Zprávy

Prezident Klaus vetoval návrh zákona o dani z přidané hodnoty

Prezident Václav Klaus vrátil poslancům návrh zákona o dani z přidané hodnoty, který má od 1. května snížit základní sazbu DPH na 19 z 22 procent a zároveň do ní přesunout řadu položek ze snížené pětiprocentní sazby. Jde o klíčový zákon vládní reformy veřejných financí. ČTK to sdělil ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Klaus se podle něj rozhodl vetovat i zákon o dani z nemovitostí. Pokud poslanci veto prezidenta přehlasují do 20. dubna, lze podle ministerstva financí stihnout celý legislativní postup do doby vstupu země do EU 1. května. Pokud by se to nepodařilo, znamenalo by to chaos, tvrdí experti. Podle Hájka prezident oba zákony pokládá za "nedobrou směsici" opatření, které Česká republika před vstupem do EU musí udělat, s opatřeními spornými, jež budou mít na české občany a podniky řadu hlubokých negativních důsledků.

Ministerstvo financí nechce samotné prezidentovo veto komentovat, spoléhá však na to, že jej Poslanecká sněmovna přehlasuje. "Stane-li se tak do 20. dubna, vše stihneme v termínu," řekl ČTK mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Navzdory vrácení zákona prezidentem existuje stále velká šance, že bude nová podoba DPH od května platit, řekla ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová. "Koalice se však musí zmobilizovat, sehnat své poslance včetně těch, kteří jsou na služebních cestách a zákon pomocí 101 hlasů přehlasovat," uvedla.

Zákon o DPH je složitý a pokud se do poslední chvíle neví, zda bude schválen, může to destabilizovat podnikatelskou sféru, upozornil Petr Hruška z poradenské společnosti České daně. Podle něj je pravděpodobné, že podnikatelé budou muset 25. dubna zaplatit mimořádnou 50procentní zálohu na DPH, se kterou počítá dosavadní zákon. Poslanci tuto zálohu kvůli obrovské nevoli podnikatelů vyškrtli, pokud se však nový zákon o DPH nepodaří schválit, budou ji muset firmy nakonec zaplatit.

Podle zákona o DPH tak, jak jej schválily obě komory českého parlamentu, se měla základní sazba daně z přidané hodnoty od 1. května snížit z 22 na 19 procent. Přesunout se do ní ze snížené pětiprocentní sazby měla ovšem zároveň řada zboží a služeb.

Sněmovna zřejmě přehlasuje prezidentské veto zákona o DPH

Poslanecká sněmovna s největší pravděpodobností přehlasuje veto prezidenta Václava Klause u zákona o dani z přidané hodnoty. Poslanci tvrdí, že budou hlasovat stejně, jako při únorovém schvalování zákona ve sněmovně. Pro předlohu byli tehdy všichni přítomní koaliční poslanci, tedy i včetně takzvaných rebelů z řad ČSSD a US-DEU. Ekonomický expert ODS Martin Kocourek bez dalších podrobností ČTK řekl, že ODS zákon nepodpoří. Jednoznačnou podporu bude mít zákon zřejmě mezi poslanci ČSSD. "Předpokládám, že zákon podpoříme," řekl předseda jejich klubu Petr Ibl. Není si přitom vědom, že by vůči zákonu o DPH byla mezi poslanci ČSSD nějaká opozice. Zákon totiž ve sněmovně podpořili i poslanci, kteří někdy nesouhlasí s vládními kroky.

