Přehled tisku

Česká vláda se rozhodla využít v eurokampani i elektronickou poštu, a hned je z toho poprask. "Vážené občanky, vážení občané, blíží se okamžik vážného rozhodnutí,"četly si včera statisíce lidí začátek dopisu, kteří mají svou e-mailovou schránku na portálu Seznam. Případem se zabývají Lidové noviny Na konci krátké výzvy o potřebě účasti v referendu byl podepsán český premiér Vladimír Špidla.

Česká vláda se rozhodla využít v eurokampani i elektronickou poštu, a hned je z toho poprask. "Vážené občanky, vážení občané, blíží se okamžik vážného rozhodnutí," četly si včera statisíce lidí začátek dopisu, kteří mají svou e-mailovou schránku na portálu Seznam. Případem se zabývají Lidové noviny Na konci krátké výzvy o potřebě účasti v referendu byl podepsán český premiér Vladimír Špidla. Desítky klientů Seznamu posílaly kvůli "Špidlovu" e-mailu stížnosti na Úřad vlády ČR i na Seznam. Pak se do celé záležitosti vložil Špidla. "Žádný takový dopis jsem nenapsal ani nebyl napsán na můj pokyn či s mým vědomím. Zcela vážně respektuji soukromí jedince, proto s touto formou komunikace s veřejností nesouhlasím," prohlásil Špidla. Dopis byl odeslán z adresy [email protected]. Obdrželi ho všichni uživatelé e-mailové schránky na Seznamu. "Byl rozeslán přibližně na jeden až dva miliony adres," řekl mluvčí Seznamu Tomáš Fiala. Možnost rozeslat e-mail do všech stránek mají však jen správci portálu, nešlo tedy o žádný vtip jednotlivce. "E-mail byl odeslán naším obchodním oddělením, šlo o formu placené inzerce," potvrdil Martin Havlíček ze Seznamu. Odeslání e-mailu s výzvou občanům si u Seznamu objednala reklamní společnost T.T.V, která pro úřad vlády zajišťuje eurokampaň. Podle Tomáše Pavlíka, který má kampaň na starosti, šlo o "nedopatření, které vzniklo vinou chybné komunikace mezi agenturou a portálem". Píší Lidové noviny.


Jedním z nejhorších trestů politických vězňů v příbramském lágru Vojna v 50. letech byla korekce zvaná bunkr. Tím, kdo jej vymyslel, byl velitel táboru Antonín Duba. Po desítkách let byl za mučení vězňů obžalován, ale potrestán nebyl, uvádí Hospodářské noviny. Vztahuje se na něj totiž amnestie prezidenta republiky Antonína Novotného z roku 1960. Paradoxem je, že nejprve osvobodila politické vězně a teď pomáhá jejich věznitelům. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu uvedl, že kvůli některé z osmnácti amnestií z let 1948 až 1989 nemohlo být stíháno nebo soud osvobodil 55 lidí. Konfederace politických vězňů hodlá v nejbližších týdnech dokončit a prostřednictvím poslanců předložit Ústavnímu soudu podnět, podle kterého by už bývalí komunističtí zločinci nemohli na základě amnestií trestu uniknout. Ústavní soud přitom už v několika konkrétních případech - zejména odpíračů vojenské služby z předlistopadové doby - konstatoval, že posuzování činů z minulosti musí být v duchu současných ústavních hodnot. Poznamenávají Hospodářské noviny.


Policisté i strážníci, kteří měli dbát na pořádek a bezpečnost lidí při evropském srazu příznivců značky Harley-Davidson o víkendu v Českých Budějovicích, zklamali, konstatuje to deník Právo. Báli se zasáhnout, takže si mnozí motorkáři posilnění značnou dávkou alkoholu dělali, co chtěli. Strážníkům pořádku nevadil ani veřejný sex na náměstí. Vedoucí dopravního oddělení českobudějovické policie tvrdí, že o pití motorkářů v centru města vůbec neví. Instrukce před akcí byly jasné. Žádné přestupky včetně pití alkoholu tolerovat nebudou. 45 strážníků městské policie dostalo trochu jiné instrukce než za normální situace. Hlavní byla ochrana památek v centru města a bezpečnost. Primátor se domnívá, že městští strážníci při svém počtu dokázali v obtížných podmínkách, kdy střed města zavalily stoky silných strojů a tisíce lidí, udělat maximum pro zachování bezpečnosti. Ředitel inspekce vnitra Mikuláš Tomin si o víkendových událostech v Českých Budějovicích vyžádá bližší informace, uzavírá Právo.


