Zprávy

Václav Havel na Foru 2000 kritizoval volby v Bělorusku

Bývalý český prezident Václav Havel v úvodním jednání pražské konference Forum 2000 kritizoval nedělní volby v Bělorusku. V reakci na jejich průběh mezinárodní společenství mimo jiné vyzval, aby zvážilo možnost vyjádření solidarity představitelům běloruské občanské společnosti. "Dostalo se nám názorné ilustrace toho, jak totalitní či autoritativní režimy dáví občanskou společnost," prohlásil v zaplněném sále pražského Obecního domu, kde se už osmý ročník Fora 2000 koná. Bělorusko je podle něj patrně poslední evropskou zemí, ve které vládne "vskutku diktátorský režim". Nedělní hlasování kritizovali i někteří západní pozorovatelé, kteří se voleb zúčastnili. Stěžují si, že byli omezováni ve své práci a že volby nebyly regulérní. "Opět je hlavní úder veden proti občanské společnosti," dodal Havel.

Otázky spojené s problematikou občanské společnosti mají tvořit hlavní osu diskusí konference, která má již potřetí název Mosty přes globální propasti. Je třeba si položit otázku, co v současnosti vlastně představuje občanská společnost, kdo jí tvoří či jak může ovlivnit rozhodovací procesy v globálním světě, uvedl bývalý americký velvyslanec v ČR John Shattuck. Občanská společnost má podle organizátorů globální rozměr, přestože vystupuje jako symbol hnutí, které se proti současné podobě globalizace ohrazuje. Konference by proto měla dát odpověď i na to, kde vlastně existují hranice světa občanské společnosti a jaké jsou její zájmy.

Fora 2000 se v Praze účastní několik desítek význačných osobností z celého světa a řada hostů. Mezi nimi jsou slovenská velvyslankyně v Polsku Magda Vášáryová, bývalý mexický ministr zahraničí Jorge Castaňeda, viceprezident Světové banky pro Evropu Jean-Francois Rischard a ruský politik a ekonom Grigorij Javlinskij.

Český výbor pro Bělorusko vyzval k neuznání voleb v této zemi

Český Výbor pro svobodné Bělorusko, jehož členy jsou převážně poslanci a senátoři, rozhořčil průběh nedělních běloruských voleb i souběžného ústavního referenda. Výsledky hlasování považuje za zmanipulované a zfalšované a vyzývá Evropskou unii i všechny demokratické státy, aby je neuznaly. Měly by se naopak zaměřit na efektivnější podporu nezávislých iniciativ v Bělorusku, vyplývá z prohlášení výboru, jehož text má ČTK k dispozici.

"Faktická nepřítomnost zástupců opozice ve volebních komisích, mohutná státní propaganda a znemožnění vedení předvolební kampaně představitelům opozice, brutální nátlak na studenty, vojáky a další voliče a vyloučení z voleb řady významných opozičních kandidátů jsou jen některé příklady naprostého pošlapání všech demokratických principů stávajícím režimem Alexandra Lukašenka," stojí v prohlášení výboru podepsaném členem běloruské exilové vlády Vladislavem Jandjukem, senátorem Janem Rumlem a exprezidentem Václavem Havlem.

V hlasování uspěl běloruský prezident Lukašenko, jemuž výsledky referenda umožňují ucházet se již potřetí o prezidentský mandát. V parlamentních volbách nezvítězil ani jeden opoziční kandidát. Průběh hlasování kritizuje také běloruská opozice a západní pozorovatelé, kteří si stěžují na to, že byli ve své práci omezováni a že se volební akt neuskutečnil regulérně.