Brusel považuje vyjednané české podmínky členství za vyvážené

Je pochopitelné a zákonité, říkají experti v Bruselu, že těsně před vstupem do EU se strhne v té či oné nové zemi panika, co se to vlastně vyjednalo, a z ní pramenící hádka o správnost postupu při přístupových rozhovorech. Bylo tomu tak při každém minulém rozšíření; o to víc se to děje tentokrát, kdy vstupuje deset nových zemí, z toho osm zpoza bývalé železné opony, "jiného světa". Obvyklé také je, vyprávějí pamětníci, že když se něco vyjedná a příslušná kapitola se uzavře, veřejnost doma moc nezajímá, co se vlastně dohodlo a jaké to bude mít důsledky. Zato pár týdnů před tím, než to má začít platit, se strhne vřava - jako v České republice kolem DPH na dětské pleny, předtím ceny v restauracích, nebo ohledně možnosti opravdu uplatnit zákaz prodeje půdy cizincům. "Všechny otázky, které se dnes znovu otevírají, byly při jednání českou stranou nastolovány, pečlivě probírány. Vždycky jsem považoval český přístup za velmi racionální a uvážlivý; ve všech případech se zvažovalo, jaký bude mít to či ono dopad na jejich zemi," vzpomíná Rutger Wissels, hlavní vyjednávač Evropské komise pro ČR. V rozhovoru pro ČTK dále podotkl, že zvyšování daní a tudíž cen má bezprostřední dopad na spotřebitele; v okamžiku, kdy k němu dochází, je tudíž politicky ošemetné. Má však za to, že česká vláda dobře věděla, co dělá, o jaké úlevy žádá a které opomíjí.

Ministr Škromach: Vláda chystá úlevy pro firmy, co dají praxi absolventům

Vláda připravuje úlevy pro firmy, které budou nabízet absolventské praxe. Kabinet uvažuje o tom, že by tyto podniky nemusely za přijaté absolventy škol odvádět po omezenou dobu pojištění. Sdělil to ministr práce Zdeněk Škromach. Toto opatření patří mezi zamýšlené kroky vlády ke snížení nezaměstnanosti, která v březnu činila 10,7 procenta. Na rekordní hranici 10,9 procenta vyšplhala v únoru. "Do budoucna by bylo možné zrušit povinnost odvádění pojistného za tyto mladé lidi po dobu jednoho roku absolventské praxe," upřesnil Škromach. Pokud podle něj mladého člověka eviduje úřad práce, platí za něj stejně pojištění stát. Při absolventské praxi by mohl získat potřebné zkušenosti, které zaměstnavatelé při nástupu do práce obvykle požadují.

Škromach počítá také s tím, že by v budoucnu lidé mohli dostávat příspěvek na dojíždění za vzdálenější prací. Mohli by si tak zaměstnání hledat i v jiných regionech, kde je větší nabídka. Vláda hodlá nyní rozšířit také rekvalifikační kurzy. Nezaměstnaní nad 50 let by měli mít navíc možnost pobírat podporu o tři měsíce déle a lidé nad 55 let o půl roku déle.

Svou pozornost chce vláda zaměřit i na lepší zaměstnávání zdravotně postižených. Bez práce, a to obvykle dlouhodobě, jich je v Česku kolem 60.000. Veřejné a státní instituce se již z nepřijetí handicapovaných nebudou moci vyplatit. Pokud lidi s postižením nezaměstnají, budou muset odebrat jejich výrobky. Ve firmách, které zaměstnávají více než 20 osob, musí nyní pět procent míst připadnout zdravotně postiženým. Pokud handicapovanému práci nedají, musejí za něj do státního rozpočtu odvádět polovinu průměrné mzdy ročně nebo odebírat výrobky chráněných dílen.

Senátor Falbr: Další kandidát do Ústavního soudu v Senátu zřejmě projde

Dalšího prezidentova kandidáta na ústavního soudce, bývalého šéfa advokátní komory Stanislava Balíka, Senát zřejmě schválí, řekl senátor Richard Falbr. Horní komora parlamentu se ve čtvrtek dostala kvůli Ústavnímu soudu s prezidentem do konfliktu. Senátoři odmítli kandidáta na ústavního soudce Milana Galvase a Václava Klause vyzvali, aby urychleně předložil další jména. Na tiskové konferenci vládní ČSSD Falbr zopakoval, že v ČR je ústavní krize, protože jeden z jejích pilířů, Ústavní soud, je ochromen a nepracuje. Zdůraznil, že Senát schválil už pět kandidátů Václava Klause na ústavní soudce a šest odmítl. Čtvrteční reakce Hradu mu proto připadá hysterická a zbytečná. Prezident a senátoři na sebe vzájemně svalují odpovědnost za to, že Ústavní soud nemá plný počet soudců a jeho činnost je omezena. "Důvod, proč jsem označil prezidenta za viníka ústavní krize je ten, že když jsme odmítli první kandidáty, tak nám prezident už další neposílal, urazil se," vysvětlil senátor. Prezidentovou povinností je podle něj postarat se o doplnění Ústavního soudu. Podle Falbra byl poslední navržený kandidát - odborník na pracovní právo Milan Galvas - nekvalitní. Naopak Balík kvalitním kandidátem je, a proto podle Falbra podporu v Senátu zřejmě získá.