Augustin Přeučil pronikl uprostřed druhé světové války do britského Královského vojenského letectva (RAF), ukradl letoun Hurricane a utekl v něm do nacistického Německa. Na svých internetových stránkách to uvedla stanice BBC. A případ dále sledují Lidové noviny. Přeučil prý přišel do Británie společně s řadou dalších českých pilotů, když nacisté začali ovládat většinu kontinentální Evropy. Nadšenec zajímající se o historická letadla Richard Chapman narazil na staré fotografie z německého národního leteckého muzea v Berlíně. Snímky z roku 1941 ukazují letoun RAF Hurricane mezi německými letadly. Chapmana zajímalo, jak se tam britský letoun dostal. Požádal o pomoc britského leteckého historika Roye Nesbita. Společně zjistili, že letadlo patřilo jednotce 55 OCU, která cvičila zahraniční letce. Nalezli i oficiální zprávu o ztrátě letadla. V té se říká, že letoun a jeho pilot Augustin Přeučil se ztratili a pravděpodobně zřítili v Severním moři nedaleko od Sunderlandu. Věrohodnost zjištění potvrzují i čeští historici, kteří se už dříve případem českého špiona zabývali. Přeučil prý odstartoval s dalším letcem, mladým Polákem, aby si procvičili vzdušný boj nad mořem. Polák se vrátil na základnu se zprávou, že viděl Přeučila, jak letí střemhlav dolů a že se pravděpodobně zřítil. Ve skutečnosti však Čech letěl do Belgie. Přistál na jedné farmě a požádal o jídlo a přístřeší u farmáře a jeho rodiny. Pak je prý okamžitě prozradil gestapu a rodina byla uvězněna. V práci pro gestapo pak pokračoval i dál. Po válce byl zajat a v roce 1947 popraven. Píše deník.


Mladá fronta Dnes zjišťovala, jak jsou na tom naše děti s četbou. První zpráva je dobrá: ani počítače, ani televize zatím z dětského světa nevytlačily knihy. Každý den se do příběhů začte třetina dětí. Druhá zpráva je však varující. Téměř čtvrtina dětí už v dnešní době nečte vůbec. V České republice je stále dost dětí, které baví četba knih. Téměř každé druhé dítě se může pochlubit tím, že každý měsíc přečte alespoň jednu knížku. Sedm procent dětí dokonce uvedlo, že s knihou tráví každý den i několik hodin. Stejně početná je však také skupina dětí, kteří knihu vezmou do ruky nanejvýš dvakrát za půl roku. Recept na to, aby si děti oblíbily knihy, je jednoduchý. Sedmdesát procent dětí, se kterými si rodiče četli pravidelně v době, kdy byly malé, čte dnes denně už samostatně. Rodinné prostředí je pro výchovu dětských čtenářů přibližně dvakrát významnější než škola. Více se dočtete v Mladé frontě Dnes.


Až tisícikorunové pokuty hrozí vodákům, kteří budou v létě při sjezdu Vltavy stanovat mimo oficiální placená tábořiště, píší Lidové noviny. Policie se rozhodla výrazně zpřísnit kontrolu poté, co řada turistů dává stále častěji přednost kempování ve volné přírodě. Břehy řeky už podle zástupců jednotlivých povltavských obcí takový nápor, často spojený s hromaděním odpadků, neunesou. První pokuty už policisté vybrali uplynulou sobotu. Vesnice v okolí Vltavy žijí ze stále rostoucího zájmu o letní sjezd řeky, na druhé straně se potýkají s negativními důsledky masové turistiky. Předloni například strávilo dovolenou na Vltavě osmdesát tisíc lidí a řeka často připomínala dálnici v době dopravní špičky. Přecpané kempy pak turistům příliš velkou romantiku neposkytují a vodáci hledají raději tábořiště ve volné přírodě, poznamenávají Lidové noviny.