Zprávy Radia Praha

Vláda schválila rozpočtový cíl, o celé reformě rozhodne v pondělí

Vláda ve středu schválila rozpočtový cíl, k němuž má reforma veřejných financí směřovat; deficit veřejných financí se má do roku 2006 postupně snížit na čtyři procenta HDP z letošních 6,2 procenta. O celém návrhu rozpočtové reformy včetně úsporných opatření by měl kabinet rozhodnout až v pondělí po nedělní schůzce vedení koaličních stran. ČTK to v průběhu zasedání kabinetu řekla jeho mluvčí Anna Stárková. Pokud by se vládní koalice k reformě neodhodlala, Česká republika by měla v budoucnu problémy s přijetím eura.

Vláda by v souladu s reformním cílem měla sestavit státní rozpočet na rok 2004 se schodkem 118 miliard Kč při příjmech 736 miliardy a výdajích 854 miliardy. Letošní rozpočtový deficit včetně úvěru od Evropské investiční banky na krytí povodňových škod z loňského srpna a desetimiliardového odškodnění společnosti CME by se měl podle posledních odhadů vyšplhat na 128 miliard Kč.

Kabinet dále souhlasil s tím, že s návrhem státního rozpočtu předloží Poslanecké sněmovně ke schválení i závazné mantinely pro své utrácení na další dva roky dopředu. Pokud se vládní koalici nepodaří státní rozpočet na příští rok prosadit, bude to znamenat pád vlády, míní premiér Vladimír Špidla.

Prostřednictvím navrhovaných reformních opatření by měl kabinet během tří let celkem uspořit 200 miliard korun ve výdajích a dalších 70 miliard korun získat z vyšších daní. Změny v zákonem daných výdajích mají ve třech letech přinést úspory 120 miliard korun. O dalších škrtech ve výdajích ministerstev ve výši 80 miliard korun, k nimž není třeba změna zákona, musí zvlášť rozhodnout vláda. Největší úspory si zatím stát slibuje od pomalejšího růstu platů zaměstnanců veřejného sektoru, od pomalejší valorizace penzí, od škrtů v nemocenské a zpřísnění výplaty dávek státní sociální podpory. Počet státních úředníků nemá růst a počet zaměstnanců v celém veřejném sektoru má klesat.

Vyšší příjmy by měly do státní pokladny plynout z vyšších spotřebních daní z cigaret, lihu a pohonných hmot. Také řada služeb bude zdaněna 22procentní sazbou DPH místo dnešních pěti procent. Poroste i daň z nemovitostí a živnostníci budou státu více odvádět na sociálním pojistném. Naopak podnikům postupně klesne daň z příjmu z dnešních 31 procent na 24 procent v roce 2006.

První balík reformních zákonů, které by měly platit od příštího roku, projedná sněmovna na mimořádné schůzi 22. července. Druhé a třetí člení zákonů by se mělo odehrát koncem září. Do konce září také vláda musí sněmovně předložit návrh státního rozpočtu na rok 2004.

Z dílny ministerstva financí bude v balíku novela zákona o daních z příjmů či novela zákona o stavebním spoření, ministerstvo práce a sociálních věcí dodá mimo jiné novely zákonů o nemocenském a důchodovém pojištění, o pojistném na sociální zabezpečení a o státní sociální podpoře. Jak však upozornil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, jde zatím o změny, které by měly sociální systém stabilizovat, nikoliv o systémové změny. Zmíněné zákony zatím ještě neprošly vládou, ta je začne projednávat počátkem července. Naopak některými reformními novelami zákonů se již parlament zabývá; jde například o novely zákonů o spotřebních daních či dani z přidané hodnoty.

Zatímco mezinárodní instituce i domácí ekonomové vesměs považují navrženou reformu poměrně měkkou, odbory se proti ní bouří. Ozdravit zadlužené veřejné finance se chystají i ostatní kandidátské země. Nejradikálnější přístup v rámci regionu má zatím Slovensko.

