Zprávy

Sedm zemí, včetně ČR, chce v ústavě EU zmínku o křesťanství

Sedm evropských zemí, včetně České republiky, vyjádřilo společné přání, aby v připravované evropské ústavě byla také zmínka o křesťanských kořenech Evropy. Návrh je obsažen v dopisu, který v pátek polské ministerstvo zahraničí předalo nynější předsednické zemi EU Irsku. Oznámil to ve Varšavě mluvčí polského ministerstva zahraničí Boguslaw Majewski. Upřesnil, že dopis podepsali představitelé Polska, Itálie, Litvy, Malty, Portugalska, Slovenska a České republiky.

Dopis vznikl z iniciativy Polska a Španělska, řekl ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář. "My jsme se k němu připojili, protože to je v souladu s mandátem české vlády pro mezivládní konferenci," dodal. "Seznam signatářů dopisu není konečný. Věříme, že se přidají i další země," řekl agentuře PAP Majewski. Sedm signatářských států v dopise žádá od Irska, které nyní předsedá EU, aby tuto otázku zařadilo do programu připravované mezivládní konference.

Mluvčí irského ministerstva zahraničí Ciaran Madden ve čtvrtek agentuře AFP řekl, že jakmile Irsko dopis dostane, předloží otázku k posouzení na nejbližší schůzce šéfů diplomacií zemí EU. Nynější návrh úvodu evropské ústavy předpokládá pouze zmínku o inspiraci kulturními, náboženskými a humanistickými tradicemi Evropy.

Z 25 členských zemí Evropské unie konkrétní zmínku o křesťanských tradicích Evropy v úvodu dokumentu požadují zejména Itálie, Polsko, Španělsko, Portugalsko a Irsko, proti jsou především Francie, Belgie a severoevropské země unie. Pokud jde o stanovisko České republiky premiér Vladimír Špidla se ve čtvrteční diskusi o evropské ústavě v Senátu s mnohými senátory shodoval v tom, že tato zmínka není nutná, byť ji mají vládní vyjednávači prosazovat. Jejich případný neúspěch ale nebude důvodem pro odmítnutí ústavy.

Klaus mluvil s Dzurindou o spolupráci zemí v rámci Evropské unie

Vztahy České republiky a Slovenska a spolupráce obou zemí v rámci Evropské unie - to byla hlavní témata páteční schůzky prezidenta Václava Klause se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou na Pražské hradě. "Hovořili jsme o evropské ústavní smlouvě a o perspektivách spolužití v novém prostředí, do kterého se Česko a Slovensko dostalo," uvedl Dzurinda. S Klausem se shodl na tom, že Evropská unie má zůstat seskupením svrchovaných suverénních států, informoval ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek.

Dvoudenní návštěvu České republiky završil Dzurinda prohlídkou Českého Krumlova, kam se vydal se svým českým protějškem Vladimírem Špidlou. Premiéři si prohlédli krumlovskou radnici a místní zámek, jejich manželky navštívily klášter ve Vyšším Brodě. "V Českém Krumlově jsem ještě nebyl. V Českých Budějovicích ano, ale sem jsem se nedostal. Vidím, že jsem udělal vekou chybu, protože to je úžasné město," řekl Dzurinda.

Ve čtvrtek podepsali Dzurinda se Špidlou mezivládní memorandum, v němž dali najevo zájem pokračovat v intenzivních vztazích zemí i po vstupu do Evropské unie. Členství v EU podle nich nabízí další formy spolupráce. Slovenský premiér se v Praze setkal i se zástupci obou parlamentních komor, s nimiž hovořil o režimu na společných hranicích.

Pravidelné podzimní a jarní návštěvy českých a slovenských premiérů se již staly tradicí. Oba nástupnické státy československé federace si zakládají na nadstandardních vztazích v politice, ekonomice či kultuře i na silných mezilidských vazbách z dob společné minulosti.

