Skandál v českém fotbale: Kramarič vs. Paska. Kdo nemluví pravdu?

Pavel Kuka ze Slavie Praha a Semjon Milosevic z bosenského celku Leotar Trebinje, foto: CTK

V tomto týdnu rozehrají dva čeští kandidáti Ligy mistrů - Sparta a Slavia - úvodní zápasy 3. předkola. Finále Intertoto Cupu se však bude muset obejít bez českých zástupců, protože brněnští a liberečtí fotbalisté v semifinále na své soupeře nestačili. V popředí zájmu však nestojí jen Liga mistrů, ale také spor, který se rozhořel mezi vlivnými hráčskými agenty. Jaký je v této věci postoj Českomoravského fotbalového svazu? Vše se dovíte v pravidelné sportovní rubrice Herberta Bryndy.

Pavel Kuka ze Slavie Praha a Semjon Milosevic z bosenského celku Leotar Trebinje,  foto: CTK
Fotbalisté Slavie v odvetném zápase 2. předkola Ligy mistrů s hercegovským Leotarem Trebinje nazaváhali a na domácím hřišti brankami Kuky a Skácela zvítězili 2:0. Kapitán Slavie a znovuprobuzený střelec Pavel Kuka po zápase, který i přes - na české poměry obrovské - vedro sledovalo na Strahově šest tisíc diváků, k výkonu svého mužstva uvedl:

"Chtěli jsme postoupit, a to se nám podařilo. Tím nechci omlouvat výkon, hráli jsme, co jsme potřebovali, protože už čtrnáct dní hrajeme systémem středa-sobota, což v tomto počasí není možné zvládnout ve stoprocentním tempu."

Slavia je po vítězství nad Leotarem v polovině cesty do vytoužené Ligy mistrů. Ve 3. předkole přejít přes španělskou Celtu Vigo, přičemž první zápas ji čeká na Pyrenejském poloostrově již v úterý.

Mistrovská Sparta zamíří také na poloostrov, ale Balkánský. Jejím soupeřem ve 3.předkole Ligy mistrů se totiž - po překvapivém vyřazení CSKA Moskva - stal makedonský Vardar Skopje. Trenér Sparty Jiří Kotrba sledoval potenciální soupeře v obou zápasech a u Vardaru oceňuje především výkony cizinců a dobrou práci defenzivy:

"Mužstvo je složeno víceméně z domácích hráčů, plus tři Brazilci a jeden Nigerijec. Musím říci, že všichni zahraniční hráči jsou výborní a zvláště Nigerijec a Brazilec v útoku. Hrají vyloženě zezadu, to znamená, že čekají na brejky, na jednu dvě příležitosti. Nejvíce si musíme dát pozor na to, abychom si nemysleli, že už jsme postoupili."

Semifinálem Poháru Intertoto, který v posledních letech získává na prestiži, neprošly dva české týmy: 1.FC Brno a Slovan Liberec. Zatímco Brno do španělského Villarealu odjíždělo s nepříliš výhodnou domácí remízou 1:1, pozice Liberce po prohře 1:2 v Gelsenkirchenu se Shalke 04 byla nepatrně lepší, stačilo vstřelit branku a žádnou nedostat. Brno ve Španělsku prohrálo vcelku jednoznačně 2:0, Liberec pak na stadionu U Nisy uhrál jen remízu 0:0, která stačila Schalke 04 na postup do finále. Na střeleckou nemohoucnost si po utkání stěžoval také záložník Liberce a slovenský reprezentant Karol Kisel:

"Největší chyba byla, že jsme nedali gól. Někdy to tam padne po standadrní situaci, že to trefí našeho hráče. To se nám nepovedlo, protože Schalke dobře bránilo, ale i tak si myslím, že jsme měli příležitosti, u nichž stačilo jen trochu štěstí."

Pavel Paska,  foto: CTK
Český fotbal však v létě nežije jen pohárovými zápasy, má i svůj letní skandál. Dvě skupiny hráčských agentů se vzájemně obviňují z mafiánských metod, nekalého přetahování hráčů a vydírání. Vše začalo, když advokát Julius Kramarič, tvořící agentský tandem s Ondřejem Chovancem, obvinil Pavla Pasku, který zastupuje největší české hvězdy Rosického, Kollera, Bergra a další, že ho při obchodní cestě do Ruska s nožem na krku vyzvali dva muži, aby "nelezl do sfér vlivu Pavla Pasky". Následně mu měl totéž telefonicky zopakovat i Paska. Julius Kramarič však nepodal trestní oznámení hned v Rusku, nýbrž až po několika dnech v Čechách, když nejdříve věc konzultoval s předsedou Českomoravského fotbalového svazu Janem Obstem. Se svou přišel i Pavel Paska, který Kramariče zažaloval pro pomluvu a podle svých slov podniká i další kroky:

"Odmítám jeho tvrzení, důkazem toho je, že podávám trestní oznámení, podáváme podněty na řízení v arbitrážní komisi. Když arbitrážní komise rozhodne v náš prospěch, podáváme disciplinární řízení na zodpovědnost pana Ondřeje Chovance. Ještě jsme ve fázi analýzy faktů a zřejmě podnikneme další kroky."

Podle místopředsedy Českomoravského fotbalového svazu Jaroslava Vacka není celá záležitost ničím příjemným, je ale více věcí podnikatelské etiky než kompetencí Svazu:

"Agenti ČMFS jsou zřizováni na základě pravidel FIFA k tomu, aby pracovali ve vztahu k fotbalovým subjektům - tedy k hráčům a klubům - podle určitých pravidel. Podle našeho názoru jsou tato pravidla dodržována někdy více, někdy méně. Druhá věc je, jak se mezi sebou chovají agenti hráčů jako soukromí podnikatelé. To je samozřejmě mimo oblast působení ČMFS, ale samozřejmě sledujeme, jestli nepoškozují fotbal. Pokud k této záležitosti došlo, pak se nám zdá, že spadá právě do této oblasti, do oblasti vztahů mezi podnikatelskými subjekty. Tam těžko můžete jako Svaz zasahovat."

Fotbaloví agenti mají bohaté styky v zahraničí a zřejmě ani tam o svých problémech nebudou mlčet. Jaroslav Vacek se ale neobává, že vzájemné žaloby Pasky a Kramariče mohly poškodit obraz české kopané v zahraničí:

"V žádném případě, protože zejména v zahraničí jsou ti agenti chápani jako soukromí podnikatelé fotbalem, kteří se samotnou fotbalovou činností nemají nic společného. Stejně jako krach Kirch Media nepoškodil pověst německého fotbalu, protože to byl jeden z jen jeden z jejich obchodních partnerů."

K incidentu došlo v Rusku, tedy v zemi, kam v poslední době čeští kráči poměrně často přestupují, přesto se místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jaroslav Vacek neobává, že by Češi do Ruska přestali odcházet:

"Podle mě toto nebezpečí nehrozí. Máme radost, že se naši hráči uplatňují v tak perspektivním prostoru. Je to bouře ve sklenici vody, protože tam zatím ani pan Paska ani pan Kramarič žádného hráče neprodali. Ani jeden z nich. Takže nevím, o co se kdo hádá, nevím, co by jeden před druhým měl hájit. Žádný z hráčů, který tam dosud šel, nešel přes ně."