Eurochambres: ČR potřebuje stabilnější ekonomiku a snížení daní

Zajištění stabilnějšího ekonomického prostředí, které zahrnuje i snížení daňové zátěže - tím hlavně by mohla Česká republika přispět k záměru EU změnit svoji ekonomiku v roce 2010 v nejsilnější na světě. Uvádí to doporučení k takzvané lisabonské agendě, které v Bruselu zveřejnilo sdružení evropských obchodních komor Eurochambres pro každou členskou zemi. Doporučení přišla krátce před očekávanou zprávu bývalého nizozemského premiéra Wima Koka, která má zhodnotit slabiny prvního poločasu lisabonské strategie ekonomického a sociálního vývoje EU. "Lisabonské cíle nemohou splnit samy instituce EU. Hlavní podíl musí nést členské země," zdůraznil generální tajemník Eurochambres Arnaldo Abruzzini.

Stabilnější ekonomiku požadují obchodní komory po více než polovině členských zemí včetně Německa, Francie, ale i Slovenska, jemuž současně doporučují investovat více do zaměstnanosti. Třeba Rakousko a Itálie by se měly soustředit spíš na zajištění pružnějšího pracovního trhu. V části věnované zaměstnanosti Eurochambres uvádí, že Česká republika i Slovensko by se měly zaměřit na reformu daňového a sociálního systému.

V oblasti inovací a výzkumu by měla Praha především změnit svůj školský systém, více podporovat počítačové technologie a celoživotní vzdělávání. Prioritou v ČR je podle Eurochambres i zlepšení pracovního trhu a jeho flexibility, podpora investic v nejchudších regionech a zohlednění ekologie v daňovém systému.

Eurochambres vycházela z materiálů dodaných národními komorami. Pod Eurochambres spadá 2000 regionálních a místních organizací ze 41 zemí. Reprezentuje tak přes 17 milionů firem.

Ministr Palas: ČR je na dobré cestě k příspěvku EU pro export obilí

Maďarsko a Česká republika jsou podle ministra zemědělství Jaroslava Palase na dobré cestě k získání finanční pomoci, která by oběma zemím usnadnila export přebytků z letošní sklizně. Komisař Evropské unie pro zemědělství Franz Fischler při pondělním zasedání ministrů zemědělství v Lucemburku žádost o příspěvek rovnou nezamítl, jak se obvykle stávalo při podobných případech, ale vyžádal si další podklady s tím, že situace se bude řešit. "Vypadá to, že jsme na dobré cestě," řekl ČTK Palas s tím, že ve čtvrtek prostřednictvím českých diplomatů v Bruselu předá Fischlerovi dopis, v němž upřesní českou situaci s nadúrodou a se skladovými kapacitami. O konkrétní sumě ze společné pokladny se však ještě nehovořilo.

"Země jako Maďarsko, Česko, Slovensko a Rakousko jsou při exportu v nevýhodě. Jsme suchozemské státy a doprava obilí do přístavů je pro nás finančně náročnější," vyložil Palas hlavní argument, na který komisař Fischler podle jeho slov odpověděl příslibem, že se situace bude řešit. Ministr vysvětlil, že se letos v ČR očekává nejvyšší úroda obilí za posledních deset let, až 8,8 milionu tun, což je zhruba o dva miliony nad obvyklou sklizní 6,5 až sedm milionů tun. U Maďarska je problém ještě vyhrocenější, přebytek dosahuje čtyř milionů tun. Maďarsko-českou žádost podpořila také slovenská a rakouská delegace.

Inspekce EU začne s kontrolou potravinářů v úterý v Praze

Inspektoři Evropské unie začnou s prověrkou vybraných potravinářských závodů v úterý v Praze. Ve středu hodlají pokračovat na Plzeňsku a ve čtvrtek ve středních Čechách. Podniky, které navštíví, si vybírají kontroloři sami. Do pátku, kdy pětidenní mise skončí, mohou prověřit kolem 15 provozů, soudí mluvčí Stání veterinární správy Josef Duben. Dvoučlenná inspekce si podle něj hodlá prohlédnout závody na červené a bílé maso, zpracovatele zvěřiny a mlékárny. Při předchozí lednové misi evropští inspektoři namátkově prověřili několik desítek provozů a objevili přitom i některá nevyhovující pracoviště.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Milana Maleny si inspektoři konkrétní podniky vyberou až na příslušných krajských veterinárních správách. Vedle úrovně veterinárního dozoru nad zpracovateli živočišných produktů se zaměří také na identifikaci a přesuny zvířat. Pokud by kontrola zjistila vážné prohřešky proti unijním předpisům, mohla by Evropská komise v krajním případě přijmout vůči Česku ochranná opatření, tedy omezit přístup tuzemských potravin na evropský trh. "Státní veterinární správa prověřila všechny zpracovatele, kteří smějí vyvážet do členských států EU, a neočekává problémy, jež by znamenaly omezení možnosti exportu na evropský trh," uvedl dříve Duben.

