Zprávy Radia Praha

Colin Powell se ve čtvrtek sejde s Cyrilem Svobodou

Americký ministr zahraničí Colin Powell se ve čtvrtek ráno sejde v Bruselu se šéfem české diplomacie Cyrilem Svobodou. Schůzka je plánována na půl hodiny, sdělily ČTK diplomatické zdroje. Powell absolvuje v centrále Severoatlantické aliance sérii setkání - hned po ránu přijme velvyslance sedmi vstupujících kandidátských zemí, včetně Slovenska, poté bude mluvit se Svobodou. Dopoledne se má sejít také s "trojkou" EU, tedy s řeckým ministrem zahraničí Jorgosem Papandreem, vysokým představitelem Javierem Solanou a s komisařem pro vnější vztahy Chrisem Pattenem. V poledne se v sídle NATO sejdou k obědu ministři zahraničí aliance a Evropské unie, tedy celkem 23 zemí. Na oběd naváže mimořádné zasedání Severoatlantické rady na ministerské úrovni, tedy ve složení 19 členských států. Poté se Powell s ještě setká s ruským ministrem zahraničí Igorem Ivanovem. Je nabíledni, že jediným nastoleným tématem bude válka v Iráku, její vyústění, budoucí uspořádání v zemi, rekonstrukce a humanitární pomoc. Evropané budou naléhat na prvořadou roli OSN v poválečném Iráku. Rozsáhle se spekuluje také o možné úloze Severoatlantické aliance.

Cyril Svoboda musel kvůli nečekanému Powellovu příjezdu do Bruselu podstatně změnit svůj program, který byl původně zaměřen výlučně na EU. Vypadl z něj oběd s komisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem, s nímž se zřejmě neuvidí vůbec. V sídle NATO se má setkat s vysokým představitelem EU pro zahraniční politiku Javierem Solanou, odpoledne a navečer má mluvit s komisařem Neilem Kinnockem a s předsedou Evropského parlamentu Patrickem Coxem.

Čeští a slovenští vojáci v Kuvajtu v pořádku, chystají cvičení

Na společné cvičení s německou protichemickou jednotkou a s vojáky USA na okraji města Kuvajt se v těchto dnech připravují příslušníci 1. česko-slovenského protichemického praporu v Kuvajtu. Novinářům to ve středu telefonicky řekl velitel jednotky Dušan Lupuljev, podle něhož jsou všichni v pořádku a zdrávi. Cvičení bude podle něj dvoudenní a zaměří se na pomoc většímu počtu civilistů zasažených zbraněmi hromadného ničení a na dekontaminaci rozsáhlého území, mostů a silnic. Jako pozorovatelé se zúčastní i rumunští a ukrajinští protichemičtí specialisté. Podle některých informací se s postupem spojenců směrem k Bagdádu opět zvyšuje pravděpodobnost, že Irák použije ke své obraně zbraně hromadného ničení. Podle Lupuljeva ale čeští a slovenští vojáci v Kuvajtu na středu zažili od začátku války v Iráku nejklidnější noc.

Kancléř Schüssel: Vztahy s ČR vynikající, rozšířením EU se plní můj sen

Za vynikající označil česko-rakouské vztahy rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Prohlásil, že plánovaným rozšířením Evropské unie v příštím roce se splní jeho sen. Schüssel to řekl ČTK po středečním jednání s českým premiérem Vladimírem Špidlou. Schüssel neuvedl, zda se oba státníci dotkli také citlivých poválečných témat, jimiž trpí vztahy mezi oběma zeměmi. Špidla, s nímž Schüssel jednal asi hodinu, z toho půl hodiny mezi čtyřma očima, se ke schůzce nevyjádřil. Schüssel poznamenal, že hovořili o spolupráci menších zemí, jako jsou ČR či Rakousko, v rozšířené EU, ekonomické a pohraniční spolupráci.

