Zprávy Radia Praha

Češi přesvědčivě pro EU

Čeští voliči přesvědčivě schválili vstup země do Evropské unie. K historickému referendu přišlo přes 55 procent voličů, pro přičlenění k evropskému společenství se vyslovily více než tři čtvrtiny z nich. Výsledek uvítali nejen obhájci unijního členství v Česku, ale i představitelé unie.

Výsledek referenda je dobrou zprávou pro vládní koalici ČSSD, KDU-ČSL, která se po loňských parlamentních volbách semkla kolem směřování země k Evropské unii. Premiér Vladimír Špidla označil výsledek za definitivní tečku za výsledky druhé světové války, která vedla k rozdělení Evropy. "Vstoupili jsme opět do časů, v nichž jsme byli silní, kdy naše příležitosti byly velké a záleželo jenom na nás," uvedl Špidla.

Rozhodnutí voličů přivítala také ODS, která přes výhrady k unii doporučila hlasovat pro vstup. Podle ODS výsledek plebiscitu posiluje českou pozici a umožní zemi aktivně se spolupodílet na utváření budoucí evropské architektury. Představitelé KSČM, která jako jediná parlamentní strana doporučila hlasovat proti EU, prý berou výsledek realisticky. "U nás žádné rozčarování, bereme to jako realitu," řekl místopředseda komunistů Vlastimil Balín. Mezi euroskeptiky vládla po oznámení výsledků referenda skleslá nálada. Myslí si, že rozhodnutí voličů přinese Čechům ekonomické problémy.

Jasným a hlasitým "ano" členství v EU se český lid připojil ke svým sousedům ve střední Evropě a svobodně rozhodl ukončit desetiletí rozkolů a dosáhnout míru, stability a blahobytu na našem kontinentu, uvedla ve svém prohlášení Evropská komise. Tento výsledek je podle ní třeba chápat především jako úspěch, kterého dosáhla sama česká společnost. Za "velké vyjádření důvěry Čechů v Evropu zítřka" označil výsledek referenda předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

Česko je po sobotě sedmou kandidátskou zemí, která přistoupení k unii schválila. V porovnání s výsledky plebiscitů v šesti postkomunistických zemích je na posledním místě co do počtu zastánců vstupu. Největší podporu měl procentuálně vstup do EU na Slovensku, kdy kladně hlasovalo 92,5 procenta voličů. V českém referendu to bylo 77,3 procenta voličů.

Odpůrci vstupu republiky do EU chtějí anulovat výsledek referenda

Odpůrci vstupu země do Evropské unie nesouhlasí s výsledkem referenda a chtějí všelidové rozhodnutí anulovat. "Skutečnost, že jednoznačným odpůrcům vstupu nebyly poskytnuty žádné finanční prostředky, zcela dokumentuje povahu současné vládní moci, která již začíná zavádět formou manipulace prvky totalitního systému," uvedli v neděli zástupci sdružení Občané proti EU, které zastřešuje čtyři nacionalistická uskupení.

Vláda vyčlenila na kampaň před referendem 200 milionů korun. Část peněz rozdělila i mezi občanská sdružení. Euroskeptici ale už tehdy požadovali, aby peníze na kampaň pro vstup do EU a proti byly rozděleny stejným dílem. Podle vlády euroskeptici nedostali žádné peníze, protože nedokázali přijít s konkrétním projektem. Zástupci sdružení Občané proti EU přesto chtějí podat kvůli výsledku referenda stížnost a zpochybnit ho hodlají i u Ústavního soudu.

Palas: Po vstupu do EU mohou některé potraviny podražit

Český ministr zemědělství Jaroslav Palas připustil, že po vstupu do Evropské unie mohou podražit potraviny, které se dovážejí ze zemí mimo Evropskou unii, například citrusové plody a některé druhy ryb. "Potraviny, které se produkují uvnitř EU, by však neměly podražit," uvedl ministr v nedělním diskusním pořadu televize Prima, kde se střetl s předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem.

