Zprávy

Česká vláda chce nadále rovnoprávné postavení v EU

Česká vláda i nadále chce, aby připravovaná euroústava zajistila rovnoprávné postavení menších členských států s většími. Při jednání bude například prosazovat, aby takzvaná dvojitá většina pro rozhodování v EU byla nejlépe v poměru 55 procent států a 55 procent obyvatel, řekl ČTK ministr zahraničí Cyril Svoboda. Vláda, která o českém postoji bude jednat ve středu, také požaduje jednoho komisaře pro každou členskou zemi či rotující jedenapůlroční předsednictví tří zemí v Evropské radě. V pravomoci jednotlivých států by podle Svobody měly zůstat finanční a daňové otázky, změny základních smluv či rozšíření EU. "To jsou například věci, o které budeme usilovat, pokud jde o naši takzvanou národní pravomoc," uvedl Svoboda, podle něhož by se dosavadní mandát pro českou delegaci neměl ve středu zásadním způsobem změnit.

Pětadvacet členských zemí EU bude o shodu na euroústavě usilovat již podruhé, a to na summitu 17. a 18. června. Loňský summit skončil neúspěšně. Svoboda očekává, že ani tentokrát nebudou jednání úplně jednoznačná. "Největší problém se bude týkat takzvané dvojité většiny v rozhodování," řekl ministr Svoboda.

US-DEU: Výsledky eurovoleb nejsou důvodem k opuštění vlády

Případný neúspěch Unie svobody-DEU v volbách do Evropského parlamentu nebude důvodem pro odchod nejmenší vládní strany z koaličního kabinetu. Předseda US-DEU a vicepremiér Petr Mareš prohlásil, že kritériem pro setrvání jeho strany ve vládě Vladimíra Špidly (ČSSD) bylo a nadále zůstává jediné - jak dokáží unionisté prosazovat ve vládní koalici s ČSSD a KDU-ČSL svůj program. Unionisté navzdory nepříznivým prognózám věří, že tento víkend se jim podaří překonat pětiprocentní hranici hlasů a získat alespoň jeden mandát v Evropském parlamentu.

Do voleb jdou pod značkou Unie liberálních demokratů spolu s ODA, Cestou změny a Liberální reformní stranou (LiRA) v čele s Helenou Rögnerovou. "I kdyby se to nepodařilo, pak bychom zůstali součástí vládní koalice se stejnou pevností, s jakou jsme jí byli doposud. Tím kritériem je, nakolik jsme schopni prosazovat v koalici své programové priority," prohlásil Mareš. "Neumím si představit výsledek voleb, který by mohl znamenat změnu našeho postoje," dodal. Mareš se ale připraven vyvodit z neúspěchu osobní důsledky - již dříve dal najevo, že pokud by se unie do Evropského parlamentu nedostala, skončil by v čele strany a zvažovat by i další setrvání ve vládním křesle. Dva týdny po eurovolbách čeká unionisty sjezd, který rozhodne o vedení i dalším směřování.

Do Prahy přijel podpořit unionisty předseda evropských liberálů (ELDR) Werner Hoyer. Právě do tohoto klubu v EP mají unionisté v případě úspěchu namířeno. Nepříliš lichotivé předvolební vyhlídky US-DEU nechtěl Hoyer komentovat. Zdůraznil ale, že bojovat o hlasy voličů se vyplatí do poslední chvíle a dokud není odevzdán poslední hlas, není o výsledcích rozhodnuto.

Politologové: Za úspěchem nezávislých je absence liberální strany

Vysoké preference dvou sdružení nezávislých kandidátů v průzkumech před volbami do Evropského parlamentu jsou podle politologů důsledkem neexistence silné liberální strany ve středu české politické scény. Politologové ale zároveň upozorňují na to, že výsledky voleb se od průzkumů mohou lišit - respondentům, agenturám i politickým stranám totiž s volbami do Evropského parlamentu chybí zkušenosti.

