Zprávy Radia Praha

Jan Stiess podal v kauze falešné listiny dovolání k Nejvyššímu soudu

Kauzou někdejšího předsedy Fondu národního majetku (FNM) Jana Stiesse se bude zabývat Nejvyšší soud. Prověří správnost květnového rozsudku, jímž soud Stiessovi vyměřil pokutu 150.000 korun za to, že při nástupu do funkce v roce 1998 předložil neověřenou kopii padělaného negativního lustračního osvědčení. "Asi před dvěma týdny jsme podali dovolání," řekl ČTK Stiessův advokát Josef Monsport. Je přesvědčen o tom, že u brněnského soudu s dovoláním uspěje. "Neověřená fotokopie lustračního osvědčení totiž není veřejnou listinou," prohlásil. Podle něj to vyplývá z komentovaného znění trestního zákona. FNM navíc není subjektem, který podléhá lustračnímu zákonu, takže neexistuje povinnost předkládat mu tuto veřejnou listinu, uvedl další argument.

Odvolací pražský městský soud Stiessovi v květnu zmírnil o 50.000 korun peněžitý trest ve výši 200.000 korun, který mu předtím vyměřil Obvodní soud pro Prahu 5. Podle rozsudku Stiess vědomě použil falešnou listinu jako pravou. Pokud by pokutu nezaplatil, musel by strávit tři měsíce ve vězení. Obžaloba původně kladla Stiessovi za vinu i to, že osvědčení sám nebo za pomoci jiných padělal a v roce 1997 je předložil při nástupu na Vysokou školu ekonomickou. V této souvislosti soud již dříve pravomocně stíhání zastavil kvůli promlčení a s odvoláním na prezidentskou amnestii z roku 1998. Předloni Stiesse obvodní soud zprostil i obžaloby z toho, že vědomě užil falešnou listinu jako pravou. Zdůvodnil to tím, že neověřená kopie není veřejnou listinou.

Komora architektů zakázala členům účast v soutěži pro Expo

Česká komora architektů zakázala svým členům účast ve veřejné soutěži na realizaci české expozice na světovou výstavu Expo 2005 v japonském Aiči. Nelíbí se jí totiž, že se výběrového řízení mohou zúčastnit pouze firmy, jejichž obrat činil v období tří let po sobě 10 milionů korun. "Ta soutěž je neregulérní. Diskriminuje nezávislé, kreativní tvůrce a nahrává relativně velkým firmám," řekl předseda České komory architektů Jan Štípek. Komora proto zakázala účast ve výběrovém řízení více než třem tisícům svých členů. Pokud zákaz někdo poruší, může zaplatit pokutu až 50.000 korun nebo může ztratit licenci. "Firma, která nemá tři roky po sobě 10 milionů obrat, se nemůže ucházet o zakázku o několik desítek milionů korun," řekl generální komisař pro Expo 2005 Vladimír Darjanin. Členové krok komory architektů nechtějí komentovat. "Trestat architekty za účast ve výběrovém řízení nepovažuji za správné," soudí právnička Dagmar Raupachová. Spor mezi generálním komisařem a komorou architektů bude řešit Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže. Pokud dojde k závěru, že je třeba vypsat novou soutěž, příprava na světovou výstavu se může citelně zpozdit.

Na přenosná hrazení proti vodě bude Praha potřebovat nový sklad

Urychlená výstavba protipovodňových opatření s sebou nese i to, že Praha bude asi potřebovat nový sklad na tisíce přenosných hliníkových hrazení. Tato zařízení má nyní město uskladněno v Sojovicích u Staré Boleslavi. "Uvažuje se o tom, že postavíme moderní skladové hospodářství na okraji Prahy," řekl ČTK ředitel magistrátního odboru krizového řízení Petr Beran. Zatím jsou v Sojovicích hrazení, která se při loňské katastrofě osvědčila na Starém Městě a Josefově. Nyní k nim přibyly zábrany z protipovodňových opatření části Malé Strany. Další mobilní hrazení bude do dvou let chránit i další úseky města. Pro vybudování skladu už má proto magistrát vytypována vhodná místa. "Ale je to věc jednání s majiteli pozemků," upozornil Beran. Prozradil jen, že jde o jih Prahy.

