Týden v ČR

Generál Lupuljev čte vojákům dopis od české vlády, foto: ČTK

Ohlédnutí za nejdůležitějšími událostmi tohoto týdne v České republice připravil Josef Kubeczka.

Generál Lupuljev čte vojákům dopis od české vlády,  foto: ČTK
Vláda ocenila práci české protichemické jednotky v Kuvajtu. Vojákům poslala dopis, v němž prohlašuje, že je na ně hrdá. Text přečetl premiér Vladimír Špidla:

"Vojáci, příslušníci praporu radiační, chemické a biologické ochrany. Oceňujeme vaše působení v Kuvajtu v operaci Trvalá svoboda. Sloužíte vlasti a zároveň lidské solidaritě. Jsme hrdí na vaši prvotřídní práci, kterou doposud ve velmi složitých podmínkách odvádíte."

Do Kuvajtu odletěli ve čtvrtek čeští vojáci z brigády speciálních sil. Šestnáct prostějovských specialistů a čtyři vojáci slovenské armády mají posílit ochranu česko-slovenské chemické jednotky. Vedení armády se totiž podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka obává možnosti teroristického útoku na náš prapor:

Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
"Došlo k posílení podpůrné a zabezpečující části toho kontingentu ve vztahu k vlastní bezpečnosti příslušníků Armády České republiky a Armády Slovenské republiky. Naše dosavadní koncentrace směřovala zejména k odborné náplni kontingentu, to znamená k ochraně proti zbraním hromadného ničení."

Na irácké bojiště může také odjet česká 7. polní nemocnice. Souhlas jí v úterý dala Bezpečnostní rada státu. Vyslání elitního týmu zdravotníků má vyjednat ministr obrany. Nemocnice by měla působit v humanitární poválečné operaci. Armáda uvažuje, že by do oblasti vyslala nemocnici se sto padesáti členy. Vojsko ale na financování další zahraniční mise nemá peníze. Podle ministra Tvrdíka bychom proto mohli nabídnout jen personál a zařízení nemocnice:

"Skutečně bychom si uměli představit určitý spolupodíl financování na vyslání naši jednotky ještě z českého armádního rozpočtu, ale už by to samozřejmě nemohla být plná část, protože naše zdroje už jsou omezené. Když už nemáme zdroje, máme zájem nabídnou alespoň schopnosti a chceme pomáhat, jak to jenom bude možné."


foto: ČTK
Olomoucký hejtman Jan Březina varoval v neděli spoluobčany v kraji před možnými bombovými útoky. Prolomil tak policejní embargo a upozornil obyvatele regionu na reálnou hrozbu výbuchů, kterými český stát vydírá neznámý anonym. Ten ve svém prvním dopise adresovaném policii oznámil, že v pondělí 24. března hodlá odpálit na frekventovaných místech Olomouckého kraje několik výbušnin. Jan Březina proto vyzval občany, aby byli opatrní:

"Hovořím především o výskytech se zvýšenou koncentrací osob, jako jsou frekventovaná veřejná prostranství a další prostory, kde by bylo nejsnazší ohrozit zároveň velké množství lidí. Na těchto místech by měli občané omezit pohyb na nezbytné minimum. Vyzývám rovněž občany, aby si všímali všech podezřelých okolností, opuštěných zavazadel a podobně a všechny podezřelé nálezy neprodleně hlásili policii."

foto: ČTK
Vyděrač si nevyzvedl žádný z balíčků peněz v celkové hodnotě deset milionů korun, které podle jeho pokynů shodila policie na 25 místech střední Moravy. Policie poté balíčky sesbírala. Hejtman Březina kritizoval policii za to, že občany nechce o tak závažné hrozbě informovat. Policejní prezident Jiří Kolář potvrdil, že vyděrač je nebezpečný:

"Pokud vycházím z jeho psychologického profilu, tak si myslím, že je schopen naplnit tu hrozbu a jeho první krok nás už o tom přesvědčil. Já si tedy myslím, že jde o velice závažnou záležitost."

Ministr vnitra Stanislav Gross soudí, že olomoucký hejtman udělal chybu, když prolomil policejní embargo.


Logo TV Nova
Série jednání ministra financí Bohuslava Sobotky se zástupci společností CME o tom, kdo a z čeho zaplatí více než 10ti miliardovou pokutu za prohrané arbitráže, je zatím bez jasného výsledku. Mluvčí resortu financí Jaroslav Dědič pouze uvedl:

"Došlo k určitému pokroku. Obě strany se dohodly, že závěrečné jednání proběhne 31. března. Do té doby se jednotlivé kroky nebudou dále komentovat."

Zda stát skutečně neochránil investici americké firmy v servisní organizaci české soukromé televize Nova, ještě rozhodne do konce prvního pololetí odvolací soud ve Stockholmu. Do té doby ale nabíhají úroky z nezaplacení - denně dva miliony korun. Ministr financí Bohuslav Sobotka se proto snaží se CME dohodnout na maximálním snížení této sankce.

Pavel Mertlík
Exministr financí Pavel Mertlík se domnívá, že prohraná arbitráž nepřispívá k dobrému jménu České republiky:

"Dobrá vizitka to pro Českou republiku v žádném případě není. Na straně druhé je třeba zdůraznit to, že podnikání v oblasti médií je velmi specifická věc. Věcně se to nijak nedotýká jiných zahraničních investic do průmyslu a služeb. Bylo by ale velmi dobré, kdyby toto dokázala vláda odpovídajícím způsobem vůči investorské veřejnosti komunikovat."


Bernd Posselt,  foto: ČTK
Vytvářet a posilovat kontakty mezi Čechy a sudetskými Němci má od tohoto týdne nově otevřená kancelář Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze. Předseda Landsmanšaftu Bernd Posselt zdůraznil, že nepůjde o žádnou propagační centrálu a politické záležitosti se budou i nadále řešit v Mnichově. Vedoucí pražské kanceláře Peter Barton upřesnil, že se zaměří mimo jiné na oživování kulturního dědictví:

"Jedním z důvodů naši práce by mělo být také představit kulturu Němců z českého území, kteří tady žili. Ukázat to, že nic se neztratilo a naopak, že je to pro český národ přínosem, když se dozví něco více nejen z historie, ale i z kulturního dědictví, které tady čeští Němci zanechali."

Jan Zahradil
Otevření kanceláře Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze nepřijali čeští politici s nadšením. Podle prvního místopředsedy Občanské demokratické strany Jana Zahradila to není dobrý příspěvek k rozvoji česko-německých vztahů:

"Předpokládám, že ono sdružení tady vyvíjí činnost na základě statutu nějaké občanské organizace a splňuje veškeré zákonné podmínky, které určuje zákonný rámec České republiky. Pokud nikoli, tak předpokládám, že vláda, jakožto strážce zákonnosti v této zemi, samozřejmě patřičným způsobem zasáhne."