"Evropské volby jsou do značné míry specifické. Velmi často se i v Evropské unii mají šanci prosadit i strany, které v domácí politice jsou v zásadě marginální," poznamenal politolog Daniel Kunštát. Takové strany totiž podle něj těží z toho, že k evropským volbám chodí méně lidí, kteří navíc přesně nevědí, co od zvolených požadují. "Velmi často se také lidé skrze evropské volby vyjadřují k domácí politice a staví se do opozice proti všem politickým stranám," dodal. Obě sdružení nezávislých se podle něj dají zařadit do politického středu. Nezávislé vede senátor Vladimír Železný, Sdružení nezávislých spolu s Evropskými demokraty Josef Zieleniec. Tyto dvě kandidátky podle něj nejvíce voličů přebírají vládní sociální demokracii a Unii svobody-DEU.

Také Bohumil Doležal se domnívá, že po Unii svobody zbyla "veliká díra a bezprizorní, dezorientovaní voliči pod vlivem 'havlovských' teorií o pravdě a lásce a nepolitické politice". Tito voliči hledají, koho volit, a ze současné nabídky velkých stran nemají nikoho, kdo by je přitahoval. Druhou věcí je, že voliči nemají přesné požadavky na subjekt, který by chtěli do Evropského parlamentu poslat. "A ti nezávislí jsou tak mlhaví, že si do nich člověk může promítnout svá libovolná přání a tužby," uvedl. Svou roli hraje i "vžitá česká představa, že politika je svinstvo a nezávislí jsou méně političtí než politické strany".

Politolog Tomáš Lebeda ale upozorňuje na to, že průzkumy před evropskými volbami mohou být zrádné. "Můj osobní názor je, že řada lidí, která se identifikuje s těmito hnutími nezávislých, nakonec třeba volit vůbec nepřijde. Prostě nevím, nemáme zkušenost s voličským chováním v evropských volbách," tvrdí. Evropští voliči i podle něj příliš dobře nevědí, co je posláním Evropského parlamentu, a proto jim ta soutěž nepřijde důležitá. "Proto tedy nevolí standardní politické strany, ale vybírají si sympatické osobnosti," vysvětlil. Dalším vysvětlením může být celostátní kandidátka, a tudíž i velmi důležitá role jejího charismatického lídra, jakým je Vladimír Železný.

Češi podle většiny posledních průzkumů veřejného mínění vyberou 11. a 12. června své první evropské poslance mezi kandidáty jen šesti z 31 politických uskupení. Suverénní vítězství průzkumy předvídají u ODS, za níž by měly s přibližně deseti- až patnáctiprocentní ztrátou následovat KSČM a ČSSD. Překročení pětiprocentní hranice průzkumy předpovídají ještě u KDU-ČSL, hnutí Nezávislí a Sdružení nezávislých spolu s Evropskými demokraty.

Francouzští socialisté hledají podporu mezi evropskými umělci

Volání po kulturní dimenzi budování jednotné Evropy bylo společným rysem řady vystoupení evropských intelektuálů a umělců na konferenci, kterou v Paříži uspořádala opoziční francouzská Socialistická strana. Šlo o součást její kampaně k nedělním volbám do Evropského parlamentu. Mezi účastníky byl i český ministr kultury Pavel Dostál. "Po Evropě politické a ekonomické je načase budovat Evropu kulturní," prohlásil například známý italský režisér Ettore Scola, který také ostře kritizoval politiku italského premiéra Silvia Berlusconiho. V narážce na klasický horor Kabinet doktora Caligariho označil dnešní Itálii za "kabinet doktora Berlusconiho", kde se "zkouší to nejhorší". Terčem kritiky byla také komercializace kultury a údajně chabá kulturní politika Evropské unie. K tomu se připojil i první tajemník francouzských socialistů Frančois Hollande.

Pavel Dostál krátce prezentoval kulturní politiku české vlády, která, jak řekl, nevnímá kulturu jako pouhé zboží a jako sféru schopnou sama finančně zajistit své fungování. Konstatoval ale, že výdaje na kultury stále netvoří jedno procenta rozpočtu. Toho prý chce dosáhnout do konce funkčního období vlády. ČTK řekl, že ho na konferenci zaujala myšlenka, že kultura patří do "sociální Evropy", o niž socialisté usilují. Zajímavé pro něj byly také - v souvislosti s debatou o křesťanských kořenech Evropy a o vstupu Turecka do EU - připomínky příspěvku muslimů k nynější podobě kontinentu.

Prezident Klaus navrhne do Ústavního soudu Ivanu Janů

Další kandidátkou prezidenta Václava Klause na ústavního soudce je bývalá soudkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Ivana Janů. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Petr Hájek. Kandidaturu Janů bude v nadcházejících měsících posuzovat Senát. Bez jeho souhlasu nemůže hlava státu žádného kandidáta jmenovat ústavním soudcem. Podle Hájka je Janů uznávanou kapacitou v oblasti mezinárodního veřejného práva. Ivana Janů již jednou ústavní soudkyní byla, a to od roku 1993 do roku 2001. Odbornou veřejností je uznávána také za svou rozsáhlou publikační činnost.

Devizové příjmy z turistiky stouply v 1. čtvrtletí o desetinu

Devizové příjmy z cestovního ruchu vzrostly letos v prvním čtvrtletí podle údajů České národní banky o 9,3 procenta na 22,63 miliardy korun. Důvodem je podle ředitele analytické firmy Mag Consulting Jaromíra Beránka hlavně slabé první čtvrtletí předchozího roku, kdy turisty na celém světě od cestování odrazovaly válka v Iráku a nemoc SARS. Státní agentura CzechTourism ale přírůstek počtu turistů přisuzuje hlavně aktivnější propagaci Česka v zahraničí. Ani přes téměř desetiprocentní nárůst se zatím devizové příjmy nevrátily na úroveň před teroristickými útoky na USA v roce 2001. Tehdy byly příjmy od turistů za první čtvrtletí vyšší o 1,03 miliardy korun.

Český statistický úřad zaznamenal za první čtyři měsíce růst návštěvnosti země o 3,7 procenta na 28,2 milionu cizinců. Přeshraniční statistika přitom nezaznamenává jen turisty, ale i jednodenní návštěvníky a lidi, kteří jezdí do ČR za nákupy a prací. Skutečných turistů, kteří v Česku přenocují, přijelo za čtvrtletí podle odhadu Mag Consultingu téměř milion. Celkem se jich letos v hotelích a penzionech ubytuje přes pět milionů. CzechTourism očekává, že letos přicestuje do země přes sedm milionů turistů. Zhruba dva miliony tedy budou bydlet mimo ubytovací zařízení, které sleduje statistický úřad.

Akademici vysušili dokumenty a knihy zmrazené po povodni 2002

Akademie věd oznámila, že už má vysušeny všechny dokumenty a knihy, které musela zmrazit po předloňských povodních. Jde o část tiskovin dvanácti pracovišť, které voda zcela nezničila a byly zmrazeny, aby je nenapadla plíseň. Vysoušecí a dezinfikační pracoviště vybudované v pobočce knihovny akademie v Jenštejně u Prahy nyní zachraňuje tiskoviny jiných institucí, řekl na tiskové konferenci Jan Hrušák, který zastupuje akademii v meziresortní povodňové komisi. Vzhledem k tomu, že v kladenských mrazírnách zůstalo ještě kolem 80 procent zmrazených tiskovin různých institucí, budou mít v Jenštějně ještě nadlouho o práci postaráno. "Protože i jiní pomáhali nám, my nyní účtujeme za vysoušení pouze režijní náklady," uvedl Hrušák. Pracoviště v Jenštejně stálo akademii téměř 7,7 milionu korun. Nyní akademie jedná s ministerstvem obrany o záchraně jeho dokumentů.

Akademii stála likvidace škod po povodni zatím podle jejího ekonoma Jiřího Rákosníka 278 milionů korun. Nejvyšší byly náklady na opravu nemovitostí, které činily 169 milionů. Přístroje a zařízení, které bylo potřeba znovu nakoupit, přišly na 77 milionů, knihovní, archivní a sbírkové fondy 14 milionů a jiné nutné opravy na 18 milionů korun. Ze státního rozpočtu dostali akademikové 207 milionů korun, z vlastních zdrojů ušetřili 34 milionů a 37 milionů korun jim poskytl Fond solidarity Evropské unie.