KSČM horečně pracuje na vlastním návrhu finanční reformy

Komunistická strana Čech a Moravy podle místopředsedy Jiřího Dolejše horečně pracuje na vlastním návrhu finanční reformy. Hotov by měl být v červenci. Je to příležitost ukázat, zda jsou komunisté s to předkládat promyšlené alternativy, řekl Dolejš ČTK. Spolu s ekonomem Dolejšem je garantem připravovaného návrhu také místopředseda Miloslav Ransdorf, který ve straně platí za univerzálního politika. Některé pasáže sám zpracovává, dodal Dolejš. Poslanecký klub by měl první verzi návrhu projednávat v první polovině července. Stranická reprezentace se jí bude zabývat na zasedání výkonného výboru 18. července. Komunistická představa reformy bude podle Ransdorfa reagovat na definitivní podobu vládního dokumentu, na němž by se měli ministři a politické špičky vládní koalice shodnout do konce června.

Komunistické výhrady k nynější podobě vládního návrhu se shodují s připomínkami odborových svazů, které na jejich podporu chystají v příštích dnech v Praze protestní pochody. K tomuto závěru dospěli předsedové KSČM Miroslav Grebeníček a šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch (senátor za ČSSD), kteří spolu už jednou o reformě jednali. Shodli se na tom, že reforma tvrdě dopadne především na zaměstnance, důchodce, rodiny s dětmi a sociálně nejslabší skupiny obyvatel. Komunisté i odboráři požadují rovnoměrné rozložení reformních kroků, tvrdší zákon o majetkových přiznáních a zdanění neproduktivního majetku.

Vláda schválila strategii investic do ochrany přírody

Česká republika musí v následujících sedmi letech investovat do ochrany přírody 285 miliard korun. Největší zátěž ponesou podniky a obce, peníze budou muset dát například do čistíren odpadních vod. Strategii investic do ochrany životního prostředí schválila vláda, řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Po vstupu do EU bude Česká republika moci čerpat stejně jako ostatní členské státy peníze ze strukturálních fondů unie, z nichž má pro ekologické projekty dostat 83 milionů eur (asi 2,57 miliardy korun). Z Fondu soudržnosti by mělo Česko získat 418 milionů eur (skoro 13 miliard korun), a to v letech 2004 až 2006. V současné době jsou zdrojem financí předvstupní fondy Evropské unie - ISPA, Phare a Sapard, dodala Šůlová. "Finanční prostředky bychom investovali i bez vstupu do EU. Díky členství v unii ovšem budeme moci nutné investice provést rychleji a navíc na ně nebudeme sami," komentoval schválení finanční strategie ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

V nejbližších třech letech budou peníze na ekologické akce obcím a soukromníkům chybět. Například letos jim k naplnění plánu chybí 11 miliard. Proto je podle ministerstva nutné, aby jim stát přispěl ze svého rozpočtu, ze Státního fondu životního prostředí a z fondů EU. Ze státního rozpočtu je třeba počítat také zhruba se čtyřmi miliardami korun na doplnění státní monitorovací sítě.

Jedním z evropských předpisů, s nimiž se bude muset Česko vypořádat v nejbližších letech, je směrnice o znečištění dusičnany ze zemědělských zdrojů. Do výstavby nových sil a dalších zařízení budou zemědělci muset investovat do roku 2007 5,6 miliardy korun. Stát počítá s pomocí strukturálních fondů EU.

Stát zvýšil Vítkovicím záruky na úhradu ekologických škod

Státní záruky na úhradu nákladů spojených s odstraněním ekologických škod, které vznikly před privatizací společnosti Vítkovice, se zvýší o 1,5 miliardy na téměř 5,3 miliardy korun. Po zasedání vlády to ČTK řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Záruky vyplývají ze smlouvy mezi společností a Fondem národního majetku. Vláda si však vymohla právo schválit firmu, která vyjde vítězně z výběrového řízení a bude mít na starosti likvidaci ekologických škod, dodala mluvčí vlády Anna Stárková. Původní dohoda, kterou FNM s Vítkovicemi uzavřel v roce 1998, stanovila výši garance na necelé 3,8 miliardy korun. Nový audit však podle Sobotky zjistil větší ekologické škody a zvýšení záruky je proto podle něj zcela správné. Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že zvýšení záruky by vytvořilo příznivější podmínky pro dosažení vyšších výnosů při dokončení privatizace akciové společnosti Vítkovice. Podle FNM se o Vítkovice zajímá deset společností. Nového majitele by firma, která zaměstnává 6300 lidí, měla znát do konce září.