Na společný trh Evropské unie může od května dodávat asi čtvrtina tuzemských provozů na zpracování živočišných produktů. Jde o ty, které splnily standardy požadované pro zpracovatele s velkou kapacitou. Zbytek může působit na místním trhu v rámci České republiky. Od poloviny loňského roku do konce letošního března veterináři uzavřeli kvůli nesplnění požadavků necelých 600 z celkových více než 4000 provozů.

Ministr Paroubek: Certifikace ubytovacích služeb by měla být povinná

Certifikace ubytovacích zařízení by měla být do dvou let povinná, řekl v Mariánských Lázních na konferenci Světové organizace turistického ruchu ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Lidé by tak získali vodítko pro rozlišování mezi jednotlivými ubytovateli. Označování kvality služeb by se podle ministra mělo více rozšířit i na stravovací služby a do několika let by měly být udělovány i certifikáty za ekologicky šetrné služby. Paroubek dodal, že certifikace služeb je nejdále právě v ubytování. "Ale už ji využívá velká část poskytovatelů. Myslím, že až to bude většina, měla by se stát povinnou," řekl Paroubek. Podobně by ocenil i rozšíření označování restauračních zařízení. "Rád bych, abychom měli takový český systém Michelin, který by informoval o kvalitě nabízených služeb," řekl Paroubek.

Konference v Mariánských Lázních se zabývala zejména zapojením České republiky do certifikace služeb z pohledu trvale udržitelného rozvoje. Světová organizace turistického ruchu (World Tourism Organization), která v současnosti sdružuje 142 států, prosazuje systém hodnocení, který odlišuje produkty a služby v cestovním ruchu splňující ekologické standardy. Garantem tohoto programu v České republice je nevládní organizace ECEAT. Podle jejího předsedy Erika Geusse nemusí šetrnější ekologický přístup nutně znamenat vyšší náklady. "Pro mnohé firmy je to marketingová reklama," míní. Přesto se jedná o možnostech, jak firmy, které se zapojí do ekologicky šetrného podnikání v turistice, podpořit. "Tyto úvahy by se mohly stát součástí připravované ekologické daňové reformy," doplnil Geuss. Podle ředitelky odboru ekologie a cestovního ruchu ministerstva životního prostředí Martiny Páskové bude trvat asi jeden až dva roky, než bude možné v České republice začít ekologické certifikáty udělovat.

Snaha o začlenění evropských certifikátů souvisí podle Paroubka s potenciálem Česka v cestovním ruchu. "Za první pololetí přijelo do České republiky 3,6 milionu turistů. To je o 25 procent více, než tomu bylo ve stejném období loňského roku," konstatoval Paroubek. "Do čtyř let bychom měli být schopni počet turistů zdvojnásobit ve srovnání s rokem 2003," dodal.

Ministr Škromach: Důchodová reforma by mohla být připravena do dvou let

Odborníci by mohli připravit konkrétní podobu návrhu důchodové reformy do roka či dvou let, pokud se podaří v první polovině roku 2005 najít politickou shodu na podobě reformy. Na pondělní konferenci připomínající 80 let sociálního pojištění to uvedl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Pracovní skupina má nyní k dispozici čtyři varianty.