Až 150 milionů korun ročně by mohla získat muzea na akvizice

Až 150 milionů korun ročně by mohla získat muzea a galerie v případě schválení programu podpory akviziční činnosti muzeí a galerií zřizovaných ministerstvem kultury na léta 2004 až 2008. Materiál ve středu projedná vláda. Podle ředitele ministerského odboru muzeí a galerií Pavla Jiráska má návrh odstranit nejmarkantnější mezery vzniklé v minulých desetiletích a tím sbírky zhodnotit. "V případě schválení bude ročně k dispozici 150 milionů korun, za které získají státní muzea a galerie výtvarná díla českých umělců druhé poloviny 20. století, významná díla zahraničních tvůrců a pozůstalosti historických osobností všech uměleckých a vědních oborů a osobností veřejného života. Sbírky by mohly obohatit i předměty a dokumenty vztahující se k dějinám po roce 1918, vnitropolitickým i mezinárodním vztahům, společnostem, spolkům, významným osobnostem a jejich kontaktům," řekl Jirásek ČTK.

Program vychází z analýzy sbírek a koncepcí sbírkotvorné činnosti státních muzeí a galerií. "Sbírkotvorná i prezentační činnost podléhala po 40 let ideologickému tlaku předchozího politického režimu. Výtvarné sbírky se plnily díly národních i zasloužilých umělců a výsledky různých přehlídek socialistického umění. Bylo téměř nemožné vystavovat a nakupovat díla avantgardních umělců a umělců současných, jejichž tvorba byla ideologií a jejími exponenty odmítána. Nenakupovaly se ani práce zahraničních tvůrců, mimo jiné i z důvodů devizových," vysvětlil.

ČOI a policie zabavily padělky za desítky milionů korun

Přes 150 policistů a pracovníků České obchodní inspekce (ČOI) zabavilo v pátek v největší české tržnici v Potůčkách u Karlových Varů padělané zboží za desítky milionů korun. ČTK to řekla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Kontroloři se podle ní tentokrát zaměřili především na padělky spotřebního zboží, elektroniky, textilu a obuvi. "Zatím všechno teprve sumarizujeme, zabaveného zboží bylo totiž hodně," podotkla. Na akci, která začala 4. června v dopoledních hodinách a skončila až po půlnoci, se podílelo na 80 zástupců ze sedmi různých poboček ČOI, což je zhruba čtvrtina všech inspektorů, uvedla mluvčí. "Na tržnici v Potůčkách, která je možná největší ve střední Evropě, jsou stovky stánků, tak si dokážete představit, jak náročné to muselo být prověřit celý areál," popsala zásah Fléglová. Přesná čísla bude vědět až v úterý. "Bylo toho tolik, že se to nevešlo do skladů ČOI v Karlových Varech, a proto jsme museli část zboží odvézt na inspektorát do Plzně."

Mezi zabavenými věcmi se objevilo několik tisíc textilních výrobků, obuvi a hodinek, téměř tisíc audio a video nosičů a další zboží, které podle Fléglové představuje padělky a zneužití práv duševního vlastnictví. Zabraný textil bude poskytnut na humanitární účely, padělané oblečení dostanou dětské domovy a další sociální zařízení, uvedla mluvčí.

Páteční zátah byl přísně utajován, všichni účastníci kontrol dokonce museli odevzdat své mobilní telefony a nikdo přesně nevěděl, co se děje. Někteří teprve v noci mohli informovat vlastní rodiny, že se jim nic nestalo a že přijedou domů pozdě, uvedla Fléglová. "Kromě ministra průmyslu a obchodu a také ministra vnitra a dalších dvou lidí o akci nikdo nic nevěděl," dodala. Překvapeni byli i prodejci přímo v tržišti, kteří většinou nestačili před kontrolory své stánky zavřít a některým se nepovedlo ani utéct.

Podobnou, ale méně rozsáhlou razii provedli inspektoři v západních Čechách už ve středu, kdy společně s celníky zabavili ve dvou tržnicích na Chebsku zboží za 7,4 milionu korun.