Ministr financí Sobotka navrhl spojit dozory nad finančními trhy

Ministr financí Bohuslav Sobotka chce propojit domácí regulátory finančních trhů do jedné instituce. Návrh koncepce ministerstvo již dokončilo a odeslalo do vnějšího připomínkového řízení. Do konce měsíce by jej chtělo předat k projednání vládě. Na středeční tiskové konferenci to řekl náměstek ministerstva financí Jaroslav Šulc. "Chceme efektivní finanční trh, který bude zajišťovat ochranu spotřebitelů a snižovat investorská rizika," uvedl Šulc. Na to, zda bude jednotný dozor v budoucnu zaštiťovat ministerstvo, ale neodpověděl a materiál zatím ani nechtěl médiím poskytnout.

O zbytečném překrývání kompetencí, nákladovosti a složitosti regulace se hovoří na finančním trhu již dlouho. Plán má proto podle člena prezidia Komise pro cenné papíry Milana Šimáčka podporu všech čtyř domácích regulátorů. "Čtyři regulátoři na tak malý trh je příliš. V této věci je naprostý soulad," poznamenal Šimáček.

Na trhu nyní fungují čtyři subjekty dohledu. Česká národní banka reguluje a dohlíží na banky a stavební spořitelny, Komise pro cenné papíry na investiční společnosti, investiční fondy a obchodníky s cennými papíry a částečně i penzijní fondy. Pojišťovny a penzijní fondy reguluje ministerstvo financí a na kampeličky dohlíží samostatný úřad. Šimáček věří, že finální návrh vláda odsouhlasí do konce letošního roku.

Ministerstvo financí: Zákon o podnikání na kapitálovém trhu musí být v červnu

Několikrát odkládaný návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu, který by měl dále sblížit domácí legislativu s normami Evropské unie, bude do konce června hotov. "Musí být, další zpoždění si nemůžeme dovolit," řekl ČTK po tiskové konferenci ředitel odboru finančnictví a bankovnictví ministerstva financí Jiří Špička. Do doby vstupu země do unie zbývá zhruba deset měsíců a čas pro zahrnutí unijní legislativy se zkracuje. Na zákon o podnikání přitom již měsíce čekají připravené novely zákonů o dluhopisech a o kolektivním investování. Ministerstvo chce, aby vláda návrhy projednávala společně, protože jsou vnitřně provázané. Platit by podle předpokladů měly od počátku příštího roku.

České republice poskytla pomoc na sblížení zákonů s unií i Evropská komise z programu Phare. Hlavním partnerem 21 měsíců trvajícího projektu v objemu asi 25 milionů korun bude Itálie. Vedle již existující spolupráce na tvorbě legislativy se italští experti blíže zaměří na centrálního depozitáře cenných papírů, který by měl již v příštím roce propojit funkce Střediska cenných papírů a burzovního vypořádacího centra Univyc.

