Obliba předmanželských smluv v Česku roste, sepisuje je každý pátý pár

Lidé v Česku v minulosti znali pojem předmanželská smlouva většinou z amerických filmů, v nichž si starší bohatý muž bere mladou chudou krasavici. Mladé dvojice před svatbou na smlouvu nahlížely jako na projev nedůvěry - ještě jsme se nevzali, a už budeme řešit, jak se budeme rozvádět. V současné době ale předmanželskou smlouvu sepisuje zhruba každý pátý pár. A zájem dál roste.

Ilustrační foto: Olivia Bauso,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

„Pro mě svatba nemá mít nic společného s penězi, je to o lásce a vůli prožít společně zbytek života. Možná jsem naivní, ale předmanželská smlouva pro mě znamená, že si ti lidi vlastně plánují, že se časem rozvedou,“ uvedla nedávno na sociální síti mladá žena.

Její názor je ale spíše ojedinělý. Většina mladých lidí je stále víc racionální a uvědomuje si, že se z lásky může stát nenávist, tahanice o děti, peníze a majetek. V Česku se přitom rozvádí 50 procent manželství. Předmanželskou smlouvu proto vnímají jako ochranu každého z manželů.

Ilustrační foto: Nathan Dumlao,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

Zájem o úpravu majetku před uzavřením manželství roste od roku 2014, kdy Notářská komora data eviduje. Podle statistiky sepsalo v roce 2014 předmanželskou smlouvu zhruba 7 a půl tisíce párů, v roce 2019 to bylo už téměř 11 tisíc. Výjimkou byl loňský rok.

„Lidé z pochopitelných důvodů rušili plánované svatby. Letos se situace změnila a za první půlrok jsme tak zaznamenali meziroční zvýšení zájmu. Předpokládáme, že se postupně vrátíme k situaci před pandemií. Málokdo už bere manželskou smlouvu jako projev nedůvěry,“ říká prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Hlavně kvůli ochraně před odpovědností za dluhy

Celkový počet smluv upravujících manželský majetkový režim zahrnuje jak předmanželské smlouvy, které si lidé sjednávají před uzavřením manželství, tak manželské smlouvy podepsané již sezdaným párem.

Ilustrační foto: debowscyfoto,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Smlouvu se stále častěji rozhodují uzavřít i zástupci starší generace, kteří vstupují do dalšího manželství, po rozvodu přišli o vše a v dalším vztahu už nechtějí nic riskovat. Výjimkou pak nejsou ani ti, kdo chtějí prostřednictvím úpravy manželského majetkového režimu zajistit majetek pro své děti z minulého vztahu.

Lidé si manželskou smlouvu nechávají u notáře sepsat hlavně kvůli ochraně před odpovědností za dluhy svého partnera. Ať už o nich již vědí, nebo mají teprve vzniknout. Smlouvu mohou využít třeba i v případech, kdy jeden z manželů začíná podnikat a nechce riskovat, že případný krach ovlivní finanční situaci celé rodiny včetně dětí.

klíčové slovo: