Láska kvete hlavně v máji

svatba2.jpg

Máj - lásky čas. K tomuto úsloví se váže několik zajímavostí, které registruje česká databanka rekordů a kuriozit pelhřimovské agentury Dobrý den. Její šéf, Miroslav Marek, Vám některé z nich přiblíží.

"Když je 1. máj, tak k tomu patří ten dávný a krásný zvyk líbání pod rozkvetlým stromem. My jsme byli u pokusu, při kterém se v Praze na akci nazvané 'Vkročte do pohody polibkem', konala se samozřejmě 1. května, pod rozkvetlou třešničkou políbilo celkem 629 manželských a mileneckých párů.

Láska, jak známo, v mnoha případech přechází v manželství. Ač podle staré české tradice by se v květnu, říkávaly babičky, neměly svatby konat, protože to manželství by mohlo být nevyvedené, tak přece jen se některé svatby v tomto měsíci konají. I k těm svatbám evidujeme řadu 'nej'. Například největší svatební kytici zhotovil pan Petr Kopáč. Tato kytice byla 5 metrů a 44 centimetrů dlouhá, 80 centimetrů široká a jako základ použil chmel. Kytice, vážící sedm a půl kilogramu, byla zhotovena za použití šedesátí lilií, pětadvaceti chryzantém, pětačtyřiceti karafiátů, pětadvaceti tzv. nevěstiných závojů a pěti kusů okrasného zelí, vše ozdobeno třiceti pštrosími péry. Na zhotovení tohoto díla pracoval autor celé tři dny, celkem to bylo 26 hodin čistého času práce. Tu kytici potom skutečně nevěsta předvedla v září roku 2002 v rámci akce Sedm let květinové módy.

Ke svatbám ještě jedno české 'nej', o němž si troufám říci, že je i světovým rekordem. V České republice, konkrétně v Litomyšli, se odehrála svatba, na které s jedním jediným párem bylo celkem 68 oddávajících a spoluoddávajících, starostů a zástupců starostů z měst celé České republiky. To všichni oddali snoubence, pana Jaroslava Zváru, mimochodem redaktora Českého rozhlasu, a Ilonu Novákovou. Na této netradiční svatbě byl totiž zahájen provoz tehdy nově rekonstruovaných Klášterních zahrad právě v Litomyšli,"

říká šéf pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek.