Čeští pravoslavní sloužili vánoční liturgie pro věřící z východní Evropy

Okolo tří set věřících se sešlo 6. ledna v chrámu sv. Petra a Pavla v Karlových Varech, aby oslavili pravoslavné Vánoce, foto: ČTK

U nás, v zemi s katolickými kořeny, máme svátek Kristova narození za sebou. Pravoslavní křesťané z evropského Východu, kteří se řídí juliánským kalendářem, však Vánoce slavili až teď - v úterý a ve středu.

Metropolita Kryštof sloužil liturgii v Praze v chrámu Na Slupi. Sváteční bohoslužba se uskutečnila také v katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Zdejšího pravoslavného děkana Jaroslava Šuvarského jsem se zeptal na rozdíl mezi oslavami v obou církvích:

Jak se liší svým významem Vánoce pravoslavné od katolických?

Okolo tří set věřících se sešlo 6. ledna v chrámu sv. Petra a Pavla v Karlových Varech,  aby oslavili pravoslavné Vánoce,  foto: ČTK
"Tam není vůbec žádný rozdíl, protože jak naši bratří z katolické církve tak my vycházíme z jednoho pramene, to znamená, že se narodil Ježíš Kristus, my jsme církev, která ctí apoštolskou tradici... Pravoslavná církev oslavuje Vánoce jako celý křesťanský svět 24. a 25. prosince, podle gregoriánského kalendáře. A jsou dvě církve, ruská a srbská pravoslavná církev, částečně i jeruzalémský patriarchát, kteří nepřijali gregoriánský kalendář a světí Vánoce podle juliánského kalendáře 6. a 7. ledna. My se cítíme povinni službou k našim bratřím z východní Evropy, proto jsme dnes speciálně pro věřící srbské a ruské sloužili tuto bohoslužbu. Jinak v našem katedrálním chrámu už jsme oslavili narození Páně 24. a 25. prosince."

Kolik těchto cizinců z východní pravoslavné církve zde žije?

"To je těžké, oficiální statistiky neexistují. Ale podle návštěvnosti v našem chrámu můžu říct, že těchto lidí tu je opravdu hodně. Jsou to samozřejmě lidé z Ukrajiny, z Ruska, jsou tady také lidé z Bulharska, z Rumunska, jsou tu i řečtí studenti a ti k nám chodí, pravoslavní z Afriky i z Ameriky. Náš chrám je mezinárodní a sloužíme liturgii ve třech jazycích, v češtině, ve staroslověnštině a v řečtině."

Kolik je českých pravoslavných?

"Pravoslavných věřících v Čechách a na Moravě je kolem 25 tisíc."

Mění se toto číslo?

"Jako jediná církev máme stoupající tendenci. Je to samozřejmě církev malá, ale je vidět, že roste."

Vy jste byl v pravoslavném prostředí vychován, nebo jste se pro pravoslaví rozhodl v pozdějším věku?

"Já jsem byl pro pravoslaví vychován. Já jsem Volyňský Čech."

Odkud vaše rodina pocházela?

"Z vesnice Závidov v Rovenské oblasti. Pravoslavně jsem tam byl pokřtěn a potom jsem se dal na dráhu duchovního."