Lidovci zahájili předvolební kampaň do EU

Kandidáti křesťanské demokracie do Evropského parlamentu zahájili v pondělí předvolební kampaň. Do konce dubna budou více než tři desítky kandidátů v rámci první fáze předvolebního boje objíždět regiony s programem nazvaným Unie společných hodnot. Pokračuje Vilém Faltýnek.

Zuzana Roithová
Akce se zúčastnili všichni kandidáti KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Podpořit je přišel ministr zahraničí a místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a další místopředseda lidové strany Jan Kasal. Oba zdůrazňovali, že lidovci patří k nejsilnější frakci EP: "Pro nás je důležité, že EU nesmí skončit jen trhem, volným pohybem zboží. Musí být taky unií hodnot, musí být založená na hodnotách křesťansko-demokratických. Ty prosazujeme společně s Evropskou lidovou stranou. Nabízíme České republice nejsilnější proud. Nejenom proto, že formálně jsme součástí tohoto uskupení, ale že hodnotově se náš program stotožňuje s Evropskou lidovou stranou,"řekl Cyril Svoboda.

Vedoucí lidovecké kandidátky Zuzana Roithová by v evropské politice chtěla "promítat v co největší míře křesťansko-demokratické hodnoty.Těmi jsou: důstojnost každého lidského života, sociálně tržní hospodářství založené na lidské solidaritě se slabšími a zranitelnějšími členy evropské společnosti. To nejdůležitější - princip subsidiarity, neboli decentralizace rozhodovacího procesu v Evropské unii. Aby se na evropské úrovni rozhodovalo jenom to, co není možno účinně rozhodovat na nižší úrovni," uvedla Roithová. Programovou prioritou lidoveckých poslanců v zákonodárném sboru Evropské unie bude podle Roithové vzdělávání, věda a výzkum. Uvedla, že by chtěli prosadit, aby centrum zamýšlené evropské Rady pro vědu a výzkum vzniklo v Praze.