Týden v ČR

Irák, foto: ČTK

Česká vláda poskytne celkem čtyřicet milionů korun na obnovu Iráku. První polovina této částky půjde na humanitární pomoc a z druhé bude financován pobyt českých expertů v této zemi. Kabinet však odložil rozhodnutí o dalších 360 milionech, které žádalo ministerstvo zahraničí na projekty pro české firmy.

Irák,  foto: ČTK
Česká vláda poskytne celkem čtyřicet milionů korun na obnovu Iráku. První polovina této částky půjde na humanitární pomoc a z druhé bude financován pobyt českých expertů v této zemi. Kabinet však odložil rozhodnutí o dalších 360 milionech, které žádalo ministerstvo zahraničí na projekty pro české firmy. Na co nejefektivnějším využití této sumy se mají během čtrnácti dnů shodnout vybraní ministři:

"Právě proto vysíláme své odborníky do této oblasti, aby byli schopni rychle poskytnout informace, kterými směry se dá jít a jakým způsobem ty věci koncipovat. Čili ministři jsou pověřeni vytvořením systému získávání informací, získávání projektů a koordinace podpory projektů v tom daném teritoriu."

IDET,  foto: ČTK
...řekl premiér Vladimír Špidla s tím, že tak vláda dá šanci našim podnikatelům a na jejich iniciativě už bude záležet, jak tento prostor využijí.

Zájem získat zakázky při poválečné obnově Iráku přilákal také některé české firmy do Brna, kde tento týden za přísných bezpečnostních opatření probíhal největší zbrojařský veletrh v Evropě - IDET. Šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek se netajil tím, že se v Brně o podobných kontraktech jednalo. Nejde přitom podle něj o prodej zbraní:

"Není to takový klasický zbrojní průmysl, jak lidé vnímají, ale spíše budování opravarenských podniků, ženijní technika, prostě věci, které nejsou typicky vojenské, ale samozřejmě s armádou mají leccos společného. Obecně platí, že tam Česká republika má velice dobrou pozici."


Bezpečnostní rada státu uložila ministrovi obrany Jaroslavu Tvrdíkovi, aby do konce června předložil koncepci vzdušné obrany země. Ministr Tvrdík ale nechce záměry resortu upřesnit, protože o typu letadla, které bude český vzdušný prostor chránit, ještě není rozhodnuto:

"Vláda mi uložila do 30. června předložit koncepci ochrany vzdušného prostoru a já ji prostě předložím. Termín je ale ještě přede mnou a já alternativy, které mám, velmi pečlivě zpracovávám. 30. června budou vládě České republiky k dispozici ke konečnému rozhodnutí."

Dříve se nejvíce mluvilo o nákupu 24 letounů Gripen. Kontrakt ale zablokoval Senát a po loňských povodních od této varianty upustila i vláda.

Využije česká armáda britské stíhačky Tornádo? Odpověď na tuto otázku měla být jasnější po středeční návštěvě britského ministra obrany Geoffa Hoona v Praze. Británie by měla vyřadit 14 starších strojů a uvažuje se o tom, že by v naší armádě mohly nahradit sovětské Migy, které doslouží do roku 2005. Jak po jednání s britským protějškem řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík, nyní česká strana zpracovává k této věci materiál, který pošle do Británie. "My budeme reagovat na české požadavky,"řekl ministr Hoon.

Prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek ale řekl, že by Tornády nebyl nijak nadšen:

"V žádném případě to nejsou žádná moderní letadla, proto mluvím o dočasném řešení. Co se týče kompatibility, vím, že na některých misích Tornáda lítala, ale vzhledem k tomu, jakým způsobem jsou datována, jejich výroba, tak to není žádný výkřik poslední techniky. To v žádném případě."


V duchu proevropské kampaně pojali své prvomájové oslavy na pražském Výstavišti sociální demokraté. Do zábavného programu zařadili i tzv. eurookénka, ve kterých řečníci objasňovali výhodnost vstupu naší země do Evropské unie. Promluvila o tom ministryně školství Petra Buzková:

"Já osobně velmi doufám, že se občané České republiky rozhodnou pro vstup, že se rozhodnou k tomu, že Česká republika patří do Evropy, do které, koneckonců, měla patřit celou dobu."

Opačné stanovisko prezentoval na mítinku na Letné místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Václav Exner:

Oslava 1. května příznivci KSČM,  foto: ČTK
"Sama Evropská unie v současné době hledá, jaký vlastně bude její budoucí osud, jaká bude její struktura, v jakých oblastech bude politika společná, v jakých zůstane národní. Za všech těchto okolností Komunistická strana Čech a Moravy doporučuje našim občanům, aby v referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii toto přistoupení nepodporovali."

Ve Světlé pod Ještědem ani letos nechyběla recesistická akce na oslavu 1. máje. Ještě před akcí nám náplň dne přiblížil hlavní pořadatel Vladimír Kašpar:

"Letošní náplň je zpopelnění a zkapalnění V. I. Lenina. Tradičně bude prvomájový průvod zahájen Internacionálou, proběhne bouřlivá prvomájová manifestace pracujícího lidu a odpoledne bude prvomájová veselice."


foto: ČTK
Nebezpečné plicní onemocnění SARS se České republice zatím vyhýbá. I u nás jsou ale zavedena bezpečnostní opatření na letišti v Praze-Ruzyni. Podle primářky infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové se ale do budoucna výskyt této nebezpečné choroby stoprocentně vyloučit nedá:

"Musíme s tím v každém případě počítat, není to vyloučeno. Nevíme samozřejmě, jak ta epidemie dál bude probíhat vzhledem k tomu, že samozřejmě migrace je pořád. I přes upozornění cestují lidé do rizikových oblastí. Vyloučit se tedy tato pravděpodobnost nedá."

Státní zdravotní ústav zkouší nové testy na SARS. Během krátké chvíle dokáže z pacientova hlenu odhalit až 11 částic nebezpečného viru. Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu očekává výrazné zlepšení práce:

"Má tu výhodu, že je velmi citlivý a že je hlavně rychlý. To znamená, že během dvou až tří hodin je první předběžný výsledek k dispozici."


Stavění májky,  foto: ČTK
Ve středu se na kopcích či kopečcích po celé České republice rozhořely ohně. Byla totiž filipojakubská noc, ohlašující příchod máje. Říká se, že se pálí čarodějnice. Starý pohanský zvyk přežil do současných dnů spíš jako příležitost pro setkání mladých lidí než jako rituál. Na mnoha místech nejen vzplanuly večer vatry, ale byly také postaveny májky - tedy stromy, jejichž vrcholky jsou vyzdobené pentlemi a věnci. Jak nám před večerem čarodějnic řekl Martin Klíma ze Sezimova Ústí, pro diváky připravili i hrůzostrašnou podívanou:

"Bude ukázka středověké inkvizice a mučení čarodějnic. Potom bude symbolicky čarodějnice upálena v podhradí mezi restaurací a Kozím hrádkem."