Jaký pán, takový pes

Plakat der Kampagne

Pražany má naučit větší čistotnosti při venčení psů netradiční kampaň Jaký pán, takový pes. Kampaň se začátkem školního roku odstartovala v centru Prahy. Svědomím pejskařů by měly pohnout billboardy zachycující muže a psa, jak oba dva společně, naproti sobě vykonávají potřebu na chodník. Vizuální dojem podtrhuje slogan Jaký pán, takový pes. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Autorem kampaně je agentura PRO-SITUATION, která ji vyrobila pro městskou část Praha 5. Ta se rozhodně nedomnívá, že by to mohlo vzbudit u veřejnosti pohoršení nebo rozpaky. Například zástupce starosty Prahy 5 Petr Horák uvedl, že pohled na nahé pánské pozadí je proveden z profilu, a nikoli z anfasu, a je tedy jasné, že v kampani jde právě jen o tu křivku... Co všechno bude součástí kampaně, na to jsme se zeptali zástupce agentury PRO-SITUATION Marka Jehličky:

"Za prvé billboardy, které budou umístěny v centru města a na Barrandově, dále to budou letáky formátu A4, které budou v tramvajích, a pak letáky v soupravách metra na trase B. Na stanici metra Anděl bude druhým motivem, který přijde 15. září, polepená podlaha a posledním krokem potom bude distribuce 10 000 letáků v centru města."

Druhý motiv prozradit nechcete?

"V této chvíli ne, protože předpokládáme, že první etapa kampaně vyvolá určitou emoci u veřejnosti, a my chceme, aby se lidi tak trochu těšili na to, co přijde potom."

Proč jste zvolili právě tento hlavní motiv? V čem bude podle vás účinný?

"Myslím, že zapůsobí na sebevědomí pejskařů. Uvidí muže v té samé situaci, v jaké je jeho pes, a přečtou si k tomu slogan Jaký pán, takový pes..."

Městská část Praha 5 byla z tohoto problému doslova zoufalá. Jak řekl její mluvčí Jiří Baumruk, nápaditá kampaň má po řadě pokusů konečně přinést řešení:

"Doufáme, že na tento problém upoutáme větší pozornost, myslíme si, že takovou, jakou si zaslouží, a že se řada občanů "chytne za nos". Praha 5 vynakládá přes 5 milionů korun ročně na úklid, na instalaci speciálních odpadkových košů na psí exkrementy, na opravy oplocení dětských hřišť... Teď jsme na některých místech rozšířili úklid, takže od příštího roku nás to bude stát skoro 5 a půl milionu. Je to obrovská částka: víc než trojnásobně přesahuje peníze, které vybereme na poplatcích za držení psů, a stále to nestačí..."

Asi před dvěma lety proběhla v Praze kampaň, která lidi doslovně vyzývala "Seberte po svém psovi jeho hovno", a tento slogan doprovázela detailní fotografie exkrementu. Kampaň Jaký pán, takový pes potrvá dva měsíce a stála asi 420 tisíc korun.