Prezident Václav Klaus po Velikonocích zavítá do Vídně. K jižním sousedům pojede na jednodenní návštěvu 23. dubna, a dokončí tak představovací sérii návštěv v okolních státech. Po schůzce prezidenta s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem to řekl Klausův mluvčí Tomáš Klvaňa. S rakouským kancléřem podle něj prezident hovořil zejména o vztazích mezi zeměmi. "Pan prezident připomněl, že právě dobré sousedské vztahy považuje za prioritu v zahraniční politice," uvedl mluvčí. Václav Klaus s předsedou rakouské vlády hovořil také o ekonomice a hospodářské situaci v Rakousku. "Pan kancléř se zmínil o tom, jak se těší na spolupráci v Evropské unii," poznamenal Klvaňa. Během krátkého setkání se podle mluvčího politici vůbec nedostali ke kontroverzním tématům, jako jsou třeba Benešovy dekrety či jihočeská jaderná elektrárna Temelín.

Ministr Tvrdík prohlásil, že se neobává sledování ze strany BIS

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík velmi kategoricky odmítl, že by se bál sledování ze strany Bezpečnostní informační služby (BIS), jak napsala Mladá fronta Dnes. Že se nic takového neděje, ujistili ministra jak premiér Vladimír Špidla, tak šéf BIS Jiří Růžek, a Tvrdík prý nemá důvod jim nevěřit. Věc prý ale může souviset s bojem uvnitř Vojenské zpravodajské služby. "Nemám obavu, že jsem sledován BIS, ani, že na mne BIS sbírá kompromitující informace," řekl ministr. Premiéra a šéfa služby se prý na tuto možnost otázal po dotazu z médií a oba mu odpověděli záporně. "I kdyby to byla pravda, jestli k tomu mají důvod, ať mne sledují," podotkl Tvrdík. Upozornil, že vzhledem k jeho souhlasu s bezpečnostním prověřením na stupeň Přísně tajné ho může v případě podezření tajná služba sledovat.

Přes protesty opozice začalo jednání sněmovny o mediální radě

I přes ostré protesty a nesouhlas opozice zahájila Poslanecká sněmovna schůzi, která má rozhodnout o odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To je jediný bod programu schůze, který dolní komora v úvodu jednání schválila nejtěsnějším poměrem hlasů. Předtím nepodpořila návrh ODS, aby jednání o odvolání rady odročila. Právě kvůli návrhu na odvolání mediální rady zkrachovala úterní schůze sněmovny. Odpor opozičních poslanců proti tomuto bodu byl tak silný, že spolu s nedisciplinovaností vládní koalice vedl k tomu, že sněmovna neschválila program jednání. Schůzi tak v úterý ukončila po zhruba třech hodinách, ačkoli původně měla trvat zhruba 14 dnů.

Senát nakonec novelu o omezení tabákové reklamy nezpřísnil

Senát proti očekávání nezpřísnil ve středu novelu, která má z veřejných prostranství odstranit tabákovou reklamu. Senátoři v novele nezrušili ani pasáž, která má tabákovým firmám umožnit sponzorování motoristických soutěží až do roku 2007. Dokázali se dohodnout jen na jediné formulační změně, s níž by novelu vrátili Poslanecké sněmovně, v závěrečném hlasování ale tento záměr neschválili. Novela tak poputuje k prezidentu republiky ve znění, ve kterém ji přijala sněmovna. Podle ní mají do 1. července 2004 z ulic a podchodů zmizet například billboardy s reklamou na cigarety. Tabáková reklama má být k vidění v podstatě jen v obchodech s kuřivem. Bude ovšem muset obsahovat zřetelné varování před dopady kouření, nemá být zaměřena na lidi mladší 18 let a neměla by také nabádat ke kouření slovy nebo třeba zobrazením kouřících lidí. Reklama bude moci zůstat i v publikacích tištěných v zahraničí, pokud takový časopis není určen hlavně pro český trh.