Zaorálek: Nebude-li ústava do června, zbývá pro jednání půlrok

Pokud se členové Evropské unie neshodnou na znění ústavy do června, tedy do konce irského předsednictví, zbývá prostor pro jednání ještě v druhé půli letošního roku. Pak se bude muset unie věnovat hlavně jednání o rozdělování svých financí, soudí předseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Dal by však přednost tomu, kdyby se vlády dokázaly na kompromisu shodnout ještě během irského předsednictví. "Česká republika nepůjde do jednání jako někdo, kdo by rozbíjel kompromis," řekl Zaorálek.

Pokud by se podle něj pětadvacítka na znění euroústavy nedohodla už teď, mohlo by se nizozemské předsednictví využít například i k tomu, aby byla v návrhu ústavy posílena pozice národních parlamentů. "Role národních parlamentů v EU není v tuto chvíli dostatečná," míní Zaorálek. Nizozemci přeberou předsednické křeslo od Irů v červenci.

Visegrádská čtyřka chce v EU postupovat společně i v ekologii

Na společném postupu a koordinaci opatření v ekologických otázkách se v maďarském Siófoku u Balatonu dohodli ministři ochrany životního prostředí čtyř zemí visegrádské skupiny. Ministři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska ve společném prohlášení konstatovali, že státy visegrádské skupiny hodlají v rámci Evropské unie spolupracovat i v oblasti ochrany životního prostředí a postupovat společně v takových případech, kde se jejich zájmy budou shodovat. Podle agentury MTI se na schůzce také vyslovili pro přijetí oficiálního stanoviska Evropské unie, v němž by bylo konstatováno, že ochrana životního prostředí je prioritou také v nových členských zemích. Značnou pozornost ministři věnovali problematice zpracování odpadů a vytvoření národních přírodních parků v rámci unijního projektu Natura 2000.

Šéf evropských federalistů: Federální uspořádání je nadějí pro EU

Nadějí pro budoucí Evropskou unii je její federální uspořádání podle švýcarského modelu, míní předseda Unie evropských federalistů Jo Leinen. Unie podle něj potřebuje kromě existujícího společného trhu a měny také společnou ekonomickou a sociální politiku a v určité míře i daňovou politiku. Leinen to uvedl v pátek v Praze na konferenci evropských federalistů. "Federalismus je pro Evropu nadějí. Nechceme centralizovaný systém řízení, ale uvědomujeme si také, s jakými potížemi se potýká systém, který je založený na spolupráci nezávislých států. Příkladem je Organizace spojených národů," řekl Leinen, německý sociální demokrat a místopředseda výboru pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu.

Připravovanou evropskou ústavní smlouvu označil za dokument, který skýtá jedinečnou příležitost udělat krok do společného ekonomického k politickému seskupení. Evropská ústava by podle Leinena měla v prvé řadě odpovídat potřebám občanů, teprve v druhém sledu požadavkům států. Leinen byl spoluautorem projektu Konventu EU, který návrh euroústavy připravil.

Poslanec a lídr evropské kandidátky ČSSD Libor Rouček se označil také za federalistu. Podle něj ale evropská ústava musí být kompromisem mezi federalisty a euroskeptiky, aby mohla být ve všech členských státech přijata. "I když jsme eurooptimisté, měli bychom být také eurorealisty," uvedl na konferenci. Připomněl, že se proti ústavě v Česku vymezuje jak ODS, tak KSČM.

Čeští evropští federalisté v čele se senátorem Danielem Kroupou se podobně jako Leinen postavili proti výrokům prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause, který varoval před nebezpečím unifikovaného evropského superstátu a zánikem národních celků. Podle federalistů byly právě uzavřené národní státy ve 20. století zdrojem válek a totalitních režimů. "Postup evropské integrace neznamená ohrožení, ale posílení demokracie a svobody," uvedli.

Konference Evropských federalistů pokračuje o víkendu debatou o přínosu evropské ústavy pro občany zemí EU a o tom, zda přinese výhody spíše velkým či malým národům. Konference se koná necelý měsíc před plánovaným schvalováním euroústavy. Státy unie se ale zatím nevypořádaly se všemi požadavky na text ústavní smlouvy. Není proto jasné, zda se červnový termín schvalování dodrží.