První předpokládá ponechání současného průběžně financovaného systému a změnu parametrů, například věku odchodu do důchodu, výše pojistného, poměru důchodu k předchozímu výdělku a rychlosti růstu důchodu. Další varianta počítá s připojištěním, které by výrazně podporoval stát. Třetí varianta předpokládá, že každý pojištěnec by měl svůj účet a sám by si stanovil dobu odchodu do důchodu. Čtvrtá varianta uvažuje o tom, že část platby pojistného by mohli lidé převést na kapitálové spoření. Takový systém však vyžaduje poměrně velké transformační náklady. Přistoupily k němu země, které si v době privatizace vytvořily značné finanční rezervy. Tuto variantu prosazují podle Škromacha finanční skupiny.

Ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce Jiří Král na konferenci uvedl, že důchody spotřebovávají v současné době devět procent hrubého domácího produktu České republiky, což je ještě únosné. Pokud nezačne reforma důchodového systému a nebudou přijaty změny v nemocenském pojištění, v roce 2050 budou důchody vyžadovat již 15 procent HDP. To bude podle Krále pro ekonomiku neúnosné.

Žalobce zrušil obvinění Dalíka a Večerka podezřelých z uplácení

Státní zástupce Josef Bláha v pondělí zrušil obvinění asistenta šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, kteří jsou podezřelí z uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Bláha tak uposlechl pokynu své nadřízené Zlatuše Andělové z krajského zastupitelství. Své rozhodnutí odmítl šéf okresního státního zastupitelství v Ostravě komentovat. Dodal pouze, že vyšetřování případu pokračuje.

Dozorující státní zástupce Martin Fraš odmítl v minulém týdnu pokyn Andělové splnit. Bláha ho kvůli tomu v pátek z celého případu odvolal a převzal ho sám. Fraš se domnívá, že pokyn krajské žalobkyně je v rozporu se zákonem. Vyplývá to z dokumentu, který má ČTK k dispozici. Nad celým případem dohlíží i Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které nařídilo prověrku nad postupem krajského státního zastupitelství.

ČSÚ: Maloobchodní tržby v srpnu zrychlily růst na 3,7 procenta

Maloobchodní tržby vzrostly v srpnu meziročně o 3,7 procenta proti červencovému růstu o 0,2 procenta. Spolu s červnem jde o nejvyšší letošní růst tržeb. Nejrychleji rostl prodej motorových vozidel, a to o 7,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Růst maloobchodního prodeje bez motoristického odvětví o 3,9 procenta patřil k nejvyšším v letošním roce. V prodejnách s nepotravinářským zbožím vzrostly tržby o 7,1 procenta, což bylo nejvíc od loňského září. Prodej potravin naproti tomu stagnoval. Letošní srpen měl o den více pracovních dnů než loňský, což se projevilo ve vyšších tržbách všech skupin podniků, uvedl ČSÚ.

Škoda Energo a Ansaldo budou spolupracovat na vývoji turbín

Plzeňská Škoda Energo bude spolupracovat s italským konkurentem Ansaldo Energia na vývoji a výzkumu parních turbín. Prvním projektem podepsané strategické smlouvy, jejíž příprava trvala půl roku, je vývoj, výroba a ověření prototypu lopatek pro parní turbíny vybraných výkonových řad. ČTK to řekl generální ředitel Škody Energo Jan Musil. "Smlouva je dobrým základem pro možné budoucí společné kontrakty," dodal šéf rozvoje Karel Duchek. První projekt přinese zvýšení účinnosti nízkotlakých dílů turbín o tři procenta. Tento záměr má také konkurence - americká GE a japonská Toshiba.

Ansaldo Energia, které má velmi silné postavení v Evropě a zemích Arabského poloostrova, má know-how pro výrobu parních a plynových turbín, generátorů a příslušenství. Loni utržila firma s 2400 lidmi 800 milionů euro (zhruba 25 miliard korun).