Prezident Klaus předložil od svého nástupu do funkce senátorům 14 návrhů na členy Ústavního soudu. Ve dvou případech šlo o opětovné jmenování dosavadních ústavních soudců (oba Senát schválil), advokáta Aleše Pejchala pak prezident navrhl dvakrát neúspěšně.

Zaměstnanci společnosti Petrof nedostali březnovou výplatu

Zaměstnanci největšího českého výrobce pianin a klavírů Petrof nedostali v pátek březnovou výplatu. Odboráři kvůli situaci v podniku se zhruba 900 pracovníky již ve čtvrtek vyhlásili stávkovou pohotovost. Pokud nedostanou březnovou mzdu do 16. dubna, jsou odhodláni vstoupit do stávky. Finanční potíže podle vedení firmy způsobily silný kurz koruny vůči dolaru a levná konkurence z Číny. Podnik měl ještě ve čtvrtek zablokovaná bankovní konta a zatím není jisté, zda se podaří tento výplatní termín splnit. "Vše je v jednání, banky se k našim stanoviskům vyjádří bohužel až v úterý nebo ve středu," prohlásili zástupci vedení. Jistá dohoda mezi bankami a podnikem se přitom podle odborů má podepsat již v úterý. "Naděje je, ale dokud to neuvidím černé na bílém, tak tomu věřit nebudu," řekl ČTK odborový předák Aleš Chvojka. Petrof se podle něj chystá do konce července propustit asi 250 lidí a snížit počet zaměstnanců zhruba na 650 osob. Úplně uzavře provozy v Jiříkově a Moravském Krumlově, takže zbude pouze závod v Hradci Králové. Zde již nyní má zatím postupně zůstat doma 71 procent z asi 500 výrobních dělníků. Pobírat mají 60 procent platu. Odbory si vymohly, že jeden dělník může být doma nejdéle pět dní v měsíci.

Petrof má podle generálního ředitele Petra Moučky potíže s největším obchodním partnerem v USA, firmou GIC, která odebírala asi 30 procent produkce hradeckého podniku. K dohodě o pokračování dodávek zatím obě strany nedospěly. "Pokud jednání nedospějí k dohodě, budeme výhledově hledat nějakého partnera ve Spojených státech," uvedl Moučka. Podnik, jehož 95 procent tržeb pochází z exportu, se potýká vedle potíží na americkém trhu zejména s nevýhodným kurzem koruny vůči dolaru. Nepříznivě na něj, stejně jako na ostatní evropské výrobce pian, působí i laciná konkurence z Číny. Letos podnik očekává snížení tržeb na asi 700 milionů korun z loňských 880 milionů korun. Vlastníky společnosti s ručením omezeným Petrof jsou potomci Antonína Petrofa, který továrnu v roce 1864 založil.