Tatra dodá na Sibiř více než sto vozů za 434 milionů korun

Kopřivnická automobilka Tatra dodá v letošním roce 103 nákladních automobilů na Sibiř. "Celkový finanční objem kontraktu na vozidla a náhradní díly je přibližně 14 milionů eur (asi 434 milionů korun)," řekl ČTK předseda představenstva společnosti Zbyněk Keisler. Dodávka je určena pro ruskou ropnou společnost Surgutněftěgaz, která je tradičním odběratelem Tatry. "Vítězství ve výběrovém řízení potvrzuje, že Tatra je stále pro odběratele v naftovém a plynárenském průmyslu na Sibiři nepostradatelná, což je zároveň i potvrzením kvality našich vozidel," uvedl Keisler. Dodávka pro Surgutněftěgaz se uskuteční ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Jde celkem o 103 nákladních automobilů v pěti různých provedeních. Tatra chce letos zvýšit svou produkci nákladních automobilů o více než 40 procent a po letech ztrát udržet vyrovnané hospodaření.

Výzkum: Romové začínají s drogami v mladším věku než ostatní

Romové začínají s drogami v mnohem mladším věku než ostatní. Vyplynulo to z výzkumu, který zveřejnila obecně prospěšná společnost A kluby ČR. "Věk prvního kontaktu s drogou je u Romů mnohem nižší než u většinové populace," řekl Matěj Černý ze společnosti. Ta se mimo jiné věnuje psychologické pomoci drogově závislým. Děti s drogami většinou začínají kolem dvanáctého roku, Romové podle toho průzkumu již mezi desátým a dvanáctým rokem věku, uvedl. Nejčastěji jde podle něj o cigarety, na druhém místě je alkohol. "Vyskytly se i některé drogy, které se ve většinové populaci nevyskytovaly, a to organická rozpouštědla, ve větší míře pervitin a extáze," řekl Černý s tím, že rozdíl však nebyl příliš velký. S marihuanou však mělo zkušenost 25 procent romských dětí, zatímco jen zhruba 15 procent ostatních dětí.

Z výzkumu podle Černého vyplynulo, že romští žáci ve sledovaných základních školách užívají drogy častěji než neromští žáci. Důvody se sdružení netroufá odhadnout. "Může to být stylem výchovy, prostředím či vrstevnickými skupinami. Důvodů může být celá řada," míní Černý.

Anonymní průzkum sdružení provádělo mezi žáky několika brněnských základních škol, mimo jiné právě v oblasti takzvaného "Brněnského Bronxu" mezi ulicemi Merhautova a Křenová. Výsledky A kluby předají metodikům primární prevence na základních školách. "Oni musí preventivní programy přizpůsobit tak, aby to bylo efektivní," dodal Černý. Sdružení také provozuje poradnu pro závislosti, kterou podle Černého navštěvují nejen mladiství, ale i ostatní generace včetně seniorů. "Většinou však v počátečních fázích závislosti," uvedl Černý. Ostatní již pomoc ani nevyhledají.

Chrudimští gymnazisté vyhráli expedici do Evropy

Na expedici do vybraných zemí Evropské unie vyrazí v říjnu 12 studentů chrudimského gymnázia Josefa Ressela. Cestu vyhráli studenti o víkendu ve finále vědomostní soutěže Eurorébus, kterou letos již podeváté uspořádala společnost Terra-Klub. ČTK to řekl vedoucí zeměpisného kroužku a po letošní maturitě již bývalý gymnazista Lukáš Blažek. "Naše dvoučlenné družstvo v pražském finále obhájilo loňské vítězství. Všichni jsme měli ohromnou radost, že uspěli. Pro školu vyhráli notebook, který si všichni hýčkáme, a pro sebe zájezd. Mohou si na něj vzít deset kamarádů a vybrat si země, které chtějí navštívit," řekl Blažek.

Eurorébus je multimediální vědomostní soutěž, do níž se každoročně zapojí kolem 50.000 dětí. V minulých letech byla mezinárodní, letos se podle Blažka do finále probojovaly pouze české školy. "Je to prestižnější než zeměpisná olympiáda, účastní se jí soutěžící z těch nejlepších gymnázií. Z toho, že se nám podařilo dvakrát vyhrát, je vidět, že patříme mezi první ligu," dodal Blažek.

Mnichovo Hradiště oslaví v sobotu 725 let od svého založení

Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku oslaví v sobotu 725 let od svého založení. Ve městě nedaleko Českého ráje se chystá řemeslný jarmark a celodenní kulturní program. Podobné oslavy se uskutečnily ve městě naposledy před 25 lety, je to tedy svým způsobem výjimečná událost, řekl ČTK místostarosta Jaroslav Koloc. Město nabídne kulturní a zábavní program pro děti i dospělé, k vlastní historii ovšem nepřipravilo žádnou speciální expozici. "Mysleli jsme si, že rodáci udělají nějakou výstavu, ale ti jsou nyní v jakémsi spánku, takže bohužel nic takového nebude," řekl místostarosta.