Námitky proti meziskladu v Temelíně podpořily tisíce Rakušanů

Více než 25.000 Rakušanů a 300 obcí a měst podpořilo námitky spolkové země Horní Rakousy proti výstavbě meziskladu vyhořelého jaderného paliva v jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Připomínky jsou zahrnuty do přeshraniční prověrky ekologických dopadů plánovaného meziskladu na životní prostředí. Informovali o om představitelé Horních Rakous. "Tento výsledek je vynikající a dokazuje, že odpor proti jaderné energii a Temelínu neochabuje, ale právě naopak narůstá," řekl hornorakouský zemský rada pro ekologii Rudi Anschober. V alpské republice žije téměř 8,1 milionu lidí, z toho spolková země Horní Rakousy čítá 1,38 milionu obyvatel. Podání námitek proti budování meziskladu v Temelíně Anschober označil za zvlášť důležité právě v souvislosti s nedávným udělením povolení k přechodu jihočeské elektrárny ze zkušebního na plný provoz.

Odpůrci atomu soudí, že dosud nevyřešená otázka likvidace radioaktivního odpadu v České republice je závažným důvodem pro to, aby nebyl povolen provoz tohoto jaderného zařízení. Podklady předložené v rámci prověrky vlivu na životní prostředí se prý důkladně nezabývají možností takzvané nulové varianty, tedy odstavení celého Temelína. "Podobně jako v dřívějších případech i nyní se provozovatelé bojí seriózního srovnání projektu Temelína a nulové varianty, protože to by mělo za následek okamžité odstavení přebytečného a nehospodárného zařízení," prohlásil zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec.

Historik se musí omluvit Salmům za pamětní desku v Doubravici

Historik Jiří Jaroš se musí omluvit potomkům šlechtického rodu Salmů za to, že v textu na pamětní desce v Doubravicích na Blanensku uvedl nepravdivé informace o hraběti Hugu Mikuláši Salmovi (1893 až 1946). Rozhodl o tom brněnský městský soud. Jaroš na desku nechal napsat, že Salm byl za druhé světové války členem nacistického spolku válečných veteránů - odnože Hitlerovy strany NSDAP. "Toto tvrzení se nepodařilo prokázat," řekl v odůvodnění rozsudku soudce Milan Páleniček.

Židovské muzeum chce zdokumentovat tóry prodané kdysi do Londýna

Židovské muzeum v Praze usiluje o zdokumentování více než tisícovky tór, které před čtyřiceti lety prodal československý stát do Británie. Nechce je však zpět. Grant ministerstva kultury by měl v příštím roce umožnit třem pracovníkům muzea pětitýdenní pobyt v Londýně. Soubor svitků je tam spravován soukromou organizací The Czech Memorial Scrolls Centre a uložen ve Westminsterské synagoze. Řada z těchto svitků, získaných do pražských sbírek během druhé světové války, je nyní zapůjčena a užívána při liturgii židovskými komunitami po celém světě - slouží na různých místech od chudobinců po americké letadlové lodě. Pořízení svitku je totiž jinak mimořádně nákladné, mnohým obcím tedy nedostupné.

"Obava, že bychom snad chtěli tóry zpět, je neopodstatněná," řekla ČTK kurátorka textilní sbírky muzea Dana Veselská. Také jeho ředitel Leo Pavlát uvedl počátkem října, že Židovské muzeum v Praze, před deseti lety odstátněné, nemá žádný zvláštní zájem dostat zpátky tuto kolekci 1564 tór prodaných roku 1964. Přesto z jeho slov vyplývá, že zatím není zcela jasné, kdy Britové studium a dokumentaci souboru umožní. "Věříme, že se to v polovině příštího roku podaří uskutečnit," poznamenala Veselská. V roce 2006, kdy se bude připomínat sto let Židovského muzea, by ráda připravila v Praze výstavu dokumentující unikátní "další život" těchto bohoslužebných textů.

Mladí Češi poznávali Británii, z jejich cesty vznikla výstava

Pohled na současnou Velkou Británii, jak ji vidělo během své letní návštěvy 50 mladých Čechů, přináší fotografická výstava Zoom In. Koná se do 8. listopadu v pasážích Slovanského domu v Praze a pořádá ji Britská rada. Soutěž a výstavu Zoom In uspořádala jako součást svého letošního projektu Crossroads for Ideas - Kde nápady nezapadnou. Tento projekt pro mladé talentované lidi ze střední Evropy připravila Britská rada a britské ministerstvo zahraničí. Jeho cílem je zprostředkovávat vzájemné setkávání talentů z různých oborů i jejich kontakt s partnery z Británie. Program obsahuje koncerty, filmové přehlídky, soutěž, putovní výstavu fotografií, tvůrčí dílny v Británii a další akce. Do konce roku jsou na programu ještě čtyři.

