Zprávy Radia Praha

Vláda bude v noci pilovat českou pozicí při jednání o euroústavě

Českou pozicí pro závěrečná kola vyjednávání o podobě euroústavy se bude na nedělním nočním zasedání zabývat vláda. Ministři mají dolaďovat mandát, se kterým pojedou příští týden čeští vyjednavači na summit EU v Bruselu. Hlavní principy, které mají hájit, vláda stanovila už počátkem října. I po nedávné schůzce ministrů zahraničí členských a vstupujících zemí EU v Neapoli přetrvávaly ve většině sporných bodů rozpory.

Čeští zástupci podle mandátu prosazují mimo jiné týmové rotační předsednictví v radách ministrů, které zajistí všem členským zemím rozšířené EU plný podíl na činnosti unie. Spornou otázkou při vyjednávání no euroústavě ale zůstává, jak dlouhé má být týmové předsednictví tří zemí - zda jeden rok, nebo 18 měsíců. Kompromis budou političtí lídři hledat i při ustanovení kvalifikované většiny pro rozhodování v Radě EU.

Vláda prosazuje také zachování evropského komisaře pro každou členských zemí. Zejména zakládající členové EU ale namítají, že pětadvacetičlenná komise nebude akceschopná. Mezi spornými body zůstává také to, v jakých oblastech se má zachovat právo veta, což je pro ČR důležité především v daňové a rozpočtové oblasti a v zahraniční politice.

Kabinet své mimořádné jednání zahájí ve velmi neobvyklou dobu - dvě hodiny před půlnocí. Prezident Václav Klaus takovýto termín označil podle svého mluvčího za naprosto nevhodný a proto se schůze vlády nezúčastní. Premiér Vladimír Špidla chce hlavu státu o výsledcích jednání informovat v pondělí.

Unionisté mají pro volby do EP vysoký cíl - získat 12 procent

Získat ve volbách do Evropského parlamentu dvanáct procent hlasů - to by Unie svobody-DEU považovala za úspěch. I když se preference této vládní strany nyní pohybují pod pětiprocentní hranicí nutnou ke vstupu do parlamentu, unionisté si vůbec nepřipouštějí, že by v příštím roce v historicky prvních českých eurovolbách propadli. Unionisté si na svém sjezdu v Hradci Králové zvolili jako jedničku své kandidátky senátorku Helenu Rögnerovou, které dali přednost před bývalým prezidentským kancléřem Karlem Schwarzenbergem. "Je to pro mě obrovská výzva a obrovský závazek. Udělám vše pro to, aby společná kandidátka uspěla a dokázala oslovit co nejširší spektrum voličů," řekla Rögnerová po skončení sjezdu. Za hlavní cíl považuje lidem vysvětlit, že EU je pro Českou republiku výzva, ne žádný strašák, a přesvědčit je, aby k volbám vůbec přišli.

Předseda strany Petr Mareš připomněl, že strana se snaží získat nové voliče pomocí komunikační strategie Agenda 12. A právě číslovka v názvu symbolizuje vytýčený cíl strany. "My jsme si touto komunikační strategii vyhlásili číslo, které je pro nás úspěchem, a tím je 12," uvedl Mareš. Neznamená to však podle něj, že méně než 12 procent hlasů by bylo automaticky volebním neúspěchem. Vicepremiér označil dvoudenní shromáždění za úspěšné. I když sobotu poznamenal avizovaný odchod šéfa platformy DEU Ratibora Majzlíka a jeho příznivců ze společného svazku s Unií svobody, sjezd podle Mareše i závěrečného usnesení úspěšně završil integraci obou pravicových stran. Delegáti sjezdu zavázali vedení, aby prosazovalo snížení daně z přidané hodnoty ze současných 22 na 18 procent či společné zdanění manželů.

