Co bude s Werichovou vilou, se zatím neví

Werichova vila

Spory o využití takzvané Werichovy vily na pražské Kampě pokračují. Vila je po povodni stále v dezolátním stavu a její rekonstrukce bude stát asi 24 milionů korun. Nájemníci pravděpodobně objekt opustí, údajně přistoupili na nabídku náhradního bydlení na Malé Straně. Nezdá se ale, že by radnice Prahy 1 tušila, co bude s objektem na jednom z nejlukrativnějších míst Prahy dělat. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Ve hře je například pronájem nebo prodej vily nebo také nabídka Medy Mládkové. Ta provozuje muzeum v Sovových mlýnech, které jsou také na Kampě. Meda Mládková chce vybudovat ve vile byty i výstavní prostor pro Muzeum Jana Wericha. Jak to ve Werichově vile chodilo v osmdesátých letech, kdy byla jedním z center neoficiálního kulturního pražského života, a jaký byl pan Werich hostitel, na to zavzpomíná Karel Koliš, bývalý předseda Jonáš klubu, který sdružuje příznivce divadla Semafor, a Werichův častý návštěvník:

"Všechno se odehrávalo v kuchyni. Pan Werich byl úžasný hostitel. Do té doby jsem jedl nerad ryby. Když jsem se tam účastnil vaření pstruhů, pan Werich mě naučil, jak se připravují ze pstruha opravdové dobroty, a od té doby mám ryby rád a vždycky si na něho vzpomenu."

Se kterými osobnostmi české kultury jste se tam potkával?

"Spíš bych mohl říci, že nejvíc lidí, kteří něco pro českou kulturu znamenali a znamenají, se shromáždilo u pana Wericha 6. února 1980 při jeho narozeninách. V domku na Kampě, kam se Jan werich dostal v roce 1945 po svém návratu z Ameriky, bydlel v prvním patře a v podkroví. Dole v přízemí bydlel nějakou dobu Jiří Voskovec, pak Vladimír Holan."

Zatím je jisté jen to, že v přízemí budou kulturní prostory a v patře dva byty. Co byste Vy osobně ve Werichově vile rád viděl?

"Vila potřebuje obrovské peníze, nejbližší je mi návrh Medy Mládkové a vyčlenění jedné nebo dvou místností v přízemí jako vzpomínka na Osvobozené divadlo, Jana Wericha, Jiřího Voskovce, Jaroslava Ježka."

To je přání pamětníka a účastníka kulturního života ve Werichově vile. Na to, jak to s Werichovou vilou opravdu dopadne, si asi ještě nějaký měsíc počkáme.