Senát odmítl jednat o účasti svých členů na akci landsmanšaftu

Senátorům ODS se neprosadilo zařadit na středeční jednání horní parlamentní komory diskusi o účasti dvou svých členů Jana Rumla a Františka Mezihoráka na otevření kanceláře Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze. Občanským demokratům se nelíbilo, že Ruml jako místopředseda Senátu a Mezihorák jako šéf výboru pro lidská práva na slavnostním banketu landsmanšaftu nereprezentovali jen sami sebe, ale jako funkcionáři Senátu i celou horní komoru. "Oba dva jsou funkcionáři Senátu a jejich přítomnost na otevření kanceláře byla vysvětlována také tak, že zastupují nejen sebe, ale celý Senát. S tím členové klubu ODS nemohou souhlasit," prohlásil předseda senátorského klubu ODS Jiří Liška. Ruml návrh ODS označil za "nehorázný". "Je to již součástí kampaně ODS do Evropského parlamentu, která je nacionalistická a protiněmecká," řekl Ruml ČTK. Považuje za nesmyslné, aby se o otevření kanceláře diskutovalo v parlamentu a aby byli senátoři "vyslýcháni", proč se takové akce zúčastnili.

Senát schválil novelu, která má zabránit zneužívání dávek

Zabránit zneužívání sociálních dávek má novela zákona o státní sociální podpoře, kterou téměř jednomyslně schválil Senát. Novela počítá s tím, že státní sociální dávky, s výjimkou porodného a pohřebného, si lidé už nebudou moci vybírat zpětně až za dobu jednoho roku. Dávky se totiž budou moci vyplácet nejvýše s odstupem tří měsíců. Novela se sice konkrétně nezmiňuje o žádné skupině českých občanů, kteří nynější systém zneužívají; mohla by působit mimo jiné proti emigraci českých Romů do zahraničí. Čeští občané, kteří hlavně v Británii žádají o azyl a po zamítnutí této žádosti se vracejí domů, si totiž po návratu do vlasti dávky vybírají třeba i za rok zpětně. Naznačil to při zdůvodňování předlohy i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Sociální dávky jsou podle něj určeny k tomu, aby je člověk získal ve chvíli, kdy je skutečně potřebuje.

Lékařské přístroje včetně rentgenů mají být bezpečnější

Pacienti v Česku by měli mít brzy větší jistotu, že lékařské přístroje jsou bezpečné. Předpokládá to novela zákona o zdravotnických prostředcích, kterou přijal Senát. Zákon počítá mimo jiné s obnovou rentgenů tak, aby odpovídaly limitům stanoveným atomovým zákonem. Větší bezpečnost těchto přístrojů má být podle ministerstva zdravotnictví zaručena do roku 2005. Na Pražský hrad po hlasování horní parlamentní komory putuje i vládní návrh novely zákona o léčivech. Předloha harmonizuje české právo v této oblasti s legislativou Evropské unie. Senátoři neměli k novele žádné pozměňovací návrhy.

Senát schválil změny ve způsobu značení cen prodávaného zboží

Zboží v obchodech bude muset být označováno nejen prodejní cenou za kus, ale i cenou za kilogram, litr či metr. Tuto novou povinnost budou mít obchodníci po očekávaném vstupu České republiky do Evropské unie, tedy pravděpodobně od poloviny roku 2004. Ukládá jim to novela zákona o cenách, kterou schválil Senát. Nové povinnosti se nemají týkat všech prodejců. Povinnost značit zboží bude u výrobků, kde má jednotková cena smysl, tedy například u potravin, prášků na praní či stavebnin. V některých supermarketech už takové značení funguje. Drobných obchodníků by se však opatření nemělo týkat, aby je příliš nákladově nezatížilo. Novelu má ještě posoudit prezident republiky.

Senát schválil novelu, která posílí nezávislost auditorů

Novela zákona o finanční kontrole ve veřejné správě, kterou schválil Senát, má důkladněji chránit nezávislost interních auditorů před případnými politickými tlaky při jejich kontrolní činnosti. Schválení předlohy předcházela poměrně dlouhá diskuse. Někteří senátoři, kteří jsou zároveň starostové, se totiž obávají, že ustanovení zákona umožňují dvojí výklad. Hrozí podle nich nebezpečí, že by všechny příspěvkové organizace, jejichž zřizovatelem je kraj, měly zavést odbor vnitřního auditu. Například u mateřských školek v menších obcích by to podle kritiků novely vyvolalo neúnosné finanční náklady. Ministr financí Bohuslav Sobotka senátorům řekl, že úprava neznamená žádné nové povinnosti ani mimořádné výdaje, jen zpřesňuje některé pasáže zákona. K platnosti zákona ještě chybí podpis prezidenta republiky Václava Klause.