Růst maloobchodních tržeb v dubnu zrychlil na 5,9 procenta

Tržby v maloobchodě v dubnu meziročně vzrostly ve stálých cenách o 5,9 procenta z březnového meziročního růstu o 1,4 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Na tomto vývoji se podílely zejména nákupy spojené s velikonočními svátky. Od počátku roku rostly tržby v průměru o 3,9 procenta. Proti březnu se tržby v maloobchodě zvýšily po sezónním očištění o 0,2 procenta. Tržby za prodej potravin meziměsíčně vzrostly o procento. Tržby za prodeje a opravy aut a prodej pohonných hmot v dubnu meziročně vzrostly o 6,4 procenta. Tržby za prodej pohonných hmot se zvýšily o 15,9 procenta, tržby za prodej aut byly vyšší o 4,3 procenta. Vyšší zájem zákazníků o pohonné hmoty souvisel podle ČSÚ nejen se velikonočním provozem na silnicích, ale ovlivnila ho i změna struktury tržeb některých podniků. Tržby v maloobchodě bez prodejů a oprav aut a prodejů pohonných hmot vzrostly v dubnu meziročně o 5,7 procenta. Prodejny potravin zaznamenaly nárůst o 9,5 procenta, prodejny s nepotravinářským zbožím měly tržby vyšší o 2,7 procenta. Vyšší růst tržeb však nebyl rovnoměrný. Vysoké přírůstky zaznamenaly hlavně podniky se 100 a více zaměstnanci. Naproti tomu ve většině skupin zboží utržily podniky s méně než 20 zaměstnanci méně peněz než loni.

Proti finanční reformě budou v Praze protestovat tisíce odborářů

Proti finanční reformě budou ve čtvrtek v Praze protestovat tisíce odborářů. Z celé republiky přijedou asi v 80 autobusech na Letnou, odkud půjdou pražskými ulicemi kolem vládního sídla na Staroměstské náměstí. Na tisíc jich přiveze zvláštní vlak z Moravy na Hlavní nádraží. Pořádající Asociace samostatných odborů (ASO) očekává, že se přidají i Pražané, řekl ČTK tajemník železničních odborů Zdeněk Jílek. Odboráři se prý ale budou chovat mírně, protože se politické reprezentace vládních stran v neděli sejdou na zámku v Kolodějích a ještě jednou budou o reformě jednat. "Nebudou vajíčka, rajské ani sláma," ujistil v narážce na prosincovou demonstraci rolníků šéf jejich odborového svazu Bohumír Dufek, který je rovněž předsedou ASO. Zemědělci při prosincové demonstraci rozbili okna budovy ministerstva zemědělství.

Původně plánovali odboráři razantní masovou akci. "Chceme převrátit Prahu vzhůru nohama," prohlašoval Dufek před dvěma týdny. Nyní ale odhaduje, že by mohlo na polední shromáždění na Staroměstské náměstí přijít kolem 5000 lidí. Z toho asi polovina zemědělců.

Ve čtvrtek budou stávkovat lékaři

Ve Fakultní nemocnici Motol budou ve čtvrtek ošetřeni všichni pacienti jako každý jiný den. Stávka lékařů, kterou na tento den vyhlásil Lékařský odborový klub-Svaz českých lékařů (LOK-SČL), provoz nijak neovlivní. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Podle ní volají do nemocnice pacienti a ptají se, zda mohou ve čtvrtek nastoupit na plánovanou operaci. "Uklidňujeme je, že všichni budou řádně ošetřeni. Lékaři, kteří jsou členy lékařských odborů, podpoří stávku pouze formou vývěsek a letáčků v ordinacích," řekla. Protestních akcí, jež ve čtvrtek pořádá Asociace samostatných odborů, se podle Jurinové zúčastní jen ti motolští lékaři, kteří mají dlouhodobě plánované volno. "K žádnému omezení provozu tedy nedojde a hospitalizovaných ani ambulantních pacientů se protesty lékařů v žádném případě nedotknou," ujistila.

Jen hodinové omezení neakutního provozu v některých ambulancích, při vyšetřeních a plánovaných operacích by mělo být důsledkem čtvrtečního protestu lékařů v plzeňské fakultní nemocnici. Hodinový protest se v žádném případě nedotkne akutních případů. Lékaři provedou i objednaná vyšetření, operace či jiné zákroky. Provoz v nemocnici by se měl omezit mezi 08:00 a 09:00, o tuto hodinu se ale prodlouží odpoledne. Na tomto scénáři se shodlo vedení nemocnice se zástupci Lékařského odborového klubu, řekla ČTK ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. I přes hodinový protest by tak měl být plánovaný objem výkonů nemocnice zachován.