Ministři obrany visegrádské čtyřky budou v pondělí jednat v ČR

Ministři obrany zemí visegrádské čtyřky budou v pondělí v Česku jednat o bezpečnostní politice Evropské unie a její spojitosti s úkoly Severoatlantické aliance. Český ministr Miroslav Kostelka pozval své kolegy do armádního školicího střediska Komorní Hrádek nedaleko Prahy. Přijede i ukrajinský ministr Jevhen Marčuk, který s představiteli Visegrádu poobědvá. Rozhovorů se vedle Kostelky zúčastní v zastoupení maďarského ministra státní tajemník József Fehér, polský ministr obrany Jerzy Szmajdzinski a slovenský ministr Juraj Liška. "Budou určitě hovořit i o možné spolupráci v oblastech výcviku a zbrojního průmyslu, ale i o bezpečnostní situaci ve světě," řekl ČTK mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha.

Všechny země Visegrádu jsou od počátku měsíce členy Evropské unie, Slovensko navíc tento rok dohnalo své partnerské státy, když také vstoupilo do Severoatlantické aliance. Bývalé sovětské satelity v obranné oblasti úzce spolupracují už řadu let. Češi a Slováci jsou v tomto ohledu zřejmě nejdále, mají dokonce společnou jednotku v mírové operaci KFOR v jihosrbském Kosovu, plánuje se společná ochrana vzdušného prostoru.

Mezinárodní mise nevybrala jaderné úložiště v ČR

Šestičlenný mezinárodní tým odborníků na jadernou bezpečnost nezjišťoval, kde by v České republice mělo vzniknout úložiště jaderného odpadu. Experti prověřovali program přípravy vybudování jaderného skladu a tím, kde nakonec bude stát, se nezabývali. Na dotaz ČTK to uvedl jeden ze členů mise a zároveň vědecký tajemník Mezinárodní komise pro atomovou energii (MAAE) Jean-Marie Potier. Jejich úkolem bylo zhodnotit pokrok v přípravách od roku 1993. Tehdy se zahraniční vědci o tento problém zajímali poprvé a Správě úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) uložili několik doporučení. "Musím konstatovat, že ve většině bodů byla doporučení splněna," řekl další člen mise, německý výzkumník Wernt Brewitz. Oficiální posudek týdenní mise dostanou české úřady do poloviny srpna, oznámil dále Potier.

Program přípravy hlubinného úložiště počítá s tím, že vhodná lokalita bude vybrána do roku 2025. Jeho provoz by měl být zahájen v roce 2065. "Bude určeno pro veškerý radioaktivní odpad z jaderných elektráren Dukovany i Temelín a fungovat by mělo do roku 2100," řekl ředitel správy úložišť Vítězslav Duda. Vybudování skladu včetně příprav bude stát podle odhadů 48 miliard korun. Všechny činnosti SÚRAO s tím spojené jsou podle jeho ředitele financovány z tzv. jaderného účtu, na který přispívají všichni původci radioaktivního odpadu. Úřad zatím vytypoval šest lokalit, všude ale narazil na odpor veřejnosti. Proto nyní požádal vládu o pětiletý odklad dalších geologických prací.

Projekt OSN pomáhá prostitutkám v Česku vrátit se do společnosti

Česká republika v těchto dnech ukončila projekt na pomoc obětem obchodování s lidmi, sponzorovaný OSN. Program si kladl za cíl pomoci ženám, které dobrovolně či podvodem skončili v českých nevěstincích. Po vyčerpání speciálních dotací OSN budou další aktivity hrazeny z českého rozpočtu, řekla ČTK na tiskové konferenci ředitelka policejního odboru prevence kriminality Jitka Gjuričová. Česká republika získala na projekt od mezinárodní organizace 25.000 dolarů (asi 825.000 korun). Peníze mimo jiné využil policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) k vytvoření databáze obětí obchodu s lidmi, pachatelů a míst, kde se tato trestná činnost nejčastěji vyskytuje.

