Téměř miliardové ztráty v projektu Internet do škol

Nejvyšší kontrolní úřad podává kvůli projektu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Internet do škol trestní oznámení. Policie by měla prošetřit, kdo je zodpovědný za to, že se nehospodárně využilo nejméně 884 milionů korun. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

Nejvyšší kontrolní úřad prováděl v letech 2001, 2002 a části letošního roku kontrolu nakládání s prostředky státního rozpočtu určenými na realizaci Státní informační politiky ve vzdělávání. Akci na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy vedla členka NKÚ Eliška Kadaňová, která mi k odhaleným pochybením řekla:

"Ta částka 884 milionů korun obsahuje jednak neoprávněné použití prostředků ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v tom směru, že byly použity na jiný účel než na státní informační politiku ve vzdělávání. Tato částka obsahuje jiné položky, které v žádném případě vyplaceny neměly být. Byly to například částky vyplacené generálnímu auditorovi za služby, které auditor neprovedl, protože je ani provést nemohl. Například instalace sítí nebyla provedena a on už potvrdil, že kontrolu této instalace provedl. Obdobný případ byl pokud jde o úhradu téměř 150 milionů korun generálnímu dodavateli za určité šetření, které prováděl. Tato služba provedena vůbec být neměla, protože v rámci zadávací dokumentace výslovně bylo řečeno, že ta poptávka nezahrnuje tuto službu. Přesto za tuto činnost generální dodavatel obdržel téměř 150 milionů korun, a tak dále."

Další miliony byly neoprávněně vynaloženy na prezentaci projektu v médiích a na veletrhu Invex. Jak řekla Eliška Kadaňová, hrozí ještě další škody:

"Smlouvy jsou uzavřeny, například s generálním dodavatelem, na dobu neurčitou. Proto samozřejmě tady, protože došlo i k předražení těch služeb, hrozí vznik další škody. Dali jsme dost materiálů pro ministerstvo, aby mohlo těmto škodám zabránit, aby mohlo začít jednat s těmito dodavateli."

Nejvyšší kontrolní úřad už podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli porušení povinností při správě cizího majetku. Stejné trestní oznámení podal také týdeník Respekt. Reportérka týdeníku vyzvala Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, aby stíhalo bývalého ministra školství Eduarda Zemana, který podepisoval většinu důležitých smluv projektu Internet do škol.

Na ministerstvu školství zatím čekají na vyhotovení právní analýzy ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu. V nejbližších dnech by měli rozhodnout, co bude s projektem dál a zda se kvůli němu také neobrátí na policii.

Projekt Internet do škol přišel stát na sedm miliard korun. Kritizovali ho od počátku učitelé i opoziční politici. Ministryně Petra Buzková, která v čele úřadu vystřídala svého stranického kolegu Eduarda Zemana, vypověděla několik smluv a přistoupila i k personálním změnám.