Ten je naopak přesvědčen, že ceny potravin se budou zvyšovat rychlejším tempem. "Jde spíše o to, aby spotřebitel, zejména v kategorii nízkých a středních příjmů, měl dostatečnou kompenzaci těchto opatření," řekl Kováčik.

Zlepšit by se měla po vstupu do EU také kvalita potravin. Již od 1. července začne platit veterinární zákon, který nařizuje prověrku zpracovatelských podniků. Podle Palase se řada podniků na změny připravovala a inovovala zařízení, o přechodné období nicméně požádalo 56 podniků. Ty, které podmínky nesplní, zaniknou. Podle Palase to však nebude výrazné procento.

Pád rogala si vyžádal jeden život a jedno těžké

Při pádu dvojmístného motorového rogala na libkovickém letišti na Mostecku v neděli ráno zahynul pětapadesátiletý pilot z Mostecka. Druhý člen posádky, osmadvacetiletý muž z Brna, je s těžkým zraněním v ústecké Masarykově nemocnici.

Inspektor Ústavu pro odborně-technické zjišťování příčin leteckých nehod František Šmíd po prohlídce rogala a místa nehody řekl, že rogalo spadlo zhruba z dvaceti až třicetimetrové výšky. Jeden z mužů měl kameru a zřejmě chtěl natáčet.

Trosky rogala budou podle něj ještě v neděli převezeny na nové mostecké letiště, kde je v pondělí prohlédnou další odborníci. Veškeré poznatky a závěry předají letečtí inspektoři mostecké policii, která nehodu vyšetřuje.

Rybáři vylovili z řeky Dřevnice již přes tunu mrtvých ryb

Řeku Dřevnici na Zlínsku postihla ekologická havárie. Rybáři podle mluvčí zlínské radnice Dany Daňové vylovili přes tunu uhynulých ryb. Původ znečištění toku zatím nezná. K zásahu povolali rybáři i hasiče, kteří postavili nornou stěnu v šest kilometrů vzdálených Tečovicích.

"Další pravděpodobně postavíme i v centru Zlína," uvedla vedoucí odboru životního prostředí zlínského magistrátu Vladimíra Pavlovová. V řece hynou jen některé druhy ryb: ostroretky, jelci a parmy. Rybí potěr, kapři i sumci v řece přežili.

Odborníci stále neznají přesnou příčinu úhynu tak velkého množství ryb. "Je možné, že se v jeden čas sešlo více faktorů. Rozhodně jedním z takových bude i dlouhodobé vedro, kdy ta voda postrádá velké množství kyslíku," uvedl Petr Kupský, který na zlínské radnici zodpovídá za vodní hospodářství a událost na místě monitoruje.

Rybáři škody odhadují až na sto tisíc korun. "Škody jsou to pro nás obrovské. Nehledě na to, že od pondělka se parmy mohly začít lovit," komentoval události rybář Jiří Kozubek. Podle očitých svědků voda vyplavila také uhynulé potkany. Celý zasažený úsek nepříjemně zapáchá a mezi kameny se tvoří pěna podobná saponátové. Proto zlínská radnice nařídila vypustit větší množství vody z fryštácké a slušovické přehrady.

Náměstek Vondra přijel dohodnout podmínky zapojení Čechů v Iráku

Náměstek ministra zahraničních věcí České republiky Alexandr Vondra v neděli zahájil třídenní pobyt v Iráku. Hlavním smyslem jeho cesty je dohodnout zapojení českých odborníků do práce civilní správy Iráku.

Vondra pobyt zahájil návštěvou jihoirácké Basry. Setkal se se zástupci české polní nemocnice, která působí v Iráku od 17. dubna. Zavítal i do pobočky civilní správy v Basře a bude pokračovat do Bagdádu.