Prostitutky jsou podle Gjuričové nejslabším článkem v obchodu s lidmi, je nejsnazší s nimi spolupracovat. "Musíme jim něco nabídnout, aby vypovídaly," vysvětlila novinářům. Prostřednictvím těchto žen tak policie podle ní může nabourat zločinecký řetězec kuplířů. Stejně důležitá je i pomoc bývalým prostitutkám, aby se mohly zařadit zpět do společnosti, vrátit se domů, dodala Gjuričová. Ženy však mohou získat i povolení k pobytu v ČR. S policií v rámci projektu zatím spolupracuje deset cizinek, většinou z východní Evropy.

Olympus otevřel v Přerově nové opravárenské centrum fotopřístrojů

Nové centrum zaměřené na opravu fotopřístrojů v Přerově otevřel světový výrobce fotoaparátů a zdravotnického vybavení Olympus. Do stavby a vybavení opravárenského centra, které budou sloužit pro velkou část Evropy, společnost Olympus během uplynulých deseti měsíců investovala zhruba 80 milionů korun. Vytvořila zároveň 80 pracovních míst. Konečná výše investice by měla dosáhnout 100 milionů korun a počet pracovních míst vzrůst na 120. "Činnost Olympus centra v Přerově bude pokrývat potřeby expandujícího prodeje fotografických přístrojů," řekl při slavnostním otevření opravárenského centra jednatel české pobočky společnosti Olympus Petr Hanzlík.

Centrum bude opravovat fotoaparáty zasílané z Bulharska, Chorvatska, Estonska, Irska, Islandu, Izraele, Jihoafrické republiky, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska, Srbska a Černé hory, Švýcarska, Turecka, Velké Británie a Česka. "To výrazně posílí pozici České republiky v rámci celé korporace Olympus," uvedl Hanzlík. Podle Marie Tomanové z agentury CzechInvest je hlavním přínosem této investice přesun know-how a technologií do země. "Počet zaměstnanců opravárenského centra se bude zvyšovat úměrně narůstajícímu počtu zakázek, a proto je plánovaná kapacita areálu prozatím vyšší než aktuální potřeba společnosti Olympus," uvedla.

Vláda bude mít asi nového mluvčího, Veverková končí

Kabinet Vladimíra Špidly bude mít zřejmě nového mluvčího nebo mluvčí. Podle informací ČTK se Anna Veverková, která tlumočí názory vlády od jejího ustavení v roce 2002, rozhodla ukončit své působení ve Strakově akademii. Oficiálně chystaný odchod Úřad vlády ani mluvčí nepotvrdili. "Bez komentáře," řekla ČTK Veverková. O odchodu uvažovala Veverková již před rokem z rodinných důvodů - chtěla se více věnovat svým dvěma dětem. Nakonec si to ale rozmyslela a u Špidly zůstala.

Změna ve funkci vládního mluvčího pravděpodobně nebude otázkou nejbližších dnů ani týdnů. Kdo se stane nástupcem Veverkové, se zatím neví. V kuloárech Úřadu vlády se nicméně hovoří například o Slavomíru Novotném, který nedávno nastoupil do tiskového oddělení a má na starosti zahraniční agendu. Mluvčího si podle zvyklostí vybírá premiér, poté ho potvrzuje celá vláda.

Do Evropského parlamentu chce volit čtvrtina libereckých vězňů

Zhruba čtvrtina vězňů půjde v liberecké věznici k volbám do Evropského parlamentu, jež se uskuteční 12. června. ČTK to řekl mluvčí věznice Václav Mitáš. "Nyní jsme ve spolupráci s notářstvími ověřili zájemcům o získání voličského průkazu jejich podpisy," dodal. V Liberci žije 213 obviněných a odsouzených. Voličský průkaz musejí mít letos v červnu stejně jako ve všech tuzemských věznicích vůbec poprvé. Dosud jim stačilo zapsání na seznam. Když se ale před předešlými volbami přestěhovali z jedné věznice do druhé, nemohli již volit. S voličským průkazem smějí v červnu volit v kterékoli tuzemské věznici.