Expedice LEV chce změnit dosavadní diskusi o Evropské unii

Z nádvoří Senátu ve středu symbolicky vyrazila expedice LEV, pod níž se vedle zvířecího symbolu českého státu skrývá i zkratka iniciativy Lidé evropské volby. Senátoři Josef Zieleniec a Helena Rögnerová, poslankyně Hana Marvanová a náměstek ministra zahraničí Alexandr Vondra chtějí během turné po krajských městech přesvědčit občany, aby v červnovém referendu hlasovali pro vstup země do Evropské unie. Hlavně ale hodlají změnit dosavadní diskusi o EU, která podle nich není ani hrozbou, ale ani spásou, nýbrž historickou výzvou. Proevropskou expedici, kterou si politici sami organizují i platí, vnímají jako občanskou iniciativu, která doplňuje oficiální vládní kampaň před plebiscitem. Po republice budou politici cestovat tranzitem s obrázkem lva. Na některá místa je doprovodí i známé osobnosti z řad herců či zpěváků. Chystají nejen diskuse, ale i různá překvapení a "vizuální" akce, které přilákají obyvatele měst. Podrobnosti organizátoři zatím nechtějí prozradit. Češi by podle politiků neměli jen pasivně čekat, co jim Brusel přinese, ale sami se snažit, aby v evropské konkurenci uspěli.

Václav Klaus se v Polsku setká také s někdejším prezidentem Walesou

Prezident Václav Klaus se během své cesty do Polska setká také s bývalým prezidentem Lechem Walesou. K severním sousedům zavítá nový český prezident ve čtvrtek a v pátek. Nejdříve navštíví Varšavu, kde na něj čekají schůzky s oficiálními představiteli země, pak zavítá i do severopolského přístavního města Gdaňsk. Polsko je druhou zemí, kterou Klaus v prezidentské funkci navštíví. Na cestě ho bude doprovázet i jeho manželka Livia. Ve Varšavě čeká na Klause schůzka s prezidentem Aleksanderem Kwašniewským, s maršálkem Senátu Longinem Pastusiakem a také s šéfem Sejmu Markem Borowským. Klaus se rovněž projde městem a položí věnec ke hrobu Neznámého vojína. V pátek prezident navštíví přístavní město Gdaňsk. Ke zdejšímu pomníku Padlých loďařů položí květiny, projde se městem a setká se s bývalým polským prezidentem Walesou. Klause čeká také oběd s pomořanským vojvodou, vyjížďka motorovou lodí do vojenského přístavu, prohlédne si válečnou loď a položí květiny k památníku druhé světové války.

Ministr průmyslu Urban odložil kvůli válce v Iráku návštěvu Číny

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban odložil kvůli válce v Iráku oficiální návštěvu Číny, plánovanou na 15. až 23. dubna. Bezpečnostní rada státu totiž v souvislosti se situací spojenou s konfliktem v Iráku rozhodla o omezení zahraničních cest členů vlády pouze na Evropu. ČTK to sdělilo ministerstvo. "Pravděpodobný termín návštěvy přichází v úvahu na podzim 2003," uvedl Svaz průmyslu a dopravy České republiky, který byl organizátorem doprovodné podnikatelské mise do této nejlidnatější země světa.

Česká republika má s Čínou nejvyšší a v poslední době stále se prohlubující obchodní deficit. Ten letos za první dva měsíce již vyšplhal na závratných téměř 11 miliard korun z předchozích necelých 7,5 miliardy Kč. Český vývoz sice stoupl o skoro o 28 procent na 846 milionů korun, dovoz se však nezadržitelně zvýšil o 46 procent na 11,7 miliardy korun. Vývoz i dovoz táhlo strojírenství, na české straně strojní zařízení a na čínské součásti počítačů.