Město Mnichovo Hradiště bylo založeno v roce 1279. Za panství Václava Budovce z Budova zde byl místo staré tvrze postaven pohodlný a reprezentativní zámek, jehož dalším majitelem byl Albrecht z Valdštejna. Mezi zdejší významné památky patří barokní kaple svaté Anny, kostel svatého Jakuba a mariánský sloup. Město je dnes vstupní branou do Českého ráje. V jeho blízkosti je turisticky hojně navštěvovaný hrad Valečov i Drábské světničky. V současnosti žije v Mnichově Hradišti 8500 obyvatel.

Astronom: Na dostaveníčko Venuše a Slunce přijdou stovky lidí

Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně očekává, že se v úterý dopoledne přijdou jejími dalekohledy na přechod Venuše mezi Sluncem a Zemí podívat stovky lidí. Jde o vzácnou událost, kterou bylo možné naposledy spatřit před téměř 122 lety. "Loni na přechod Merkura přes sluneční kotouč se přišlo také podívat mnoho set lidí, s Venuší to bude podobné," řekl ČTK astronom Pavel Suchan. Observatoř na Petříně bude zájemcům k dispozici už od 07:00 po celou dobu úkazu. Seznam observatoří, které budou 8. června dopoledne otevřeny veřejnosti, bude na internetu: http://vt- 2004.astro.cz/cz/cechy/hvezdarny/.

Venuše se v 07:20 dotkne okraje slunečního kotouče. Celá se přes něj přehoupne v 07:39. Uprostřed bude v 10:22. Druhého okraje disku se dotkne ve 13:04 a ve 13:23 jej celá překročí. Vzácné vesmírné divadlo budou moci Pražané pozorovat od 8:30 do 13:30 také v planetáriu v Královské oboře a od 9:00 do 12:00 v Národním technickém muzeu. Ve foyer planetária se bude pohyb černého puntíku Venuše, jehož průměr je asi třicetinou průměru slunečního disku, promítat na zeď. Muzeum nabízí přímý přenos pozorování tohoto jevu z observatoře Astronomického ústavu v Ondřejově. Dostaveníčko Venuše se Sluncem, jak této události někteří astronomové říkají, bude ale možné buď jak buď sledovat v přímém přenosu z jasných míst na internetové adrese: www.astro.cz.

Letní filmová škola nabídne i překlady do angličtiny

Letošní třicátý ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti, který se uskuteční od 23. července do 1. srpna, nabídne poprvé v historii této přehlídky ve velkých sálech překlad do angličtiny. "Vytvoříme tak předpoklad návštěvy pro zahraniční zájemce," řekl ČTK organizátor Jiří Králík. Na jubilejním ročníku podle něj potvrdili účast například přední britský spisovatel a dramatik Tom Stoppard, který se narodil jako Tomáš Straussler v roce 1937 v židovské rodině ve Zlíně, a zakládající členové dnes již neexistující komediální skupiny Monty Python Terry Jones a Terry Gilliam. "Jubilejní Letní filmová škola bude pohádková," slíbil Králík a dodal, že program nabídne standardně dva hlavní cykly Film a dětství a Film a pohádka. V retrospektivě bude představena čínská kinematografie. Loni tuto akci navštívilo přes 120.000 filmových fanoušků.

"V těchto dnech uzavíráme program i seznam nejdůležitějších hostů a doprovodných akcí. Připravujeme katalog, který bude postupně zveřejňován na našich nových webových stránkách na adrese www.lfs.cz," uvedl. Podle Králíka se letos organizátoři více soustředí na celovečerní tvorbu - v programu se objeví takřka 240 celovečerních filmů, méně však bude snímků krátkometrážních. Mezi dalšími hosty Letní filmové školy budou například Andrej Zvjagincev a z domácích filmařů pak Věra Šimková - Plívová, Jan Schmidt, Vojtěch Jasný, Juraj Herz a Jan Švankmajer.

