Zprávy Radia Praha

Premiér Špidla má i po svém vystoupení v Lovosicích stále několik odpůrců

Předsedovi vlády a ČSSD Vladimíru Špidlovi se na okresní konferenci litoměřické sociální demokracie v Lovosicích nepodařilo přesvědčit všechny odpůrce, aby upustili od požadavku na jeho odstoupení z čela strany a vlády. "Pan předseda mě stoprocentně nepřesvědčil, že by neměl kvůli svým chybám odstoupit," řekl po vystoupení Špidly předseda lovosické základní organizace a místopředseda litoměřického okresního výkonného výboru Jaroslav Grečl.

Špidla ve své obhajobě koaliční vlády připomněl, že menšinové vládě ČSSD se v předcházejícím volebním období nepodařilo prosadit řadu důležitých zákonů. Jako příklad uvedl bezhotovostní platby, majetková přiznání a zavedení registračních pokladen. Nyní se podařilo řadu z těchto věcí podle Špidly již prosadit. Špidla tak reagoval na připomínku Jana Piegla z Lovosic, že pro něj je koalice s US-DEU nepřijatelná. Předseda ČSSD uvedl, že rozhodnutí sestavit koaliční vládu padlo na ústředním výkonném výboru. "Nemýlím-li se, jestli byly tak dva hlasy proti, nebo tři maximálně," poznamenal Špidla. Stejně drtivou podporu získalo podle něj rozhodnutí sestavit koaliční vládu i na sjezdu strany. Špidla se zastal US-DEU, která se podle něj nesnaží o jakoukoliv revizi Benešových dekretů.

Poněkud smířlivější tón nasadil po vystoupení Špidly Piegel při kritice reformy veřejných financí. "Asi je ta naše reforma přece jen pro lidi lepší, než by byla Modrá šance z dílny ODS," řekl Piegel ČTK. Piegel původně kritizoval reformu veřejných financí, protože podle něj poškozuje ty nejchudší.

Lovosičtí sociální demokraté se v září obrátili dopisem na základní organizace ČSSD. Požadovali v něm svolání mimořádného sjezdu, který by vyřešil podle nich kritický stav ve straně. "Další působení předsedy Špidly v čele strany je nemyslitelné," napsali v dopise. Vedení strany vyčítali především průběh volby prezidenta, reformu veřejných financí a koalici s US-DEU. Špidla na kritiku prezidentské volby ze strany lovosických sociálních demokratů nereagoval.

Špidla v sobotní poledne odjel na okresní konferenci teplické organizace ČSSD. Její delegáti vyzvali poslance Josefa Hojdara, aby se vrátil do poslaneckého klubu ČSSD. "Jsme přesvědčeni o tom, že v případě předčasných voleb a nástupu ODS k moci, by byly nejvíce postiženy sociálně slabí občané, a proto apelujeme na všechny sociální demokraty a členy odborů, aby podpořili vládu v jejím nelehkém úkolu snížit deficit veřejných financí," uvádí se v usnesení okresní konference teplických sociální demokratů.

ODS: Církevní agenda má zůstat v kompetenci ministerstva kultury

Opoziční Občanská demokratická strana nepodpoří změnu kompetenčního zákona, který znamená převod církevní agendy z ministerstva kultury na místopředsedu vlády Petra Mareše. Po sobotním zasedání stínové vlády ODS to řekla stínová ministryně kultury Miroslava Němcová. Podle usnesení, které ODS přijala, snaha o tento přesun znamená, že premiér Vladimír Špidla je slabý a ustupuje tlaku zájmových skupin. "Není schopen přimět ministry, aby účinně řešili úkoly svých rezortů," řekla Němcová.

Stínový ministr školství Walter Bartoš v Teplicích představil reformu školství navrhovanou ODS. Podle ní se mají kompetence z ministerstva přesunout na ředitele škol, kteří mají zodpovídat za hospodaření školy. "V plné kompetenci ředitele musí být rozhodování o počtu učitelů a výši jejich platů," řekl Bartoš. Zdrojem financování škol je podle návrhu reformy státní příspěvek na vzdělávání žáka, který má získat přímo škola. Dalším zdrojem mají být příspěvky z rozpočtu obcí a krajů, stát má pouze úlohu kontrolního orgánu. ODS v návrhu reformy počítá se zavedení studijního spoření se spoluúčastí státu. Fungovat má podobně jako stavební spoření. Na studia vysokoškolským studentům má stát ve vyšší míře přispívat ve formě prospěchových stipendií.

