vyrovnanou bilanci má Jan Koller, který se umístil mezi světovou elitou na osmé pozici. Českému útočníkovi napočítali statistikové v minulém roce pět branek v národním týmu a šest pohárových zásahů v mužstvu Borussie Dortmund.

Od aktuálního zdravotního stavu se bude odvíjet více než dvouměsíční trénink oštěpaře Jana Železného v Jihoafrické republice, kam trojnásobný olympijský vítěz odletí v sobotu. Tradičně v Potchefstroomu, kam se za teplem stěhuje v lednu již několik let, se světový rekordman připojí ke skupině atletů Dalibora Kupky z Dukly Praha, která v Africe trénuje již od středy.

Český tenista Jiří Novák si musí na čtvrtfinálový zápas se Španělem Felixem Mantillou na turnaji v Aucklandu počkat do soboty. Kvůli dešti se v pátek stihly v novozélandské metropoli odehrát jen dva odložené zápasy druhého kola.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 7 až minus 3 stupně Celsia.