CVVM: Dvě pětiny pracujících se obávají ztráty zaměstnání

Téměř dvě pětiny zaměstnaných lidí se obávají toho, že v příštích dvou letech přijdou o práci. V březnovém průzkumu to zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Sehnat si novou práci je podle dotázaných těžké. Se současným zaměstnáním je většina z lidí spokojena. Strach o práci má 38 procent dotázaných, větší obavy z možné ztráty zaměstnání mají dělníci a lidé se základním nebo středním vzděláním bez maturity. Možné propouštění trápí především pracovníky zpracovatelského průmyslu. Naopak absolventi vysokých škol a středoškoláci s maturitou vyjadřují obavy z nezaměstnanosti řidčeji. Větší jistotu vlastního pracovního místa deklarovali zaměstnanci státní správy, školství a zdravotnictví. Obavy o ztrátu zaměstnání nepociťuje téměř polovina dotázaných (46 procent). Získat si nové místo je podle většiny lidí těžké. Je přitom těžší sehnat jakoukoli práci v regionu než práci v konkrétním oboru kdekoli v České republice. V porovnání s listopadem 2002 se hodnocení možností uplatnění na pracovním trhu zhoršilo. Se současným zaměstnáním je spokojena více než polovina pracujících, další dvě pětiny pociťují spokojenost půl napůl. Nešťastných je v práci sedm procent dotázaných zaměstnanců.

Fond upozornil ústavní činitele na špatný systém ochrany dětí

Fond ohrožených dětí ústavním činitelům předal stovky velikonočních balíčků s knihou, videokazetou, pomlázkou a žádostí o modernizaci systému pomoci dětem. Předsedkyně fondu Marie Vodičková ČTK řekla, že hlavním cílem je upozornit na špatnou ochranu dětí právě ústavní činitele, kteří mají největší možnost situaci změnit. "ČR patří k zemím s největším počtem týraných a utýraných dětí a s největším počtem dětí v ústavní výchově. Podle odhadů je u nás týráno jedno až dvě procenta dětské populace, což představuje dvacet až čtyřicet tisíc dětí mladších patnácti let," uvedla. Velikonoční balíčky předávala osobně. Sněmovna ale nejednala, a proto fond nechal balíčky pro poslance v recepci. Obdobný balíček obdrží i prezident, premiér, ministři, hejtmani, primátoři a zmocněnec pro lidská práva. Vodičková upozornila, že děti poměrně špatně snášejí umístění do ústavní výchovy. "Nepřiměřeně velký počet ústavních výchov a nedostatečně rozvinutou náhradní rodinnou péči v ČR kritizoval v lednu loňského roku i Výbor OSN pro práva dítěte," řekla.

Zdravotní stav obou operovaných iráckých chlapců je stabilizován

Dva iráčtí chlapci prodělali v pátek v dětském kardiocentru pražské nemocnice Motol několikahodinové operace srdce. Po šesti hodinách skončila úspěšně operace jedno z nich, o hodinu déle trvala operace druhého. Stav obou chlapců je v současné době stabilizován a děti jsou v pooperační péči, řekl ČTK přednosta dětského kardiocentra Jan Škovránek. "Stav druhého chlapce byl zpočátku velmi nestabilní. Plíce, do kterých deset let netekla krev a naráz jsme ji tam přivedli, reagovaly po svém. Teď už ale vypadá situace dobře," doplnil přednosta. Na operace srdce čekají v Motole ještě dvě holčičky. Všechny děti přicestovaly do Prahy z jižního Iráku koncem března spolu s českými policisty.

Oba chlapci trpěli srdeční vadou s velkým defektem na komorové přepážce. "Obě děti měly extrémní zúžení pod plicní tepnou, čili krev z pravé komory tekla do plic jen málo, velká část se schraňovala do levé komory. Děti měly nedostatek kyslíku ve tkáních, jejich funkce byly ohroženy a na to se pak umírá," uvedl Škovránek. Chlapci byli podle přednosty velmi zanedbaní. Obě operace prováděli lékaři paralelně ve dvou operačních sálech. Podíleli se na nich vždy dva chirurgové a osm dalších lékařů. "Pokud bude všechno bez komplikací, budou obě děti v pooperační péči, aby se stabilizoval jejich krevní oběh. To bude trvat pár dní," dodal přednosta. Kdy půjdou na operační sál holčičky, zatím nemocnice neoznámila. Podle mluvčí motolské nemocnice Evy Jurinové chtějí stihnout lékaři operace všech čtyř dětí do dvou týdnů.

Děti od sedmi do 14 let vybral v Basře český zdravotnický tým. Na podobné operace čekají na jihu Iráku další děti - čeští lékaři vytypovali tři desítky pacientů, u nichž je zákrok nutný. Čtveřice dětských pacientů byla od 31. března v nemocniční karanténě. Na infekčním oddělení tráví čas i jejich doprovod - tři otcové a strýc. V českých nemocnicích se už vloni léčilo 18 iráckých dětí, které se v jihoirácké Basře dostaly do péče lékařů české polní nemocnice. Vedle dětí s vadami srdce se v Česku léčili i dva malí Iráčané s rozsáhlými popáleninami.

Univerzita Karlova má psychologickou poradnu pro cizince

Univerzita Karlova (UK) zřídila psychologickou poradnu pro zahraniční studenty. Poradna začala fungovat 6. dubna a mladým cizincům bude k dispozici každé úterý odpoledne v informačně-poradenském centru univerzity ve Školské ulici v Praze, sdělil ČTK mluvčí UK Václav Hájek. Psychologické pomoci se dostane všem studentům bez ohledu na to, zda jsou posluchači UK, nebo ne. K dispozici jim bude psycholog, který hovoří anglicky, uvedla vedoucí centra Hana Urychová. Své poradny mají i čeští studenti, na fakultách UK jich je deset, řekla. Poradny pro cizince fungují i ve školách v zahraničí, proto se pro ni rozhodli i na Univerzitě Karlově. "Naši studenti jezdí na stáže na různé univerzity a vidí, jaké služby tam studentům poskytují, takže to je pro nás do určité míry inspirace," podotkla Urychová.

Na UK studuje kolem 5000 cizinců a do Čech jich jezdí čím dál víc. Vzhledem k tomu, že tu někteří pobývají jeden i více semestrů, mohou některé z nich trápit různé problémy. "Je užitečné, když mohou využít stejných služeb jako čeští studenti, pro něž psychologické poradny fungují už řadu let," poznamenala. Psycholog jim může pomoci, když mají problémy s adaptací na nové prostředí, obávají se zkouškového období nebo mají nějaké osobní problémy. Konzultaci v poradně by si měli předem objednat e-mailem na adrese [email protected] nebo telefonicky na čísle 224491597.

Žalobkyně potvrdila, že vydání knihy Život Ježíše není trestné

Městské státní zastupitelství v Praze potvrdilo, že vydání knihy Gerharda Haderera Život Ježíše není trestným činem. Trestní oznámení na nakladatelství Fragment podal lidovecký poslanec Jiří Karas, později se k němu přidali další věřící. Policie oznámení odložila, Sdružení křesťanských seniorů si ale podalo stížnost. "Stížnost podali k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které nám ji předalo. Státní zástupkyně ji minulý týden zamítla," řekl ČTK mluvčí zastupitelství Martin Omelka.

Kniha, která humorným způsobem rozvíjí život a konání Ježíše Krista, jako by byl pod vlivem omamných látek, podle trestních oznámení hrubým způsobem uráží symbol křesťanské víry. Podle policie však nakladatelé nechtěli někoho úmyslně poškodit ve víře, šlo o nadsázku a satiru. Kniha se navíc podle vyšetřovatelů v knihkupectví neprodávala v oddělení naučné literatury, ale v oddělení satirické literatury.

Podle Karase "tato skandální publikace" neuráží jen křesťany, ale nepřímo všechny občany. "Hanobí totiž hodnoty, jako je pravda, láska a spravedlnost, které jsou společné všem," řekl již dříve poslanec. Karas podal podnět k zahájení trestního řízení ve věci hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. Proti odložení si ale podle Omelky nestěžoval.