Teplické jednání bylo devátým zasedáním stínové vlády od jejího březnového ustavení. Původní tým, který měl být protiváhou skutečného kabinetu, rozpustilo vedení strany po loňských volbách do sněmovny. Občanským demokratům se minulý rok ani podruhé nepodařilo porazit sociální demokracii a zůstali v opozici.

ČR zvolena do výkonné rady UNESCO

Česká republika byla zvolena do výkonné rady Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Stalo se tak na 32. zasedání Generální konference UNESCO v Paříži, na němž byla obměněna polovina z 58 členů rady. ČTK to sdělil stálý představitel České republiky při UNESCO Karel Komárek. Českou zástupkyní v radě bude senátorka Jaroslava Moserová, která je také předsedkyní České komise pro UNESCO a v letech 1999 až 2001 byla předsedkyní Generální konference této organizace. Zvolení České republiky bylo považováno za nejisté, protože na čtyři místa v dané regionální skupině bylo sedm kandidátů, přičemž kandidatura Ruska byla v podstatě předem považována za schválenou. Nakonec se vedle České republiky a Ruska prosadilo také Maďarsko a Slovinsko. Karel Komárek označil výsledek hlasování za odraz dobré pozice ČR v organizaci. Za zvolení České republiky lobbovala v minulých dnech na zasedání Generální konference také česká ministryně školství Petra Buzková. Jaroslava Moserová tento týden zpravodaji ČTK řekla, že pokud by byla ČR do výkonné rady zvolena, chtěla by v ní ona pracovat ve výboru, který se zabývá lidskými právy. "Je totiž důležité," řekla, "aby tam byl někdo, kdo žil v zemi, kde byla lidská práva dlouho a silně porušována, a teď žije v demokratických poměrech a může se projevovat volně, bez autocenzury."

Zasedání Generální konference 190členné organizace bude ukončeno za týden. Očekává se schválení některých významných dokumentů, například o ochraně nehmotného kulturního dědictví, o kulturní rozmanitosti nebo o lidském genomu a lidských právech. Má být také schválen seznam kulturních výročí UNESCO na příští dva roky. V návrhu jsou i kulatá výročí Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka a slovenského básníka Ladislava Novomeského.

Havel s Michnikem převzali ocenění listu Tygodnik Powszechny

Bývalý český prezident Václav Havel a bojovník za lidská práva a novinář Adam Michnik převzali v sobotu v Olomouci Cenu Svatého Jiří, kterou jim udělil polský katolický list Tygodnik Powszechny. Havel, kterého s Michnikem pojí dlouholeté přátelství, se stal prvním cizincem, jenž ocenění polského týdeníku získal. "Je to významná cena a velmi si ji cením. Jsem rád, že jsem ji dostal spolu s přítelem Adamem Michnikem. Je v tom přítomen jakýsi symbol takového autentického přátelství našich zemí nebo těch, kteří usilovali a usilují o svobodnější poměry. Je to jediná cena mezi mými cenami, kterou mám společně s ním (Michnikem)," řekl Havel, který se v Olomouci účastní literárního festivalu Poezie bez hranic.

Michnik se s Havlem osobně poznal v roce 1978, kdy se rok po vzniku Charty 77 setkali na česko-polské hranici nedaleko Sněžky. "Od té doby jsme přáteli. Václav Havel patřil k nejvýznamnějším postavám protitotalitního odporu ve střední a východní Evropě. Představoval to, co on sám označil za moc bezmocných. Byl veden přesvědčením, že svět nikdy neuděláme dokonalým, ale že jej lze udělat lepším. Myslím, že Češi měli velké štěstí, že měli 13 let takového prezidenta," uvedl Michnik.

Zástupce šéfredaktora polského týdeníku Krysztof Kozlowski při udílení cen poznamenal, že Havel opustil úřad českého prezidenta jako poslední z architektů velkých změn v postkomunistické Evropě. "Uměl přenést do nové skutečnosti nejlepší vlastnosti prostředí, kterému říkáme demokratická opozice. Stal se symbolem, a to také pro Poláky. Někým, kdo připomínal, že politika má i duchovní rozměr a neomezuje se na taktické hry, na soupeření různých zájmových skupin. Že je v ní místo pro mravní pohnutky a že pravda může být silovým činitelem," řekl Kozlowski.

