Přehled tisku

Český prezident Václav Klaus na Finanční akademii v Moskvě, kde převzal 1. listopadu čestný doktorát, foto: ČTK

Úterní český tisk komentuje návštěvu prezidenta Václava Klause v Rusku a vracejí se k víkendovému sjezdu České lékařské komory. Deník Právo si všímá také podpisové akce Asociace samostatných odborů a Lidové noviny komentují udílení zelených karet pro zahraniční odborníky. Hospodářské noviny zveřejnily komentář k českým kandidátům na komisaře Evropské komise.

Český prezident Václav Klaus na Finanční akademii v Moskvě,  kde převzal 1. listopadu čestný doktorát,  foto: ČTK
Úterní český tisk komentuje návštěvu prezidenta Václava Klause v Rusku a vracejí se k víkendovému sjezdu České lékařské komory. Deník Právo si všímá také podpisové akce Asociace samostatných odborů a Lidové noviny komentují udílení zelených karet pro zahraniční odborníky. Hospodářské noviny zveřejnily komentář k českým kandidátům na komisaře Evropské komise.

Václav Klaus vykročil návštěvou Ruska racionálním směrem vládní politiky, píše se v komentáři deníku Právo. Současném prezidentovi se podařilo sprovodit ze světa anomálii, kterou způsobil svým ignorováním Ruska Václav Havel. Zatímco ruská média nešetřila obraty o průlomu, či bodu zlomu, komentátor listu v této návštěvě supersenzaci nevidí. Připomíná, že obchodní vztahy s Ruskem začala zlepšovat již vláda Miloše Zemana.


Asociace samostatných odborů (ASO) by měla podle komentáře deníku Právo jasně říci, jak si představuje náhradní variantu za vládní reformu veřejných financí, proti které protestuje a sbírá podpisy. Jediná známá varianta k reformě je totiž Modrá šance ODS, která se s odboráři nemazlí. Zajímavé podle komentátora také je, že se ASO chce s podpisovými archy obrátit na prezidenta Václava Klause, který se nechal slyšet, že je také proti reformě, ale z opačných postojů než odbory.


Před závěrečným hlasováním o státním rozpočtu na rok 2004 budou letos poslanci přerozdělovat na posledních chvíli do svých volebních okrsků podstatně méně peněz než loni, kdy se rozdělilo asi 1,7 miliardy korun. Podle koaličního poslance, který nechtěl být jmenován, budou letos přerozděleny prostředky asi do jedné miliardy korun. Informují o tom Hospodářské noviny.

Rozpočtový výbor sněmovny je nyní podle listu zavalen žádostmi obcí či jednotlivých škol a nemocnic o dotaci. Doporučení výboru má totiž velkou váhu, když se o státním rozpočtu ve sněmovně hlasuje. "Přednost asi dostanou požadavky podpořené lidmi z koalice - je nutné uchlácholit poslance vládních stran. Na opozici toho moc nezbude," řekl listu nejmenovaný poslanec.


Uchazeči o trvalý pobyt a práci v Česku musí vyplnit celou řadu dotazníků,  foto: ČTK
Komentář Lidových novin se věnuje projektu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který má přilákat do Česka za prací odborníky za zahraničí. Podle studie by České republice mělo v roce 2030 chybět přes 400 tisíc pracovníků, a tak je to snaha chvályhodná. Aktivita ministerstva je zaměřena na inteligenci, protože v dělnických profesích u nás pracuje, ať již legálně či nikoli, cizinců dost. Právě tito lidé se však nemají šanci dostat z pasti a získat v Česku trvalý pobyt, protože podmínkám MPSV nikdy nevyhoví. Ministerstvo by mělo připravit nějaký program také pro ně, končí komentář Lidových novin.


Ministryně zdravotnictví Marie Součková a prezident ČLK David Rath,  foto: ČTK
Česká lékařská komora zpochybnila podle Hospodářských noviny výsledkem svého sjezdu sama sebe. Organizace, která má ze zákona dbát na dodržování profesní a etické úrovně práce, se pod vedením Davida Ratha posunula k obhajobě finančních zájmů lékařů. Způsob jakým se komora postavila ke sporu o lži svého staronového šéfa a nepořádek v účetnictví, je jen vrcholkem ledovce. Jako pacient mám silné podezření, že bílá mafie existuje. A má se čile k světu, píše komentátorka Hospodářských novin.