Podle mluvčího české polní nemicnice Tomáše Zbořila poskytne ČR civilní správě asi 20 odborníků, schopných pomáhat v nejrůznějších resortech, od státní správy přes ropu až po vodu.

Referendum smazalo rozdíly mezi městem a venkovem, mezi muži a ženami

Nejmenší účast v českém referendu byla v obci Měkynec na Strakonicku, kde se z 24 oprávněných voličů dostavili k urnám pouze tři, což činilo 12,5 procenta. Jen tři obce se mohou pyšnit stoprocentní volební účastí: Chlistov na Klatovsku, Zadní Vydří na Jihlavsku a Čilá na Rokycansku. Nejvyšší účast - 59,39 procenta - byla v Královéhradeckém kraji, nejnižší v Moravskoslezském kraji - 49,57 procenta voličů. Pouze v tomto kraji přišla k plebiscitu méně než polovina oprávněných voličů.

Největší podporu získalo přičlenění k EU ve Zlínském kraji, kde ANO na hlasovacím lístku zaškrtlo 80,47 procenta voličů. Nejméně přívrženců bylo v porovnání s ostatními regiony v Libereckém kraji - 73,82 procenta voličů. Jedinou obcí, kde všichni vstup podpořili, byly Dolní Těšice na Přerovsku; přičlenění k EU zde schválilo všech 24 hlasujících. Nejvíc hlasů proti vstupu napočítali volební komisaři v Županovicích na Jindřichohradecku. Členství v unii zde odmítlo 15 z 20 voličů, tedy 75 procent.

Mezi různými sociálními skupinami voličů se podle průzkumu, který pro Českou televizi provedla společnost SC&C, neobjevily výrazné rozdíly. Pro členství hlasovaly shodně 78 procent mužů i žen. Vyrovnaný je i podíl příznivců integrace v různých věkových kategoriích. Největší podporu jí nečekaně vyslovili voliči nejstarší věkové kategorie, pro hlasovalo 81 procent voličů starších 60 let. Podpora ostatních voličů zaostávala jen o několik procent.

Nejsilnější podpora vstupu do EU z hlediska stranických sympatií byla mezi příznivci Unie svobody-DEU. Pro se podle SC&C z nich vyslovilo 90 procent. Naopak proti integraci byli nejčastěji voliči komunistů: pro jich hlasovalo jen 40 procent.

Nejsilnější podpory se vstupu do EU dostalo od vysokoškolsky vzdělaných voličů: ano mu řeklo 83 procent z nich. Naopak nejmenší podporu integraci vyslovovali lidé s výučním listem: pro jich hlasovalo 74 procent, o procento vyšší byla podpora voličů se základním vzděláním. Velké rozdíly nebyly ani mezi voliči z města a venkova. Pro vstup se vyslovilo 79 procent městských a 77 procent venkovských voličů.

Po referendu čeká vládu reforma financí

Sotva vláda úspěšně zvládla referendum o vstupu země do Evropské unie, které je klíčovou prioritou kabinetu sociálních demokratů, lidovců a unionistů, již má na dohled další, a možná těžší zatěžkávací zkoušku. Dalším testem pevnosti křehké koaliční vlády bude reforma veřejných financí, s jejímž úspěchem dokonce Vladimír Špidla (ČSSD) spojil svoje další setrvání v premiérské funkci.

Předseda vlády po ohlášení oficiálních výsledků plebiscitu potvrdil, že pokud reformní plány jeho kabinetu parlament v nadcházejících měsících neschválí, vyvodí z toho důsledky. Proti reformě se bouří odboráři, odmítá ji opozice, výhrady mají i někteří vládní politici. Koalice má ve sněmovně většinu jediného hlasu.

"Před námi je reforma veřejných financí, která je sice otázkou méně významnou, přesto ale otázkou hlubokou, důležitou a spojenou s budoucností České republiky. Je třeba reformu prosadit a neztrácet čas... Nebudeme-li mít úspěch, není možné dále čekat," prohlásil premiér Špidla.