Ekologové podmíněně přerušili blokádu stromů na Šumavě

Ekologové, kteří od pátečního rána brání kácení stromů v lokalitě Prameny Vltavy v šumavském parku, v sobotu večer blokádu podmíněně přerušili. "Situaci však bude monitorovat hlídka. Ostatní účastníci blokády se budou pohybovat v parku jako běžní turisté," řekl ČTK mluvčí blokády Mojmír Vlašín. "Pokud by však správa parku začala kůrovcové stromy kácet, jsme schopni během několika hodin blokádu obnovit," dodal. Hnutí Duha tak zřejmě reaguje na dnešní sdělení ředitele správy šumavského parku Ivana Žlábka. Ten uvedl, že podle dohody s náměstkem ministra životního prostředí Mikem není situace k zásahu u Pramenů Vltavy zcela jasná a tak se 14 dní bude monitorovat. Poté by ministerstvo spolu se správou parku mělo rozhodnout o dalším postupu. "Nicméně kompetence rozhodnout o zásahu je na správě parku, takže pokud by se situace i během těch 14 dnů nějak dramaticky zhoršila, tak ten zásah určitě provedeme," řekl Žlábek ČTK.

Ve sporné lokalitě byla zatím poražena asi stovka stromů. Podle Žlábka jsou Prameny Vltavy jedním z míst, kde státní správa povolila kácení, protože z protějšího bavorského národního parku sem přes hranice přelétl kůrovec. Ekologové zdůrazňují, že pralesovité porosty v národních parcích jsou bezzásahovým územím a mají se ponechat přirozenému vývoji. Navíc zásahy nedoporučují ani vědci a evropské instituce.

Hnutí Duha proti kácení stromů napadených kůrovcem bojuje se správou šumavského parku již řadu let. Poslední blokádu šumavských stromů uskutečnilo od 27. července do 21. září 1999. Podle správy parku však tím výrazně zhoršilo kůrovcovou kalamitu, když v pralese Trojmezná zůstalo neporaženo 2400 krychlových metrů "kůrovcových" stromů a brouk z nich napadl nejméně dalších 1500 stromů.

Členové Greenpeace do Mělníka přivezli petici proti Spolaně

Na třech motorových člunech členové ekologické organizace Greenpeace přivezli v sobotu do Mělníka petici, žádající odškodnění lidí žijících v okolí Spolany. Akce je součástí osmidenní plavby Labe Tour 2003. Greenpeace chce několika happeningy v českých městech upozornit na údajná rizika, která skrývají chemické továrny postavené na břehu Labe. Podpisy převážně mělnických občanů přibývají pod petici. Kromě petice ochránci přírody odeberou na několika místech evropského veletoku vzorky vody a říční sedimenty. "Výsledky rozborů budeme znát až za několik týdnů, samozřejmě je okamžitě zveřejníme," řekl ČTK mluvčí Greenpeace Tomáš Tětiva.

Na informační kampaň, která skončí 20.srpna, se ekologové vydají do několika českých měst ležících na břehu Labe. Na zastávkách v Pardubicích, Kolíně, Poděbradech, Mělníku, Roudnici nad Labem, Litomeřicích a Ústí nad Labem nabídne expedice lidem informace o svých aktivitách.

Na průzkumnou plavbu po Labi, která měla zároveň upozornit na jeho znečištění, se ekologičtí aktivisté vydali již v roce 1997. Odebírali vzorky odpadních vod u největších znečišťovatelů v úseku od Děčína po Kolín. Tehdy zjistili, že velmi toxické látky bez jakéhokoli čištění legálně vypouští přímo do řeky podnik Synthesia Pardubice. Když chemička o rok později vypouštění těchto vod ukončila, ucpali aktivisté symbolicky výpusti.

Dobřichovičtí složili rok od povodní poctu záchranářům

Obyvatelé Dobřichovic u Prahy složili v sobotu poctu záchranářům, kteří obci pomáhali při loňských ničivých záplavách. Na vzpomínkové odpoledne se rok od povodní sjeli záchranáři z celého Česka a Evropy. Obyvatelům, kteří výjimečně zanechali práce na svých dodnes poničených domovech, předvedli ukázky ze své každodenní práce. K vidění byly například ukázky vyprošťování osob a soutěže mezi hasičskými sbory. Akce současně upozornila i na problémy, které obec trápí 365 dní od přírodní pohromy. Rytmus života v obci především narušuje absence lávky přes Berounku. K jejímu dokončení zbývá ještě osm milionů korun. "Chtěli bychom lávku pro pěší a cyklisty otevřít na přelomu října a listopadu, i kdybychom si museli vzít úvěr," řekl ČTK tajemník úřadu Petr Hampl. Dobřichovice podle Hampla také ještě dokončují opravu zdravotního střediska a propadlých komunikací. Spíše ve hvězdách je zatím oprava protipovodňových hrází a vyčištění koryta řeky. Loňská povodeň zasáhla v Dobřichovicích více než 500 domů a poničila velkou část infrastruktury.

