Komentátor: nový eurokomisař se bude potýkat s nedůvěrou lidí

Miloš Kužvart

Politici i politologové většinou odsuzují rezignaci Miloše Kužvarta na post eurokomisaře. A co o tom soudí novináři? Josef Kubeczka se na to zeptal znalce poměrů v sociální demokracii a vládní koalici vůbec, komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova.

"Možná by bylo dobré, kdyby pozorovatel věděl, jaké jsou osobnostní charakteristiky jednotlivých aktérů. Domnívám se, že pan Kužvart je osobnostně člověk, který nevydržel možnost, že by někde pracoval tak, aniž by byl podporován zcela všemi a aniž by byl považován za opravdu veličinu první kategorie. Já bych ho porovnal s panem bývalým ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem, který v podobné situaci kdy zjistil, že není všechno tak, jak on by si přál, není všechno vytvořeno ve smyslu podmínek tak stoprocentně, jak on chtěl a jak byl zvyklý, tak také odstoupil poměrně stejným způsobem, i když jeho odstoupení bylo ještě víc divadelní. Takže já si myslím, že s poměry uvnitř sociální demokracie odstoupení pana Kužvarta souvisí jen nepřímo. Spíše je to osobní selhání."

Co podle vás vedlo Vladimíra Špidlu k tomu, že tak usilovně prosazoval Miloše Kužvarta na post eurokomisaře?

"Domnívám se, že po řádce lidí, které původně měl v tom výběru na mysli, a poté co mu většina těch lidí odmítla a nebo nebyla schválena koaličními partnery, vzal docela za vděk návrhem Stanislava Grosse a jeho křídla v sociální demokracii, že by to mohl být Miloš Kužvart. Protože Miloš Kužvart, i když se v českém tisku obecně poukazuje na to, že je stoupencem Miloše Zemana (bývalého předsedy sociální demokracie), v té chvíli, kdy dostal nabídku od pana Špidly, již žádným "zemanovcem" nebyl, protože už před tím ho zlákal do svých řad spíše Stanislav Gross. A to nabídkou, aby Miloš Kužvart kandidoval v krajských volbách v Česku letos na podzim jako kandidát na středočeského hejtmana. To pana Kužvarta plně uspokojilo, taková perspektiva a přestal takříkajíc rebelovat. Takže v té chvíli byl Miloš Kužvart člověkem Stanislava Grosse a Stanislav Gross nese úplně stejnou odpovědnost za selhání pana Kužvarta jako Vladimír Špidla."

Myslíte si, že se nyní podaří najít společného kandidáta vládní koalice?

"To se podařit musí a to si všichni zúčastnění velmi dobře uvědomují. Já se domnívám ale, že ať už bude navržen kdokoliv, veřejnost bude toho nového kandidáta přijímat už s velkou nedůvěrou. Lidé, po tak hrubých omylech ze strany vládní koalice, budou mít tendenci dívat se na každého nového kandidáta skrz černé brýle."

soudí komentátor deníku Právo Alexander Mitrofanov.