Koaliční vláda vznikla po loňských volbách. Sociální a křesťanské demokraty a liberální unionisty drží pohromadě hlavně blížící se členství v EU a rozpočtová reforma. Mnozí pozorovatelé české politické scény předvídali brzký pád nynějšího kabinetu či alespoň jeho rekonstrukci krátce po referendu, jiní dávají koalici čas do podzimu.

Klaus po referendu: Teď záleží na tom, jak se v EU zabydlíme

Prezidenta republiky Václava Klause nepřekvapil výsledek referenda o vstupu země do EU. Soudí ale, že účast mohla být ještě vyšší. Prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Klvani vzkázal, že nyní je zapotřebí se dívat dopředu, přičemž velmi bude záležet na tom, jak se ČR v EU zabydlí.

"Prezident republiky výsledek tohoto typu očekával. Účast mohla být vyšší, ukázalo se však, že i tak byla vyšší, než v zemích s povinným kvorem účasti," řekl podle Klvani Klaus.

Prezident Klaus 9. června vyzval občany, aby se zúčastnili blížícího se referenda o vstupu země do EU. Všelidové hlasování označil za historicky neopakovatelnou chvíli. Přímo nedoporučil, zda by lidé měli hlasovat pro či proti. Podotkl ale, že vstup do EU je jen jeden.

Klaus v plebiscitu hlasoval hned v pátek, a to dvacet minut po otevření volebních místností. Ani po vhození hlasovacího lístku do urny ale neřekl, zda na něm zaškrtl ano, či ne. "Já bych vám řekl jedinou věc, že jsem hlasoval správně, to je ta rozhodující zpráva," řekl novinářům.

Špidla: Největší zásluhu na vstupu do EU má Rychetský, pak Zeman

Ze sociálních demokratů má největší zásluhu na vstupu České republiky do Evropské unie podle hodnocení předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly vicepremiér pro legislativu a předseda legislativní rady Pavel Rychetský. Na nedělním zasedání předsednictva ČSSD Špidla ocenil především dobře připravenou "legislativní smršť", za níž stál právě Rychetský, řekl místopředseda ČSSD Martin Starec.

Špidla ocenil i svého předchůdce, expremiéra Miloše Zemana. Rychetskému, Zemanovi a všem ostatním, kteří se podíleli na přípravě republiky ke vstupu do evropského společenství, Špidla po zasedání předsednictva poděkoval veřejně na nádvoří Lidového domu. Sešly se tam sociálnědemokratické politické špičky, které ve stranickém sídle odpoledne očekávaly výsledky plebiscitu.

Většina politické scény vítá, že občané ČR podpořili vstup do EU

Drtivá většina české politické scény a občanů a zahraniční politici přivítali, že obyvatelé České republiky schválili vstup země do Evropské unie (EU). Ke chvále se nepřipojili euroskeptici a komunisté, pro které je výsledek referenda porážkou.

Výsledek referenda přivítaly vládní strany a opoziční ODS, která je jinak známá kritikou současné podoby evropské integrace. Jako nejtěžší čekání ve své politické kariéře charakterizoval premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla chvíle, které předcházely konečnému potvrzení kladného výsledku referenda. Tentokrát se skutečně rozhodovalo o osudu země, řekl na tiskové konferenci. Dodal ale, že v souhlas občanů se začleněním do unie věřil.

Vicepremiér a předseda US-DEU Petr Mareš považuje souhlas českých občanů se vstupem do EU i za "velký moment vítězství této vlády". Také šéf KDU-ČSL, třetí koaliční strany, a ministr zahraničí Cyril Svoboda výsledek referenda přivítal. Má radost hlavně z toho, že většinové ano vstupu republiky do EU zaznělo napříč společností, tedy bez velkých rozdílů v závislosti na věku či vzdělání.

