Bude Budějovický Budvar privatizován?

foto: ČTK

V poslední době se objevily úvahy o možné privatizaci pivovaru Budvar v Českých Budějovicích. S privatizací Budvaru nesouhlasí ministr zemědělství Jaroslav Palas, do jehož pravomoci pivovar spadá. Pokračuje Josef Kubeczka.

Ministr řekl, že celá věc je "ve fázi úvahy" a že se tipují podniky, které by stát mohl případně prodat, aby získal peníze pro státní rozpočet. Privatizace Budvaru však podle soudu ministra Palase není nutná a o celé věci musí rozhodnout vláda:

"Tyto úvahy vede ministerstvo financí, což je naprosto legitimní, protože právě ono má za povinnost naplnit státní rozpočet různými příjmy, tedy i příjmy z privatizace. Na úrovni vlády nebyla diskutována privatizace řady podniků tak, jak to proběhlo tiskem a tak, jak to zmínilo ministerstvo financí. Nicméně ta diskuse by se měla odehrát na podzim tohoto roku."

Účetní hodnota Budvaru byla vyčíslena sumou 3 miliardy korun bez ochranné známky. Za prodej národního podniku Budějovický Budvar by stát podle odhadů mohl získat až 12 miliard korun. Podle některých informací zařadilo Budvar na seznam podniků určených k brzké privatizaci ministerstvo financí. Mluvčí resortu Jaroslav Dědič to ale nepotvrdil. "Připravujeme společně s ministerstvem průmyslu a obchodu a Fondem národního majetku takový koncepční materiál, kde se zvažuje prodej různých státních účastí," uvedl mluvčí. Podle něj má jít spíše o určitou revizi, jejímž smyslem je dát kabinetu k úvaze možnosti privatizace státních účastí v různých podnicích. Seznam stále není kompletní, proto nelze potvrdit jakoukoli konkrétní položku.

foto: ČTK
Podle ministra Palase může Budějovický Budvar prosperovat dál za současných podmínek:

"Můj osobní názor je neprodávat, protože Budvar pokládám za jakési 'národní stříbro'. Navíc jsem přesvědčen, že i státní podnik může být ziskový a může být úspěšným podnikem. O tom svědčí celá řada státních podniků v západní Evropě, které vykazují poměrně vysoký zisk. Pokud ale vláda rozhodne ve sboru, že se bude privatizovat, pak se samozřejmě podřídím většinovému názoru ve vládě."

Případný prodej pivovaru Budvar by podle ministra Palase vyžadoval určité legislativní změny, které by musela schválit Poslanecká sněmovna.

A co o možné privatizaci soudí vedení Budějovického Budvaru? Jeho názor mi telefonicky tlumočila mluvčí firmy Denisa Milbachrová:

"Respektujeme, že vlastníkem pivovaru Budějovický Budvar je stát, tudíž rozhodnutí o případné privatizaci má plně v rukou vláda. Podle informací ze strany našeho zřizovatele, ministerstva zemědělství, však stále platí rozhodnutí vlády z roku 2001, kterým byl Budějovický Budvar vyňat z privatizace. Pokud by k privatizaci došlo, mělo by se tak stát za podmínek, které nejen uspokojí stát z hlediska ceny, ale které zaručí další dlouhodobý rozvoj firmy při využití potenciálu značky Budějovický Budvar."