Ministerstvo dopravy chce změnit novelu zákona o transformaci Českých drah

Ministerstvo dopravy nyní připravuje návrh novely zákona o transformaci Českých drah (ČD), která by reflektovala připomínky Ústavního soudu, jenž některá ustanovení zákona nařídil do konce října zrušit. Připomínky se týkají zejména ocenění majetku a jeho rozdělení mezi nástupnické organizace, akciovou společnost a Správu železniční dopravní cesty. Změny v nejvyšším vedení ČD podle ministra dopravy Milana Šimonovského neskončily. Do poloviny roku by měla být dozorčí rada podniku schopná jmenovat představenstvo tak, aby jeho členové byli zároveň členy vrcholového managementu, uvedl ministr. Současný stav, kdy v představenstvu sedí lidé, kteří nemají výkonné funkce, byl podle Šimonovského přechodným východiskem z patové situace, kdy rozhodování neúplného představenstva ovládal starý management v čele s generálním ředitelem Daliborem Zeleným. Zároveň je podle něj škoda, že nový generální ředitel Petr Kousal nevzešel z výběrového řízení, což by mu dalo silnější mandát.

S&P zlepšila výhled ratingu českých firem ČEZ a SME

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zlepšila výhled úvěrového ratingu českých elektrárenských firem ČEZ a Severomoravská energetika (SME) na pozitivní ze stabilního, což znamená, že dalším krokem může být zvýšení samotné ratingové známky. Vyplývá to ze zprávy Standard & Poor's, kterou zveřejnila agentura Reuters. S&P současně potvrdila ratingové známky společností ČEZ, Severomoravská energetika a Západočeská energetika na dosavadní úrovni. Agentura zprávou reaguje na dokončení akvizice podílů v osmi regionálních distributorech energie od Fondu národního majetku společností ČEZ. Zlepšení výhledu společnosti ČEZ odráží strategické a podnikatelské výhody, které se díky akvizici očekávají. V případě Severomoravské energetiky je zlepšení výhledu důsledkem možných výhod ze spojení s firmou ČEZ, která získala ve společnosti 60procentní podíl. Výhled pro Západočeskou energetiku zůstal stabilní, protože v ní ČEZ získal pouze slabou majoritu zhruba 50,3 procenta, která je vyvážena společným podílem německé E.ON a rakouské Energie AG, jenž činí více než 45 procent, píše se ve zprávě.

Vnitro na internetu vystavilo opravenou verzi seznamů StB

Ministerstvo vnitra na svých internetových stránkách vystavilo aktualizovanou verzi seznamu spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB). Seznam byl doplněn o 12 nových jmen. Současně byla dvě jména, u kterých se zjistilo, že se do seznamů dostala omylem, vyřazena. ČTK to řekl pracovník odboru archivní a spisové služby ministerstva vnitra Libor Michalička. "Všechny podněty, které dostáváme, se prověřují, a pokud se ukáže, že stěžovatelé mají pravdu, tak seznam podle jejich informací doplníme," dodal. Podle Michaličky bude vnitro zhruba jednou za měsíc seznamy na základě podnětů veřejnosti aktualizovat. Od zveřejnění oficiálních seznamů StB letošního 20. března čelilo vnitro kritice ze strany veřejnosti i médií, že jeho materiály nejsou kompletní. Opravy se objeví také v očekávaném dotisku publikovaných seznamů, kde se nové údaje objeví jako dodatek v posledním dílu.

Zveřejněný seznam obsahuje 75.000 jmen spolupracovníků komunistické tajné služby a 3150 jmen lidí, kteří komunistické rozvědce dávali informace ze zahraničí. Podle zákona do něj mohli být zařazeni jenom ti agenti, kteří mají nyní české občanství.

Jiří Wonka musí ministerstvu vnitra zaplatit odškodné 1628 korun

Signatář Charty 77 Jiří Wonka, bratr zemřelého disidenta Pavla Wonky, musí ministerstvu vnitra zaplatit 1628 korun jako náhradu bolestného za zranění dvou policistů před osmi lety. Tehdejší zákrok policistů při Wonkově zatčení byl v souladu se zákonem. Rozhodl o tom Okresní soud v Hradci Králové s tím, že zbylý požadavek ministerstva na úhradu mezd policistů zamítl. Rozsudek není pravomocný. Wonka po vynesení rozsudku prohlásil, že se proti němu odvolá. Wonkův právní zástupce Milan Hulík rozsudek označil za obojetný, snažící se vyhovět oběma stranám. Wonka zejména trvá na tom, že zákrok policistů byl nezákonný. Zástupce ministerstva vnitra Jaroslav Slabý se k možnosti odvolání jasně nevyjádřil.