Opoziční občanští demokraté jsou přesvědčeni, že výsledek referenda je dobrý. Posiluje podle nich českou pozici a umožní zemi aktivně se spolupodílet na utváření budoucí evropské architektury. "Jsem rád, že se lidé nenechali odradit kampaní. Jsem rád, že jsme vyhráli - stejně jako já," řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Zdrženlivě komentovali výsledek referenda komunisté, kteří vstup do EU svým příznivcům nedoporučovali. Možná již v neděli oznámí, zda mají k výsledkům výhrady. KSČM chce výsledky plebiscitu překontrolovat. Zastánce vstupu do EU podezírá z toho, že by se je mohli pokusit zmanipulovat.

Nejvíce skleslí byli euroskeptici. Myslí si, že rozhodnutí pro vstup přinese Čechům ekonomické problémy. Předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová řekla, že Češi si vybrali špatnou cestu, cestu evropského socialismu.

Výsledek referenda přivítali také v zahraničí. Evropská komise vyjádřila přesvědčení, že ČR plně využije členství v EU a bude při rozvoji společenství hrát ústřední roli. Za "velké vyjádření důvěry Čechů v Evropu zítřka" označil výsledek referenda předseda Evropského parlamentu Pat Cox. Souhlas Čechů se vstupem do EU uvítali i německý kancléř Gerhard Schröder a ministr zahraničí Joschka Fischer. "Jednoznačným hlasováním se Češi chopili historické šance," uvedl v tiskovém prohlášení šéf spolkové vlády. "Mám radost, že se vyplatilo osobní nasazení české vlády a našich evropských přátel."

Krajané v Rakousku pozitivně hodnotí úspěch českého referenda

Úspěch referenda o vstupu České republiky do Evropské unie uvítali také krajané žijící v Rakousku. "Jsme velice rádi, vypadá to velice dobře, vypadá to výtečně, takže je to všechno v pořádku. Mohu se jen opakovat - je to pozitivní," neskrývala radost předsedkyně Kulturního klubu Čechů a Slováků v Rakousku Helena Baslerová v reakci na výsledky českého plebiscitu.

V každém případě se hlasování českých voličů příznivě odrazí v budoucnosti na zlepšení kontaktů s Českou republikou. "Bude více kulturní výměny a možná i více mladších lidí, kteří přijdou do Rakouska za prací či studiem a podpoří krajanský život. A trošičku nám pomohou, abychom nezapomněli češtinu a abychom nezapomněli, odkud jsme přišli," dodala.

Úspěšné referendum pomůže zlepšit vztahy mezi Rakouskem a Českem, které podle Baslerové nebyly zrovna nejideálnější. "V podstatě budeme na jedné lodi. Na zlepšení vztahů ale budeme muset pracovat trošičku delší dobu," dodala Helena Baslerová. Připomněla otázku jaderné elektrárny Temelín a tzv. Benešových dekretů, které ovlivnily vztahy mezi oběma zeměmi.

Přemysl Janýr z Fóra pro česko-rakouský dialog zdůraznil, že pozitivní výsledek lidového hlasování se očekával, a tudíž není překvapením. Úspěšné referendum a vstup Česka do EU dává možnost v rámci unie jednat o vyřešení některých problémů mezi oběma zeměmi a zlepšit vztahy mezi Vídní a Prahou. "Ty vztahy mezi Rakouskem a Českem patří pořád k té nejhorší fázi přesto, že nejsou tak vyhrocené, jako třeba před rokem," upozornil. Šance na zlepšení kontaktů existuje, vždyť Rakousko a Česko mají celou řadu společných zájmů, dodal.

Slovenští politici gratulují Čechům k výsledku referenda

Představitelé slovenské vládní koalice i opozice uvítali výsledek českého referenda o vstupu do Evropské unie. České "ano" bude mít velký význam také pro Slovensko a Visegrádskou čtyřku, shodli se.