Zelení: Prezident se napadáním ombudsmana prohřešil proti poslání

Prezident Václav Klaus se napadáním veřejného ochránce práv (ombudsmana) prohřešuje proti svému poslání, uvedla Strana zelených v prohlášení, které poskytla ČTK. "Hlava státu reprezentuje celý stát a všechny jeho orgány, a Václav Klaus by tedy měl přispívat k jejich souladu a koordinaci, a ne proti nim štvát," uvádí se v textu. Zelené pobouřila prezidentova slova, že proti úřadu ombudsmana vždy bojoval, bude proti němu bojovat i dnes a že tento úřad je "docela dobrá trafika pro někoho". Klaus se tak vyjádřil 2. října v rozhovoru pro Český rozhlas. Tyto výroky Zelení považují za "smutnou výpověď o nízké mravní a kulturní úrovni Václava Klause". Soudí, že by se od nich měla distancovat i vláda jako nejvyšší orgán výkonné moci, jíž je prezident součástí.

Ombudsman podle Zelených za dva roky existence úřadu prokázal, že i státní orgán dokáže dát přednost ochraně životního prostředí a půdy před ekonomickými hledisky a komerčními ohledy. Jeho spory s ministerstvy vnitra, zahraničí, školství a zdravotnictví, stejně jako s radnicemi, posilují společenské požadavky na lepší kvalitu života, soudí Zelení, podle nichž ombudsman kultivuje právní kulturu české společnosti.

Policie při noční razii prověřila 4000 osob, 12 jich je ve vazbě

Více než 4 tisíce osob prověřila česká policie během noční razie namířené proti kuplířům. Policisté zkontrolovali celkem 435 nočních klubů v celé České republice. Po ukončení noční akce o tom informoval ministr vnitra Stanislav Gross. Během akce policisté nezjistili, že by byly v nočních podnicích ženy vystaveny nejbrutálnějším metodám. Stejně tak se nepodařilo odhalit ani dětskou prostituci. Policie ale obvinila 17 osob z kuplířství a dalších 16 z obchodování s lidmi, na 12 lidí podali policisté návrh na vazbu. Policie v rámci akce Fantine spolupracovala s bulharskou a slovenskou policií.

Podle Grosse během akce požádaly o návrat do vlasti tři ženy. Policisté ale nechtěli sdělit jaké jsou národnosti. Podotkli jen, že obecně je v ČR nejvíce prostitutek z Balkánu, Ukrajiny, Moldávie a dalších východních zemí. Z celkem 4062 prověřených osob bylo 1391 cizinců. Během akce bylo také vypátráno sedm hledaných Čechů.

Ostravský soud vzal uprchlého slovenského podnikatele do vazby

Krajský soud v Ostravě vzal do vydávací vazby slovenského podnikatele Patrika Pachingera, který je ve své vlasti obviněn z podvodu. Pachingera, který v České republice žádá o politický azyl, v pátek zadržela policie v uprchlickém táboře Vyšní Lhoty na Frýdeckomístecku. "Je to nesmyslné a politicky motivované," řekl Pachinger novinářům, když ho odváděli od soudu do policejního auta. Právní zástupkyně Pachingera v ČR Miroslava Kohoutová ČTK řekla, že slovenský ministr spravedlnosti Daniel Lipšic se 8. října obrátil na ministerstvo spravedlnosti ČR se žádostí o zadržení Pachingera a vzetí do vydávací vazby. "Zatýkací příkaz byl ale vydán okresním soudem v Košicích až 9. října. To znamená o den později," uvedla Kohoutová.

Vojáci základní služby žalují stát, chtějí pobírat minimální mzdu

S žalobou proti státu vystupuje 40 vojáků základní služby. Chtějí, aby jim ministerstvo obrany platilo během základní vojenské služby alespoň minimální mzdu. Nyní dostávají služné od 500 do 750 korun, minimální mzda činí asi 6200 korun. Žalobu by měl Obvodní soud pro Prahu 6 projednávat 23. října. ČTK o tom informoval právní zástupce vojáků a jeden z žalobců Petr Mikeš. "Zatímco v dalších státech dochází k jejímu zkracování (vojenské základní služby) a činí se další kroky, aby byla pro občany přijatelnější, česká armáda ji chce pouze v budoucnu zrušit, aniž by udělala jakékoliv změny pro stávající vojáky," napsal v prohlášení Mikeš. Je přesvědčen, že v případě úspěchu žaloby by byl stát nucen vyplácet ze státního rozpočtu navíc okolo osmi miliard korun ročně. "Stát prozatím využívá vojáků především jako levné pracovní síly a nemusí se tedy zabývat jejím efektivním využitím ani tím, jak dlouho budou vojáci sloužit," tvrdí. Výše takzvaného služného, které stanovuje zákon, je navíc podle něj v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Ekologové uklidili les a čekali, zda se k nim připojí ostatní