V dalších dvou věznicích v Libereckém kraji, Jablonci- Rýnovicích a Stráži pod Ralskem, zatím neznají přesný počet vězňů, kteří chtějí volit do Evropského parlamentu. Ve Stráži poslední podpisy, nutné pro vydání voličského průkazu, ověří v úterý.

CzechTourism: Češi utratí za dovolenou v ČR asi tři tisíce korun

Za domácí pobyt, který většina lidí tráví u známých nebo na vlastních chalupách, utratí průměrný Čech 3000 korun. Vyplývá to z výzkumu, který pro vládní agenturu CzechTourism provedla agentura STEM/MARK. Loni uskutečnili Češi 5,9 milionu domácích cest delších než čtyři dny. To byl meziroční růst o 17,6 procenta, řekl ředitel CzechTourismu David Gladiš. Přesto sami Češi o sobě říkají, že Českou republiku neznají. K tomu, aby ve své zemi trávili více volných dní, by české turisty podle výzkumu motivovala větší nabídka aktivit a cílených programů a hlavně zvýšení hygieny v rekreačních střediscích. Nejméně ze všech věkových kategorií jsou k trávení dovolené či prázdnin v Česku motivováni mladí a svobodí Češi. "Ne kam, ale s kým!" - to je hlavní věc, na kterou mládež myslí při plánech na prázdniny a dovolenou. Česká republika vede před zahraničím hlavně u rodin s malými dětmi a u seniorů. "Důchodci si ve většině případů zvolí dovolenou v ČR, protože se doma cítí bezpečněji," vysvětlil Gladiš.

Za dovolenou v cizině průměrný Čech utratí asi 12.000 korun. Počty zahraničních cest Čechů, které trvaly déle než čtyři dny, stouply v roce 2003 na 4,6 milionu. Podle ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra Beránka asi 3,5 milionu Čechů jelo na dovolenou, zbytek cestoval do zahraničí za obchodem.

The Times otiskly nekrolog Rudolfa Krzáka

Páteční britský deník The Times otiskl nekrolog generálmajora Rudolfa Krzáka. Hrdina z druhé světové války a jeden ze strůjců atentátu na Reinharda Heydricha zemřel 22. dubna a byl pohřben 11.května. The Times připomínají, že Krzák byl jedním z posledních členů skupiny, která připravovala atentát na Heydricha. Za tento atentát byla zaplacena strašlivá cena ve formě odvety Němců. Krzák byl po návratu do Československa pronásledován komunisty a plné rehabilitace se dočkal až po roce 1989. Pracoval pak aktivně na tom, aby byly plně oceněny zásluhy českých válečných hrdinů, píše The Times.

Rudolf Krzák, narozený v roce 1914, se rozhodl pro vojenskou kariéru hned po maturitě. Ve třicátých letech absolvoval vojenskou akademii, jeho službu v armádě ale přerušil v roce 1939 vznik protektorátu. Přes Polsko odešel do Francie, kde bojoval v cizinecké legii. Zde také získal své první vyznamenání, francouzský válečný kříž. Po pádu Francie odešel do Británie, kde se stal instruktorem zvláštní výsadkové skupiny D. Do přímých vojenských operací se zapojil v roce 1944, kdy jeho skupina působila v severní Itálii. Do Československa se Krzák vrátil z východu se Svobodovou armádou. Jeho rodinu fašisté během protektorátu zavraždili právě v odvetě za atentát na Heydricha.

Magda Vášáryová a Radovan Lukavský převezmou cenu nadace Pangea

Výroční cenou nadace Pangea Za úsilí o nápravu věcí lidských budou poctěni někdejší slovenská herečka a nynější diplomatka Magda Vášáryová a člen činohry Národního divadla v Praze a pedagog Radovan Lukavský. ČTK to oznámil místopředseda správní rady nadace Miroslav Hanuš. Slavnostní večer se uskuteční 13. června v pražském Divadle na Vinohradech.