I Špidla na sjezdu unionistů chválil politiku kompromisů

Ačkoli je koaliční vláda nesourodá, podařilo se jí podle premiéra a šéfa ČSSD Vladimíra Špidly zvrátit společnými kompromisy rostoucí zadluženost státu a najít průnik rozdílných programů. Premiér to uvedl na sjezdu menšího koaličního partnera - Unie svobody-DEU v Hradci Králové. "Vytvářet poctivé kompromisy je o něco víc, než se zdá," zahájil předseda vlády svůj zhruba čtvrthodinový projev. Stejně jako ministři unie připomenul, že v uplynulém týdnu vláda prosadila ve sněmovně rozpočet s menším schodkem než loni. Bez kompromisu vládních stran na první části reformy veřejných financí by podle premiéra byl rozpočet na příští rok o 60 miliard vyšší než ten, který nakonec poslanci odhlasovali. "Vláda byla odvážným krokem, protože jsme si sedli ke stolu a hledali společné možnosti a průniky a nalezli jsme je," konstatoval Špidla. Málokdo podle něj předpokládal, že průnik mezi liberální unií, konzervativními lidovci a sociálními demokraty bude hlubším jevem. Vládu podle premiéra její kritici stále pohřbívají, přesto se jí povedlo prosadit rozpočet a dovést zemi do Evropské unie. Sociální demokraté a unionisté se podle Špidly liší v pohledu na ekonomické a sociální otázky, ale spojuje je podobný pohled na svobodu člověka a možnosti uplatňování jeho vůle.

Ministr Gross chce, aby dětskou prostituci řešili Češi a Němci společně

Ministr vnitra Stanislav Gross chce navrhnout německé straně, aby policie obou zemí spojily síly k vyřešení otázky dětské prostituce. Na přelomu roku by měl Prahu navštívit spolkový ministr vnitra Otto Schily. "Hlavním tématem bude dětská prostituce," řekl Gross v Chebu na krajské konferenci ČSSD. Dodal, že výsledkem schůzky by měla být dohoda o společném postupu spolkových bezpečnostních orgánů a české policie. "Je třeba, aby dokázaly nezpochybnitelně a autoritativně zmapovat tento problém. Bude-li z čeho vyvodit trestní odpovědnost, bude vyvozena," řekl ministr. "Je žádoucí, aby byl problém řešen. I kdyby se jednalo o jeden jediný případ, jde o jeden z nejodpornějších činů," dodal.

Spolupráce bezpečnostních složek obou zemí se bude opírat o česko-německou smlouvu o pomoci ve věcech trestních. "Právní rámec dává prostor, aby vedle sebe mohly efektivně působit české a německé bezpečnostní složky," řekl ministr. Spolupráci konkretizovat ale odmítl. "Pokud chceme tu věc účinně zmapovat a řešit, nemůžeme konkrétní postup dopředu avizovat," řekl.

Mediální kampaň kolem dětské prostituci v česko-německém pohraničí rozvířily informace zveřejněné v publikaci německé nevládní organizace Karo. Ta označila Chebsko za ráj pedofilů. Informace o stovkách dětí nabízených v pohraničí k prostituci česká policie i radnice příhraničních měst a obcí označily za přehnané. Konkrétní příklady dětské prostituce se zatím nepodařilo najít ani řadě zahraničních žurnalistů, kteří v uplynulých dnech Chebsko navštívili. Nejnověji situaci v Chebu a okolí zkoumali tento týden přímo pracovníci odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Podle Grosse je třeba problém dětské prostituce řešit v každém případě, i když se důkazy o dětské prostituci nenajdou. "Chceme jméno České republiky v zahraničí očistit," řekl. "Česká republika se nemusí skrývat a může hrát otevřeně, pokud partneři budou seriozní. A já spolkovému ministru vnitra plně důvěřuji," řekl.

ÚOHS šetří, zda na trhu s vepřovým nevzniká kartelová dohoda

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) šetří, zda na trhu s vepřovým masem nevzniká kartelová cenová dohoda. Farmáři totiž ve čtvrtek kvůli nynější ceně 25 korun za kilogram pohrozili zastavením prodeje vepřového masa jeho zpracovatelům. "Významné trhy včetně toho s masem dlouhodobě monitorujeme a současný stav prošetřujeme," řekl ČTK bez dalších podrobností Kristián Chalupa z odboru tisku a informací úřadu. Odbytové družstvo Centroodbyt ve čtvrtek vyzvalo své členy, aby neprodávali vepřové maso pod 30 korun za kilogram živé váhy. Obává se, že jinak hrozí pád celého odvětví a naznačilo možný společný postup s dalším významným hráčem na trhu, odbytovým družstvem Agropork.

ÚOHS již ze strany některých sdružení podnikatelů zaznamenal snahu po veřejném zdůvodňování nezbytnosti nárůstu cen. "Jde o novum v oblasti potravinářství," uvedl předseda úřadu Josef Bednář. S obdobnou tendencí se podle něj úřad v takovém rozsahu dosud nesetkal a není prý obvyklá ani v zemích Evropské unie. "Nelze vyloučit, že tyto snahy jsou výsledkem určité koordinace, která je ze zákona zakázána," zdůraznil Bednář s tím, že v případě porušení právních norem lze očekávat tvrdý postih. Růst výkupní ceny prasat nad 30 korun za kilogram označil za nereálný předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. Upozornil, že v současnosti je v České republice prasat nadbytek.

