Po čtyřiceti letech se v České republice připravuje nový zákoník práce

České ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nový zákoník práce, který by měl platit od ledna 2005 nebo 2006. Herbert Brynda zjišťoval, jaké jsou v přípravné fázi představy ministerstva a podnikatelů a došel k zajímavému zjištění.

Paragraf
Od roku 1990 byl zákoník práce několikrát novelizován, teď však ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje zcela nový pracovní kodex. Měl by odpovídat evropským právním normám a od současného zákoníku, který platí od roku 1966, kdy byla většina lidí v zaměstnaneckém poměru, se bude lišit především mírou liberálních ustanovení. Co si ale od připravovaného zákoníku práce slibují podnikatelé a co jim na jeho současné době nejvíce vadí?

"Zákoník práce velmi principálně trpí tím, že vznikal za socialismu. On totiž zakládá zcela jednostranný vztah, není tam žádná vůle. On popírá to, že se zaměstnavatel a zaměstnanec mohou na něčem dohodnout a pak to udělat. On říká: nesmíte udělat nic víc, než vám tento zákoník umožňuje. Takže jedna z věcí, které očekáváme od nového zákoníku práce, je že bude liberalizován v tom smyslu, že když se zaměstnavatel a zaměstnanec dohodnou, tak to platí. Samozřejmě v limitech, které jsou dány evropskou legislativou. Doufáme, že nový zákoník nebude, jak je u nás zvykem, papežštější než papež, a zakotví jen to, co je nezbytné k naplnění evropské legislativy,"

říká Zdeněk Somr, předseda sdružení Střední podnikatelský stav. Podle náměstka ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky však nový liberálnější zákoník práce většinu výhrad podnikatelů odstraní, například umožní volnější smluvní úpravu pracovně právních vztahů.

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Petr Šimerka,  foto: Zdeněk Vališ
"To je záležitost, která zatím ve větším rozsahu, podle dosud platné právní úpravy, podle dosud platného zákoníku práce, není možná, protože zákoník práce je historicky postaven na zásadě, že co není dovoleno, je zakázáno. A požadavkem doby je to otočit, aby bylo dovoleno vše, co není zakázáno."

Nový zákoník práce již několik let vzniká a ještě minimálně rok vznikat bude; náměstek Šimerka vysvětluje důvody pomalé přípravy a aplikace:

"Jestliže v České republice dlouhodobě přetrvává stav, kdy je kolektivními smlouvami pokryto zhruba třicet pětařicet procent zaměstnanců a jestliže výrazně zliberalizujeme pracovně právní úpravu, pak je třeba pečlivě zvážit, která minima a maxima, které normy v tom zákoně zůstanou a které nikoliv, protože nám nezbývá nic jiného než garantovat určitou úpravu a pokud to, co ze zákoníku vypustíme, nenahradíme výrazným způsobem možností kolektivního vyjednávání, tak se dostaneme do určitých problémů."

Současnému zákoníku práce jeho kritici často vytýkají, že výrazně straní zaměstnancům před zaměstnavateli. To považuje za významný přežitek i Zdeněk Somr:

"Doufám, že nový zákoník práce bude mít v sobě dostatek paragrafů proti špatným zaměstnancům, ten stávající jich má dost jen proti špatným zaměstnavatelům. Je potřeba vyvážený vztah, aby z té hry vypadli jak špatní zaměstnavatelé, tak špatní zaměstnanci."

A opět se zdá, že se představy ministerstva a podnikatelů sbližují, neboť podle náměstka Petra Šimerky sice nový zákoník jisté ochranné prvky musí obsahovat, ale na druhou stranu nesmí za každou cenu chránit zaměstnance, kteří porušují pracovní kázeň, neplní pokyny a podobně.

"Musí obsahovat ochranné prvky na obě strany tak, aby zákoník práce vyhovoval všem. To znamená, aby chránil dobré a poctivé zaměstnance před špatnými zaměstnavateli a naopak, aby chránil dobré zaměstnavatele před špatnými zaměstnanci."

Nový kodex bude rovněž upravovat postavení odborů, jejich kontrolní roli a oblast kolektivního vyjednávání a bude se zabývat oblastí mezd, bezpečností práce i řetězením smluv. Ministerstvo se snaží práci na zákoníku práce sladit se vznikem nového občanského zákoníku, proto by oba kodexy měly nabýt účinnosti k 1. lednu 2005. Vzhledem k tomu, v jaké jsou nyní fázi vypracování, považuje však první náměstek ministra Škromacha Petr Šimerka za pravděpodobnější termín až rok následující. Věcný záměr pracovního kodexu by měli dostat ministři na stůl ještě do konce letošního roku.