Cvičení v dukovanské elektrárně mělo standardní průběh

Středeční havarijní cvičení Proton 2003 v jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku mělo podle ředitele elektrárny Ivo Kouklíka naprosto standardní průběh. "Oceňuji hlavně činnost zaměstnanců, kteří v klidu a spořádaně splnili všechny úkoly," řekl ČTK. Nedostatky byly podle jeho názoru pouze drobné a měly spíš administrativní charakter. Nestalo se nic, co by ohrozilo bezpečnost, dodal Kouklík. Deset minut po osmé hodině zaznamenaly přístroje na plnorozsahovém simulátoru v jaderné elektrárně snížení tlaku vody. Začala blikat výstražná světla, rozezněly se sirény. Přístroje signalizovaly prasklé potrubí v primárním okruhu reaktoru. Přístroje automaticky odstavily reaktor, spustila se havarijní čerpadla. Směnový inženýr vyhodnotil situaci a svolal krizový štáb, který vydal příkaz k ukrytí personálu. Během cvičení byl jeden z krytů evakuován. Ve strojovně byl fiktivně zraněn jeden z pracovníků. Zasáhli lékaři a zraněného transportovali do nemocnice. Jako velmi inspirativní označil cvičení Ivo Novotný z jaderné elektrárny Temelín, který se jej zúčastnil jako pozorovatel. "Cvičení mělo maximální efektivitu. Za několik málo hodin se procvičila všechna ochranná opatření," uvedl Novotný. Michal Štrba ze slovenské jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích ocenil hlavně akčnost cvičení a rychlé rozhodování odpovědných pracovníků. Havarijní cvičení se pravidelně opakují na doporučení mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Němečtí studenti odstraňují následky povodní v Českých Kopistech

Němečtí studenti pomáhají v Českých Kopistech na Litoměřicku při odstraňování následků loňských záplav. Protože studují Institut pro léčebnou pedagogiku a vychovatelství v Kasselu, rozhodli se pro práci v jednom ze statků, který se postupně přeměňuje na camphill, tedy společný domov pro zdravé a mentálně postižené lidi. České Kopisty, které jsou místní částí Terezína, zaplavilo loni v srpnu Labe do výše 1,7 metru. Devatenáctiletý Johannes Schöps ČTK řekl, že projekt camphill je dobrá věc. "Všichni proto máme radost, že můžeme pomoci. Myslím, že pomáháme na správném místě," poznamenal Schöps, který je jedním ze čtyřiadvaceti studentů-brigádníků. Jejich práci ocenil správce budovaného camphillu Radomil Hradil. "Udělali tady obrovský kus práce, zejména při odstraňování povodňových škod," řekl ČTK. Studenti podle něj pomohli s demoličními pracemi, s oklepáváním omítky i s otloukáním starých kachlíků ze zdí. Řezali ale také dřevo a uklízeli stavební plochu. "Jejich brigáda začala v pondělí a skončí ve čtvrtek," uvedl Hradil. První rodina by se měla do camphillu v Českých Kopistech nastěhovat v létě. Na přelomu roku by pak měla přijmout první mentálně postižené dospělé lidi.

První camphill vznikl v polovině minulého století ve skotské vesnici Camphill. Jeho zakladatelem byl rakouský doktor Karl König, který sem utekl před Adolfem Hitlerem.

V Česku přibývá mladých lidí, kteří končí život sebevraždou

Tlak na školní úspěch a výkon, polarizace společnosti a drogy - to jsou důvody, proč se v České republice stávají problémem sebevraždy mladých lidí. Zatímco sebevražednost dospělých patří s 15,8 případu na 100.000 obyvatel k evropskému průměru a dlouhodobě klesá, sebevražd dospívajících přibývá. V přepočtu na 100.000 obyvatel stoupla za deset let sebevražednost lidí do 18 let z 2,7 na 6,8. V publikaci Sebevražedné chování mapují Jiří Koutek a Jana Kocourková z motolské dětské psychiatrické kliniky poznatky o sebevražedném chování a jeho specifikách u dětí a dospívajících. Kniha je určena lékařům, psychologům, učitelům i laické veřejnosti. Autoři chtějí přispět k léčbě a zejména prevenci sebevražd a sebevražedných pokusů. Podle odhadu odborníků je sebevražedných pokusů až dvacetkrát více než dokonaných sebevražd. Ženy mají více pokusů, kdy si nechávají cestu k záchraně otevřenou, muži častěji přistupují k sebevraždě jako definitivnímu řešení.