Pochod za kapitalismus skončil v Brně potyčkou s anarchisty

Potyčkou s anarchisty skončil nedělní pochod na podporu kapitalismu několika členů Institutu Karla Havlíčka Borovského ulicemi Brna. Ze Zelného trhu se na pochod na podporu kapitalismu vydalo dvanáct členů institutu. Hned na úvod se mezi ně vmísil stejný počet anarchistů s transparentem Důsledným válčením za růst HDP. Po asi pěti stech metrech pochodu a vzájemném pošťuchování a překrývání transparentu se na nároží Údolní a Joštovy ulice obě skupiny fyzicky střetly. Odtrhli je od sebe až hlídkující policisté. Nikdo nebyl zraněn.

Také v Praze se anarchisté pokusili narušit akci šesti mladých kapitalistů, účastníky pochodu ale napadali jen slovně. Asi desetičlenná skupinka anarchistů bránila šesti zastáncům kapitalismu v pochodu. Když členové institutu rozvinuli transparent a začali rozdávat deklaraci o principech a možnostech kapitalismu, připojila se k nim skupinka anarchistů se svými protikapitalistickými hesly. Kapitalisté se na chvíli stáhli a počkali, až anarchisté odejdou, potom ve své akci pokračovali a obešli Staroměstské náměstí.

Pravoslavný vladyka Nikolaj vysvětil brněnský chrám sv. Václava

Vladyka Nikolaj, pravoslavný metropolitou českých zemí a Slovenska, vysvětil zrekonstruovaný pravoslavný chrám sv. Václava v brněnské Gorazdově ulici. Vysvěcení bylo součástí bohoslužby, které se zúčastnili i čeští biskupové pravoslavné církve a zahraniční hosté. Kostel se dočkal zejména z dálky viditelného pozlacení dosud měděné kupole věže čtyřiadvacetikarátovým zlatem. Terasovitý kachlový povrch před kostelem nahradila čínská žula. Omítky je nově nabílená. Okna, nově zasklená matným sklem, jsou nyní chráněna kovanými mřížemi namísto dosavadního pletiva. Již v roce 1991 získal chrám chybějící zvonici, kterou navrhl architekt Lubor Lacina. V další etapě oprav chce správa chrámu opravit dešťovou kanalizaci kolem kostela a modernizovat vnitřní hygienické zázemí. Město Brno připravuje noční osvícení památky.

Pravoslavná církevní obec byla v Brně založena po skončení první světové války. První bohoslužby se zde sloužily v různých improvizovaných prostorách, nejčastěji ve školách a gymnáziích. Základní kámen chrámu z dílny architekta Petra Levického byl na severozápadním svahu Špilberku položen v létě 1930. V roce 1931 chrám vysvětil vladyka Gorazd. Za druhé světové války ho umučilo gestapo za podporu parašutistům, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Chrám byl zasvěcen svatému Václavovi. Světce, kteří byli kanonizováni do rozdělení křesťanství na západní a východní větev, tedy do poloviny 11. století, uznává katolická i pravoslavná církev.

Brněnský biskup Cikrle požehnal v katedrále insignie cukrářů

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal v katedrále sv. Petra a Pavla insigniím cukrářů u příležitosti svátku jejich patrona, svatého Ambrože. Pontifikální bohoslužba připomněla i 280. výročí založení cechu cukrářů, řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Cukráři při krátkém průvodu insignie nesli z budovy biskupství do katedrály, kde obřadu přihlíželo asi 200 lidí.

Společenstvo cukrářů České republiky, sídlící v Brně, své cechovní insignie po mnohaleté pauze obnovilo právě u příležitosti výročí založení cechu cukrářů. "Insigniemi je replika cechovního praporu z roku 1723, cechovní kolany a ferule," popsala Jandová. Kolana je řádový řetěz, ferule žezlo. Slavnosti se účastnili i zástupci cechu řezníků a Brněnský střelecký pluk.

Protože cukrářský cech s celorepublikovou působností má sídlo ve statutárním městě Brně, dal brněnský primátor Petr Duchoň souhlas, aby byl součástí kolany a ferule znak města, dodala Jandlová. Jak ČTK řekl předseda společenstva cukrářů Drahoslav Hvězda, v Česku je nyní na 1600 cukráren a více než polovina - 840 je členem společenstva.

