Ministr dopravy: stávka ČSA by byla nezodpovědná

Hrozba zaměstnanců ČSA stávkou byla nezodpovědná, říká ministr dopravy Milan Šimonovský. Stávka, která byla zažehnána v úterý by pro leteckou společnost mohla znamenat vážnou ztrátu. Stávkou hrozili týden piloti, kteří požadovali samostatnou kolektivní smlouvu a razantní zvýšení platů. Více ministr dopravy v rozhovoru s Jaromírem Markem.

"Po těch letech zmatků v letecké dopravě jsou ČSA stabilizovanou, ziskovou společností. Dosahují zisk 200 mil korun ročně. Je na jednom z předních míst v hodnocení leteckých společností v Evropě. Skýtá všem zaměstnancům dobrou budoucnost, což nyní není v leteckém průmyslu běžné. Požadavky odborů jsou neakceptovatelné."

otázka: Je možné, že by ČSA dostala na pokrytí mzdových požadavků dotace, např. od vašeho ministerstva?

"To vylučuji. ČSA je soukromá společnost. Soukromá v tom smyslu, že je vlastněná Fondem národního majetku, Konsolidační agenturou a drobným akcionáři. Rozhodně není možné, aby stát tuto společnost dotoval. S tím nepočítáme ani do budoucnosti"

České aerolinie zažehly už podruhé vážnou hrozbu stávky ze strany pilotů. Ti hrozili stávkou naposledy v srpnu 2001. I tehdy se s vedením firmy dohodli těsně před termínem zahájení protestu. Národní letecký dopravce se tak znovu vyhnul ztrátám, které by za každý den provozu ve stávkovém režimu dosáhly milionů korun