Do nevšedního experimentu se pustili dobrovolníci z Hnutí Duha, kteří v sobotu dopoledne na Svatém Kopečku u Olomouce vyčistili les a poté čekali, zda igelitové tašky naplněné odpadky odnesou návštěvníci lesa o víkendu dobrovolně do popelnic. Pokud nepořádek zůstane na místě, tak jej v neděli ekologové uklidí sami. "Účelem není vysbírat v lese všechny odpadky, ale upozornit na ně lidi, kteří do lesa chodí a zjevně si odpadků nevšímají, anebo je berou jako samozřejmost. Není totiž rozdíl v tom, jestli si člověk z lesa dělá smetiště vědomě, nebo jen chodí kolem něj, čímž ho vlastně toleruje," řekl ČTK iniciátor akce Mirek Kutal. Hromadu odpadků nakupili dobrovolníci u hlavního turistického rozcestníku, který stojí nedaleko zoologické zahrady. Na igelitové tašky s nepořádkem dali ceduli s výzvou, aby kolemjdoucí vzali aspoň jeden sáček naplněný odpadky a odnesli jej do popelnice.

Ve Dni otevřených dveří přišlo do rozhlasu přes 2000 lidí

Vysílací pracoviště Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech si v sobotním Dni otevřených dveří přišlo prohlédnout přes 2000 lidí. "Zájem byl veliký, podobně jako před rokem," řekl ČTK René Zavoral z oddělení komunikace. Lidé chodili od rána do podvečerních hodin ve skupinách s průvodcem zejména po nové části vinohradského rozhlasového komplexu s nejmodernějšími studii. Svou stanici prezentovalo také Radio Praha. Ve staré budově se pak po celý den mohli zúčastnit nejrůznějších doprovodných programů. Stanice Vltava pro ně například připravila kulturní setkání s herci a hudebníky a dalšími osobnostmi i komponované pořady se soutěžemi a vystoupeními hudebních souborů. Návštěvníci mohli být v některých blocích spoluúčinkujícími. Stejně tak si mohli vyzkoušet konkurz na hlasatele a zažít, jaké to je, mluvit do rozhlasového mikrofonu. Příchozí se mohli setkat rovněž s moderátory stanice Praha. "Den otevřených dveří byl součástí letošních oslav 80. výročí zahájení rozhlasového vysílání. Ty vyvrcholí koncertem Symfonického orchestru Českého rozhlasu 29. listopadu v pražském Rudolfinu. Stejný program pak symfonikové zahrají v polovině prosince v Brně," řekl Zavoral.

Karel Gott: z vystoupení s Alexandrovci v Kremlu mám trému

Za ohromnou čest považuje Karel Gott nabídku legendárních Alexandrovců k účasti na jejich jubilejním koncertě, který se uskuteční v neděli v Kremlu u příležitosti 75. výročí založení armádního souboru A.V. Alexandrova. Na sobotní tiskové konferenci, kterou uspořádal společně s jeho vedením v Českém domě, ovšem uvedl, že má trému. Spojena je prý hlavně s tím, že má mimo jiné zazpívat slavnou Kalinku. "Je to ohromná čest být pozván souborem Alexandrova. Od dětství mne fascinovalo jeho vystoupení. Je v něm konstelace tradic a překrásného umění. Poprvé jsem jej slyšel v roce 1946," uvedl zpěvák, kterému v té době bylo sedm let. Dodal, že dosud nikdy se mu s tímto souborem nepodařilo zazpívat. "Při této hudbě mám husí kůži a pozitivní emoce. Navíc zpívat v kremelském paláci, to je veliká čest pro zpěváka populární hudby," řekl plynnou ruštinou. Gott bude jediným zahraničním zpěvákem, který vystoupí na nedělním koncertě Alexandrovců.

Premiéra obnovené rozhledny nad Tišnovem přilákala stovky lidí

Okolo tisíce lidí zamířilo v sobotu na kopec Klucanina nad Tišnovem na Brněnsku, kde se slavnostně otevírala obnovená rozhledna. I když věž byla za zvuků fanfár zpřístupněna veřejnosti, čeká její propagátory ještě řada drobných úprav. Jeden z nich, Milan Sítora, ČTK řekl, že chtějí ještě upravit okolí, vysadit zeleň, udělat přístřešek a lavičky a také zabezpečit stavbu proti povětrnostním vlivům.

