Příprava na EURO se českým fotbalistům zdařila

Pavel Nedvěd (vpravo) a Bulhar Stilian Petrov, foto: ČTK

Čeští fotbalisté v předposledním přípravném utkání před mistrovstvím Evropy porazili Bulharsko 3:1. Zápas hraný na stadionu pražské Sparty na Letné z tribuny sledoval Josef Kubeczka.

Pavel Nedvěd  (vpravo) a Bulhar Stilian Petrov,  foto: ČTK
Hrálo se za neutuchajícího deště na řádně promáčeném trávníku a byl to zápas dvou rozdílných poločasů. Zatímco první byl opatrnější a nepřinesl mnoho brankových příležitostí, do druhého vnesli střídající hráči více dynamiky. Zejména útočník anglického Liverpoolu Milan Baroš byl k neudržení. Svou dravost korunoval v 54. minutě první brankou, druhou přidal o dvacet minut později Jaroslav Plašil a české konto doplnil šest minut před závěrem utkání krásným volejem Tomáš Rosický. Pár sekund před závěrečným hvizdem slovenského rozhodčího Antona Stredáka snížil na konečných 3:1 Milen Petkov. Nutno dodat, že za stavu 1:0 rozhodčí neuznal Bulharům branku pro hraní rukou.

Brankář Petr Čech po utkání přiznal, že soupeř předvedl velmi sympatický výkon.

"Soupeř si vytvořil v první půli dvě, tři dobré příležitosti, ale my jsme si jich vytvořili také dost. Bohužel je soupeř vždy zblokoval. Ve druhé půli jsme své šance využili, vstřelili tři góly, i když musím přiznat, že soupeř je měl také. Rozdíl byl právě v tom, že my jsme je proměnili, soupeř ne a to asi rozhodlo."

Bulharský kouč Plamen Markov si na tiskové konferenci po utkání na výkon svého týmu přes prohru nestěžoval.

Jan Koller  (vlevo) a bulharský brankář Zdravko Zdravkov,  foto: ČTK
"Byla to pro nás těžká, ale dobrá prověrka se silným soupeřem. Přesto, že jsme prohráli, jsem spokojený. Zvláště první poločas byl totiž hodně vyrovnaný a měli jsme dokonce i více brankových příležitostí. Jenže když je neproměníte proti takovému mužstvu, jakým jsou Češi, těžko můžete počítat s úspěchem. Náš neuznaný gól byl naprosto regulérní a kdoví, jak by se po něm zápas za stavu 1:1 vyvíjel. Zvlášť proti tak silnému týmu takové okamžiky rozhodují,"

kritizoval výkon slovenských sudích trenér Markov.

Domácí trenér Karel Brückner nebyl po utkání zrovna dobře naladěn.

"Nebylo to ani tak moc přátelské a přípravné utkání. Bylo to dost ostré. Ukázalo nám to věci jak pozitivní, tak i negativní. Jak už se nám to v poslední době stává, spíše je lepší hra dopředu, v útočné činnosti, než hra v obranné činnosti. Přesto si ale myslím, že zápas můžeme pozitivně hodnotit, i když soupeř měl příliš moc šancí. Výsledek je pro nás slušný, ve druhé půli mohl být ještě výraznější. Některé věci mi v obranné činnosti trošku nesedí. Pochvalu myslím zaslouží Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický, který po dlouhém půstu, pauze v mistrovských zápasech znova ukázal, že je to v něm. Plašil se mi jevil, jak ho znám. To je středopolař se vším všudy, pracovitý, nahoru, dolů, s kvalitou, velkou kvalitou. To už není "podej, podrž". Bohužel tři hráči odjeli po utkání do nemocnice na kontrolu - Lokvenc, Galásek a Koller."

I kvůli tomu trenér Brückner odložil oznámení jména jednoho hráče, který se nedostane do třiadvacítky vyvolených pro evropský šampionát v Portugalsku. Na rozhodnutí měl čas do půlnoci. Když z nemocnice přišla zpráva, že zranění zmíněných tří hráčů nejsou vážná a budou moci na šampionátu hrát, vyřadil z nominace jejího benjamínka, ostravského útočníka Miroslava Matušoviče.