Brněnská zoo chce pomoci k záchraně sysla v Česku a Polsku

Brněnská zoo se chce zapojit do záchrany sysla obecného v Česku a Polsku. Početní stavy tohoto kriticky ohroženého živočišného druhu v posledních letech v obou zemích prudce klesají. Odborníci pro to nemají vysvětlení. Řešením by mohl být odchov syslů v zoo a jejich vysazení do přírody, řekl ČTK hlavní chovatel Zoo Brno Jiří Gábriš. Syslové téměř vymizeli na mnoha místech Polska a také v České republice je jich stále méně. Jednu z největších kolonií na jihu Moravy měla tato zvířata ještě donedávna například na letišti v Brně-Medlánkách. Kdysi jich na něm žilo přes 300, zatímco nyní lze jen výjimečně pozorovat několik osamocených jedinců. "Žádné vysvětlení pro tento pokles neexistuje. Celá situace je předmětem mnoha odborných diskusí," uvedl Gábriš. Doplnil, že současná situace by spíš měla syslům prospívat; v zemědělství se využívá stále méně chemie a prudce nevzrůstají ani populace ptačích dravců, kteří by se lovem syslů živili.

O úbytku těchto chráněných hlodavců jednali v uplynulých dnech zástupci brněnské zoo s kolegy ze zahrady v Poznani a s polskými ekology. Brněnská zoo by se chtěla v budoucnu stát prostředníkem v jednáních o záchraně syslů obecných. "Vytvoříme vlastní kolonii syslů, které bychom chtěli získat ze zoo v Plzni. Časem část z nich dáme kolegům z Poznaně. To by měl být první krok k pozdějšímu návratu syslů do přírody," uvedl Gábriš. Doplnil, že projekt začne patrně až příští rok.

Trutnov na rodáka Samuela Fritze nezapomněl ani po 350 letech

Ani po 350 letech, které uplynuly od narození misionáře, humanisty, vědce a cestovatele Samuela Fritze, nezapomněl Trutnov na svého rodáka. Práci muže, jenž podstatnou část života věnoval tomu, že hájil práva amazonských indiánů, splul celou Amazonku a vytvořil první mapu této řeky, připomíná v těchto dnech výstava na trutnovské radnici. Již dva roky tu lidem denně připomíná významného rodáka také pamětní deska, v níž je zasazen kámen z náhorní plošiny Jeberos, kde Fritz údajně roku 1725 zemřel. Jeho jméno nese i jedna z nových trutnovských ulic. "Fritz je přesně tím typem historické osobnosti, kterou naše pohraniční město potřebuje. V nedávné historii bylo dvakrát vysídleno a kontinuita tu logicky chybí. Až nynější generace hledají tradice, na které by mohly navázat," řekl ČTK starosta Trutnova Ivan Adamec.

Samuel Fritz se narodil v Trutnově 9. dubna 1654. Jako misionář působil 40 let v Jižní Americe mezi amazonskými Indiány. Učil je křesťanství i základům evropského zemědělství, zakládal nové osady a hájil práva indiánů v dlouholetém sporu mezi Španělskem a Portugalskem. V letech 1689 až 1691 splul celou Amazonku až k jejímu ústí do Atlantického oceánu a zpět a vytvořil mapu řeky, která se stala jejím vůbec prvním relativně přesným obrazem a znamenala průlom v kartografickém zobrazování oblasti. "Na výstavu se nám mimo jiných exponátů podařilo získat kopii této původní Fritzovy mapy. Originál je uložen v archivu map francouzské Národní knihovny v Paříži," uvedl Adamec.

Koncert v klubu Vagon připomene 60. výročí narození Karla Kryla

V pražském klubu Vagon se 12. dubna uskuteční koncert nazvaný Zmrtvýchvstání Karla Kryla. Písně z repertoáru legendárního písničkáře, od jehož narození v den koncertu uplyne přesně 60 let, zahraje ve vlastních úpravách 13 kapel a hudebníků různých žánrů. ČTK to řekl David Gaydečka z agentury Joe's Garage, která koncert pořádá. "Nové úpravy písniček budou stylově a žánrově velmi různorodé, od soudobého folku přes rock, etnické inspirace, punk, ska, alternativní přístupy až po elektroniku," uvedl Gaydečka. Na koncertě Krylovy písně zahrají například Psí vojáci, Jiří Dědeček, MCH Band, Pavla Milcová s Peterem Binderem nebo Oskar Petr se skupinou Fabrica Acustica.