Fotografická výstava je výsledkem soutěže, kterou Britská rada vyhlásila pro lidi ve věku 18 až 23 let. "Cílem soutěže bylo ve dvojicích vypracovat projekt s plánem cesty do Británie, ve kterém se každá dvojice měla zaměřit na některou z osmi nabízených oblastí a napsat, koho nebo co chtějí vidět," řekla koordinátorka projektu Markéta Krahulíková. Zájemci měli na výběr oblasti módy, architektury, elektronických médií, ekologie, užitkového designu, genetiky, obchodu a financí a televizního průmyslu. Vybraných 25 dvojic dostalo od Britské rady peníze na přibližně čtyřdenní cestu a fotoaparát.

Lidé se rozjeli do různých míst země, pořadatelé chtěli, aby navštívili nejen Londýn. Jedna z dvojic si například jako téma vytyčily zjistit, jak vypadalo středověké anglické město. "Cílem bylo Británii prezentovat nejen jako Big Ben či střídání stráží u Buckinghamského paláce," uvadla Krahulíková.

Teplická filharmonie zahraje v Praze 1. symfonii Vladimíra Franze

Severočeská filharmonie uvede 28. října v Rudolfinu v pražské premiéře 1. symfonii Písně o samotách skladatele Vladimíra Franze. Skladba poprvé zazněla v červnu v Teplicích. Autor své dílo pro sólový baryton a dětský hlas, vypravěče, dětský a smíšený sbor, varhany a velký orchestr charakterizuje jako "zprávu o světě, kde civilizace ztratila vztah k vyšší autoritě". V roce 2006 má pražské Národní divadlo uvést podle agentury Aura-Pont jeho operu Válka s mloky podle románu Karla Čapka.

Ve zhudebněných textech se v jeho 1. symfonii setkává česká a německá poezie. Verše Friedricha Nietzscheho představují podle skladatele dionýsovskou radost, Georg Trakl reprezentuje až křečovité zoufalství, Bertolt Brecht expresi a naději, Karel Toman zase sepětí Boha a přírody. Pod taktovkou Milana Svobody se na koncertu má podílet v barytonovém sólu Ivan Kusnjer a spolu s ním Pražský komorní sbor s Dětským sbor Fontána.

Vladimír Franz (1959), známý nekonformní umělec proslulý rovněž tetováním po celém těle, je v hudební sféře znám především jako autor scénické hudby ke stovce divadelních inscenací. Své aktivity však dělí rovnoměrně mezi hudbu, divadlo a výtvarné umění. Uspořádal více než čtyřicet samostatných výstav. Nedávno se stal profesorem na Akademii múzických umění, kde vede kabinet scénické hudby.

V Hradci Králové začal desátý ročník festivalu Jazz goes to town

Koncertem zpěvačky Jany Koubkové v klubu Kavalír B odstartoval v Hradci Králové program jubilejního desátého ročníku festivalu Jazz goes to town. Ve městě bude pokračovat do soboty. Kromě koncertů v hradeckých hospodách, barech a klubech organizátoři připravili na letošní jubilejní ročník tři hlavní festivalové koncerty, které začnou ve čtvrtek v sále kongresového centra Aldis. Mezi hvězdy festivalu patří podle dramaturga Martina Brunnera například americký harmonikář Sugar Blue, libanonský hudebník a skladatel Rabí Abu-Chalíl či americké Lynne Arriale Trio. O program festivalu je obvykle velký zájem, lidé každoročně přijíždějí například i z Polska.