Armáda bavila děti z dětských domovů na mikulášské nadílce

Předvánoční čas zhruba 200 dětem z dětských domovů a ústavů sociální péče zpříjemňovali olomoučtí vojáci. Velitelství společných sil v Olomouci pro ně ve spolupráci s občanským sdružením Most připravilo mikulášskou nadílku, pohádkové představení i řadu her a soutěží. "Mikulášskou nadílku připravujeme pro děti z dětských domovů už od roku 2000. Armáda se chce prezentovat veřejnosti, ale především pomoci těmto dětem a udělat jim radost," řekl ČTK mluvčí velitelství Zdeněk Kroutil. Zejména malé děti potěšila pohádka i přítomnost Mikuláše s andělem a čertem, kteří rozdávali balíčky s ovocem a sladkostmi. Starší obyvatelé dětských domovů zase přivítali možnost podívat se za brány svých zařízení. "Jsme tady už potřetí a děti se vždy těší. Mikuláše jsme udělali i v domově, ale tady je to něco jiného. Děti změní prostředí a setkají se s kamarády z jiných domovů," řekla ČTK teta z dětského domova V Čechách pod Kosířem na Prostějovsku Hedvika Kristková.

Vítr v Moravskoslezském kraji zavinil 175 výpadků proudu

Poryvy větru, které během noci na sobotu a sobotního dopoledne postihly Moravskoslezský kraj, zavinily řadu výpadků elektrického proudu. "Vinou špatného počasí jsme museli vyjíždět ke 175 případům poruch na elektrickém vedení," řekl ČTK mluvčí Severomoravské energetiky Pavel Nováček. Převážně se jednalo o krátkodobé výpadky elektřiny v délce od deseti do 30 minut. "Nejvážnější byla situace na Frýdeckomístecku, v Orlové na Karvinsku a v Krnově na Bruntálsku, Přerušení dodávky v sobotních dopoledních hodinách mohli zaznamenat také obyvatelé centra Ostravy," doplnil mluvčí energetiky. Kromě výpadků proudu vítr lámal i stromy. Například silný poryv zlomil v sobotu dopoledne na náměstí v Bílovci na Novojičínsku patnáctimetrový vánoční strom. Stříbrný smrk s vánoční výzdobou se zřítil v době, kdy na Slezském náměstí vrcholil Mikulášský jarmark. O hodinu později se jednatřicet metrů vysoký vánoční strom zřítil i na Staroměstském náměstí v Praze. Padající kmen zranil čtyři návštěvníky vánočního trhu.

Nuda v Brně vítězem bratislavského filmového festivalu

Český film režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brně se stal vítězem hlavní kategorie pátého ročníku Mezinárodního filmového festivalu Bratislava. Černobílý snímek, který vznikl v produkci České televize, si Grand Prix festivalu vysloužil podle poroty zejména kvůli své "originalitě a kráse". Tvůrci Nudy v Brně ale nezůstali pouze u jednoho ocenění a cenu za nejlepší ženský herecký výkon dostala Kateřina Holanová. Hlavní cenu festivalu převzali z rukou modelky Adriany Sklenaříkové režisér Morávek, producent Čestmír Kopecký a spoluautor scénáře a herec Jan Budař. Kateřina Holanová se omluvila kvůli premiéře v divadle.

Wachsmanův obraz se prodal za 1,35 milionu Kč, Zrzavého za milion

Obraz Ludvík XVI., jehož autorem je Alois Wachsman, byl v Praze vydražen za 1,35 milionu korun. Byl kdysi v pražském Mánesu ozdobou surrealistické výstavy Poesie 1932. Vyvolávací cena díla, restituovaného z Národní galerie a patřícího dříve do proslulé Borovičkovy sbírky, činila jeden milion korun. Překvapením aukce v Rudolfinu, která vynesla kolem 12 milionů korun, se stal podle pracovníků Galerie Art Praha olej Pierot v manéži od Karla Myslbeka. Jeho cena se postupně vyšplhala z 80.000 až na 280.000 korun. Z více než 250 dražených položek získala nové majitele polovina. Za milion korun se vydražil obraz Pole na Ile de Sein od Jana Zrzavého a za 350.000 Kč Kuřák opia od Josefa Vyleťala. Obrazy Josefa Čapka a Václava Špály s vyvolávacími cenami kolem milionu korun se však zatím prodat nepodařilo. Pozornost se upřela i na plastiky od Otto Gutfreunda. Necelých 50 centimetrů vysoká kolorovaná sádra Ruský legionář se prodala za 280.000 korun, hranici 200.000 Kč přesáhly i jeho sošky francouzského vojáka a italského legionáře. Na množství aukcí, které se v tomto období konají, je výsledek podle organizátorů úspěšný.