Osobnost Karla Kryla, od jehož úmrtí uplynulo začátkem března deset let, v klubu Vagon připomněla i výstava nazvaná Píseň pro blbouna nejapnýho, která bude přístupná do konce dubna. Vystavuje exponáty, které připomínají Krylovo působení na československé hudební scéně v 60. letech, jeho činnost v německém exilu i polistopadový návrat do Čech.

Na Krylovu tvorbu se zaměřili i pořadatelé dalších výstav. Na jeho literární činnost poukázali organizátoři výstavy Cesta je prach a štěrk a udusaná hlína, do 16. dubna ji pořádá Národní knihovna v Praze. Společenství Opus Bonum vydalo k příležitosti Krylových jubileí sborník nazvaný Jaro desáté, do kterého přispěli například Jiří Suchý, Josef Škvorecký a Erazim Kohák. Poctou Krylovi mají být také představení připomínající jeho básnickou tvorbu. Výběr z milostné poezie Úlomky ze světa půlkacíře v podání Daniely Bakerové a Borise Rösnera uslyší 14. dubna návštěvníci představení v budově ministerstva kultury v Nostickém paláci, o den později budou na programu ve Viole.

Ze sportu:

S největší pravděpodobností bez čerstvých mistrů extraligy ze Zlína a finalistů z pražské Slavie nastoupí čeští hokejisté v úterý v Karlových Varech proti Francii v prvním přípravném utkání před nadcházejícím mistrovstvím světa. Kouč národního celku Slavomír Lener jim chce dát pár dnů na oddech po vyčerpávajícím maratonu zápasů.

Zlínští útočníci Jaroslav Balaštík a Petr Leška ovládli kanadské bodování i tabulku střelců play off hokejové extraligy. Oba si při cestě za mistrovským titulem připsali v sedmnácti zápasech po osmnácti bodech za devět branek a stejný počet asistencí. Třetí v produktivitě skončil s osmnácti body slávistický kapitán Josef Beránek, který byl spolu se spoluhráčem Janem Novákem s jedenácti asistencemi nejlepším nahrávačem vyřazovacích bojů.

Český brankář Petr Přikryl zazářil v play off slovenské extraligy a výrazně se podílel na zisku mistrovského titulu pro Trenčín. Ve vyřazovací části měl nejnižší průměr inkasované branky na zápas (1,42) a s úspěšností zákroků 94,44 procenta byl druhý za Pavlem Rybárem ze Slovanu Bratislava. Přikryl udržel také dvě čistá konto, což se podařilo rovněž jeho spoluhráči Miroslavu Hálovi.

Patrik Eliáš a Jan Hrdina zaznamenali v uktání prvního kola play off zámořské NHL po jedné brance New Jersey. To však podleho Philadelphii na jejím ledě 2:3.

Poslední šance, jak zachránit zpackanou sezonu Juventusu Turín - tak mluví o blížícím se utkání s Laziem Řím záložník "Staré dámy" Pavel Nedvěd, který se po krátké odmlce zaviněné zraněním zad vrací do italské ligy. A kapitán české reprezentace vzhlíží k sobotní bitvě proti svému bývalému klubu pln očekávání. "Zápasy s Laziem? Ty jsou pro mě vždycky tak trochu speciální. Nemůžu přece těch pět let hodit za hlavu," vzpomínal na své působení v blankytně modrém dresu Nedvěd.

Slavia Praha zkouší dalšího brazilského fotbalistu. Do konce sezony se bude s třetiligovým 'béčkem' připravovat devatenáctiletý ofenzivní záložník Camargo Junior, který v pátek absolvoval s rezervním týmem první trénink. "Jestli nás přesvědčí do konce sezony, tak potom můžeme jednat o jeho angažmá," řekl ČTK tiskový mluvčí Slavie Alexandr Kliment. Slávisté si Camarga Juniora vyhlédli v brazilském klubu Atlético Paranaense; dříve zde působil také Aduato, který působí ve slávistickém A týmu.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.