Při rozhodování o laureátech ve 12. ročníku prestižních cen nadační rada přihlédla k tomu, že Magda Vášáryová úsilí o nápravu věcí lidských promítá do svého konání v různých rolích. "Byla skvělou herečkou i nositelkou myšlenek vzájemné občanské podpory. Svým přístupem ukazovala význam obyčejné laskavosti v mezilidských vztazích. Po vstupu do diplomatické služby vykonala mnoho pro vztahy mezi lidmi z různých zemích v regionu střední a východní Evropy," píše se mimo jiné v odůvodnění. Připomíná se v něm, že i nyní osobně podporuje řadu dobročinných projektů.

Radovan Lukavský převezme výroční cenu za celoživotní dílo, jímž přispěl k vysoké úrovni českého divadla, filmu a kultury vůbec. I jako pedagog uměleckých škol se zasloužil o kulturu české řeči a o zvláštní duchovní a mravní rozměr soudobého charakterního herectví. Svůj myšlenkový i umělecký odkaz vtělil do řady knih, zrcadlících jeho lidskou a hereckou zkušenost.

Cena nadace Pangea je vedle vynikajících profesních výkonů vázána i na etický přesah tvorby a kontinuitu občanských postojů laureáta. Těmi dosavadními byli například Jaroslav Foglar, Jiří Suchý, Otto Wichterle, Marta Kubišová, Zdeněk Svěrák, Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund, Václav Havel a Pavel Tigrid. V mezinárodní kategorii nadace podobně odměnila americkou folkovou zpěvačku Joan Baezovou, oceánografa Jacquesa-Yvese Cousteaua, režiséra Ingmara Bergmana, herce Ladislava Chudíka a legendu polské kinematografie Andrzeje Wajdu.

Nadace Pangea byla ustavena v roce 1991 při příležitosti 400. výročí narození Jana Amose Komenského, k jehož inspirujícímu reformátorskému odkazu se hlásí. Podněcuje a podporuje projekty přispívající k prohlubování obecné vzdělanosti, výchovné a vzdělávací programy a projekty směřující k ochraně kulturního dědictví. Výroční cenu uděluje od roku 1992, nominační výbor každoročně vybírá z pěti desítek kandidátů.

U zlaté kapličky začala vyrůstat divadelní Bouda

Netradiční divadelní objekt začal vyrůstat na prostranství u historické budovy Národního divadla v Praze. Takzvaná Bouda II naváže na úspěch podobného provizorního jeviště na Ovocném trhu za Stavovským divadlem, v němž činoherní soubor české první scény končil minulou sezonu. "Po úspěchu loňského projektu Bouda se vedení Národního divadla rozhodlo pro pokračování. Výsledkem je Bouda II, která vyroste přímo na piazzetě u Národního divadla. Stejně jako loni ji postaví společnost Skanska CZ," řekla ČTK mluvčí činohry české první scény Kateřina Ondroušková.

Bouda II bude mít z architektonického hlediska podobu nezbytného doplňku moderní doby - obchodu jako "chrámu spotřeby". Bude tak korespondovat s tématem pouze jedné hry, která v ní bude uvedena - hry Hypermarket slovenského dramatika Viliama Klimáčka, která získala druhé místo v soutěži o Cenu Alfréda Radoka za rok 2002. Světová premiéra se uskuteční 13. června v rámci projektu Podoby současného dramatu. Autor pro svůj text zvolil podtitul: Den, kdy jste nebyli nakupovat, považujte za ztracený!

Vyzdobené filmové klapky vystavuje ve Zlíně 111 umělců

Zlínská Galerie Viva vystavuje kolekci 111 unikátně vyzdobených filmových klapek. Čeští a slovenští umělci je vytvořili pro Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který ve Zlíně začne 30. května. Na závěr přehlídky, 4. června, pořadatelé filmové klapky vydraží a výtěžek věnují studentům zlínské Vyšší odborné školy filmové. Klapky, pojaté jako malby nebo plastiky, připravili umělci bez nároku na honorář. "Z nových jmen se zde objevuje práce výtvarníka Miloše Nesvadby nebo Zdenka Smetany, známého svým Rákosníčkem," řekl ČTK galerista Miloslav Daříček. Série se pyšní také dílem Ivy Hüttnerové, Kristiána Kodeta, Zdeňky Burgetové, Vlastimila Zábranského a zpěvačky Věry Martinové.