V České republice zemře vlastní rukou více lidí než je obětí dopravních nehod na silnicích: v roce 2000 spáchalo sebevraždu 1649 lidí, zatímco dopravní nehody jich připravily o život 1572.

V Uměleckoprůmyslovém muzeu začala výstava rakouského plakátu

V pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu začala výstava dokumentující historii plakátu v Rakousku od konce 19. století do současnosti. Představuje stovku děl z oblasti politiky, reklamy i kultury a je první podobnou přehlídkou rakouského plakátu v Česku. Většina vystavovaných děl je ze sbírky Vídeňské městské a zemské knihovny, která přehlídku spolu s muzeem pořádá. Kolekci doplňují vídeňské plakáty ze sbírky pražského muzea. Vídeňská sbírka byla založena v roce 1923, aby se plakáty jako dobové dokumenty zachovaly. Knihovna dodnes sbírá plakáty distribuované ve Vídni a dnes vlastní asi 180.000 exponátů. Ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková a kurátor z vídeňské knihovny Markus Feigl se však shodli, že plakát v takové podobě, jak jej výstava prezentuje, dnes prakticky neexistuje. "Plakátovací plochy zaplňují téměř výhradně velké billboardy a klasické plakáty se vlastně tisknou i vylepují ilegálně," řekla ředitelka. Výstava se po Praze představí v červnu v Bratislavě. Pro návštěvníky je připravena tvůrčí dílna, v níž si mohou vytvořit svůj návrh plakátu formou koláže či kresby. Jako téma jim poslouží sbírkové fondy muzea - sklo, keramika, textil, nábytek, užitá grafika a fotografie. Výstava Plakáty z Vídně potrvá do 25. května.

Dirigent Albrecht opět vystoupí s Českou filharmonií

S Českou filharmonií v příští sezoně po řadě let vystoupí německý dirigent Gerd Albrecht. V první polovině 90. let byl jejím šéfdirigentem. Odešel však z Prahy předčasně s pověstí kontroverzní postavy. "Na německém trhu jsme naráželi na zdrženlivost a na náznaky toho, že Česká filharmonie má u německé hudby vroubek," vysvětlil na středeční tiskové konferenci ředitel orchestru Václav Riedlbauch pozvání Gerda Albrechta. V německém tisku se totiž tehdy podle něj psalo, že český orchestr "vyhnal" německého dirigenta. "Gerd Albrecht byl nyní potěšen," konstatoval ředitel. Podnětem k obnovení spolupráce byl záměr dokončit nahrávání kompletu symfonií Antona Brucknera. "Nejde o to, že bychom chtěli oživovat stará rezidua," dodal Riedlbauch a vyloučil úvahy o Albrechtově návratu na post šéfdirigenta.

Ze sportu:

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka zvažuje, že kvůli válce v Iráku a možným hrozbám teroristických úkolů nevyšle tým k utkání prvního kola Fed Cupu. Češky mají hrát 26. a 27. dubna v Lowellu proti domácímu americkému týmu, který nastoupí se Serenou a Venus Williamsovými. Kaderka se obává o bezpečnost českých hráček, a proto požádal o záruky a vyjádření k situaci ministra zahraničí i předsedu branně-bezpečnostního výboru parlamentu. Zaslal i dopis s vyjádřením obav na Mezinárodní tenisovou federaci (ITF) pořádající Fed Cup.

Český křídelní útočník Aleš Hemský z Edmontonu Oilers byl v NHL jmenován nováčkem měsíce března. Devatenáctiletý rodák z Pardubic dokázal ve třetím kalendářním měsíci nasbírat šestnáct kanadských bodů ve stejném počtu zápasů.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.