Stávka lékařů se provozu brněnských nemocnic nijak nedotkne. "Požadavky odborů podporujeme, stávkovat však nebudeme," řekl ČTK odborářský aktivista z Fakultní nemocnice Brno Petr Neugebauer. Stejný názor zastávají i lékaři jiných brněnských nemocnic. O svých požadavcích budou lékaři pacienty informovat většinou prostřednictvím vyvěšených letáků. Podle Neugebauera nevyšlou odbory největší z jihomoravských nemocnic ani své zástupce na protestní akci v Praze. "Nic neorganizujeme, necháme to na individuálním rozhodnutí každého lékaře," poznamenal odborář.

LOK-SČL je od konce května ve stávkové pohotovosti na protest proti připravované reformě veřejných financí. Na čtvrtek vyhlásil stávku. Podle předsedy lékařských odborů Milana Kubka je reforma asociální a bude mít nepříznivé dopady především na zaměstnance.

Václav Havel převzal cenu Německé národní nadace

Bývalý prezident Václav Havel převzal ve středu v Berlíně významné ocenění Německé národní nadace. Národní ceny 2003 se mu dostalo za zásluhy o česko- německé vztahy, srůstání Evropy a lidská práva. Soukromá nadace vznikla v roce 1993 ve východoněmeckém Výmaru a po sjednocení Německa podporuje sbližování Němců, jejich kulturní identitu v Evropě a rozvíjení sousedských vztahů. Čestným předsedou fondu je bývalý sociálnědemokratický kancléř Helmut Schmidt, který stál v čele spolkové vlády v letech 1974- 82. Cena je dotována částkou 100.000 eur (3,2 milionu Kč).

Havlovo ocenění provázela v Berlíně mimořádná pozornost a na slavnost zavítal také prezident Johannes Rau. Původně se měla cena předávat ve Francouzském dómu na náměstí Gendarmenmarkt, ale minulý měsíc pořadatelé zjistili, že by se tam zájemci o účast na ceremoniálu nevešli. Museli pak rozeslat nové pozvánky a slavnost přemístit do sousední prostornější umělecké síně Konzerthaus. Dosavadními nositeli ceny, která se předává od roku 1997, jsou mimo jiné písničkář Wolf Biermann, bývalý polský premiér Tadeusz Mazowiecki nebo společnost pro obnovu válkou poničeného chrámu Panny Marie v Drážďanech.

Ústavně-právní výbor pro jmenování Rychetského ústavním soudcem

Vicepremiér Pavel Rychetský i další tři kandidáti přesvědčili senátory z ústavně-právního výboru, že budou platnými členy Ústavního soudu. Pokud ke stejnému rozhodnutí dospěje i horní komora jako celek, v týmu ústavních soudců se ocitnou nejdříve v druhé polovině července. Z devíti možných hlasů dostal Rychetský v tajných volbách hlasy šesti senátorů stejně jako dosavadní ústavní soudce Vojen Güttler; maximum hlasů získal jeho kolega Pavel Holländer, naopak doporučení jen od nejtěsnější většiny má advokát Aleš Pejchal. Bude mít zřejmě největší potíže se získáním důvěry také v celém senátorském sboru, neboť senátní výbor pro lidská práva minulý týden jeho jmenování nedoporučil.

Veteráni i politici si připomněli smrt atentátníků na Heydricha

Záplava věnců zahalila ve středu okénko krypty kostela Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Veteráni druhé světové války i nynější politici si tam v dešti připomněli 61. výročí smrti parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Na pietní akt u okénka, které dodnes nese stopy výstřelů nacistických kulometů, navazoval krátký obřad uvnitř pravoslavného kostela. Se svíčkami tam spolu se starými vojáky v uniformách stáli předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, ministr kultury Pavel Dostál, náměstkyně ministra obrany Jaroslava Přibylová, náčelník generálního štábu Pavel Štefka či pražský primátor Pavel Bém. "Historická paměť, jako by byla příliš krátká. Touto cestou si připomínáme hrdinství, úctu a respekt k němu," řekl primátor ČTK.