Lidovkář Jožka Černý uvízl přes tři hodiny v newyorském metru

Přes tři hodiny uvízl v newyorském metru v době velkého výpadku elektrické energie na severovýchodě Spojených států známý český zpěvák lidových písní Jožka Černý, který vystoupil v noci na sobotu v české restauraci Bohemian Hall v newoyrské Astorii. Jak řekl před vystoupením ČTK, tři a půl hodiny v uzavřeném vagonu dusného podzemí byly dlouhé a v České republice by se asi reagovalo na takovou potíž rychleji. Uvedl dále, že tak "trošku ho napadlo", že může jít o teroristický útok, protože New York je, jak prý vypozoroval ze svých návštěv Spojených států, "strašně zranitelný". Proč? Podle něho jsou Američané zvyklí čekat, zatímco "u nás" bychom věc řešili už "hodinu předtím".

Na koncertu pro několik stovek lidí shromážděných v jedné z mála newyorských zahradních restaurací zazpíval přehršel známých lidovek s místní kapelou Pajtáši. Z New Yorku zamíří ke krajanům do Los Angeles a na poté k Chicagu na další ročník rockfestu českých skupin, kde bude, jak řekl, hostem a možná i zazpívá. Ve Spojených státech byl mnohokrát, poprvé v roce 1971, kdy projel autobusem na koncertním turné USA i Kanadu.

Čtrnáctiletý Petr Matěják z Prahy získal mistrovské housle

Čtrnáctiletý Petr Matěják z Prahy převzal v Luhačovicích na Zlínsku mistrovské housle za 100.000 korun. Nástroj obdržel jako odměnu za výborné výkony a pilnou práci na letních houslových kurzech Václava Hudečka, kterých se zúčastnil poprvé. "Práce s ním byla radost. Jeho vystupování je bezprostřední a chová se jako profesionál," řekl ČTK Hudeček. Matěják měl z mistrovských houslí, které vyrobil houslař Josef Holpuch z Lubů u Chebu, velkou radost: "Je to krásný nástroj. Mnoho to pro mě znamená. Pan Hudeček učí velmi dobře a hlavně se mi líbilo, jakým způsobem výuku vede." Mladý houslista, který pochází z muzikantské rodiny, se koncem roku za odměnu zúčastní také Hudečkova vánočního turné. "Společně odehrajeme zhruba 25 koncertů," dodal mistr.

Mírovskou věznicí otřásala tvrdá muzika, zahráli i místní rockeři

Věznicí Mírov na Šumpersku v sobotu otřásala tvrdá muzika. Za zdmi jednoho z nejtěžších českých nápravných zařízení v Česku se totiž uskutečnil první ročník rockového festivalu, který společně s vedením věznice uspořádala olomoucká redakce Českého rozhlasu. Vedle pozvaných kapel na akci vystoupila i vězeňská kapela The Striker. "Festival jsme uspořádali na popud vězňů. Na Mírově se sice už konalo hodně kulturních akcí, ale koncert tvrdé rockové a metalové muziky vězňům chyběl. O pomoc požádali mne, coby jednoho z autorů rockového týdeníku Rockle Českého rozhlasu Olomouc," řekla ČTK moderátorka pořadu Rockle Šárka Rusnáková. Zájem rozhlasu věznice podle vychovatele zařízení Petra Havelky uvítala. Hudba prý pomáhá vězňům odpoutat se od každodenního života v nápravném zařízení. "Pokud ji provozují, je to pro ně určitý ventil emocí, smutku a pocitů, pokud ji poslouchají, je to prostředek k uvolnění," řekl Havelka. Přehlídky se podle něj mohlo zúčastnit 45 odsouzených. Pokud by ale věznice vyhověla všem zájemcům, počet návštěvníků festivalu by byl dvojnásobný. V káznici je asi 300 vězňů. V sále nápravného zařízení se vystřídaly metalová skupina Dying Passion z nedalekého Šumperka, hard rocková kapela Drift z Jindřichova a formace, kterou před časem založili sami vězni.