"Prezident Schuster věří, že naše spolupráce, jakož i pokračující součinnost visegrádské skupiny, se bude významně podílet na formování nové tváře společné Evropy," tlumočil obsah telefonické gratulace prezidenta Rudolfa Schustera českému protějšku Václavu Klausovi mluvčí šéfa slovenského státu Ján Füle.

Výsledek českého referenda uvítal také místopředseda opozičního Hnutí za demokratické Slovensko Ján Kovarčík. "Jsem přesvědčen, že Slovensko i ČR do unie patří a těší mě, že se Češi v tak vysokém procentu vyjádřili pro vstup do EU," uvedl poslanec. "Obyvatelům ČR blahopřeji," dodal Kovarčík.

Výsledek referenda je podle politologů nad očekávání příznivý

Výsledek referenda o připojení k EU, v němž vstup do unie podpořilo 77 procent voličů, je podle politologů nad očekávání příznivý. Odborníci shodně oceňují zejména relativně vysokou účast, jež podle konečných součtů dosáhla 55 procent. Liší však v úvahách o tom, jaký bude mít výsledek plebiscitu vliv na další osud vládní koalice.

Zatímco někteří experti tvrdí, že značná podpora vstupu země do EU upevní vládní pozici, jiní jsou již v hodnocení důsledků plebiscitu opatrnější. Poukazují zejména na skutečnost, že vládu už nebude stmelovat úsilí dovést zemi před brány evropského společenství, a její jednotu tak budou moci snáze rozdělovat odlišné názory na řešení řady jiných otázek.

Podle politologa Tomáše Lebedy by úspěch v referendu mohl vést k tomu, že se smysl vládní koalice - tedy snaha přivést zemi do EU - začne vytrácet a koalice se nedočká řádného konce svého funkčního období. Jeho kolega Bohumil Doležal s tím ale nesouhlasí. "Každá vláda má tendenci vládnout co nejdéle," uvedl. Prý by se velmi divil, kdyby se některá z vládních stran nyní rozhodla pro odchod z kabinetu. "Nepamatuji se, že by to po roce 1989 nějaké politické uskupení udělalo," podotkl Doležal.

O tom, že výsledek referenda vládní koalici posílí, je přesvědčen také Rudolf Kučera. Vše je podle něj totiž teprve na začátku a řadu věcí souvisejících se vstupem do unie bude třeba ještě dokončit.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je postoj občanů v plebiscitu pro kabinet pouze "dobrou zprávou", která ale ještě nemusí nutně znamenat upevnění vládní pozice. Podobný názor má i její kolegyně Markéta Pitrová. Soudí dokonce, že na postavení kabinetu by neměl vliv jakýkoli výsledek plebiscitu, ať již kladný či zamítavý.

Politolog a šéfredaktor časopisu Integrace Lukáš Pachta míní, že voliči hlasováním v referendu nedávali známky koaličnímu kabinetu, ale skutečně rozhodovali o své budoucnosti. Postavení vlády proto podle něj s výsledkem plebiscitu nemůže souviset. "To, jestli vládní koalice vydrží, teď závisí spíš na reformě veřejných financí," poznamenal Pachta.

Pražské quadriennale si od otevření prohlédlo na pět tisíc lidí

Mezinárodní výstavu scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale (PQ) si na holešovickém Výstavišti od zahájení ve čtvrtek večer prohlédlo na pět tisíc lidí.

Národní dny měl v neděli Nový Zéland, Tchajwan, Turecko, Mexiko, USA, Dánsko a také Česká republika. Kurátor domácí expozice David Marek prezentoval svou koncepci, v níž položil důraz na obraznou strukturu inscenací a tvorbu tvůrčích tandemů režisér-scénograf. Fotografie přibližují inscenace Jana Antonína Pitínského na scéně Petra B. Nováka, Jana Nebeského s Egonem Tobiášem a Janou Prekovou, Vladimíra Morávka s Martinem Chocholouškem, Michala Dočekala s Davidem Markem a dalších dvojic.