Veteráni se dopoledne ještě jednou sešli v Praze-Dejvicích u pomníku československých parašutistů z druhé světové války. I tady položili věnce. Čestný předseda Svazu domácího odboje Slavomír Klaban v projevu připomněl události předcházející atentátu na Heydricha. "Jen opravdový vlastenecký cit, vědomí nutnosti hájit národní zájmy a demokratické ideje, hnaly ty odvážné do boje," prohlásil.

Před 61. lety v kryptě kostela Cyrila a Metoděje zahynuli vojáci skupiny Anthropoid Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří atentát provedli, spolu s dalšími pěti parašutisty - Adolfem Opálkou z Out Distance, Josefem Valčíkem ze Silveru A třemi výsadkáři z nejnovější záložní skupiny vyslané Londýnem - Jaroslavem Švarcem, Josefem Bublíkem a Janem Hrubým. Jejich úkryt prozradil Karel Čurda z výsadku Out Distance. Na to, že je ukrývali, doplatili i farář a správce kostela.

CVVM: Lidé nejsou spokojeni s podmínkami, za nichž lze získat byt

Lidem se nelíbí podmínky, za nichž lze v České republice získat nové bydlení. Podle občanů je také obtížné získat dostatek prostředků k založení rodiny. Za vyhovující bývá naopak označován přístup ke vzdělání a zdravotnictví, vyplývá z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podmínky k získání bytu považuje za špatné 90 procent lidí a k založení rodiny 86 procent. Podle sociologů se jejich podíl v posledních letech prakticky nezměnil. Čtyři pětiny dotázaných, tedy 80 procent, hovoří pochvalně o přístupu ke vzdělání a 68 procent lidí je spokojeno s úrovní zdravotní péče.

Podmínky na trhu práce jsou vyhovující podle 23 procent oslovených, 74 procent je kritizuje. Podle většiny dotázaných, přesně 74 procent, jsou v Česku také nedostatečně zabezpečeni staří lidé; opačný názor má 17 procent respondentů.

Kritice se nevyhnuly ani životní podmínky zdravotně postižených lidí, které se nezamlouvají 62 procentům oslovených. Za dostačující je považují 22 procenta. Analytici podotýkají, že lidí, kteří na situaci zdravotně postižených upozorňují, v posledních letech přibývá. Oproti roku 1996 se jejich podíl zvýšil o osm procent.

Cikánský houslista Roby Lakatos přijel k druhému koncertu

Světoznámý maďarský sólista Roby Lakatos, král cikánských houslistů, přijel do Prahy k recitálu ve Španělském sále na Hradě. Po loňském českém debutu v rámci festivalu Struny podzimu se vrátil s kapelou a s doprovodným komorním orchestrem. "V tomto složení je to náš první důležitý koncert," řekl Roby Lakatos novinářům. Se svými přáteli hraje hudbu, která je syntézou klasiky, jazzu, cikánských idiomů a filmových melodií. "Hrát společně se šesti cikány je těžké, protože často hrajeme zcela volně, ale orchestr si už zvykl, naslouchá a přizpůsobuje se," uvedl Lakatos. "Máme svůj speciální zvuk, vlastní styl, jímž jsme ve světě známí a od něhož bychom se neradi odchýlili," dodal na dotaz ČTK, jaký repertoár na Pražský hrad přivezli. Aranžmá pro chystanou kompaktní desku se nebudou příliš lišit od dosavadního způsobu. Lakatosova kapela hrávala zatím se symfonickými orchestry. Nová je nyní kombinace jejího zvuku s pouhými smyčci.

Osmatřicetiletý houslista vydal první CD před pěti lety. Narodil se v legendární rodině cikánských muzikantů. V sedmé generaci je přímým potomkem "uherského Orfea" Jánose Biháriho, který působil na habsburském dvoře v první polovině 18. století. Jeho dynastie ovlivnila vývoj houslové hry na celém Balkáně. Baron Bihári byl osobností, o níž se s úctou zmiňovali i skladatelé Beethoven a Liszt.

