Koalice znovu hledá eurokomisaře

Petr Mareš

Českou politickou scénou otřásá páteční rezignace Miloše Kužvarta na post evropského komisaře. Kužvart svou rezignaci zdůvodnil tím, že jeho nominace byla v posledních týdnech zpochybňována a že cítil malou podporu ministerstva zahraničí. Kužvartův nečekaný krok otřásl vládní koalicí i pozicí samotného premiéra Vladimíra Špidly. Ten jej totiž do Bruselu, i přes výhrady koaličních partnerů a opozice, prosadil. Svým krokem dostal Špidlu do nezáviděníhodné situace. Na jeho hlavu se nyní sesypala kritika ze všech stran, od koalice: lidovců i unionistů a samozřejmě i od opozice. Zároveň se hledá způsob, jak z nepříjemné situace ven. Výkonný výbor Unie svobody se o dalším postupu radil o víkendu v Brně. Závěry shrnul předseda Unie svobody Petr Mareš.

"Odstoupení Miloše Kužvarta potvrzuje výhrady, které jsme proti němu měli a vyzýváme naše sociálně demokratické partnery ve vládě, aby si uvědomili svoji odpovědnost nejen za činnost vlády, ale i za reprezentaci ČR v zahraničí. Při výběru nového eurokomisaře musíme vycházet pouze z odborných předpokladů kandidáta a nikoli z jeho stranické příslušnosti. Budeme schopni se shodnout pouze na takovém kandidátovi, který bude mít zkušenost s činností v mezinárodních institucích a bude mít dostatečnou autoritu v evropských institucích."

Konkrétní jména však nechtěli unionisté uvést. Hned na to se objevily spekulace: náměstek ministra zahraničí pro EU Jan Kohout, velvyslanec při EU Pavel Telička nebo velvyslankyně při Radě Evropy Vlasta Štěpová. Co na to Petr Mareš?

"O všech těchto jménech jsme připraveni diskutovat, ale nechci je komentovat. V tuto chvíli by bylo velkou chybou diskutovat o jménech, jako o zástupcích jednotlivých politických stran. Ten člověk musí být českých komisařem."

Vládní koalice nebyla schopna najít společného kandidáta, na kterém by se shodla celá. Myslíte si, že se to nyní podaří?

"Je to naší povinností. To co se stalo s panem Kužvartem je důkazem toho, že vyjednávací proces ve vládní koalici má ještě daleko k dokonalosti."