Mírovské nápravné zařízení, ve které si odpykávají tresty i doživotně odsouzení lidé, bývá častým dějištěm kulturních akcí. Každoročně se zde koná přehlídka umělecké činnosti vězňů a Mírovem čas od času zní také blues profesionálů i místních skupin, které vystupují v rámci jednoho z největších středoevropských bluesových festivalů Blues Alive.

Věznice Mírov sídlí v areálu hradu, který nechal ve 13. století vybudovat olomoucký biskup Bruno ze Schaumburku. Státním vězením se stal v roce 1855. Za druhé světové války vězení využívalo gestapo a v 50. letech do nápravného zařízení umísťoval komunistický režim československé vojáky sloužící za druhé světové války na západních frontách, nepohodlné politiky a kněží. Na Mírově byl vězněn například básník Jan Zahradníček a bývalý prezident ČSSR Gustáv Husák. Před třemi lety Mírov zviditelnil dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, který z nápravného zařízení uprchl.

Do Rožnova zavítalo přes 30 kovářů a stovka dalších řemeslníků

Přes 30 kovářů z Česka i Slovenska se sjelo do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Své umění převedla také stovka dalších řemeslníků, mimo jiné i hrnčíři, klempíři, kameníci, dráteníci, bednáři, provazníci nebo restaurátoři. K tanci a poslechu zahrály soubory z Česka, Slovenska i Chorvatska. "Největší zájem vzbudila tradiční papírna z Velký Losin, která předvedla ruční výrobu papíru. Lidé také obdivovali práci stavitele, který předváděl ukázky lidového stavitelství a jejich projektování," řekl ČTK režisér pořadu Milan Gesierich. K vidění bylo také restaurování starého nábytku, ruční výroba pecí a kachlů nebo vyřezávání dřevěných závitů. Čestným hostem byl profesor Alfred Habermann, který umělecké kovářství vyučuje na školách v Česku, Rakouska i v ostatních zemích světa. Někteří kováři vyráběli i umělecké předměty. "Ty pak zůstanou v naší sbírce muzea. Postupně z nich připravíme i malou výstavku," dodal pracovník muzea. Děti s nadšením přihlížely i ukázce kování čtyř koní. Den řemesel a setkání kovářů navštívilo podle předběžných odhadů zhruba 3500 návštěvníků. V průběhu dne si také zasoutěžili. "Uskutečnily se soutěže v zatloukání hřebíků, řezání kulatiny nebo hádání historických předmětů z depozitářů muzea," upřesnil Gesierich.

Nádvoří zámku v Červené Řečici žilo tradičním Slámováním

První nádvoří zámku v Červené Řečici na Pelhřimovsku žilo v sobotu už sedmým ročníkem Slámování. Přibližně stovka lidí se v potu tváře zabývala nejdříve výrobou drátěných konstrukcí. Tu potom tvůrci více či méně zdařile obalovali slámou a provázky. Pokud jsou výrobky zdařilé, vystavíme je v depozitáři zámku, řekl ČTK Jiří Jedlička ze spolupořádajícího Spolku na záchranu památek červenořečických. První ročník Slámování organizátoři uspořádali pouze pro studenty z uměleckoprůmyslové školy. "Nakonec jsem zjistil, že laici mají dostatek umělecké fantazie, proto se Slámování může zúčastnit každý, kdo přijde," řekl Jedlička. Takovou příležitost si nenechali ujít ani dobrovolníci z Jižní Koreje, Japonska, Francie a Itálie, kteří v Červené Řečici dva týdny pomáhali s dostavbou hřbitovní zdi kolem kostela Božího těla a terénními úpravami. Tým dobrovolníků vytvořil ze slámy Eiffelovu věž. "Máme tady dva Francouze a ti prohlásili, že mají podobu věže v hlavě," řekla Lucie Kullová ze Sdružení dobrovolných aktivit Inex, které pořádalo pracovní tábor. Na zámeckém nádvoří bylo možné vidět i ze slámy vyrobený mořský koráb, vikingskou loď, ale třeba i obří mouchu s plácačkou. "Téma jsme našli v hospodě, kde nás otravovaly mouchy," vysvětlila Lenka Vojáčková z Prahy, která je na Slámování letos poprvé, ale určitě přijede i příští rok.