V parku Konstantinových Lázních vznikají kamenné plastiky

Parkem lázeňského města Konstantinovy Lázně na Tachovsku se již druhý týden ozývají zvuky nástrojů bušících do kamene. Studenti střední umělecko - průmyslové školy v Plzni vytvářejí nedaleko Prusíkova pramene šest plastik na téma zdraví, příroda, člověk. Jejich díla z hořického pískovce jim rostou pod rukama. Hotová budou představena v sobotu na vernisáži a poté se stanou trvalou součástí lázeňského parku. Sochařské sympozium je jednou z akcí oslav 200 let výročí založení lázní. Studenti pracují ve dvojicích, vždy jeden z vyššího a jeden z nižšího ročníku. Autorem návrhu je zkušenější student. Společně pak dávají kamenu tvar podle předlohy. Dva pedagogové na ně dohlížejí a radí jim. Mezi účastníky sympozia je i několik dívek. I když vypadají křehce, buší do kamene se stejnou chutí jako chlapci.

Ze sportu:

František Komňacký se podle očekávání stal novým hlavním trenérem fotbalového Baníku Ostrava. Ve funkci asistentů zůstanou Pavel Vrba, který na konci sezony dočasně vedl mužstvo po odvolání Ericha Cviertny, a Pavol Michálik.

Fotbalisty Bohemians Praha povedou v příští druholigové sezoně podle předpokladů Zdeněk Hruška jako hlavní trenér s asistentem Karolem Dobiašem. Vedení klubu s novými trenéry podepsalo dvouleté smlouvy. Bývalý reprezentační gólman Hruška na postu hlavního trenéra vystřídá Dušana Uhrina mladšího, kterému po sestupu do druhé ligy klub neprodloužil smlouvu. Hruška naposledy vedl divizní Libuš.

Vedení fotbalové Sparty znovu vyjednávalo v Moskvě o případném odchodu reprezentačního obránce Zdeňka Grygery do CSKA Moskva. Potvrdil to prezident českého mistra Vlastimil Košťál, podle něhož vedoucí tým ruské ligy nabídl hráči konkrétní lukrativní kontrakt. Grygera by se tak mohl sejít v mužstvu s bývalým spoluhráčem Jiřím Jarošíkem.

Dva čeští tenisté postoupili do třetího kola kvalifikace Wimbledonu. Na trávě v londýnském Roehemptonu budou o postup do hlavní soutěže hrané v All England Clubu usilovat Tomáš Zíb a Michal Tabara. Tabara se v rozhodujícím utkání střetne se Švédem Robinem Soderlingem, který vyřadil ve 2. kole Robina Vika.

České družstvo Milan Mach, Luboš Opelka a Tomáš Jeřábek vyhrálo střelbu z velkorážné terčovnice na 3x40 metrů v závodu Evropského poháru ve švýcarském Thunu. Jejich výkonu 3512 bodů na světě ještě nikdy nikdo nedosáhl, ale protože se jednalo o Evropský pohár, jako světový rekord nemohl být uznán. Za národní jej alespoň zaregistroval český svaz.

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek čelí obvinění z pokusu o úmyslné ublížení na zdraví. Obvinění, které mu policie odeslala v minulém týdnu, si v Hašek vyzvedl. ČTK to řekla mluvčí pardubické policie Ilona Kratochvílová. "Případ je dál v šetření. O tom, zda bude nakonec obžalován, rozhodne po ukončení vyšetřování státní zástupce," řekla mluvčí. Pokud případ skončí u soudu, mohl by být olympijský vítěz z Nagana odsouzen až ke dvěma až osmi letům vězení. Osmatřicetiletý Hašek se podle názoru policie dopustil trestného činu 18. května při extraligovém utkání v inline hokeji v Pardubicích, když po vzájemném souboji napadl Martina Šílu. Způsobil mu zranění, s nimiž byl Šíla převezen do pardubické nemocnice. V té strávil dva dny, osm dnů byl v pracovní neschopnosti. Slavný hokejista mu údajně zlomil nos, způsobil otřes mozku a poranil krční páteř.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.