Přehled tisku

Válečný úder proti Iráku, který ve čtvrtek zahájili spojenci v čele s USA, zcela ovládl komentáře pátečního českého tisku. Vedle situace a rozdílných postojů na mezinárodní scéně se listy podrobně zabývají i ohlasem, který válečné tažení vyvolalo mezi českými představiteli.

Válečný úder proti Iráku, který ve čtvrtek zahájili spojenci v čele s USA, zcela ovládl komentáře pátečního českého tisku. Vedle situace a rozdílných postojů na mezinárodní scéně se listy podrobně zabývají i ohlasem, který válečné tažení vyvolalo mezi českými představiteli.

Mladá fronta Dnes v komentáři připomíná, že irácký problém doprovází nejednotný postoj hlavních světových velmocí. Propast mezi Amerikou a Británií na jedné straně a Francií, Ruskem, Německem a Čínou na druhé straně by mohla vést až k novému rozdělení světa, obává se autor glosy. Západ včetně České republiky by se tak podle něj mohl stát sudem střelného prachu.

Hospodářské noviny v podobné souvislosti napsaly, že pokud se současné pře změní v trvalý spor, hrozí, že se vytvoří mocenské bloky, které spolu budou neustále svádět ostré boje. Dohoda i o jiných věcech potom bude mnohem těžší, ne-li nemožná, dodává list.

Podle Lidových novin je možné, že pokud bude zásah USA a jeho spojenců v Iráku úspěšný, Spojené státy povýší "metodu preventivního úderu" na svou oficiální doktrínu. Deník Právo ale naopak míní, že současný postup USA vůči Iráku má své opodstatnění. Je sice efektivní nadávat Spojeným státům do světových četníků, ale z běžného života dobře víme, že bez četníka je na ulici krušno, namítá autor sloupku deníku Právo. Dodává, že OSN a Rada bezpečnosti jsou pouze četníky teoretickými, protože když je zle, nelze se jich podle něj dovolat.

Deníky se rovněž dotýkají postoje české vlády v irácké otázce. Spor o to, zda a do jaké míry vlastně kabinet vyjádřil podporu protiirácké koalici, dělí českou politickou scénu a dokonce i vládní politiky. Zatímco podle ministra zahraničí Cyrila Svobody se kabinet svým středečním vyjádřením postavil na stranu USA, premiér Vladimír Špidla odmítá, že by se Česko vládním prohlášením stalo součástí protiirácké koalice.

Deníku Právo se nelíbí, že ministr Svoboda informoval o vládním usnesení dříve než premiér Špidla na oficiální tiskové konferenci. Důvody, proč se ministr zahraničí rozhodl mást veřejnost, ví samozřejmě jen on sám. Jestliže opravdu pochopil vládní postoj tak, že se hlásí k válečné koalici, pak odborně na svou funkci nestačí, podotýká komentátor deníku Právo.

Také podle Mladé fronty Dnes je oficiální postoj České republiky k válce v Zálivu skutečnou hádankou. Určitě neválčíme, naši vojáci jsou v týlu. S ministrem Svobodou jsme nicméně na straně spojenců. S premiérem však nejsme součástí válečné koalice. A s prezidentem nejsme ani na její straně. Unisono: zmatek vyjádření je nedorozumění, píše v komentáři Mladá fronta Dnes.

Lidové noviny naznačují, že některé postoje předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly mohou mít souvislost s nadcházejícím sjezdem sociální demokracie. Kanály, jimiž do vládního tábora teče lidový pacifismus, jsou otevřené. Vedou přes ČSSD, jež se bojí útěku svých voličů ke komunistům a těžce se odstřihává od svých antiamerických kořenů, poznamenává autor komentáře Lidových novin.

Prezident Václav Klaus pochybuje o tom, zda byla pro odzbrojení Iráku zvolena správná metoda. V rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny uvedl, že usilovat o změnu jakéhokoli diktátorského režimu cestou vojenského nátlaku je v dosavadních lidských dějinách neobvyklým jevem. Václav Klaus konstatoval, že se nepřiklání k názoru, který zastávají například americký prezident George Bush či britský premiér Tony Blair, podle nichž je nutné svrhnout iráckého diktátora Saddáma Husajna i za cenu vojenské intervence. Skutečnost, že je irácký režim nehumánní a nedemokratický není podle Klause ještě dostatečným důvodem pro zahájení útoku. "Ve světě je celá řada nehumánních a nedemokratických režimů. Koneckonců i my jsme žili v jednom z nich," poznamenal Klaus pro Hospodářské noviny. Zároveň vyjádřil obavu z toho, jak se někdy přistupuje k plánům poválečné obnovy Iráku. Podle něj je totiž naivní předpokládat, že to bude snadný úkol. "O tom, že institucionální transformace země je věcí, která se měří snad ne na roky, ale dekády, o tom ví něco každý, kdo se pokoušel radikálním způsobem transformovat komunismus," uvedl v rozhovoru pro Hospodářské novinyčeský prezident.