Na Šumavě vychází kniha o starých sirkárnách

Kniha o starých sirkárnách, které fungovaly v polovině 19. století v Pošumaví, vyjde o prázdninách v Klatovech. Autorem publikace je sběratel Tomáš Cihlář z Pačejova, který loni vydal podobnou knihu mapující historii a osudy 51 pošumavských pivovarů. "Kniha navazuje na loňskou publikaci o pivovarech a vychází u příležitosti 165. výročí od narození sušické sirky. Sušická sirkárna byla tady v regionu první, další se tu pak začaly objevovat jako houby po dešti," řekl ČTK Cihlář.

Od roku 1839 do zhruba konce 19. století pracovaly po útlumu sklářské činnosti v Pošumaví asi dvě desítky sirkáren. Zpočátku to byla zejména domácí výroba, dělníci také pro firmy podomácku vyráběli obaly a speciálním hoblíkem štípali takzvaný dřevěný drát na sirky. Přibližně od roku 1850 se začaly objevovat první etikety na krabičkách. "Šumava byla tehdy centrem sirkařství, protože měla všechny předpoklady - dřevo i levnou pracovní sílu," uvedl Cihlář.

Kromě Sušice byly dříve sirkárny i v Horažďovicích, Dlouhé Vsi, Kašperských Horách, Nýrsku, Klatovech, Kdyni, Domažlicích, Nahošicích, Nemanicích, Klenčí, Kolovči, Vimperku, Borových Ladách, Strážném, Nových Hutích, Horské Kvildě, Husinci, Prachaticích a Zlaté Koruně. Kromě sušické sirkárny ale ostatní na začátku 19. století zanikly.

Kniha bude mít kromě textu i několik stran obrazových příloh s reprodukcemi etiket a obalů sirek i dalších předmětů spojených se sirkařstvím. Prací nad knihou strávil autor desítky hodin v archivech, vycházel i ze své sbírky a poznámek po svém otci.

Ze sportu:

Bývalý trenér československých fotbalistů Jozef Vengloš bude na mistrovství Evropy v Portugalsku opět členem expertní skupiny UEFA, která bude zkoumat nové trendy v technice i taktice. Osmašedesátiletý Slovák, který byl v roce 1976 Ježkovým asistentem u týmu mistrů Evropy, je jedním z devíti odborníků, jejichž úkolem bude zmapovat současnou úroveň evropského fotbalu.

Český hokejový útočník Libor Pivko získal v nižší zámořské soutěži AHL Calderův pohár. Ve čtvrtém utkání zvítězili hráči Milwaukee Admirals na ledě Wilkes-Barre 7:2 a celou finálovou sérii vyhráli 4:0. V týmu poraženého celku nastoupil český obránce David Kočí.

Basketbalistky Trutnova budou v příštím ročníku Evropské ligy druhým českým účastníkem prestižní soutěže vedle Brna. Po dlouhém rozhodování potvrdil šéf východočeského klubu Tomáš Hendrych, že ligové vicemistryně akceptovaly nabídku na divokou kartu, která na Česko připadla po rozšíření soutěže na jednadvacet účastníků. USK Praha, který hrál Euroligu v minulé sezoně, bude startovat v Poháru FIBA.

Triatlonistka Lenka Radová zvítězila v nedělním závodu Evropského poháru v nizozemském Zundertu. O 21 sekund za českou olympioničkou skončila domácí Wieke Hoogzaadová, o další dvě sekundy byla pomalejší čtvrtá žena z nedávného světového šampionátu Němka Joelle Franzmannová. Uspěla i druhá česká reprezentantka Lucie Zelenková, jež skončila čtvrtá.

Úlevu a spokojenost cítí český cyklista Jan Hruška po třetím místě v etapovém závodu Kolem Německa. Na konto si připsal 72 bodů do světového žebříčku, ale především hned večer po závodě mu šéf stáje Liberty Seguros Manolo Saiz telefonicky oznámil, že s ním napevno počítá do sestavy pro Tour de France. "To mě velice potěšilo, Tour je poslední z velkých závodů, který jsem ještě nejel. Už se těším a doufám, že tam nebudu jen do počtu, ale udělám nějaký slušný výsledek," hlásil radostně ČTK Hruška.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle srážky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.