Čeští fotbalisté porazili Dány 3:0 a jsou v semifinále mistrovství Evropy

Radost z vítězství, foto: ČTK

Čeští fotbalisté jsou v semifinále mistrovství Evropy. Už teď je jisté, že přivezou z Portugalska medaili. V nedělním čtvrtfinále totiž porazili Dánsko jednoznačně 3:0. Utkání sledovala Lenka Jansová.

Radost z vítězství,  foto: ČTK
O postupu přes Dánsko rozhodli čeští reprezentanti až ve druhém poločase. Jeho lepší úvod si ani přát nemohli. Poborský zahrával dva rohy po sobě a při tom druhém nad všechny Dány vyskočil nejvýš Jan Koller. Ze šesti metrů zamířil hlavou do dánské sítě. Teprve v 49. minutě tak zajistil českému týmu, který nakonec zvítězil přesvědčivě 3:0, vedení 1:0. Po zápase se svěřil se svými pocity:

"Dobře jsem to načasoval, také jsem to dobře trefil a naštěstí to spadlo do brány. Výsledek neodpovídá průběhu zápasu, Dánové byli vynikající mužstvo a stálo nás to všechny hodně sil. Všichni jsme si sáhli opravdu až na dno."

Hrdinou zápasu se stal útočník Milan Baroš. K úvodnímu gólu Jana Kollera přidal další dva. Využil přihrávek Poborského a pak Nedvěda a v 65. minutě Česko vedlo už 3:0. Dvacet minut před koncem utkání vystřídal na hřišti Baroše Marek Heinz. Vystřídaný Baroš jako hrdina zápasu sklidil bouřlivé ovace. Po utkání v České televizi uvedl:

Milan Baroš  (dole) skóroval na 2:0,  foto: ČTK
"Dostali jsem se mezi čtyři nejlepší týmy Evropy a je to něco nádherného, ještě si to určitě vychutnám. My jsme věděli, že to čtvrtfinále bude o něčem jiném, že nemůžeme hrát jako ve skupině. Oba dva týmy byly opatrné, nikdo nechtěl první inkasovat. Ten poločas vyzněl tak, že na žádné straně nebyla pořádně ani jedna velká šance. Druhý poločas se začal hrát trošku víc pořádný fotbal. Dali jsme gól, Dánové to trochu otevřeli a my jsme přidali další dva. Podle mě tam byl důležitý ten první gól, který dal Honza Koller. Je to určitě úspěch, ale my chceme jít ještě dál, dobře si poradit s Řeky a zkusit vyhrát i finále. Teď je ale před námi zápas s Řeckem a musíme se soustředit jenom na něj."

Na výkon Milana Baroše nešetřil po utkání chválou ani Ladislav Vízek, fotbalový internacionál a tchán českého záložníka Vladimíra Šmicra:

"Myslím, že bychom měli vzdát hold Milanu Barošovi, který hraje výborně, má snad životní formu. Prakticky ze tří šancí jsme dali tři góly a byl to jeho zápas. Bylo to prakticky o prvním góle. Ten jsme dali my z rohu a moc nám pomohl. Pak jsme přidávali díky Milanu Barošovi další góly a myslím si, že Dánové můžou být trošičku smutní, protože je to pro ně velmi krutá prohra."

Díky dvěma gólům v nedělním čtvrtfinále s Dánskem se Milan Baroš probojoval na první místo tabulky střelců před Angličana Wayna Rooneyho a Nizozemce Ruuda van Nistelrooije. Na turnaji už se trefil celkem pětkrát. Podle jeho slov je bezvadné vést pořadí střelců, ale semifinále, týmový úspěch, řadí výš. Před turnajem řekl, že by bylo pěkné dát čtyři góly, a má jich na svém kontě po čtvrtfinále pět.

Christian Poulsen z Dánska  (vpravo) a Tomáš Rosický,  foto: ČTK
Brankář s jedničkou na reprezentačním dresu Petr Čech úplně bez práce nebyl. Kryl několik nebezpečných centrů a publikum mu za jeho zásahy několikrát tleskalo. Ale čeští hráči Dány vůbec k ničemu nepustili. Petr Čech po zápase řekl, že pro gólmana je vždycky lepší, když hned zkraje něco chytí. Není naopak jednoduché čekat, než se míče dotkne. Ale ve čtvrtfinále proti Dánsku mu čekání nevadilo.

"Zápas rozhodoval o tom, jestli budeme úspěšní, nebo neúspěšní. Myslím, že teď se už dá říci, že i kdybychom nebrali v úvahu, jak dopadne semifinále, tak máme úspěch."

Fanoušci,  foto: ČTK
Česko na mistrovství Evropy poprvé nedostalo gól. Trenér Karel Brückner několikrát během turnaje upozorňoval, že obrana není právě nejsilnější stránkou českého týmu. Čeští reprezentanti ale našli jistotu v obraně v pravý čas. Pochvaluje si to i záložník Tomáš Rosický:

"Chtěli jsme celý zápas hrát trošku víc defenzivně. Bylo to i vidět, v první půli jsme vůbec nedrželi míč, hráli jsme bez míče a moc dobré to nebylo. Hráli jsme ale dobře v obraně, skoro do ničeho jsme Dány nepustili. Je skvělé, že jsme nedostali po takové době gól, že jsme efektivní. Navíc jsme z každé šance, kterou jsme měli, dali gól."

Trenér Karel Brückner měl největší radost z toho, že poprvé na turnaji dovedl svůj tým k vítězství bez inkasovaného gólu.

Šampionát asi skončil pro jediného českého hráče Martina Jiránka. Deset minut před přestávkou bez cizího zavinění spadl na zem a sténal bolestí. Pětadvacetiletý obránce zatím ale nechce o tom, že bude muset na letošním šampionátu skončit, ani slyšet.

V bitvě o finále, které se hraje v neděli v Lisabonu, se čeští fotbalisté utkají ve čtvrtek s největším překvapením celého turnaje, s týmem Řecka. Řecko už na turnaji porazilo Portugalce i Francouze. Trenér Karel Brückner přiznal, že hru příštího soupeře ještě neměl čas studovat. Má s sebou asi čtyři nahrané kazety se zápasy Řeků a v nejbližší době je bude sledovat.