České cestovní kanceláře stahují turisty z oblasti iráckého konfliktu

Některé cestovní kanceláře začaly odvážet turisty z Egypta a dalších zemí, které bezprostředně nesouvisí s oblastí konfliktu. Josef Kubeczka zjišťoval, jaký postup zvolila Česká republika.

Naši představitelé v tomto směru zaujali jednoznačné stanovisko, což bezprostředně po zahájení náletů na Irák potvrdil ministr zahraničí Cyril Svoboda:

"My jsme vyzvali naše občany už před možná týdnem, aby do některých oblastí necestovali, popřípadě, aby se z těchto oblastí vrátili zpátky do České republiky nebo do jiných bezpečných zemí. Může totiž dojít k tomu, že by se vzdušný prostor mohl nějakým způsobem zavřít, aby se nemohlo létat, popřípadě jiné cesty mohou být komplikované, by dokonce i nemožné. Proto jsme vyzývali před několika týdny občany, aby z těchto zemí odcestovali. Počítali jsme s tím, že dojde k této operaci, tak že toto bylo preventivní opatření. Kdo uposlechl, dnes je samozřejmě v bezpečí. To neznamená, že dnes už tyto možnosti nejsou, ale kdyby došlo k nějakému masivnímu pozemnímu útoku, tak všechno bude mnohem a mnohem komplikovanější. Naše výzva tedy nadále platí velmi naléhavě v oblasti, kde se provádí vlastní operace a v sousedních zemích. Vřele doporučujeme všem našim občanům vrátit se do České republiky nebo do některých bezpečných zemí."

České cestovní kanceláře začaly rušit zájezdy do oblastí, které by válka mohla zasáhnout. Fischer stahuje své klienty z Egypta a Kypru a ruší do těchto zemí zájezdy. Podle mluvčí této cestovní kanceláře Věry Kudynové se zrušený let do Egypta a na Kypr 20. března týkal asi 200 klientů. Na další termíny 27. března a 3. dubna cestovní kancelář Fischer nabízí klientům změny destinace.

Čedok zatím žádný let nezrušil, ale podle svého mluvčího Tomáše Brejchy bude odlety a přílety z Egypta podle vzniklé politické situace řešit. Čedok svým klientům po zrušení zájezdů vrací peníze bez storno poplatků. Klienti mohou ale využít i přesunutí termínu na pozdější dobu nebo zvolit jinou destinaci.

Agentura Exim tours podle ředitele Jana Koláčného také zrušila s okamžitou platností zájezdy do této oblasti:

"Zatím bylo toto rozhodnutí přijato v období do 10. dubna a bude záviset na dalším vývoji situace, v jaké míře a kdy budou lety do této oblasti obnoveny. Klientům nabízíme možnost odjezdu z Egypta předčasně v případě, že o to budou mít zájem."

Podle analytické společnosti Mag Consulting cestovní kanceláře už před zahájením náletů na Irák registrovaly zhruba 30 až 40procentní propad v prodeji zájezdů ve srovnání se stejnou dobou minulého roku, a to nejen do oblastí v blízkosti Iráku. Lidé podle firmy odkládají nákup své letní dovolené na pozdější termín, až se politická situace ve světě vyjasní.

Válka v Iráku se však zřejmě odrazí i na domácím cestovním ruchu. Odborníci odhadují, že by k nám v této souvislosti letos mohlo přijet až o 750 tisíc turistů méně.