Na kopci Klucanina již kdysi stála dřevěná rozhledna. Občanské sdružení Rozhled na Tišnov o znovupostavení vyhlídkové věže usilovalo několik let. Rozhledna má tři vyhlídková místa. První je ve výši asi 3,5 metru, další pak ve 24 metrech. Poslední vyhlídková plošina, na kterou musejí lidé vystoupat po 133 chodech, leží těsně pod střechou věže ve výšce 29 metrů. Sítora doplnil, že rozhledna by měla být kdykoliv volně a bezplatně přístupná.

Původní rozhlednu na Klucanině ve výšce 410 metrů nad mořem postavil Klub českých turistů v roce 1934 a slavnostně ji pokřtili herec Vlasta Burian a zápasník Gustav Frištenský. Po druhé světové válce byla stržena. Donedávna se dochovaly jen obvodové zdi přízemí, které byly do nové rozhledny začleněny.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté zakončili evropskou kvalifikaci výhrou 3:2 v Rakousku a s 22 body vyhráli třetí skupinu. Hrdinou zápasu se stal kapitán Pavel Nedvěd, který připravil všechny tři góly. Do vedení poslal Brücknerův tým ve 27. minutě Jankulovski, ale domácí po změně stran kombinovanou českou sestavu zaskočili Haasovým gólem a při vlastním oslabení dokonce Ivanschitz skóre otočil. Vachoušek ale hned z protiútoku vyrovnal a Koller v nastaveném čase rozhodl o výhře českého týmu.

Za fotbalovým rebelem Janem Šimákem přijel do České republiky na žádost funkcionářů Hannoveru a Bayeru Leverkusen sportovní psycholog. Hans-Dieter Hermann z Heidelbergu se po tříhodinovém rozhovoru s hráčem v Praze přiklonil k jedné z původních diagnóz, že Šimák trpí únavovým syndromem. Druhou variantu, že by ho sužovaly klinické deprese, lékař zavrhl.

Výsledky 11. kola extraligy ledního hokeje: Karlovy Vary - Znojmo 3:1, Kladno - Vítkovice 4:2, Sparta Praha - Zlín 10:4, Vsetín - Plzeň 2:1, Třinec - Liberec 3:2 a Pardubice - České Budějovice 6:0. Zápas Litvínov - Slavia byl odložen na 21. října kvůli rozsáhlému onemocnění střevní chřipkou v mužstvu domácích odloženo. V tabulce vedou Pardubice před Spartou a Třincem. Poslední jsou České Budějovice.

Loňský nejlepší střelec zámořské NHL Milan Hejduk vstřelil v pátečním utkání nového ročníku této soutěže dva góly Colorada, které na svém ledě přehrálo Chicago jednoznačně 5:0. V utkání Minnesoty s New York Rangers, které nakonec vyznělo pro domácí v poměru 5:3, se na straně vítězů jednou střelecky prosadil Filip Kuba a za poražené skóroval Jan Hlaváč.

Bronzovou medaili vybojoval na mistrovství světa v silniční cyklistice český reprezentant Lukáš Fůs. V závodě juniorů v kanadském Hamiltonu jej po 123 kilometrech předstihli pouze Nizozemec Kai Reus a Dán Anders Lund, jenž přivedl s malým odstupem do cíle hlavní peloton. Hned za ním si dospurtoval pro nečekaný úspěch Fůs.

Eva Celbová se Soňou Novákovou vypadly na mistrovství světa plážových volejbalistek v Rio de Janeiru v osmifinále a v konečném pořadí se dělí o deváté až šestnácté místo. Nad jejich síly byly nejvýše nasazené Američanky Kerri Walshová s Misty Maovou, s kterými česká dvojice prohrála až po velkém boji 1:2 na sety.

První český účastník seriálu formule 1 Tomáš Enge se hned v premiérové rallyeové sezoně dočkal vítězství. Sedmadvacetiletý liberecký pilot vyhrál závěrečný podnik domácího mistrovství v jednodenních automobilových soutěžích Air Design Sprintrallye Česká Lípa.

Jediná desetina bodu chyběla Martinu Tenkovi, aby ve střelbě z libovolné pistole přidal po letošních triumfech ve Fort Benningu, v Záhřebu a Changwonu i vítězství ve finálové soutěži Světového poháru. V Miláně šel český reprezentant z kvalifikace coby lídr s komfortním náskokem tří bodů na čínského soupeře I-fu Wang, finálová střelba mu ale nevyšla.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.