Ze sportu:

Sparta je sice nejbohatším fotbalovým klubem v České republice, ale ve srovnání s Manchesterem United vypadá jako chudý příbuzný. Její úterní soupeř v Lize mistřů má podle dostupných informací třicetkrát vyšší tržní hodnotu a to, co Sparta vydělá za rok, přiteče do jeho pokladny za pouhé tři týdny. Propastné rozdíly jsou i v cenách a platech hráčů.

V dohrávce 9. kola první ligy připravili fotbalisté Liberce mistrovskému Baníku Ostrava čtyřbrankovou prohru na jeho hřišti a vysloužili si tím třetí místo v tabulce. Tříbodový zisk je posunul před Teplice, které v neděli jen remizovaly s Blšany. Ostravští jsou pátí a po debaklu 0:4 mají jen o gól pozitivní skóre. Tabulku vede prasžká Sparta, poslední je Mladá Boleslav.

Obránce Petr Gabriel z Bielefeldu se jako třetí český fotbalista v letošním ročníku německé ligy dostal do ideální jedenáctky kola v magazínu Kicker. Za výkon v osmém kole na hřišti Hamburku si vysloužil známku 1,5 a v All Star se v této sezoně objevil po Jiřím Štajnerovi z Hannoveru a Janu Kollerovi z Dortmundu. V šestém kole italské ligy zářil Pavel Nedvěd, který se brankou postaral o vítězství Juventusu Turín nad Messinou. V deníku La Gazzetta dello Sport obdržel spolu s dalšími šesti fotbalisty známku 7,5, přičemž lepší (8,5) měl jen Adriano z Interu Milán.

Trenéři Milan Bokša a Luděk Zajíc byli odvoláni od fotbalistů Mladé Boleslavi. Novým koučem bude Dušan Uhrin mladší. Představenstvo klubu se tak rozhodlo vyřešit výsledkovou krizi, která tým dostala až na poslední místo prvoligové tabulky. ČTK o tom informoval sportovní ředitel Zdeněk Kudela.

Patnáct tisíc eur, tedy v přepočtu téměř půl milionu korun měsíčně - to je plat, na kterém se trenér Jozef Chovanec již údajně dohodl s polským fotbalovým klubem Legia Varšava. Podpis smlouvy nyní vázne jen na podmínkách případného předčasného ukončení smlouvy ze strany klubu, napsal polský list Gazeta Wyborcza.

Kladenský útočník Jaromír Jágr vládne produktivitě hokejové extraligy po třinácti odehraných kolech s tříbodovým náskokem před Petrem Leškou ze Zlína. Hvězda New Yorku Rangers nasbírala v jedenácti duelech 19 bodů za devět branek a deset asistencí. Zároveň je Jágr s devíti góly nejlepším střelcem soutěže. Stejný počet branek vstřelil také znojemský Marek Uram.

Nejúspěšnější česká cyklistka posledních let Lada Kozlíková se kvůli rozporům se svazem oficiálně vzdala reprezentace. Oznámil to generální sekretář svazu Slavomír Svoboda. Kozlíková vyhrála na dráhovém mistrovství světa v roce 2002 scratch a v letošní olympijské časovce skončila pátá.

Operace Achillovy šlachy desetibojaře Tomáše Dvořáka byla úspěšná. Trojnásobný mistr světa podstoupil minulý týden ve čtvrtek artroskopický zákrok v České Lípě u primáře ortopedie Karla Horela, který mu achillovku vyčistil. Dvořák se v sobotu vrátil domů do Hostivice, a třebaže chodí o berlích, už na nohu může došlápnout. "Rozřízl mi nohu od paty snad až po zadek," řekl v rozhovoru pro ČTK s úsměvem Dvořák, třebaže šlo o artroskopický zákrok, po němž na povrchu zůstane pouze malá jizvička.

Teprve patnáctiletá česká tenistka Nicole Vaidišová se poprvé ocitla v první stovce světového žebříčku. Po vítězství na turnaji WTA v Taškentu, kde oslavila již druhý titul na začátku zdárně se rozvíjející kariéry, si polepšila o 29 míst a v novém pořadí jí patří 74. pozice.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy déšť. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.