Eva Urbanová zpívala v sobotu večer v pražském Kongresovém centru

Sopranistka Eva Urbanová zpívala v sobotu večer v pražském Kongresovém centru pro více než 2000 lidí za orchestrálního doprovodu operní árie a vánoční melodie. Spoluúčinkovali mladí operní sólisté Ladislav Elgr a Zdeněk Plech a dětský pěvecký sbor Bambini di Praga. Pěvkyně, nazývaná první dámou české opery, převzala při té příležitosti ocenění Francouzské republiky - stala se rytířem Řádu umění a literatury. Ve zdůvodnění se mimo jiné uvádí, že je významnou osobou reprezentující českou hudbu na území Francie. Z koncertního vystoupení má vzniknout živý záznam na CD. Na trh by se měla nahrávka dostat příští rok. Eva Urbanová bude od 1. ledna 2004 opět hostovat v Torontu, kde již letos obdržela ocenění za roli Kostelničky v tamní inscenaci Janáčkovy Její pastorkyně. Nyní ji tam čeká titulní role v Pucciniho opeře Turandot. V Praze by si měla v září příštího roku v Národním divadle zazpívat v Ciléově opeře Adrianna Lecouvrer. Vystoupí během roku mimo jiné také v newyorské Metropolitní opeře, a to jako Cizí kněžna ve Dvořákově Rusalce a jako Santuzza v Mascagniho opeře Sedlák kavalír.

Českými slavíky se letos stali Gott, Bílá a poprvé skupina Kabát

Vítězi letošního ročníku ankety o nejpopulárnější interprety populární hudby Český slavík jsou stejně jako v předchozích letech Karel Gott a Lucie Bílá, která získala nejvíce hlasů a titul Absolutní Slavík. V kategorii skupin tentokrát zvítězil Kabát. Za sebou nechal kapelu Lucie, která vyhrála čtyři minulé ročníky ankety. Narozdíl od cen Akademie populární hudby Anděl, o jejichž udělení rozhodují odborníci, záleží u "slavíků" na názoru posluchačů zábavné hudby. Zatímco v roce 1998 se jich ankety zúčastnilo rekordních 295.000, letos o vítězích rozhodlo jen 50.000 lidí. Stejně jako loni hlasovali účastníci ankety pouze prostřednictvím textových SMS zpráv z mobilních telefonů.

Karel Gott v soutěži o nejpopulárnějšího zpěváka v Česku zvítězil již po devětadvacáté. V soutěži Zlatý slavík, která byla předchůdcem nynějšího Českého slavíka v tehdejším Československu před rokem 1991, zvítězil Gott poprvé již přesně před 40 lety.

Ze sportu:

Českým fotbalistům se mistrovství světa hráčů do 20 let ve Spojených arabských emirátech nevyvedlo. Místo proklamovaného postupu do čtvrtfinále uvízl tým trenéra Pavla Vrby už v základní skupině, kterou ukončil se dvěma body na posledním místě. "Je to neúspěch, i když k postupu jsme byli velice blízko," musel uznat Vrba po návratu.

Brankář hokejistů Detroitu Dominik Hašek si může oddechnout a soustředit se pouze na vlastní výkony. Generální manažer Red Wings Ken Holland totiž poslal jeho konkurenta Curtise Josepha údajně až do konce sezony na farmu do celku Grand Rapids, hrajícího v AHL.

Hokejisté New Jersey porazili v zámořské NHL Ottawu 2:1, když se jim podařil dokonalý obrat. Kanadský celek vedl po góle Daniela Alfredssona, kterému nahrávali Radek Bonk a Martin Havlát. New Jersey vyrovnalo 77 sekund před koncem po střele Patrika Eliáše, kterou tečoval Scott Niedermayer. Martina Pruska v ottawské brance nakonec ještě překonal 18 sekund před sirénou Brian Gionta.

České házenkářky skončí na mistrovství světa v Chorvatsku už po základní skupině. O tom, že se výběr trenéra Lubomíra Krejčíře nevejde mezi dvanáct celků postupujících do další fáze šampionátu, definitivně rozhodlo vítězství korejských reprezentantek 41:12 nad Uruguayí.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy slabé sněžení. Teploty minus 5 až minus 1 stupeň Celsia.