Vojenský úder USA a jeho spojenců namířený proti Iráku odmítá 70 procent Čechů. Zbytek veřejnosti vojenskou operaci v Zálivu naopak schvaluje. Vyplývá z bleskového průzkumu agentury SC&C, který uveřejnily Lidové noviny. Téměř polovině lidí, konkrétně 47 procentům, se nelíbí postoj české vlády k vojenskému řešení irácké krize. Většině této kritické skupiny, jež odpovídá zhruba třetině všech dotázaných, připadá stanovisko kabinetu příliš militantní. Téměř 40 procent oslovených opatrnost české vlády v postojích k Iráku naopak oceňuje. Lépe než vláda u lidí podle sociologů obstál prezident Václav Klaus. Jeho postoje k irácké otázce oceňují dvě třetiny respondentů, uvádí průzkum SC&C zveřejněný v Lidových novinách. Analytici zároveň zjistili, že iráckého prezidenta Saddáma Husajna považují za nebezpečného čtyři pětiny obyvatel České republiky. Dotázaní se podle průzkumu dělí na dvě skupiny - jedni se domnívají, že je irácký vůdce nebezpečný pouze pro okolní země, druzí soudí, že představuje ohrožení pro celý svět.


Lékaři mají podezření, že nový netypický zápal plic, kterému odborníci říkají těžký akutní respirační syndrom (SARS), se již rozšířil i do České republiky. V Brně a Praze vyšetřovali celkem pět pacientů s příznaky tohoto smrtelného onemocnění, z toho u dvou z nich podezření dosud nevyloučili, píše Mladá fronta Dnes. "Máme tu mladou dívku, která se vrátila před několika dny z Hongkongu, a mladého muže, který přiletěl z Indonésie. Oba měli příznaky nemoci: teplotu, kašel a dýchací potíže," potvrdil listu přednosta brněnské infekční kliniky Pavel Chalupa. Oba pacienti byli podle něj hospitalizováni za přísných bezpečnostních opatření. Zda mají opravdu nový typ zápalu plic, bude zřejmé až z výsledků podrobnějších testů. Kvůli podezření na SARS byli ve středu vyšetřeni i tři lidé v pražské nemocnici na Bulovce. U nich se však nemoc nepotvrdila. SARS od konce loňského roku způsobila smrt deseti lidí. V Hongkongu na jihu Číny, odkud se choroba zřejmě rozšířila, ve Vietnamu, Singapuru, Kanadě, Tchaj-wanu a v dalších zemích se jí nakazily stovky osob. Choroba odolává antivirové léčbě i antibiotikům. Začíná podobně jako chřipka a rychle se mění v těžký zápal plic. Její šíření však není tak rychlé jako u chřipky. Inkubační doba se pohybuje mezi třemi a sedmi dny, píše Mladá fronta Dnes.


Policie již neznámému vyděrači, který hrozí státu bombovými útoky, předala požadovaných deset milionů korun. Shodila je ve čtvrtek z vrtulníku na 25 místech střední Moravy, píše Mladá fronta Dnes. "Peníze jsme shodili přesně tak, jak nám anonym napsal ve svém průvodním dopise. Počítá s tím, že tolik míst ohlídáme hůř," řekl listu důvěryhodný zdroj obeznámený s vyšetřováním. Vyděrač policii podle deníku pohrozil, že pokud mu peníze do čtvrtka nepředá, začne s prvními útoky. Policie uvalila na případ vyděrače přísné informační embargo. Při pátrání spolupracuje i s tajnými službami. Podle Mladé fronty Dnes nejsou anonymovy šance nijak malé, neboť policie i tajné služby jsou nyní plně zaměstnány v souvislosti s vyhrocenou situací kolem Iráku. Ministr vnitra Stanislav Gross již dříve oznámil, že policie našla v souvislosti s anonymem nástražný výbušný systém u železničního mostu v Olomouci. Silná nálož byla podle ministra funkční, připomíná Mladá fronta Dnes.