Dílo přesahující klasické rozměry filmové klapky stejně jako v minulých ročnících vytvořil malíř Libor Vojkůvka. Loni se jeho Múza stala absolutním vítězem, neboť se vydražila za nejvyšší částku 50.000 korun. Letos se o prvenství bude ucházet s dílem nazvaným Kocour klapka, myší lapka.

První výstava filmových klapek se ve Zlíně konala před sedmi lety. Téměř 190 autorů vytvořilo 586 děl, která se vydražila za více než 4,26 milionu korun. "Klapku, která byla vydražena za nejvyšší částku 71.000 korun, vytvořil v roce 2000 právě Libor Vojkůvka. Vojkůvkova díla také nejvíce přispěla k celkové vydražené částce. Jeho klapky se vydražily za 267.500 korun," upřesnil galerista. Loňská kolekce obsahovala 101 výtvarně zpracovaných filmových klapek. V závěrečné dražbě se prodalo 99. Výtěžek činil téměř 850.000 korun.

Ze sportu:

Nově se tvořící výběr fotbalové reprezentace do 21 let se v sobotu poprvé představí v domácím prostředí. A "lvíčata" budou mít v Mladé Boleslavi v souboji proti stejně starým Turkům co napravovat. V předchozích dvou přátelských duelech nevstřelili Češi ani branku, na Slovensku uhráli bezbrankovou remízu a před měsícem v Bulharsku museli strávit dokonce čtyřbrankový příděl.

O českého fotbalového reprezentanta Milana Baroše z Liverpoolu údajně projevil zájem další anglický klub Aston Villa. Útočníkův manažer Pavel Paska to uvedl v deníku Sport. "Je to čerstvé, funkcionáři Aston Villy mě ohledně Milana kontaktovali," sdělil listu Paska. Fotbalistu zpráva překvapila, ale zároveň potěšila. "Zájem z tak kvalitního týmu těší," reagoval třiadvacetiletý hráč.

Bratři Lukáš a Tomáš Doškové se možná poprvé ve své fotbalové kariéře rozejdou. Zatímco obránce Lukáš Došek prodloužil ve Slavii Praha svůj kontrakt o rok, útočník Tomáš Došek zatím novou smlouvu nepodepsal a o jeho služby projevil zájem Rapid Vídeň. ČTK to potvrdilo vedení Slavie, které informoval hráčův manažer Pavel Paska.

Pouze jedno semifinále se kvůli zranění Bohdana Ulihracha hrálo v pátek na tenisovém challengeru Prague Open na Štvanici. V sobotním českém finále se Jan Hernych, který postoupil bez boje, utká s Ivem Minářem. Ten si za 72 minut poradil s Američanem Alexem Bogomolovem.

Rychlostní kanoista Martin Doktor vyhrál semifinálovou jízdu na 1000 metrů na mistrovství Evropy v Poznani a postoupil do sobotních dopoledních finále. Vyřazen byl kajakář Radek Záruba, ve svém semifinále šestý. Ze hry jsou také deblkanoe Jan Břečka a Jan Machač, deblkajakáři Filip Šváb, Pavel Hottmar a čtyřkajak Jan Andrlík, Jan Souček, Jiří Polívka a Michael Odvárko. Evropský šampionát je poslední kvalifikací na olympijské hry do Atén.

Čeští florbalisté mají v sobotu šanci převést do reality medailový sen na mistrovství světa v Curychu. V semifinále jim stojí v cestě domácí Švýcarsko a vítěz tohoto duelu se v nedělním finále utká o zlato s lepším z dvojice Švédsko - Finsko.

Osm českých cyklistů bude na mistrovství světa v dráhových disciplínách v Melbourne usilovat nejen o medaile, ale především o nominaci na olympijské hry do Atén. Šampionát se v Austrálii uskuteční od středy 26. do neděle 30. května.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.