Podle Mladé fronty Dnes povinné profesní komory tak trochu připomínají středověké cechy. Lékaři lze sebrat licenci, protože veřejně kritizoval svého lékařského prezidenta bez ohledu na to, že jde o špičkového odborníka. Ten pak nepředepíše ani mastičku. Co má profesní erudice společného s názorem na vedení lékařské komory?, ptá se komentátorka listu. Dokud je v ní členství lékařů povinné, musí komora připustit i kritické opoziční názory.


Pavel Telička má podle Hospodářských novin předpoklady pro uplatnění ve funkci komisaře Evropské komise rozhodně větší než většina exministrů. Kandidát na funkci by měl mít totiž zkušenost s řízením byrokratické instituce, měl by se vyznat v bruselských kuloárech a měl by mít obzvláště citlivé antikorupční senzory. Měřítko, že by mělo jít o bývalého člena vlády, je nepříliš smysluplné, píše list.


Pokud někdo z vyřazených zájemců o hnědouhelné doly napadne tendr u soudu, prodej dolů se protáhne. "Paradoxně se vláda snažila proces privatizace dolů urychlit, pokud budou žaloby, zpozdí se," řekl Lidovým novinám náměstek ministra průmyslu Václav Srba. Privatizace Sokolovské uhelné a Severočeských dolů se podle něj zpozdí obzvláště v případě, že by tendr žalovala jiná firma než ČEZ. "Pokud jde o ČEZ, tam bylo nesplnění podmínek evidentní a na výsledek právního posudku by se nemuselo čekat. Kdyby proces napadl jiný účastník, asi by se pokračování privatizace muselo zvážit," řekl Lidovým novinám Srba. Podle něj to však neznamená, že by dotyčný účastník musel s žalobou uspět.


Zdražení rohlíků a chleba, ke kterému přikročili od listopadu někteří pekaři, začal šetřit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a to na základě informací z médií. Pekaři jsou podezřelí z kartelové dohody. "Cílem je odstranit protisoutěžní praktiky tak, aby o konečné ceně pro zákazníka rozhodovala konkurence," řekl Mladé frontě Dnes předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář. Cena pečiva se od listopadu zvýšila nárazově zhruba o pětinu na 1,50 korun za rohlík a na 17 Kč za chleba. Podezření z kartelové dohody však pekaři podle listu odmítají. "V Česku je tak velké množství pekařů, že jakákoliv dohoda mezi nimi je nemožná. Natož taková, aby se dala nazvat kartelovou," řekl deníku Jaroslav Pomp z Delta Pekáren.


Letiště Praha-Ruzyně
Nový terminál Sever 2 na letišti Praha-Ruzyně bude předán do užívání až počátkem roku 2006. Původní harmonogram přitom počítal, že terminál budou cestující užívat již v roce 2005. Deníku Právo to potvrdil generální ředitel České správy letišť (ČSL) Martin Kačur. Nový terminál, který kapacitu ruzyňského letiště zvýší z dnešních 6,8 milionu na deset milionů cestujících ročně, bude podle Práva stát 11 miliard korun. ČSL na rozšíření letiště obdrží od Evropské investiční banky devítimiliardový úvěr. Bankovní garance má správě letišť poskytnout konsorcium ručitelů, v němž jsou Bank Austria Creditanstalt, HSBC Bank a ABN Amro. "Garanční smlouva bude podepsána v nejbližších dnech," sdělil listu Kačur. Uzavření smluv by podle něj mohlo ohrozit už jen ministerstvo dopravy či financí.


Zpackané přijímací řízení na pražské právnické fakultě má širší dopad, než se zdálo, upozorňuje Mladá fronta Dnes. První ročník nejžádanější vysoké školy tak studují desítky lidí, kteří na to neměli mít nárok. A stovky těch, kteří byli u zkoušek úspěšnější než novopečení studenti, naopak sedí doma a místo studia si hledají práci. Odmítnutí uchazeči o studium práv nyní zpochybňují celé přijímací řízení. Chtějí, aby byly vypsány nové zkoušky nebo aby fakulta přijala stovky dalších uchazečů, kteří si myslí, že mají na studium nárok. Fakulta přiznala devět chyb v přijímacích testech, připomíná list. Kvůli nim přijala do prvního ročníku tři sta studentů nad plánovaný počet. Jenže ty, kteří v testech chybovali a byli přijati neprávem, na škole nechala. Jiní, kteří testy vyplnili lépe, nemají podle školy na studium nárok, uvádí Mladá fronta Dnes.