Český národní den byl rovněž příležitostí ke křtu dvojjazyčné publikace Marie Zdeňkové nazvané Czech made, věnované současné české scénografii. "Jsme rádi, že knihu portrétů českých scénografů můžeme prezentovat v kontextu této velké výstavy," řekl ředitel Divadelního ústavu a PQ Ondřej Černý.

Publikace, kterou vydal Divadelní ústav, obsahuje i biografické údaje, ohlasy tvorby portrétovaných osobností v českém tisku, reprodukce scénických a kostýmních návrhů a fotografie úspěšných inscenací. V knize jsou představeni například Petr Lébl, Otakar Schindler, Josef Svoboda, Simona Rybáková, Kateřina Štefková, Egon Tobiáš a Jana Zbořilová.

Sport:

Čeští ragbisté zvítězili v utkání první divize mistrovství Evropy v Praze nad Ruskem 27:13. Český tým se v tabulce posunul na čtvrté místo a posílil své naděje na udržení v elitní skupině šampionátu. Příští zápas sehraje česká reprezentace 22. června opět v Praze s Rumunskem.

"Chtěli jsme vyhrát a na vítězství jsme soustředili veškerou přípravu, která spočívala zejména v dokonalé obraně. Ta se nám povedla a vítězství má pro české ragby obrovský význam," radoval se kouč Jiří Šťastný.

Osmnáctiletá moderní gymnastka Kateřina Kopáčová obhájila v Jablonci nad Nisou domácí titul ve víceboji. Českobudějovická závodnice vyhrála celkovým ziskem 89,350 bodu před svými oddílovými kolegyněmi, teprve patnáctiletými Dominikou Červenkovou a Evou Pavelkovou.

O pořadí na medailových pozicích rozhodla až poslední sestava a bodový rozdíl mezi vítězkou a stříbrnou gymnastkou nakonec činil pouhé tři desetiny bodu. "Udělala jsem drobné chybičky a vůbec jsem titulu nevěřila, protože závod byl velice vyrovnaný a rozhodovaly maličkosti," uvedla vítězka.

Vítězná šňůra českých volejbalistů v elitní Světové lize trvá už sedm zápasů, protože v sobotu dokázali podruhé vyhrát v Japonsku a ještě zvýšili své šance na postup do finále. Po sobotní výhře 3:1 vybojovali v Tokiu pětisetovou bitvu poměrem 17:15 v posledním dějství. Před závěrečným dvojzápsem s Řeckem v Ostravě vedou čeští reprezentanti nadále skupinu D právě před Řeckem, Francií a asijským mužstvem.

Havířovský rozhodčí Lubomír Puček počtvrté v kariéře zvítězil v anketě Křišťálová píšťalka. V devítileté historii ankety časopisu Gól, v které hlasují fotbaloví trenéři, funkcionáři a novináři, se Puček dostal na první místo pomyslného žebříčku. Mezi asistenty suverénně obhájil prvenství z loňského roku Evžen Amler.

Puček v anketě nasbíral 113 bodů a odsunul na druhé místo loňského vítěze Michala Beneše (99 bodů). Na třetím místě skončil Miroslav Liba se ziskem 85 bodů. Mezi asistenty je neohroženým vládcem Evžen Amler z Prahy. Před ostatními zvítězil s drtivým náskokem: v anketě dostal 177 bodů, zatímco druhý Jiří Vodička 75 a Ladislav Talpa na bronzovém stupínku 27.

Počasí:

Pondělí má být přechodně oblačné, s přeháňkami hlavně na severovýchodě, jinak se téměř jasné. Teploty vystoupí na 22 až 26 stupňů, na horách bude kolem 17 stupňů Celsia. Vát bude slabý severní vítr.