Hydrobiologové: V řece Malši se přemnožila unikátní řasa

Unikátní objev učinili hydrobiologové v úseku řeky Malše mezi Malým jezem a soutokem s Vltavou v Českých Budějovicích. "Přemnožila se zde zelená řasa s latinským jménem Pleodorina californica. Pochází z USA, její hromadný výskyt u nás je naprostou raritou a pokud víme, nebyl u nás dosud zaznamenán," řekl ČTK Petr Znachor z Hydrobiologického ústavu Akademie věd ČR. Výskyt řasy se projevuje tvorbou odporně vyhlížejících zelených chuchvalců, které často splývají a souvislou vrstvou pokrývají hladinu řeky od jednoho břehu k druhému. "Zajímavé je, že se v zásadě jedná o silný vodní květ, který však není tvořen nebezpečnými sinicemi, ale zelenou řasou. Odkud se tady vzala zůstává záhadou. Jisté je, že hlavní příčinou jejího hromadného výskytu je letošní počasí," připomněl Znachor. Dlouhotrvající vedro a tropická sucha podle něj způsobila, že průtok Malše činí jen asi pětinu dlouhodobého průměru, takže se voda déle zdržuje v korytě řeky. To společně s teplotou vody až 26 stupňů Celsia vytváří příznivé podmínky pro růst této řasy.

Staré i novější volhy a gazíky brázdily silnice Žďárska

Kolona automobilů značky Volha a gazíků dobře známých z časů, kdy je kromě armády vlastnily i jednotky Lidových milicí, vyrazila v sobotu před polednem z kempu Pilák ve Žďáru nad Sázavou na exhibiční jízdu do okolí města. Na třetí celostátní sraz majitelů vozů GAZ a Volha, který pořádá GAZ klub České republiky, se sjelo téměř 50 vozů. Jejich majitelé mají potřebu sdružovat se a vyměňovat si zkušenosti s podobně "postiženými" lidmi, řekl ČTK předseda klubu Tomáš Janda. Kromě toho musí mít potřebu trávit spoustu hodin v montérkách v garáži nebo dílně, potřebují dostatek optimismu při shánění dávno nevyráběných součástek i schopnost nehledět příliš na korunu při nákupu pohonných hmot. Některé si na silnici vezmou i 30 litrů na 100 kilometrů, ale v terénu klidně i 80 litrů, uvedl Janda.

Ze sportu:

Fotbalisté Viktorie Plzeň v úvodním kole 4. kola první ligy porazili senzačně Slavii Praha 2:1, přestože prohrávali už v šesté minutě po trefě Skácela. Pak však kapitán týmu Barteska vyrovnal a obránce Knakal otočil zápas pro prvoligového nováčka. Slavia, která dosud v lize nedostala ani gól, po třech výhrách poprvé prohrála. Další sobotní výsledky 4. kola první ligy: Zlín - Liberec 0:0, Jablonec - Synot Staré Město 1:0, Teplice - Opava 2:0, Příbram - Olomouc 1:1 a Ostrava - Blšany 5:2.

Jen o něco málo víc než hodinu potřeboval český fotbalista Patrik Berger, aby se u svého nového zaměstnavatele uvedl ligovým gólem. Nováček z Portsmouthu i jeho zásluhou porazil v premiéře anglické ligy Aston Villu 2:1.

Jan Železný se rozhodl odcestovat na mistrovství světa do Paříže. Svůj konečný úmysl obhajovat titul oznámil po příletu do Prahy z mítinku Zlaté ligy v Curychu, jež vyhrál třetím nejlepším výkonem letošní sezony 87,95 m. Sedmatřicetiletý trojnásobný olympijský vítěz se i po závodu cítí relativně zdráv, což byl jeden z hlavních důvodů, proč své rozhodnutí až dosud skrýval.

Po roční přestávce získaly mladé české tenistky opět titul mistryň světa v soutěži týmů do čtrnácti let. V prostějovském finále porazily Rusko 2:1. V soutěži chlapců zvítězili Američané po finálovém vítězství 2:1 nad Japonskem.

České basketbalistky porazily v posledním utkání na turnaji v Istanbulu Ukrajinu 85:68 a obsadily druhé místo za Ruskem. I když český tým zdolal svého posledního soupeře bez větších problémů, nevyvaroval se ve své hře výkyvů.

Ve volném tréninku třídy MotoGP na Masarykově okruhu měl vážnou havárii Japonec Šinja Nakano, osmý muž páteční první kvalifikace. Nakano spadl v levotočivé zatáčce ve stoupání před vjezdem do cílové rovinky. Po prvním ošetření na klinice přímo na okruhu byl Nakano převezen vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Při pádu utrpěl otřes mozku.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno, teploty 26 až 30 stupňů Celsia.